početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 2 /2011 (188) str. 13-15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

PLES SRCA U MAČU

Prijatelji iz Zagorja priredili su proslavu Dana zaljubljenih 14. veljače u Maču. Nekoliko nas iz Zagreba s puno znatiželje došlo je k njima u goste. Mene je jako zanimalo što su nam pripremili. Veliki posao u organizaciji obavili su Damir Vragović i njegova supruga, ali i ostali članovi KLA „Zviranjek“.

Zabavljale su nas mlade i spretne mažoretkinje, slušali smo nježne pjesme. Ipak, vrhunac događanja je bio Ples srca. Na srcu je bila napisana izreka koja se odnosi na ljubav, na svakoj strani srca bio je broj  i onda je srce prerezano. Zvuči okrutno, ali to je bilo vrlo zanimljivo. Moj partner i ja imali smo srce broj 19 na kojem je bio citat M.Ghandija: „Ljubav nikad ništa ne zahtijeva, već samo daje. Ljubav samo pati, nikad se ne

 kaje i ne sveti“. Svi su plesali uz odličnu muziku dvojice pravih majstora, brojeve smo izvlačili iz šešira i vlasnici srca s izvučenim brojem su, praćeni pljeskom, sjedali za stol. Ostala je Valentina sa svojim partnerom. Zahvaljujem im što su podijelili prekrasnu i finu tortu u obliku dva srca (ispekla ju je gđa Vragović). Veselju se pridružio poznati Radek Brodarec i svojim krasnim glasom pomogao plesačima da se veselije kreću po podiju, a ostalima da pjevuše.

U dobrom raspoloženju pozdravili smo domaćine, s nadom da ćemo zajedno proslaviti i idući Dan zaljubljenih.

Dušica Cesarec, KLA „Izvor“, Zagreb

Klub liječenih alkoholičara „Nada“ Kotoriba

Žele biti korisni zajednici

Više od desetak godina unatrag članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ Kotoriba uključuju se u manifestaciju obilježavanja Kotoripskog fašnika. Manifestacija je to gdje se dio članova općinskih udruga maskira čineći impozantnu povorku. Članovi „Nade“ to ne čine, ali ipak daju svoj obol manifestaciji jer po završetku mimohoda i predstavljanja maski na pozornici svaki sudionik, odnosno maska, dobiva toplu krafnu i vrući čaj, a za tu podjelu su zaduženi članovi „Nade“.- To je naš obol manifestaciji jer želimo biti ravnopravni sa svim mjesnim udrugama, naši članovi žele pokazati kako su se vratili iz alkoholnog ponora i da zajednica može na njih računati- kaže klupska terapeutkinja Veronika Matotek.

M. Grubić

Dani otvorenih vrata u Klubu „Nada“ Kotoriba

Došlo svega četvero osnovaca i jedna njihova profesorica Klub liječenih alkoholičara „Nada“ Kotoriba je prvi puta u svojem 15-godišnjem postojanju želio pružiti spasilačku ruku svima onima koji su dobrano zabrazdili u alkoholne vode, organiziravši tzv. Dane otvorenih vrata, na koje su mogli doći oni koje je zanimao klupski rad, oni koji su možda trebali i neki savjet. Četiri subote za redom uzalud su čekali zainteresirane, njih nije bilo. Ipak, na opće iznenađenje posljednje subote u

njihove redove su došla četiri osnovca koji su se odazvali apelu svoje profesorice Klaudije Vidović kada im je govorila o akciji „Nade“. - To me je obradovalo i bio mi je znak da s mladima

treba puno pričati, oni žele slušati, treba ih poticati da čine dobra djela, ukazujući im na posljedice njihovog ponašanja, jer često nisu svjesni, osvijesti ih u svemu, pokazati im da ih poštujemo i volimo upravo takve kakvi jesu, a onda ih moramo pustiti da sami donesu odluku koja će biti samo

njihova, iza koje će uslijediti ono što sami odaberu - razmišljanja su profesorice Vidović.

-Bože, kako smo bili lijepo primljeni, tako samo prijatelj dočekuje prijatelja, toplo s osmijehom na njihovim licima i iskrenim sjajem u njihovim očima - oduševljeno će profesorica. - Sestra Veronika Matotek, klupska terapeutkinja i njihov anđeo, obratila im se je tako divnim i iskrenim riječima da sam po ne znam koji puta osjetila onaj isti, tako dobro poznati drhtaj iznutra koji nikad ne izostaje kad sam s Nadom. Terapeutkinja im je potkrijepila nekoliko stvarnih detalja kada se mladi susretnu s alkoholom. Mladi su slušali tu ženu koja im se obraćala tako jednostavnim riječima, a tako toplim, kao majka koja svom djetetu želi samo najbolje - nastavlja profesorica Klaudija, dodajući kako su mladi upijali svaku njezinu riječ. - Ambijentu druženja i dobrodošlice pridonijeli su kolači, grickalice, sokovi, a pošto je bio Advent na stolu je bio adventski vjenčić na kojem su gorjele svjećice i svojom svetom svjetlošću grijala su srca svih nas koji smo te tihe i mirne subotnje večeri tamo bili zajedno, kao jedna velika obitelj- iskreno će profesorica Vidović. Mlade je pak zanimalo kako izbjeći pekomjerno konzumiranje alkohola od strane starijih i sve više mladih. Bilo je riječi o tome kako bi se u takvim slučajevima roditelji trebali ponašati prema djeci i obrnuto.-Na žalost onima kojima bi trebali pomoći nisu se odazvali, ili zbog srama, ili možda nisu svjesni da se nalaze u situaciji kada već trebaju pomoć - razočarano će klupski predsjednik Josip Forauer, dodajući kako bi bilo sve ljepše, drugačije da ima više profesorica Vidović i djece koja je slijede.

Tekst i snimka: Mladen Grubić

41. godišnja skupština KLA «Zaprešić» održana 18.11.2010.

Skupštinu je otvorio predsjednik Kluba g. Dražen Vrabec pozdravivši sve prisutne sa prijedlogom dnevnog reda koji je jednoglasno usvojen.

Klub broji 25 članova koji se sastaju u dvije grupe, svakog četvrtka u 16 sati, u prostorijama “Autoškole Zemljak”, a pod stručnim vodstvom stručnih djelatnica Jelene Klinčić, dipl.soc.radnice i Blaženke Magnabosca, vms.

U smislu podrške i održavanja apstinencije naglašena je važnost uloge cijele obitelji i redovitosti dolazaka na sastanke. Praksa je pokazala da neredoviti članovi u velikom broju prekidaju s apstinencijom. U završnoj riječi g. Vrabec se zahvalio gospođama stručnim djelatnicama na trudu i pomoći članovima Kluba u održavanju apstinencije. Također, izrazi zahvale upućeni su gđi Šiber ispred Udruženja obrtnika grada, kao i g. Zemljaku ispred „Autoškole Zemljak“ u čijim prostorima održavamo sastanke, odnosno godišnje skupštine.

Plan rada u narednom razdoblju obuhvaća održavanje apstinencije sadašnjih i novih članova Kluba, uz nastojanje da se uključujemo u preventivno djelovanje protiv alkoholizma u našoj sredini putem javnih medija na području grada Zaprešića.

Priznanja za uspješnu apstinenciju, poboljšanje kvalitete života i doprinosa u radu KLA, uz nekoliko riječi osvrta na minulo razdoblje u radu Kluba i čestitke, primili su članovi Josip Horvat, Josip Matolek i Mladen Malkoč, te za dvije godine član Slaven Krpan. Prisutni dobitnici priznanja, uz riječi zahvale, osvrnuli su se na svoja apstinencijska iskustva.

Pozivu na ovu Skupštinu odazvalo se 30-ak gostiju, članova zagrebačkih klubova, kao i gosti iz PB Vrapče, koji su nam uputili riječi podrške i korisne savjete. Gđa. dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin kao medicinski autoritet ispred PB Vrapče i KLA Centar Kustošija izrazila je čestitke apstinentima, te naglasila važnost redovitog pohađanja kluba, apelirajući na starije članove klubova da budu pozitivan primjer novopridošlim članovima. Osvrnula se i na apstinente-samce koji su shodno razvoju društvenih trendova brojčano sve zastupljeniji.

Gđa Magnabosco prenijela nam je srdačne pozdrave i čestitke gđe dr. Prohić, utemeljitelja i dugogodišnje voditeljice Kluba, koja zbog bolesti nije bila u prilici prisustvovati ovoj Skupštini.

G. Stiperski, dugogodišnji apstinent i član Kluba, pozdravio nas je ispred KUD Pavao Štoos, te zajedno sa tamburaškim ansamblom istoga izveo potpourri poznatih domaćih popjevki, čime je i započeo upriličeni domjenak Kluba, koji je potrajao u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Članovi KLA „Zaprešić“

◄ strana 10

Alk. gl. 2 /2011 (188) str. 13-15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES