početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 12-14

strana 15 ►

IZ KLUBOVA

Goranski alkohološki spomenar

Na dan 45. godišnjice osnivanja prvog kluba liječenih alkoholičara na ovim prostorima, u Ravnoj Gori 1965. godine i povodom pete obljetnice smrti dr.sc.dr. Milana Gudelja, čuvajući trajnu uspomenu na njegov nesebičan rad, regionalni alkoholozi u suradnji s liječenim alkoholičarima organizirali su u Delnicama, 11. studenoga 2010. godine stručni skup povodom te obljetnice.

U pomalo neočekivano ispunjenoj dvorani Doma Hrvatske vojske u Delnicama, skupu se u ime domaćina obratila stručna djelatnica Kluba liječenih alkoholičara „Delnice“ dr. Anita Komljenović, pozdravljajući suprugu i kćeri pokojnog dr. Gudelja, članove klubova liječenih alkoholičara sa Zameta, iz Opatije, Dražica i Rijeke, predsjednicu Gradskog odbora Crvenog križa Rijeke, nekadašnju dugogodišnju terapeutkinju dr. Maju Stipaničić, gradonačelnika Grada Delnica, ravnateljicu delničke osnovne škole i ostale drage ljude.

Iz njezinog uvodnog izlaganja dobili smo neka opća saznanja o djelovanju dr. Gudelja na polju alkoholizma u Gorskom kotaru, aktivnoj suradnji s prof.dr. Hudolinom, porijeklom Goraninom, osnivanju prvog kluba liječenih alkoholičara na području Gorskog kotara, Istre, hrvatskog primorja i Like i posebno o utjecaju na mr.sc.dr. Duška Wölfla, vjernog sljedbenika i inicijatora ovog skupa.

U znak zahvalnosti i poštovanja prema dr. Milanu Gudelju, predsjednica Gradskog odbora Crvenog križa Rijeke poklonila je organizatorima knjigu „Rijeka humanosti“.

Nakon uvodnih riječi spontano su se javljali za riječ gosti iz klubova Primorsko-goranske županije, uzvanici ili jednostavno suradnici i prijatelji dr. Gudelja koji ne mogu zaboraviti njegov rad i doprinos izlječenju mnogih obitelji od nesretnog alkoholizma. Teško je bilo ostati neosjetljiv na sve te živuće primjere spašavanja obitelji, spašavanja života naoko nezahtjevnom terapijom, uglavnom samo riječima. No, nakon ovako iskrenih iskustava koja su doživjeli današnji apstinenti, vrlo brzo se shvaća snaga i mudrost tih riječi duboko upamćenih i nakon niza godina. Autora ovog članka posebno su se dojmila sjećanja kćeri našeg legendarnog apstinenta Antuna Tonija Plešea, koja joj i danas, nakon 43 godine tatine apstinencije, tjeraju suze na oči. Koliko su nekada ona bila teška i ružna, toliko su danas dična i ponosna. I rastu u svom ponosu sa svakim novim trijeznim danom.

Život i djelo dr. Milana Gudelja na ovom području od 1961. do 2005. godine opisuje nam njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik dr. Duško Wölfl kratkim crticama iz njihove plodonosne suradnje iz koje je nastalo nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih članaka i prikaza. Uvijek ponovo naglašavajući doprinos i značaj dr. Gudelja za alkohologiju i socijalnu psihijatriju u Gorskom kotaru i Primorsko-goranskoj županiji, temeljene na liniji podučavanja prof.dr. Hudolina i prof.dr. Langa, ne uspijeva sakriti gorčinu izazvanu omalovažavanjem i ometanjem takvog stručnjaka od strane nekih struktura društva i politike.

Prodrmani tako iskrenim životnim ispovijedima, potaknuti dirljivim sjećanjima i mi, mladi apstinenti, počinjemo razumijevati svrhu ovakvih skupova kao i nauk pokojnog dr. Gudelja pa prema nebu šaljemo samo jedno hvala za pruženu priliku i za miran dom.

Žarko Grgurić, KLA „Delnice“

Sa Skupštine Al-kluba „Lučac-Manuš“ u Splitu

Redoviti dolasci u klub – uspješnija apstinencija

SPLIT - U prostorijama Gradskog kotara „Lučac-Manuš“ 21. prosinca 2010. održana je skupština istoimenog Al-kluba, osnovanog 15. prosinca prije pet godina, kojemu su nazočili predstavnici srodnih klubova Splitsko-dalmatinske županije, kao i Vedran Mardešić, voditelj Odjela za bolesti ovisnosti Grada Splita.

Nakon izvještaja o radu kluba za proteklu godinu, kojeg je podnio terapeut kluba, vmt Mate Smolčić (uz dr. Stjepu Botterija, koji se ubraja među najstarije terapeute u Republiuci Hrvatskoj – terapeuti su od sredine 1966. godine) i na ovoj skupštini, barba Mate se nakon 45-godišnjeg mukotrpnog rada, na vlastiti zahtjev i službeno oprostio od terapeutskog zvanja, a za novog terapeuta imenovana je dr. Ely Ninčević-Slugan.

Rasprava, koja je bila živa i zanimljiva ukazala, je na potrebu kontinuiranog rada s članovima, prvenstveno kada je riječ o redovnim sastancima kluba. Na sastancima se postižu najbolji rezultati, a posebno ako terapeut često ne gleda na sat i po isteku vremena ostaje s članovima kluba koliko god je to potrebno, raspravljajući o brojnim problemima, a sve u cilju učvršćenja apstinencije. Stručno usavršavanje također je znak prosperiteta kluba, pa je tijekom kalendarske godine Aljoša Vulertić nazočio Ljetnoj alkohološkoj školi u Lošinju, a KLA „Lučac Manuš“ bilježi i dobru međuklupsku suradnju, posebice s Al-klubovima na području Grada Splita te Sinja (s čijim su članovima su izmijenili međusobne posjete) i brojnim drugim klubovima.

U diskusiji su sudjelovali Željko Kovač iz KLA „Split“, dr Stjepio Botteri, terapeut KLA „Jadrantransa“ i jedan od prvih alkohologa na ovom području, Vjeko Plejić iz KLA „Spinut“, Milivoj Kecman te autor ovog priloga, kao i Vedran Mardešić, voditelj Odjela za bolesti ovisnosti Grada Splita, koji je, uz ostalo, kazao: „Mi u upravi Grada Splita, zbog specifičnih slučajeva i kontinuiranog rada u klubovima liječenih alkoholičara želimo izuzeti klubove iz natječajnih procedura i osmisliti novi model, koji bi trebali prihvatiti svi klubovi. Taj model će nuditi mogućnost kvalitetnog i održivog razvoja stručnih aktivnosti, u cilju školovanja novih kadrova i motiviranja novih stručnjaka. Bit će usmjeren na prevenciju i liječenje alkoholizma i u smislu potrebe da se pojedinim klubovima osigura stručni kadar kako bi se uz priliv članova, koji u ovom trenutku klubovi imaju, mogli adekvatno kvalitetno i stručno pokriti, odnosno da bi se stručni rad mogao realizirati u tim klubovima. To sam iznio na dva posljednja sastanka Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara i još uvijek su u tijeku konzultacije s HSKLA. Međutim, jednostavno nas nužda vodi u situaciju da ćemo u sljedećem natječajnom postupku, kojega upravo ovih dana pripremamo, morati izuzeti klubove liječenih alkoholičara i time ćemo ubrzati taj postupak. Na taj će se način sredstva koja su i do sada odlazila iz proračuna Grada Splita i nadalje usmjeravati prema klubovima za potrebe stručnog rada i za sve drugo što je potrebno za opstanak klubova. Dakle, naglasak će ubuduće biti na suradnji sa Županijskom zajednicom KLA, koja bi praktički trebala kao jedna obitelj, kao zajednica, privući sve i biti servis svim klubovima liječenih alkoholičara...“ naglasio je gospodin Mardešić.

Zahvaljujući upornom radu i samoodricanju pojedinih članova, ovo je bila prilika da se trogodišnjim apstinentima uruče i diplome. Dobili su ih Vinko Colić, Marica Grgat, Ante Gotovac i Aljoša Vuletić, a diplomu za pet godina apstinencije dobio je Boško Mikulić. Za dugogodišnji uspješan rad na prevenciji alkoholizma u Splitu zahvalnicu je dobio Vedran Mardešić, a za dugogodišnji rad u klubovima i njihov napredak priznanje je dobio dosadašnji terapeut VMT Mate Smolčić, kojega je Skupština jednoglasno proglasila počasnim članom kluba i predložila ga za nagradu Splitsko-dalmatinske županije za 2011. godinu.

Zanimljiva rasprava je ukazala na uspješan rad kluba. Istaknuta je činjenica da se terapijski sastanci održavaju navečer, stoga svi oni koji žele nešto više saznati o svom problemu, pa ako hoćete i u „četiri oka“, to mogu u ovom klubu. Zato i nema većih problema ili recidivista. Apstinencija je ostvarena 75 posto.

Davor Grgat

IN MEMORIAM

Josip Čović 1934. – 2011.

Otišao nam je dragi prijatelj i apstinent Josip Čović. Apstinirao je 32 godine. Nesebično i aktivno je sudjelovao u radu kluba. Dragi Josipe, veliko ti hvala što si nas naučio kako se kvalitetno apstinira. Otišao si na onaj svijet, a nisi pokleknuo, nego si otišao kao pravi apstinent. Od prvog do zadnjeg dana bio si nama u klubu uzor i ponos.

Dugo ćemo te pamtiti i imati u lijepom sjećanju. Neka ti je laka ova hrvatska gruda,

Tvoji apstinenti iz KLA „Pula”.

◄ strana 10

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 12-14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES