početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 3-4

strana 5 ►
STRUČNI PRILOG

Mlađi stručnjaci spremni su za rad na području alkohologije

Doc.dr.sc. Zoran Zoričić

(Klinika za psihijatriju KB “Sestre milosrdnice”, Zagreb, Predsjednik HSKLA i ZKLAZ)

Unatoč postojanju škole s najvećom tradicijom na području socijalne psihijatrije, model ne funkcionira u svim županijama, a glavni uzroci su nedostatna organizacijska i financijska skrb državne i lokalne uprave, izostanak interesa stručnjaka za rad na području alkohologije te nedovoljna edukacija stručnjaka iz alkohologije.

U zadnjih 46 godina, odnosno od uspostave Hudolinovog modela liječenja alkoholičara, temeljenog na sveobuhvatnom preventivnom, terapijskom i rehabilitacijskom tretmanu, zagrebačka alkohološka škola postavila je ogledni model tretmana i standarde liječenja na prostorima bivše Jugoslavije. Ovaj model je najprije izvezen u Italiju, a potom putem talijanske dijaspore i u mnoge druge zemlje svijeta. Odlazak bardova (Hudolin, Lang), anomija hrvatskog društva te ratna zbivanja zadala su udarac vitalnosti klubova u devedesetim godinama, a zadnjih deset godina ponovno je došlo do revitalizacije broja klubova i kvalitete rada. Ipak, unatoč postojanju škole s najvećom tradicijom na području socijalne psihijatrije, model ne funkcionira u svim županijama, a glavni uzroci su nedostatna organizacijska i financijska skrb državne i lokalne uprave, izostanak interesa stručnjaka za rad na području alkohologije te nedovoljna edukacija stručnjaka iz alkohologije na dodiplomskim i postdiplomskim studijima i specijalizacijama.

Umjesto da se sustavnim pristupom osigura prosperitet i daljnji razvoj modela tretmana, nažalost, on još uvijek počiva uglavnom na volonterstvu i entuzijazmu nekolicine stručnjaka.

Usponi i padovi alkohološke škole

Učeći i stječući iskustvo na izvorima Jonesove terapijske zajednice, te doktrine anonimnih alkoholičara (AA), ranih šezdesetih godina prošlog stoljeća u Londonu, Hudolin genijalno modificira navedene programe u program tzv. „zagrebačke alkohološke škole“, odnosno „Hudolinov model“. Za razliku od uzora AA, Hudolin u rad kluba liječenih alkoholičara uvodi stručnog djelatnika, obiteljski pristup u okviru teorije sustava, te briše religioznu potku, kako bi uopće mogao program razviti u tada socijalističkoj i ateističkoj državi. Ipak, od te iste države uzima najbolje, dakle cijelu vojsku liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika i defektologa koji zahvaljujući volonterstvu počinju djelovati u klubovima, stvarajući inačicu bolju od samog originala. Anonimni alkoholičari zbog skupoće stručnjaka u zapadnim zemljama nisu si mogli priuštiti stručnog djelatnika.

Već od šezdesetih godina Klinika za alkoholizam, psihijatriju i neurologiju današnje KB „Sestre Milosrdnice“ (poznatija kao Vinogradska) postaje svjetionik alkohologije na širem području, šireći model i na zemlje bivše države, potom Italiju i brojne druge zemlje. Model je temeljen na sveobuhvatnom tretmanu koji uključuje mjere primarne prevencije kroz edukacije i aktivnosti tijekom školovanja i kroz medije, zatim institucionalni sekundarni tretman kroz klinike i bolnice, uključujući stacionarni model i parcijalnu hospitalizaciju, te posljednje, ali i najvažnije, rehabilitaciju kroz mrežu klubova liječenih alkoholičara, najznačajniju udrugu na području zdravstva i socijalne medicine i psihijatrije.

Ipak, umirovljenjem prof. Hudolina i ranom smrću njegovog nasljednika, prof. Langa, gubi se zamah razvoja u kasnim osamdesetim godinama, što biva dodatno katalizirano raspadom dotadašnjeg društvenog sustava, njegovom anomijom te konačno rasplamsavanjem rata na području Hrvatske. Zaokupljena ratom, masom prognanika i stradalnika, nadležna ministarstva i službe gube interes za alkohologiju te reduciraju organizacijsku i financijsku pomoć institucijama sustava. Rezultat svega je pad broja klubova na svega šezdesetak u cijeloj Hrvatskoj, s tim da se u regijama zahvaćenim ratom broj klubova mogao nabrojati prstima jedne ruke.

Zahvaljujući nekolicini stručnjaka (Breitenfeld, Marinić, Golik-Gruber, Nenadić-Šviglin) zaustavlja se daljnje urušavanje klubova, revitalizira se djelovanje Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA) te kreće u mukotrpni postupni porast broja klubova, razvoj alkohološke mreže, izradu smjernica djelovanja (Thaller, Marušić) te senzibilizaciju javnosti za poremećaje i probleme povezane s uporabom alkohola (Breitenfeld, Marušić, Zoričić).

Javnost je ipak senzibilizirana za alkoholizam

Ipak, zadnjih šest sedam godina, nakon što su odgovornost za djelovanje Saveza preuzeli alkoholozi mlađe generacije, predvođene Zoričićem (Torre, Matošić, Orešković, Lesica, Krešo, Zudenigo, Šikić, Lakner, Bakula-Vlaisavljević), kataliziran je proces podizanja intenziteta i kvalitete rada u hrvatskoj alkohologiji. U većem dijelu psihijatrijskih kuća standardiziran je program rada, temeljen na Minnesotta modelu, obiteljskoj sustavnoj terapiji, te rehabilitaciji u klubovima. Učinjen je i ogroman napor u senzibilizaciji državne i lokalnih vlasti za materijalnim i organizacijskim podupiranjem klubova liječenih alkoholičara. Značajni napori na području organizacije edukacije i supervizije rada stručnjaka urodili su osnivanjem škole trajne edukacije stručnjaka u KB „Sestre milosrdnice“, te alkohološkim školama i seminarima (Mali Lošinj, Krk, Zagreb…).

Javnost je, unatoč prvotnom otporu, odnosno tendenciji da na račun ovisnosti o drogama minimalizira problem svih ostalih ovisnosti, ipak senzibilizirana za alkoholizam kao najveći javnozdravstveni problem povezan s psihoaktivnim tvarima. Referentni centar Ministarstva zdravstva, Psihijatrijska klinika u Vinogradskoj, zajedno s HSKLA, pomogla je u organizaciji i djelovanju klubova u susjednoj Bosni i Hercegovini, te tijesno surađuje sa stručnjacima iz okolnih zemalja (Italija, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija).

Ipak, unatoč objektivnim i priznatim uspjesima, još uvijek smo daleko od zacrtanog i željenog. Jedan dio krivnje leži u objektivnim okolnostima, jedan u subjektivnim.

Veći dio stručnjaka okreće se lakšoj i isplativijoj biološkoj psihijatriji

Kao objektivni čimbenici faktori koji otežavaju borbu protiv alkoholizma na prvo mjesto dolaze nedostatak osviještenosti društva, nazdravičarska kultura povezana s prekomjernom potrošnjom alkohola, preferiranje ulaganja sredstava u tretman droga (lakše se i radije mi odrasli bavimo tuđom nego našom ovisnošću), utjecaj političkih lobija povezanih s alkoholnom industrijom i izostanak gratifikacije od strane pacijenata u početku liječenja.

S druge strane, u subjektivne faktore ubrajaju se mali broj stručnjaka alkohologa, nedovoljna stručna i znanstvena izobrazba s područja ovisnosti, kako u dodiplomskoj, tako i u postdiplomskoj i specijalističkoj nastavi, okretanje većeg dijela stručnjaka ka biološkoj psihijatriji, koja je istodobno i lakša i financijski isplativija (puno je lakše kao terapijsko sredstvo koristiti tabletu nego sebe, odnosno stupanj davanja sebe pacijentu je znatno manji). Nedopustivo je da u ovom trenutku određeni regionalni centri s medicinskim fakultetima (Osijek, Split) nemaju formiran sustavan model tretmana alkoholizma temeljen na zajedničkom modelu. Štoviše, ne samo da nemaju zajednički, nego na području alkohologije nemaju skoro nikakav model. S druge strane, stručnjaci u kroničnim psihijatrijskim bolnicama (Popovača, Rab, Ugljan) vrijedno obavljaju velik dio posla, pokušavajući nadoknaditi izostanak organiziranog modela u regionalnim centrima. S obzirom na imperativ uključivanja obitelji u tretman, te prostornu dislociranost navedenih bolnica, jasno je da su one u startu hendikepirane i da ne mogu nadoknaditi izostanak tretmana u županijskim središtima. Apsurdno je da danas, u vrijeme kada EU pritišće i gura hrvatsku psihijatriju u pravcu razvoja programa komunalne psihijatrije (psihijatrija u zajednici), ne možemo uspostaviti jedinstven model tretmana u cijeloj zemlji, odnosno prestati slijepo braniti broj golih bolesničkih postelja u psihijatrijskim ustanovama.

Za uspostavu psihijatrije u zajednici treba puno više od deklarativne podrške struke koja braneći svoju tromost i interese postaje glavna kočnica transformaciji i osuvremenjivanju hrvatske psihijatrije.

Upravo je model zagrebačke alkohološke škole pokazao svu uspješnost multidisciplinarnog pristupa tretmanu alkoholičara i pokazao da, gledano sustavom „uloženo-dobiveno“, model uz jako mala financijska izdvajanja daje visoke rezultate, postižući apstinenciju kod pacijenata u razdoblju od 5 godina od preko 40%, što je u svjetskim okvirima izuzetan rezultat.

Zahvaljujući poduzetim naporima na dodatnoj edukaciji mladih stručnjaka, stasala je generacija mlađih liječnika, psihologa, socijalnih radnika, socijalnih pedagoga i visoko školovanih medicinskih sestara voljnih preuzeti ulogu u radu na području alkohologije. Treba im samo osigurati osnovne uvjete i sredstva za njihov rad, a uloženo na području tretmana alkoholizma višestruko se društvu vraća.

Objavljeno na stranicama www.dnevno.hr

◄ strana 1

Alk. gl. 1 /2011 (187) str. 3-4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES