početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 3 /2011 (189) str. 14-16

strana 17►

AKTIVNOSTI

Sportski susreti ZKLA Zagreba u Kašini 9. travnja 2011.

Sportski susreti su uvijek spoj natjecanja i fer odnosa, želje za pobjedom i druženja s protivnikom, bespoštedne borbe, ali i pružanja ruke uz iskrene čestitke. Tako je bilo i ove godine u Kašini. Po krasnom, sunčanom danu okupili su se i oni koji su došli po medalje, ali i navijači. Sve su discipline ove godine imale najviše natjecatelja. Očito postajemo sve više naklonjeni sportu i svemu dobrom što nosi. Veliku su borbenost pokazali naš Zlatko i Mijo iz Slovenije koji su osvojili zlatnu medalju u boćanju. Nema ekipe koja nije dala sve od sebe. Čestitke svim sudionicima. Posebno bih još jednom pohvalila grupu koja je u petak (dan prije natjecanja) uredila veliku dvoranu Doma kulture i pripremila sportske terene. Većina je bila aktivna i prošlih godina, tako da smo, uz dobru volju, iskoristili i organizacijsko iskustvo.

Nakon podjele zasluženo osvojenih medalja počastili smo se izvrsnim gulašom, koji nam je i ove godine pripremio restoran „Biser Kašine“.

Vjerujem da je bilo puno više prisutnih nego što ih se upisalo. Zato se može slobodno reći da je bilo više sudionika nego prošle godine.

Nadam se da se vidimo i iduće godine.

Tajnica ZKLA, Dušica Cesarec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. sportski susreti - Kašina, 9. travnja 2011. godine

I ove su godine već tradicionalno održane Sportske igre klubova liječenih alkoholičara zagrebačke županije. Imali smo sreće jer nas je poslužilo lijepo, toplo i sunčano vrijeme, što nije bio slučaj prošle godine. Bio je idealan dan za druženje na otvorenom, na kome su se okupili članovi klubova i njihove obitelji.

Ogledni klub Dnevne bolnice za alkoholizam „Sestre milosrdnice“, predstavio se malo drugačije od ostalih sudionika. Naime, članovi terapijske zajednice su u radno-okupacijskoj terapiji napravili svoju zastavu, što je plijenilo pozornost.

Napokon se krenulo na borilišta. Ogledni klub je osvojio medalju na visećoj kuglani. Nakon sportskog dijela, uslijedila su podjela odličja te čestitanja pobjednicima, ali i svim natjecateljima, bez obzira na rezultate.

Nakon toga se uz fini gulaš i kolače nastavilo druženje u nadi da ćemo se i dogodine ponovo ovako sresti.

Za mene je to bila idealna subota i idealno vrijeme za pravo obiteljsko i prijateljsko druženje.

Ž. K.

IZ KLUBOVA

35. godišnja skupština UAA „Dubrava - Centar“

35. redovna godišnja skupština UAA „Dubrava - Centar“ održana je 22.02.2011. s početkom u 18 sati, u prostorijama MS Središte Gornja Dubrava u Zagrebu.

Izvještajnu godišnju skupštinu otvorio je predsjednik Marijan Kržak. Pozdravio je sve prisutne i zahvalio im što su svojim prisustvovanjem uveličali skupštinu.

Zatim je naša stručna djelatnica Ružica Klarić podijelila jubilarna priznanja.Svi dobitnici priznanja i članovi njihovih obitelji prigodnim su se riječima uz puno emocija obratili nazočnima, te zahvalili na priznanjima i potpori koju dobivaju od svih članova udruge. Potaknuti pozitivnom energijom, toplinom, srdačnošću i nadasve prijateljskim raspoloženjem, za raspravu se javilo oko 50 članova. Vrlo dojmljiv i dirljiv govor održala je dopredsjednica gradske četvrti, gđa. Josipa Bašić. Podržala je rad kluba i izrazila zadovoljstvo zadovoljna što glas o dobrom radu kluba dopire i do općinskih čelnika. S obzirom da su prostorije MS zauzete, ponudila nam je dvoranu u općini Dubrava, kako bi se rad kluba u tom razdoblju nastavio.

Gđa Dušica Cesarec (KLA „Izvor“ iz Trnja) posebno je pozdravila aktivnosti kluba na Danima Dubrave u lipnju 2010. godine. G. Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA, pozdravio je nazočne, zaželio uspješan rad i udruzi uručio priznanje za 35. godišnjicu rada. Napomenuo je da je udruga do 1991. godine radila pod nazivom KLA „Franjo Kluz“. Bivša stručna djelatnica gđa Anica Koštro pohvalila je rad sadašnje stručne djelatnice gđe Ružice Klarić, istaknuvši da je veoma predana svom poslu i da daje puno ljubavi.

G. Zlatko Topalović, koji apstinira 37 godina, naglasio je da je odluka o apstinenciji važna i veoma teška. Dodao je da treba pokazati svoje emocije, sreću i zadovoljstvo, a važan je i novi stil života.

Dr.sc. Korana Nenadić Šviglin iz PB „Vrapče“ čestitala je apstinentima i naglasila da je najteže napraviti prvi korak. Bolničko liječenje je jedan mali dio u lancu terapije, a ostatak čine odluka i rad na sebi, naravno uz podršku cijele obitelji. Konstatirala je da je 5 godina dolazaka u klub liječenih alkoholičara minimum i predložila da većina članova ostane duže, kako bi svojim primjerom pomogli i drugima.

Gđa Marina Majić, socijalna radnica, pozdravila je skupštinu u ime socijalne službe i u ime KLA „Ivan Mažuranić“. Tri godine je redovito posjećivala udrugu i zahvaljuje svojoj mentorici gospođi Klarić. Zaključuje kako je naučila raditi u udruzi i na sebi i da je postala bolji čovjek.

Prisutnima se obratila i gospođa Klarić. Konstatirala je da se u klubu radi dobro. Inzistirala je na redovnomdolasku koji je preduvjet uspješne apstinencije. Zahvalila je na dolasku velikom broju gostiju iz drugih klubova, posebno g. Milivoju Čopiću iz KLA „Bura“ iz Senja, izrazivši želju za suradnjom.

Izvještaj o radu udruge nećemo prenositi, ali ćemo izdvojiti našu novu ideju i posebnu aktivnost udruge - izlazak iz prostorija udruge. U mjesecu lipnju održavaju se dani Dubrave, a naša je udruga dobila svoj štand koji smo nazvali „TRIJEZNI ŠTAND“.

Pokušali smo posjetitelje iz prve ruke upoznati s problemima alkoholizma (dijelili smo letke sa adresama klubova u Dubravi i primjerke „Alkohološkog glasnika“ koje smo uredno skupljali godinama).

Zanimanje posjetitelja bilo je prosječno, no uočeno je da ljudi premalo znaju o problemima alkoholizma, da zaziru od tih problema ili se boje otvoreno o njima razgovarati.

Mi znamo što je alkoholizam i njegovi problemi, zato ćemo biti uporni i naš „trijezni štand“ postat će tradicija na Danima Dubrave.

Predsjednik UAA „Centar-Dubrava“, Marijan Kržak

◄ strana 12

Alk. gl. 3 /2011 (189) str. 14-16

strana 17►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES