početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 15-17

strana 18 ►

IZ KLUBOVA

Svečana skupština povodom 45. godišnjice rada kluba

Dana 12. prosinca 2010. godine održana je svečana skupština Kluba liječenih alkoholičara „Bjelovar“ povodom 45. godišnjice rada kluba, a održana je pod pokroviteljstvom bjelovarskog gradonačelnika Antuna Korušeca.

Sjednicu je otvorio i sve prisutne pozdravio predsjednik kluba Dražen Žagi. Skupština je održana u prostorijama kluba, a prisustvovalo joj je oko 105 osoba. Predsjednik je predložio radno predsjedništvo u sastavu: predsjednik i voditelj skupštine dr. Vladimir Halauk, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo grada i županije, a članovi su bili dr. Gordana Knežević Miličić, terapeut kluba, Antun Korušec, gradonačelnik Grada Bjelovara i Zvonimir Žagi, najstariji član kluba.

Predložen je dnevni red, a potom su podnesena izvješća. Izvješće o radu kluba podnio je predsjednik Dražen Žagi, izvješće terapeuta podnijela je dr. Gordana Knežević Miličić, a izvješće o materijalno-financijskom poslovanju podnijela je Ankica Hajduković.

Sjednici su prisustvovali predstavnici pet ustanova i 14 klubova liječenih alkoholičara: „Đurđevac“, „Centar“ iz Koprivnice, „Križevci“, „Čazma“, „Daruvar“, „Garešnica“, „Veliki Grđevac“, „Petrokemija“ iz Kutine, „Slatina“, „Virovitica“, „Pitomača“, „Osmijeh“ iz Donje Dubrave, „Nada“ iz Kotoribe i „Poštar“ iz Zagreba.

Posebne čestitke za uspješan rad uputili su gradonačelnik Korušec i dr. Halauk, koji su ujedno ponudili pomoć u daljnjem radu, a Damir Vodopivec, predstavnik HSKLA, predao je klubu priznanje za 45 godina rada.

Podijeljeno je 24 priznanja za apstinenciju u trajanju od 1 do 20 godina i osam svečanih diploma za apstinenciju od 20 do 40 godina. Zahvalnice su dobili svi bivši i sadašnji predsjednik, terapeuti kluba, te nazočni predstavnici ustanova i klubova. Tradicionalno su podijeljeni i pokloni najmlađima za nadolazeće blagdane.

Sjednica je završila zakuskom i druženjem.

Izviješće o radu Kluba „Bjelovar“ u proteklih 45 godina

Danas smo se sastali da svečano proslavimo 45 godina rada i postojanja ovoga kluba. U ovome mjesecu prije 45 godina sastalo se 11 liječenih alkoholičara na osnivačkoj skupštini, koja je održana pod pokroviteljstvom općinskog Crvenog križa, a uz pomoć prof. dr. Vladimira Hudolina i socijalne radnice Ljube Ulemek iz Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice“ iz Zagreba.

Klub je osnovan, radi i djeluje bez prekida do danas, a u tom vremenu koje je bilo početak osnivanja klubova liječenih alkoholičara u nas, drugi smo, prema evidenciji, osnovani klub koji radi do danas.

Od osnivanja klub radi po principu teorijskog rada u grupi, a sa svrhom održavanja apstinencije, rehabilitacije i resocijalizacije cijele obitelji.

Početak je bio težak, bilo je sve više članova, a prostor nije mogao podnijeti toliki broj ljudi. Stoga smo se 1967. godine preselili iz dnevnog boravka psihijatrijskog odjela, u kojem smo počeli, u prostorije u Ulici Lole Ribara, današnjoj Ulici Frana Supila. No i taj se prostor pokazao premalim pa smo 1973. godine preselili u Vinkovčevu.

Broj članova je naglo rastao i bili smo prisiljeni tražiti nove prostorije. Tako smo upornim zalaganjem naših članova i razumijevanjem Općinske skupštine i radnih organizacija dobili ove prostorije u kojima se i sada nalazimo. Ovo su tada bile konjske štale i sudjelovanjem članova prostor je bio preuređen kako bi odgovarao našim potrebama. Godine 1978., nakon uređenja u kojem su sudjelovali svi članovi kluba, uselili smo u ove prostorije koje odgovaraju našim potrebama i stalno su nam na raspolaganju, a članovi kluba mogu u njima organizirati sastanke, predavanja, športska natjecanja, zabave i svadbe.

Osnivanjem ovoga kluba nastao je veliki interes građana za pomoć i liječenje ovisnosti o alkoholu. Klub je radio u četiri terapijske grupe, a krenulo se i s osnivanjem klubova u radnim organizacijama i mjesnim zajednicama. U to je vrijeme u gradu bilo aktivno jedanaest klubova, i tako je bilo do Domovinskog rata. Uz članove kluba, dio terapijske zajednice su i stručni djelatnici-terapeuti: psihijatri, psiholozi, liječnici obiteljske medicine, socijalni radnici i medicinske sestre, te članovi uže obitelji ovisnika. U gradu je tada bilo dovoljno stručnog osoblja, tako da su svi klubovi imali stručne terapeute.

Za vrijeme Domovinskog rata došlo je do velikih promjena. Mnogi klubovi su prestali s radom, a ovaj klub je jedini koji je ostao i djelovao tijekom rata i nakon njega, sve do danas.

Svake godine nam iz bolnice dolazi od 30 do 40 ovisnika. Mnogi odustaju od liječenja, a ostaje jedna trećina apstinenata koji sa starijim članovima nastavljaju apstinenciju od jedne do pet godina, a naravno i više.

Danas klub radi u dvije terapijske grupe, ali od Domovinskog rata imamo problema s nedostatkom stručnih radnika. Od Nove godine, u dogovoru s Gradom i srodnim udrugama, klub će moći raditi u tri grupe i imat ćemo dovoljan broj stručnih radnika.

U radu ne zaostajemo, obilazimo naše članove, odlazimo na godišnje skupštine ostalih klubova i redoviti smo sudionici Športskih susreta KLA sjeverozapadne Hrvatske. Sudjelujemo u radu Županijske zajednice i Hrvatskog saveza KLA.

Naš aktivan rad pokazujemo podjelom priznanja. Ove godine 24 člana dobivaju priznanje za apstinenciju.

Naše najznačajnije aktivnosti, osim onih redovnih, su seminari. Organizirali smo seminar „Alkoholna ovisnost i patološko kockanje“ na kojem su, vjerujemo, ljudi puno naučili i tribine u Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici, Čazmi, Grubišnom Polju i Velikom Grđevcu sa sloganom „Alkoholizam nije cool“. Tri puta smo bili domaćini Športskih susreta KLA sjeverozapadne Hrvatske.

Prema evidenciji, kroz ovaj klub je u proteklih 45 godina prošlo 5126 ovisnika-alkoholičara, a postignuto je 3422 godina apstinencije. Do današnjeg dana članovima je podijeljeno 687 priznanja za aktivnosti u klubu.

Alkoholizam je bolest obitelji i društva, a ovaj klub je svojim radom uspio promijeniti stil života svojih članova, okupio je mnoge obitelji koje su i danas sretne i zadovoljne te omogućio djeci da mirno prožive svoje djetinjstvo.

Na kraju bih zahvalio na strpljenju, a posebno bih zahvalio dugogodišnjim, aktivnim članovima koji su svojim radom omogućili ovih 45 godina djelovanja kluba i pozvao nove članove na isto zalaganje kako bismo doživjeli još puno godina uspješnog rada. Hvala vam!

Dražen Žagi, predsjednik Kluba

Godišnja skupština Kluba „Centar“ Iz Koprivnice

Dragi čitatelji „Alkohološkog glasnika“, morat ćete mi oprostiti što naš članak o 41. godišnjoj skupštini nije pripremljen za prošli broj, no peče me savjest da baš ništa ne kažemo o našoj skupštini.

Evo kratkog sažetka:

Dana 13. studenoga 2010. godine u Koprivnici je održana 41. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Centar“. Mjesto održavanja bila je dobro nam znana lokacija - Društveni dom Vinica.

Počeli smo himnom i minutom šutnje u čast umrlim članovima kluba.

Pozdrav nam je uputio predsjednik kluba gospodin Marijan Đurđic i najavio kulturno-umjetnički program. Svojim recitacijama, pjesmama i plesom razveselili su nas učenici Osnovne škole Đuro Ester - Područna škola Vinica, naš pjesnik i dugogodišnji član kluba gospodin Franjo Strbad svojim pjesmama, te gospodin Ivan Prebježić koji nam je pjevao pjesmu „Zadnja ruža“ uz pratnju na gitari.

Po završetku ovog dijela krenuli smo u radni dio, izabravši radno predsjedništvo, koje je skupština prihvatila, u sastavu: gđa Vesna Vedriš – predsjednica i daljnji voditelj skupštine, gospoda Milan Radanac i Ivica Gal – članovi, gđa Ana Orošić – zapisničar, ovjerovitelji zapisnika gđa Jasminka Dedi i gospodin Zlatko Ivanušec. Rad smo nastavili glasovanjem o izmjeni Statuta kluba, st.1. čl.27., kojim se sada predsjednika i dopredsjednika kluba bira na razdoblje od dvije godine, s time da ista osoba može biti birana dva puta uzastopno. Dosadašnja članica Predsjedništva kluba gđa Biserka Zlatar razriješena je dužnosti, a za novog člana glasovanjem je izabrana je gđa Jasminka Dedi.

Slijedila su redom izvješća o radu kluba. Najprije je izvješće podnio predsjednik kluba koji je sažeo sav rad unatrag godine dana od prošle do današnje skupštine, sa svim aktivnostima u kojima smo sudjelovali i zbivanjima koja su se događala u klubu. Osvrnuo se statistički na članstvo koje broji 50 članova i djeluje u tri terapijske grupe, s jednim stručnim i tri dostručna djelatnika, s ciljem socijalizacije, pomoći i samopomoći u održavanju i poboljšanju kvalitete apstinencije.

Blagajnički izvještaj jezgrovito je prikazao da poslujemo pozitivno, što je potvrdio i Nadzorni odbor.

Rado nam viđeni gosti, gospodin Dražen Pros, dogradonačelnik, i gospodin Ivan Pal, dožupan, obratili su nam se dajući podršku našem radu i čestitajući svim apstinentima na svakom danu njihove borbe i ustrajnosti u odluci da izmjene svoj život nabolje.

Gđa Milica Pakasin,vms, osvrnula se na rad Centra za prevenciju ovisnosti koji djeluje u sklopu Zavoda za javno zdravstvo i kanalizira nove članove u klub, a gđa Jasminka Dedi je govorila o značaju i važnosti stručnog djelatnika u radu kluba.

U svečanom dijelu podijeljeno je 15 priznanja za apstinenciju: za godinu dana priznanja su primili gospoda Izidor Bračko i Zdravko Godek, gđa. Tatjana Prišćan te gospoda Ivan Polančec i Stjepan Knezić; za dvije godine gospoda Davorko Crljenica, Tomo Turkalj i Ivan Orošić; za tri godine gospoda Slobodan Milivojević i Milan Radanac te gđa. Jasenka Gal; za pet godina gđa Vesna Vedriš, gospoda Miljenko Grobenski i Marijan Đurđic te jedno veliko za 30 godina apstinencije gospodin Franjo Strbad. Znakom pažnje nagrađeni su stručni i dostručni djelatnici te su podijeljene zahvalnice sponzorima.

Pod točkom Riječ gostiju obratili su nam se prijatelji iz klubova, čestitajući nam na uspješnom radu i apstinentima na njihovoj apstinenciji. Skupština je završila druženjem uz domjenak i tortu.

Srdačan pozdrav,

Jasminka Dedi, Klub „Centar“, Koprivnica

◄ strana 12

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 15-17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES