početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 12 /2010 (186) str. 12,13

strana 14 ►

PREKOGRANIČNA SURADNJA KLA

Na kazališnoj predstavi u Gornjoj Radgoni

Društvo za zdravo življenje Novi pot iz Radenaca u susjednoj Sloveniji odaziva se, u sklopu svojih mogućnosti, svim akcijama i aktivnostima koje provode klubovi liječenih alkoholičara Međimurske županije, ali ih istovremeno traže da im budu potpora za njihove akcije. Jednoj takvoj akciji potporu su dali klubovi liječenih alkoholičara „Mursko Središće“ i „Nada“ iz Kotoribe, odazvavši se s dijelom svojih članova kazališnoj predstavi „Partnerska poroka“ koju je izvela Kazališna družina Žarek upanja iz Ljubljane u dvorani u Gornjoj Radgoni kraj Radenci, a na kojoj su bili aktivni klubovi liječenih alkoholičara sjeveroistočne Slovenije. Prema riječima njihovog predsjednika Milana Ostrca, kazališne predstave su njihova tradicija i jedan vid klupske terapije koju žele prenijeti na svoje kolege i suradnike u Hrvatskoj, odnosno Međimurju, a koji su, nakon mnogih poziva, ovoga puta prvi puta krenuli u Sloveniju.

M. Grubić

Gosti iz Sarajeva posjetili Brođane

Uvijek je lijepo dočekati goste u svom domu, a pogotovo kada dolaze prvi put. Zajednica klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije po prvi puta imala je čast i sreću dočekati goste iz susjedne države, iz prelijepog grada Sarajeva. To je bilo nekako iznenada pa smo se brzo morali organizirati. Brodska Zajednica ima sedam klubova pa se gotovo iz svakog našlo nekoliko članova koji su bili spremni na svaki način pomoći. I naravno, lijepo dočekati i ugostiti naše prijatelje. Posebno smo bili radosni i ponosni što ih možemo dočekati u svojim prostorijama, u samom centru grada. Nove i prekrasne prostorije uređene su zaslugom i trudom dr.Tatjane Bakule Vlaisavljević i vrijednim rukama naših članova. Čak je i jesenski dan bio prelijep za druženje, upoznavanje i šetnju gradom. Gosti, njih 15-tak pod vodstvom Lejle Ramić, predsjednice Udruženja KLA Federacije Bosne i Hercegovine, stigli su prije podne. Uz članove sarajevskih klubova, bili su tu i Azra Kudra, glavna sestra Odjela za alkoholizam, Emira Havić, glavna sestra Dnevne bolnice i Fuad Điho socijalni radnik.

Nakon upoznavanja i kratke okrijepe, goste je pozdravila dr. Tatjana Bakula Vlaisavljević, terapeut i predsjednica ZKLA Brodsko-posavske županije. Kratko im je govorila o našim klubovima, broju članova i našem radu. Zatim je soc. radnica Bernarda Kovačević, voditeljica KLA „Feniks SB” s desetak svojih članova održala kratak ogledni sastanak kluba na temu „Ruže u mom životu”.

Među članovima su bili liječeni alkoholičari i članovi njihovih obitelji i svatko je od njih ispričao što je ruža u njegovom životu, što je to lijepo, poticajno i nadahnjujuće da ih hrabri, daje im snagu i volju da ustraju u svojoj borbi za novi život. Bilo je krasnih i dirljivih riječi i osjećaja.

Nakon toga priredili smo i kratak program koji su izveli članovi literarne radionice, koja inače broji osam članova i pomalo zaživljava u svom radu. Naš kantautor Zoran Tomac, svojom je pjesmom i gitarom oduševio goste, a isto tako i naše pjesnikinje Miroslava Zirdum i Ivanka Korparić, koje su pročitale svojih vlastitih pjesama s kojima će ove godine i nastupati na 12. večerima poezije u Mariji Bistrici.

Naravno da su se i gosti u opuštenoj atmosferi rado pojedinačno predstavili, rekli nešto o sebi, svojem liječenju, uspjesima i neuspjesima. Nakon kratkog druženja, goste smo odveli u brodsku Tvrđavu, gdje se inače nalazi i stalni postav brodskog umjetnika Branka Ružića, a u istom prostoru djelatnici Turističke zajednice grada prikazali su im i kraći film o brodskoj Tvrđavi. Film prikazuje vrijeme u kojem je vojska carice Marije Terezije živjela i radila punim životom. Još nekoliko sati do povratka naših gostiju, liječnici i terapeuti iskoristili su za kraći razgovor o svom radu, izmijenili dobra i loša iskustva, iznijeli probleme, ali i opisali lijepe trenutke. Za to vrijeme, uz nareske, kolače, kavu i sokove tekao je prisan, iskren i prijateljski razgovor. Kako je kasnije rekao jedan od naših članova, toliko se napričao s osobom koju prvi puta vidi u životu o raznim obiteljskim radostima i problemima, liječenju i svemu ostalom kao malo kada, čak i sa svojim najbližim ukućanima.

Sunce je već polako padalo iza mosta preko rijeke Save kojim su se gosti vratili kući, a naši su članovi, pospremajući prostorije, prepričavali dojmove i već se unaprijed radovali obećanju i dogovoru da ćemo se vidjeti iduće godine u Sarajevu.

Ivanka Kopranić, predsjednica KLA „Novi put”, Slavonski Brod

26. simpozij o bolestima ovisnosti

Hrvatski savez klubova liječenih alkoholičara pozvan je da sudjeluje na 26. simpoziju o bolestima zavisnosti Srbije sa međunarodnim učešćem učešćem i 28. skupštini zajednice KLA Srbije, održanoj od 6. do 9. listopada 2010. u Vršcu i ondje predstavi svoj rad. Nacionalni simpozij o bolestima ovisnosti organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva za zdravlje Republike Srbije i Srpskog lekarskog društva. Uz delegacijeu HSKLA, u sastavu doc. dr. sci. dr. Zoran Zoričić i dr. Robert Torre, u radu nacionalnog Simpozija i Skupštine sudjelovale su i delegacije klubova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Makedonije. Simpozij je ugodno iznenadio tematskom raznovrsnošću, sudjelovanjem stručnjaka različitih profila i pokazao je da stručna razina obrada tematike ovisnosti ne zaostaje za onom u razvijenim zapadnim zemljama. Napose nas se dojmila izobraženost vodećih alkohologa Srbije u poznavanju teorija i tehnika sistemske obiteljske terapije ovisnika. Dakako da je naš Savez klubova percipiran kao najrazvijeniji u kvalitativnom i kvantitativnom pogledu, a time vodeći i ogledni savez klubova na području bivše Jugoslavije. U tom smislu smo kao predstavnici HSKLA više nego dobro primljeni. Međunarodna suradnja i okupljanje nacionalnih zajednica klubova liječenja alkoholičara zemalja regije, ovim simpozijem je uspješno nastavljena.

Dr. Robert Torre

 

◄ strana 9

Alk. gl. 12 /2010 (186) str. 12,13

strana 14 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES