početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 18-20

početna ►

IZ KLUBOVA

Dragi čitatelji „Alkohološkog glasnika“, drago Uredništvo!

Počela bih ovo pismo vedro i veselo, želeći objaviti svima da se Hrvatskom savezu klubova liječenih alkoholičara prošloga mjeseca službeno pridružio još jedan klub, „Obiteljski Klub – Umag“!

Žalosno je to što kada zapravo bolje razmislim, vijest baš i nije vesela…

Klubovi liječenih alkoholičara sinonim su za rehabilitaciju u alkoholizmu, u suzbijanju i rješavanju problema vezanih uz pijenje alkoholnih pića i alkoholizam u Hrvatskoj. U okvirima sveobuhvatnih socijalno-psihijatrijskih programa osnivaju se i zauzimaju važnu ulogu upravo klubovi liječenih alkoholičara…

Želim reći da je naša mala zajednica obogaćena još jednim klubom koji će pružiti podršku svim osobama koje ju zatraže. No, s druge strane, ironično je to što bih najradije svima voljela objaviti da se ugasio i onaj već postojeći klub jer nemamo više potrebu za njim, a ne to da se u našem gradu otvorio novi klub za borbu protiv ovisnosti, ali eto… Istina je tek ta, da ćete zaželjeti dobrodošlicu svim našim novim članovima i njihovim obiteljima, kojih je već desetak.

Ipak, radujem se ovom događaju jer usprkos nevoljama koje pojedincima i obiteljima stvara ovisnički način života, znači da je zajednica u kojoj živimo osviještena i posvećena ovom velikom problemu te ga nastoji na neki način konkretizirati i liječiti, ako ga već ne može spriječiti.

A dok taj dan, kada se alkoholizam bude mogao spriječiti ne dođe, kao što je uvijek bio običaj u našem umaškom klubu, mi ćemo i dalje djelovati, liječiti, družiti se, osvješćivati pojedince i zajednicu u kojoj živimo kako bi stvorili bolji svijet, čvršće veze i zdravije ljude!

Znači, ipak je to razlog za slavlje!?

Kao što vidite, nama jest! Kao i svake godine pred blagdane, organizirali smo novogodišnju večeru za članove oba umaška kluba! Bilo je veselo, uz puno smijeha i glazbe, što je dokaz da za dobru zabavu nije potrebna boca na stolu, barem ne ona uz koju ishod fešte postaje nepredvidljiv!

Srdačan pozdrav Hrvatskom savezu klubova liječenih alkoholičara, i svim članovima klubova diljem Hrvatske! Svima želim blagoslovljen Božić i sretnu novu godinu! Neka vam u 2011-toj čaša bude puna sreće, a ne alkohola! Volite se i poštujte jer život je jedan i šteta ga je potratiti uz čašu.

Ksenija Mikulaš

Izvješće o radu KLA „Prelog“

Na početku ovog izvješća moramo vas s velikim zadovoljstvom obavijestiti da smo bili sudionici Večeri pučke poezije održane u Mariji Bistrici. Tamo smo se zbilja lijepo proveli, ugodno družili s ostalim sudionicima i izvođačima - starim prijateljima. Iz svega srca u svoje ime i u ime Kluba liječenih alkoholičara „Prelog“ zahvalio bih organizatorima i dobrim domaćinima. Hvala i doviđenja u Slatini.

Naš klub je 14.12.2010., povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti, zajedno sa Savezom klubova liječenih alkoholičara Međimurja i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, te Gradom Prelogom organizirao u Pastoralnom centru „Blaženi Alojzije Stepinac” u Prelogu javnu tribinu „Alkoholizam i nasilje u obitelji - što se sve događa iza zatvorenih vrata”

Glavni predavač bio je Živko Mišević, dr.med., psihijatar s dugogodišnjim iskustvom u radu s ovisnicima (Županijska bolnica Čakovec). Gost i potpora predavaču bio je naš uvaženi dr. Ivan Dolenec, doajen donjemeđimurskih klubova, a domaćica dr. Diana Uvodić-Đurić. S izuzetnom pozornošću pratili smo bogato, poučno, inspirativno i potresno izlaganje naših predavača. Tribina je bila mjesto susreta, učenja i razmjene iskustava sudionika i gostiju predavanja.

Odazvali su se članovi klubova „Zdrav život“ iz Svete Marije, „Dr. Mate Golubić” iz Čakovca, „Nada” iz Kotoribe i „Osmijeh” iz Donje Dubrave. Tribini su prisustvovale pedagoginje iz osnovnih škola, patronažne sestre, predstavnica Gradskog vijeća grada Preloga, ravnateljica dječjeg vrtića i još dosta uglednih gostiju koji su bili zaslužni i da se naš grad Prelog proglasi “Gradom - prijateljem djece”.

Taj događaj su popratili i mediji: Čakovečka televizija i novinari međimurskih novina. Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali tribini i koji su nas na bilo koji način podržali. Veliko hvala prečasnome Antunu Hoblaju na gostoprimstvu. Glavnoj urednici, uređivačkom odboru, vanjskim suradnicima, stručnim djelatnicima u klubovima liječenih alkoholičara, članovima klubova i njihovim obiteljima puno uspjeha, sreće, zdravlja i ljubavi u ovoj godini žele

Manuela i Rok Pavčec i članovi KLA „Prelog“ s na čelu s dr. Dianom Uvodić-Đurić

Zapisnik s 30. redovne skupštine KLA „Ban Keglević“

Dana 9. prosinca 2010. u 18 sati u dvorani Doma zdravlja Črnomerec, Prilaz baruna Filipovića 11 u Zagrebu održana je 30. redovna skupština Kluba liječenih alkoholičara „Ban Keglević“.

Na opće zadovoljstvo, skupštini se odazvao veliki broj članova iz drugih klubova kako bi nam pružili podršku u nastojanju da postignemo što dužu i uspješniju apstinenciju i da imamo što manje recidiva. Podijelili smo mišljenja, a ujedno i obilježili godišnjicu osnivanja Kluba.

Tajnik kluba, gospodin Zvonimir Hudak, otvorio je skupštinu, čemu je prethodila simpatična recitacija na izvornom podravskom narječju, koja je oduševila sve prisutne.

Izvješće o radu kluba tijekom 2010. godine podnio je predsjednik, gospodin Mile Đorđević.

Priznanja članovima za uspješnu apstinenciju uz čestitke je uručila terapeutkinja gđa Ljiljana Rogić Šneperger. Priznanja su dobili Ivan Kostić (za jednu godinu), Vjekoslav Vuk (za dvije godine), Mile Đorđević (za četiri godine), Zvonimir Hudak (za pet godina), Andrija Ilinić (za šest godina uspješne apstinencije).

U raspravi su sudjelovali mnogobrojni dugogodišnji apstinenti i gosti iz raznih klubova. Gđa Vuk je zajedno s kćerkom dala podršku suprugu Vjekoslavu i naglasila da se u kući stanje potpuno promijenilo otkad on apstinira. U obitelji vlada mir, zadovoljstvo i postižu se zajednički dogovori. Gospodin Mile Đorđević iznio je kako se u klubu uvijek osjeća opušteno i otvoreno.

Gđa Ljiljana Rogić Šneperger istaknula je da je gospodin Zvonimir Hudak pokretačka snaga kluba, jer uvijek daje potporu ostalim članovima, organizira razna društvena događanja, uglavnom on je osoba puna ideja i energije. Njegova ga je supruga podržala i čestitala mu na dugogodišnjoj apstinenciji, spomenuvši: „Idemo polako, 5 po 5 godina… pa nadalje“,

Gospodin Damir Vodopivec, predstavnik KLA „Poštar“ i dopredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara uručio je priznanje našem klubu uz najiskrenije čestitke povodom 30. godišnjice rada kluba.

Nastavak skupštine protekao je u zajedničkom druženju uz zakusku i čestitke prigodom nadolazećih blagdana.

Mile Đorđević, predsjednik Kluba „Ban Keglević“

Alkohol u prometu

KLA “Remetinec” i KLA “Remetinec Gaj” te Centar za kulturu Novi Zagreb povodom Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti održali su u ponedjeljak 13. prosinca 2010. u prostorima Centra za kulturu javnu tribinu „Alkohol u prometu“.

 

Sudjelovao je g. Mato Kovačević, samostalni policijski inspektor, predstavnik Policijske uprave Zagrebačke, Odjel za sigurnost cestovnog prometa, prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, spec. psihijatar i članovi KLA „Remetinec“ i „Remetinec-Gaj“.

V.G.G.

 

REAGIRANJA

Tko ima „rupe“ u sjećanju?

Prošlo je dosta vremena (tri mjeseca) otkad je održana 45. obljetnica klubova liječenih alkoholičara Centra i čitavo to vrijeme progoni me pitanje: Tko ima „rupe“ u sjećanju?

A evo i zašto:

U vođenju te svečanosti bilo je mnogo propusta, no ne mislim da krivnju za to snosi mlada žena (i po godinama starosti i po apstinencijskom stažu) vodila tu svečanu sjednicu, već organizatori koji su je izabrali za tu ulogu, a da je nisu poučili kako se to radi ili su je pogrešno poučili?

Nikad u 29 godina, koliko obilazim godišnje skupštine klubova liječenih alkoholičara i razne njihove jubileje, nisam vidjela da se proziva tko će od prisutnih terapeuta govoriti i pritom se preskaču dva ugledna liječnika – dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin i prim.dr.sc. Željko Marinić (a da ne kažem da su bili preskočeni i na samom početku rada sjednice kod upućivanja pozdrava prisutnim liječnicima). Ovo me je neugodno iznenadilo jer znam da dvoje spomenutih liječnika dugi niz godina rade u klubovima liječenih alkoholičara, da imaju bogato iskustvo, da to rade predano, s ljubavlju i vidljivom željom da pomognu liječenim alkoholičarima i njihovim obiteljima. Liječeni alkoholičari to prepoznaju i znaju cijeniti, pa ako su i imali „rupe“ u sjećanju u razdoblju alkoholizma, sada ih više nemaju; sada ih očito ima netko drugi – organizatori ove proslave koji su čak propustili poslati pisani poziv za ovu svečanost prvoj terapeutkinji u KLA Centra – ing. soc. rada Ljerki Topić.

Lijepo je da ne zaboravljamo što su za alkohologiju i liječene alkoholičare učinili prof. dr. Vladimir Hudolin i prof. dr. Branko Lang. Posjećujemo njihove grobove svake godine, no mislim da uz počast koju odajemo mrtvima pažnju treba pokloniti i živima.

Mr.sc. Vlasta Hitrec, KLA „Zapruđe"

"Škola nepušenja"

Održava se svakog drugog tjedna u mjesecu

Cilj programa

Omogućiti zainteresiranim pušačima koji žele prestati pušiti profesionalnu pomoć, podršku, edukaciju i usmjeravanje prema cilju – biti nepušač. Korisnici ovog programa su pušači koji su motivirani za prestanak pušenja, a zainteresirani su za stručnu pomoć u obliku grupne terapije.

Pristup je interdisciplinaran što znači da su u rad Škole uključeni stručnjaci raznih profila: prof.dr.sc. Danijel Buljan, spec. psihijatar i neurolog, prim.mr.sc. Vesna Golik Gruber, psihijatar s užom specijalizacijom za bolesti ovisnosti, mr.sc. Davor Moravek, psihijatar, s užom specijalizacijom za bolesti ovisnosti, Lidija Kostanjšak, psihijatar, Milan Mirković, prof. psiholog, Luka Maršić, prof. antropolog, Anita Gajski, bacc. medicinska sestra.

Broj polaznika Škole je ograničen na 15 polaznika u jednoj grupi.Škola traje 5 dana uzastopce u trajanju od 90 minuta (ponedjeljak – petak od 13.30 do 15 sati, a predviđa se organizacija i u drugim terminima)Lokacija: Poliklinika (soba 2) Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“, Zagreb, Vinogradska 29

Predbilježbe i informacije o Školi nepušenja: Dnevna bolnica ovisnosti (pored hitne psihijatrijske ambulante)

Tel.: 01/3787780, 3787220 Fax: 01/3768287

E-mail: skola.nepusenja@gmail.com

◄ strana 15

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 18-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES