početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 3 /2011 (189) str. 3.4

strana 5 ►

POVIJESNI PRIKAZ RAZVOJA KLUBOVA U DALMACIJI

Razvoj klubova liječenih alkoholičara u Dalmaciji

Pripremajući se za obilježavanje 45. obljetnice osnivanja prvih Al-klubova u nas, posebice u Splitu, bila mi je želja što detaljnije opisati razvoj klubova liječenih alkoholičara u ovom dijelu naše zemlje, a sve kako proteklo vrlo zanimljivo i bogato iskustvo brojnih volontera, bez obzira radi li se o liječenim alkoholičarima ili vrijednim terapeutima, ne bi palo u zaborav.

Potrudio sam se stoga, kolikogod sam mogao, prenijeti sjećanja i iskustva dvojice vrsnih terapeuta, koji u klubovima liječenih alkoholičara rade od samog početka, i koji su usrećili tisuće liječenih alkoholičara i znatno više članova njihovih obitelji, koji su „izgorjeli“ radeći kao terapeuti punih 45 godina. Riječ je o dr. Stjepu Botteriju i Mati Smolčiću, vmt..

Zašto su potrebni klubovi liječenih alkoholičara?

No počnimo kronološkim redom:

Odavno je poznato da liječenog alkoholičara najbolje razumije liječeni alkoholičar. On će svojim iskustvom najbolje pomoći drugome da izađe iz teškoća, da izbjegne nadolazeće opasnosti i krize tijekom liječenja i da se uspije ponovno uključiti u pozitivnu društvenu djelatnost u svakodnevnicu. Iz tih razloga pojavila se potreba organiziranja društva liječenih alkoholičara: prvo takvo društvo osnovano je godine 1935. u Akranu – SAD. Bilo je to društvo „Alcoholics Anonymous“ – Anonimni alkoholičari. Svrha tog društva bila je okupljanje alkoholičara koji se žele liječiti od alkoholizma i pomagati drugim alkoholičarima da prestanu piti. Osnovno je pravilo društva da član ostaje trajno anoniman. Značenje rada društva jest u skupnoj psihoterapiji u kojoj pojedini član gubi individualnu važnost.

Prof. Hudolin (desno) i Ljuba Ulemek

Društvo su osnovali bankovni činovnik Bill iz New Yorka i dr. Bob iz Akrana, obojica alkoholičari. Bill, koji je prvi put u životu uspio apstinirati 6 mjeseci, pokušao je pomoći drugom alkoholičaru, očekujući da će na taj način lakše održati svoju apstinenciju. Osjetivši jednom žudnju za piće prilikom službenog posjeta Akranu 1934. godine, Bill je pomislio da lakše podnio krizu kada bi našaodrugu osobu s istim problemom. Tom je prilikom od protestantskog pastora zatražio da ga poveže s nekim alkoholičarom. Pastor ga je uputio liječniku Bobu, također alkoholičaru. Nakon relativno kratkog vremena, oni su primijetili da im želja za pijenjem naglo opada čim su angažirani na pomaganju drugim alkoholičarima. Zbog toga takvu djelatnost preporučuju i drugim alkoholičarima. Godine 1939. tiskana je knjiga „Anonimni alkoholičari“, što je znatno pridonijelo propagiranju društva, koje se brzo proširilo i dobilo međunarodni karakter. Društvo se oslanja na pomoć vlastitih članova i pomoć drugih alkoholičara. Jednom liječeni alkoholičar nije više nikad u mogućnosti umjereno piti alkoholno piće. Najvažnije je da alkoholičar prizna svoju bolest, da sam sebi ne može pomoći i da traži pomoć od drugih.

Prof. Hudolin za predsjedavajućim stolom

Prvi klubovi liječenih alkoholičara u nas

Interes za sustavno liječenje alkoholičara u nas se javlja početkom šezdesetih godina 20. stoljeća zahvaljujući prof. dr. Vladimiru Hudolinu, koji je utemeljio prve socijalno-psihijatrijske postupke u liječenju alkoholičara, posebno kompleksno liječenje alkoholne bolesti i klubove liječenih alkoholičara.

Godine 1964. započinje s radom prva terapeutska zajednica alkoholičara u Centru za proučavanje i suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti Klinike za Neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice „Dr. Mladen Stojanović“, danas KBC „Sestre Milosrdnice“ u Zagrebu.

Terapijska se zajednica obično definira kao zajednica bolesnika i cjelokupnog osoblja ustanove (obično psihijatrijske) koja je povezana međusobnim povjerenjem, dobronamjernošću, kako bi se bolesniku pružili što bolji uvjeti za liječenje. Terapijska zajednica alkoholičara, osim toga, pruža i mogućnost da bolesnik bude subjekt svog vlastitog liječenja, a imitira na neki način realnu društvenu zajednicu tako da se bolesnik privikava na dinamiku realiteta iz kojeg je davno izišao.

Terapijska zajednica u samom je početku imala slijedeće ciljeve:

1. Izmijeniti odnos terapijsko osoblje – alkoholičar, tako da alkoholičar postane aktivni sudionik u svom vlastitom liječenju i u liječenju drugih alkoholičara.

2. Organizacijom sveukupnog života u terapijskoj zajednici alkoholičara, omogućiti aktivnu promjenu ponašanja alkoholičara koje je posljedica nekih premorbidnih karakteristika ili alkoholne bolesti.

3. Omogućiti alkoholičaru da dobije edukaciju o svojoj bolesti, kako bi naučio organizirano živjeti među liječenim alkoholičarima tako da može nastaviti terapijski postupak klubu liječenih alkoholičara, koji predstavlja modificiranu terapijsku zajednicu.

4. Omogućiti kompleksan socijalno-psihijatrijski tretman u koji će biti uključena i obitelj, radna sredina i ostali faktori, koji su u izravnom dodiru s alkoholičarima.

Liječenje u terapijskoj zajednici Centra za proučavanje i suzbijanje alkoholizma i drugih ovisnosti nazvano je prvom fazom liječenja.

Prva faza liječenja obuhvaća:

A - liječenje tjelesnih, neuroloških i psihijatrijskih komplikacija alkoholizma;

B - edukaciju alkoholičara i njegove obitelji;

C - resocijalizaciju alkoholičara i njegove obitelji u okviru terapeutske zajednice i

D - pripremu alkoholičara i njegove obitelji za rad u klubu liječenih alkoholičara.

 

◄ strana 1

Alk. gl. 3 /2011 (189) str. 3.4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES