početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 10-12

strana 13 ►

IZ KLUBOVA

1. godišnja skupština KLA „Bistrina“ iz Marije Bistrice

Pozdrav svim čitateljima „Alkohološkog glasnika“ i dragoj urednici prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber. Drago nam je da se možemo oglasiti lijepim vijestima iz naše prelijepe Marije Bistrice koja je 23. listopada 2010. godine bila mjesto održavanja 1. godišnje skupštine Kluba liječenih alkoholičara „Bistrina“, koju su uveličali dragi nam uzvanici, članovi drugih klubova liječenih alkoholičara i ostali dragi gosti.

Skupština je otvorena pozdravnim govorom dosadašnjeg tajnika Zvonka Čebuhara i predsjednika kluba Dragutina Beljka te izvođenjem himne klubova liječenih alkoholičara. Pripremili smo kratki kulturno-umjetnički program koji su izvela djeca iz našeg vrtića „Pušlek“. Malim izvođačima i njihovim tetama i roditeljima zahvalili smo velikim pljeskom i domjenkom.

Nakon izbora radnog predsjedništva skupštine, izvješće o radu kluba u protekloj godini podnijeli su predsjednik kluba Dragutin Beljak i tajnik Zvonko Čebuhar.

Željela bih se osvrnuti na najznačajnije događaje u prvoj godini djelovanja. Osnovali smo Klub liječenih alkoholičara „Bistrina“ u Mariji Bistrici u listopadu 2009. godine, kada smo u istoj Dvorani kulture puni entuzijazma iznijeli naše planove i želje. Drago mi je da smo ostvarili sve što smo planirali. Klub redovito održava sastanke svakog četvrtka od 19 do 20 sati i 30 minuta i možemo se pohvaliti da tijekom prošlogodišnjeg razdoblja nismo ni jednom imali prekid kontinuiteta djelovanja. Klub danas ima 9 redovitih članova liječenih alkoholičara i 6 članova obitelji. Aktivno promoviramo život bez alkohola u našoj lokalnoj zajednici. Družimo se i izvan kluba. Održavamo zdrave i prijateljske odnose među svojim članovima i tome pokušavamo naučiti i nove članove. Sudjelovali smo na Sportskim igrama klubova liječenih alkoholičara u Kašini i na našim Sportskim igrama u Maču. Družimo se na godišnjim skupštinama drugih klubova liječenih alkoholičara u našoj županiji i izvan nje i tako odlučno održavamo što kvalitetniju i dugotrajniju apstinenciju. Puno smo naučili o alkoholizmu i o svim nedaćama koje alkoholizam čini našim obiteljima i nama samima.

Našu prvi skupštinu uveličali su mnogi dragi gosti, među kojima su bili gospodin Stjepan Muhek, načelnik općine Marija Bistrica, vlč. Nikola Platužić, izaslanik rektora Svetišta Majke Božje Bistričke, dr Višeslav Ćuk, predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije, gospodin Zlatko Topalović, dopredsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, gospodin Damir Vodopivec, dopredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Valentina Hanžek, dipl.soc.radnica, predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije, vms gospođa Biserka Sviben.

Najvažniji dio naše prve skupštine bila je dodjela priznanja za apstinenciju koju je dr. Anita Sabolek, stručna djelatnica kluba „Bistrina“, uljepšala kratkim predstavljanjem svakog člana kluba i članova njihovih obitelji, koji su nam se obrati kratkim govorom punim emocija. Svi smo pljeskom i iskrenim željama za što dužu apstinenciju čestitali gospodi Dragutinu Beljaku, Zvonku Čebuharu i Stjepanu Gabudu na godini dana uspješne apstinencije, a s posebnim ponosom čestitali smo gospođi Mirjani Šobak na četiri uspješne godine apstinencije.

Zahvalnice za potporu rada kluba dodijelili smo gospodinu Stjepanu Muheku i dr. Višeslavu Ćuku, koji se obratio članovima kluba i svim uzvanicima i gostima s obećanjem da će osobno založiti za novčanu pomoć klubu.

Svakako treba napomenuti da je naša lokalna zajednica kroz sponzorstvo našem klubu dala priznanje nama i našem radu. Zahvaljujemo bračnom paru Nadici i Ivanu Prokurici, gospodinu Zdenku Ciprišu, gospođama Sunčici Kurešić, Branki Šćuric i Mileni Pisk, gospodinu Teodoru Švaljeku, monsinjoru Lovreku Cindoriju, velečasnom Zlatku Korenu i Domu zdravlja Krapinsko–zagorske županije.

Skupštini su prisustvovali mnogi gosti i članovi klubova liječenih alkoholičara. Nakon završenog službenog dijela skupštine, gosti i članovi kluba nastavili su druženje na domjenku.

Članovi Kluba „Bistrina“

Iz KLA „Solin“

Pukom slučajnošću dospio sam u Klub liječenih alkoholičara „Solin“, jer sam na posljednjoj skupštini KLA Splitsko-dalmatinske županije upoznao predsjednicu dipl. soc. radnicu Željku Radošević, koja me pozvala da posjetim i njihov klub. Prije 20 ili 40 godina redovito sam, uz brojne klubove liječenih alkoholičara splitske regije, skoro svakodnevno posjećivao i Al-klub „Dalmacijacement“ koji je brojio blizu 400 članova, a vrijedni terapeuti su bili dr. Ivo Bučan i dr. Mirko Mikelić. Svjesni smo posljedica Domovinskog rata, koji je veliki trag ostavio i na klubovima liječenih alkoholičara širom Hrvatske, pa tako i u Dalmaciji. Mada sam se prisjetio „starih vremena“, gđi Radošević nisam mogao odbiti zahtjev pa smo se našli već idućeg utorka. Na sastanku kluba bilo je četrnaest članova i svi su oni iznijeli svoju ispovijest, a ja sam se činio kao da prvi puta dolazim u klub. Redali su se jedan po jedan: tajnica kluba, gđa Lenka, ovdje je samo radi supruga, jer nastoji da se što kvalitetnije i što brže resocijalizira, ali obaveznom nazočnošću u klubu podupire i druge supruge da slijede njezin primjer. Veliko zadovoljstvo je što u ovaj klub često dolaze i supruge liječenih alkoholičara. Redale su se životne priče. Započeo je predsjednik kluba Jozo, a slijedili su ga Filip, Žarko, Ljubo, Ivan i Ante, koji su u kratkim crtama pričali, kao da je svećenik pred njima. Njihove istinite, ali tragične priče, kazuju kako su se svaki ponaosob susretali s alkoholom, ali i koliko im je napora i volje, a da ne kažemo obiteljske podrške trebalo da uspiju. Bilo je i ovakvih slučajeva, čulo se na ovom sastanku, da je jedan liječeni alkoholičar poslije nekoliko mjeseci uspješne apstinencije doživio da ga supruga svaki dan ljubi.

Nije mu bilo jasno jer na to nije navikao. Jednoga dana znatiželjno upita suprugu: „Što to znači da me sada redovito ljubiš, a ranije skoro nikada?“ Odgovorila je: „Da, dragi, zaslužio si poljubac, a ako i ubuduće ne budeš konzumirao alkohol, to ćemo nastaviti. Ako budeš pio, nema ništa...!“

Nakon njihove ispovijesti predstavio sam se i ja, govoreći o svojoj 45- godišnjoj apstinenciji i ondašnjem liječenju alkoholičara. Na kraju sam pustio magnetofonsku snimku na kojoj dr. Vladimir Hudolin 1975. godine govori o osnivanju al-klubova u bivšoj Jugoslaviji i susjednoj Italiji, naglasivši kako je uspjeh najveći ako se uspostavi suradnja obitelji, zdravstvene stanice i radne organizacije.

„Klub u Solinu osnovan je krajem rujna 2005. godine, a nedavno smo proslavili petu obljetnicu,“ priča nam dipl. soc. radnica Željka Radošević, i nastavlja: „Tijekom tih pet godina kroz klub je prošlo pedesetak ljudi koji su krenuli u liječenje i resocijalizaciju. Tijekom svake godine imali smo opadanja, ali i priliv novih članova, tako da bi redovito na sastanke kluba dolazilo oko 10 članova, kao i nekoliko članove obitelji.

Najveću ulogu odigrali su članovi obitelji, koji su pružali podršku, i s druge strane, svi oni koji su bili redoviti na terapijskim sastancima. Oni su danas apstinenti, a članovi koji apstiniraju više godina dobili su diplome na nedavno održanoj skupštini. Sadašnji dopredsjednik kluba Edo Ante Crmarić dobio je diplomu za 11-godišnju apstinenciju, predsjednik kluba Jozo Gabrić za četiri godine, Jozo Miloloža za tri i Žarko Serdarević za dvije godine nepijenja alkohola. Vrijedno je istaknuti da prije nekoliko godina, dok sam bila jedan od terapeuta kluba „Split“, u tom klubu bio je i gospodin Edo Crmarić, pa smo zajedno došli na ideju osnutka novog kluba u Solinu, čiji je on bio začetnik. Dakle, on kao liječeni alkoholičar i ja kao zainteresirani terapeut, jer nam je djetinjstvo obilježio Solin, a on je sad njegov stanovnik, udružili smo snage. Dobili smo ovaj prostor u Sv. Kaju, za kojeg smatramo da je u ovom trenutku neodgovarajući i da bi nam trebao prostor i gradu Solinu, gdje bismo bili bliže građanima, kojima je potrebno savjetovanje, a potom terapeutski rad u klubu“.

Na pitanje „Gdje se inače liječe vaši članovi?“, gđa Radošević je odgovorila: „Naši članovi se najčešće liječe u bolnici „Sestara milosrdnica“ u Zagrebu, i to zbog dobre suradnje i razumijevanja, koje imamo gore, kako od voditelja Odjela za alkoholizam prim. dr. Srđana Marušića, ali i dr. Zoričića, dr. Torrea i drugih. Kada pridobijemo ljude i kada su spremni poći na liječenje, u vremenu od 7 do 9 dana osigura nam se krevet za pacijenta. Inače pored spomenute bolnice, dio naših pacijenata preko svojih liječnika biva poslan u Bolnicu Rab, a poneki članovi nam dođu nakon kraće hospitalizacije u Bolnici Split.

Vrijedno je istaknuti da smo bilježili i slučajeve kada bi pojedini članovi samovoljno, ali uz potporu člana obitelji i liječnika odlučili apstinirati i bez liječenja se uključili u rad našega kluba.“

Primijetio sam da se u radu solinskog kluba naglasak stavlja na nazočnost bračnog druga, što je gđa Radošević prokomentirala riječima:

„Da, dobro ste primijetili. Tijekom svih naših terapijskih sastanaka, cilj mi je da radu nazoče oba bračna druga, jer je to najefikasnije liječenje u klubu. Kad netko dolazi redovito, pogotovo uz svog bračnog druga, sigurna sam da tu nema recidiva, a da ne kažem koliko je lakše raditi u tim uvjetima...“.

Davor Grgat

Apstinencijski jubilej obitelji Vojvoda iz Kotoribe

Slavili 35-tu obljetnicu alkoholne apstinencije

Na posljednjem sastanku članova Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe obitelj Ivana Vojvode slavila je 35 godina njegove alkoholne apstinencije.

Stručna djelatnica i terapeutkinja kluba Veronika Matotek osvrnula se na proteklu godinu, a zatim je dala riječ gospodinu Ivanu koji je s mnogo emocija pričao o alkoholnom paklu, ali i svojim prelijepim apstinencijskim godinama, u čemu mu je sve vrijeme potpora bila supruga Anica. Redoviti je član kluba i uzor svim mlađim članovima ovog, a i članovima drugih klubova sjeverozapadne Hrvatske. Gospodin Ivan i gospođa Anica svim su članovima poželjeli doživotnu apstinenciju. Svaki član im je čestitao na uspjehu i poželio sve najbolje.

Slavljenika su zamolili da i dalje dolazi na klupske sastanke, čime klubu čini veliku uslugu.

Uz jelo, kolače, kavu i sokove, nastavilo se druženje i uz međusoban razgovor. Večer je brzo protekla.

M. Grubić

◄ strana 7

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 10-12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES