početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 12 /2010 (186) str. 1.2 6-8

strana 3 ►
Održan završni modul III. ciklusa edukacije za stručne djelatnike

Godina XVI. broj (12) 186

Zagreb, prosinac 2010.

 

RESOCIJALIZACIJA ALKOHOLIČARA U ZAGREBAČKIM KLUBOVIMA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

 

 

SRETAN

BOŽIĆ i

 

NOVA

GODINA

 

 

Svim članovima HSKLA želim zahvaliti na doprinosu u djelovanju Saveza u prošloj godini  te njima i njihovim obiteljima zaželjeti čestit Božić i sretnu i uspješnu 2011. godinu.

Doc. dr. sc. Zoran Zoričić,

predsjednik HSKLA

 

Riječ urednice

Poštovani čitatelji!

Što reći na kraju godine? Čime započeti? Najprije želim istaknuti da „Alkohološki glasnik“ izlazi punih 15 godina. Sljedbenik je „Al kluba“, koji je počeo izlaziti davne 1965. godine. Uređivao ga je prof. dr. Vladimir Hudolin, a izlazio je 25 godina, do Domovinskog rata. Prema tome, možemo se pohvaliti da glasilo iz područja alkohologije u Hrvatskoj izlazi ukupno 40 godina.

Važnost „Alkohološkog glasnika“ u psihosocijalnoj edukaciji liječenih ovisnika o alkoholu prikazala sam ove godine na 5. hrvatskom psihijatrijskom kongresu u Šibeniku.

Posebno treba naglasiti da je „Glasnik“, zahvaljujući mr.sc.dr. Davoru Moraveku, bio među prvim časopisima koji su u cijelosti dostupni na internetu, i to od 1997. godine. Gospodin Juraj Cesarec urednik je internetskog izdanja od 2008. godine. Gospodin Cesarec uređuje i internetske stranice Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA), na kojima je danas dostupna cjelokupna arhiva „Glasnika“ od broja 138, a značajniji članci ranijih godišta djelomično su preneseni na

stranice Saveza.

Članci objavljeni u „Alkohološkom glasniku“ na taj su način postli trajno i lako dostupno štivo namijenjeno kontinuiranoj edukaciji, ne samo liječenih ovisnika o alkoholu, već i stručnih i dostručnih djelatnika, učenika, studenata i svih zainteresiranih građana. To je velika stvar, ali i velika odgovornost svih nas koji ga stvaramo, a i onih koji svojim pretplatama omogućavaju njegovo izlaženje.

I eto nas na drugom, manje lijepom dijelu mog obraćanja vama, dragi čitatelji.

Sljedeća godina, već nam je najavljeno, godina je velikih restrikcija. Financijska potpora svim udrugama građana, pa tako i klubovima liječenih alkoholičara, bit će značajno umanjena. Realno je očekivati da će se teže odvajati i za pretplatu na „Glasnik“. Stoga je dogovoreno s doc.dr.sc. Zoranom Zoričićem, predsjednikom HSKLA i Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, i na sastanku Uređivačkog odbora da „Alkohološki glasnik“ u idućoj godini izlazi kao dvomjesečnik.

Time će se prepoloviti godišnja pretplata i iznosit će 60 kuna.

Koristim ovu prigodu da zahvalim svim dosadašnjim pretplatnicima, a posebno klubovima koji su bili pretplaćeni na desetak ili više brojeva. Iskreno se nadam da će dvostruko niža godišnja pretplata omogućiti da klubovi i dalje zadrže isti broj godišnjih pretplata, kako se ne bi ugrozilo izlaženje „Glasnika“. Kako bi se olakšalo poslovanje klubova, pojedini članovi, koji si to mogu priuštiti, mogli bi se osobno pretplatiti, jer bi bilo dobro da svaki član, pogotovo u prvim godinama apstinencije, redovito dobiva svoj primjerak glasila.

To je naše glasilo i borimo se da ga zajednički održimo.

Na kraju želim zahvaliti svim suradnicima na dosadašnjoj suradnji. Pozivam i druge da nam se priključe. Iako će „Alkohološki glasnik“ izlaziti svaka dva mjeseca, javljajte nam i dalje o svojim aktivnostima, no nastojte da prilozi budu malo kraći.

Čestitam vama i vašim bližnjima Božić i novu godinu i želim puno sreće i zdravlja.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog

8. studenoga 2010. godine

Sastanak Zajednice klubova liječenih alkoholičara (ZKLA) Zagrebapočeo je dogovorima o 12. večeri pučke poezije u Mariji Bistrici. Članovi klubova iz Zagreba idu organizirano autobusom, a dostaće ih ići automobilima ili javnim prijevozom. Dobili smo informacije da je ove godine rekordan broj prijavljenih klubova (čak 30), pa očekujemo puno lijepih, toplih stihova i ugodno druženje.

U četvrtak, 25. studenoga, održat će se središnja aktivnost Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA) i ZKLA u Mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti. Bit će to promocija knige koju su napisali uvaženi alkoholozi dr.Darko Breitenfeld i dr.Duško Wolfl. Knjiga se zove „Alkoholizam – Poremećaji Izazvani Pijenjem Alkohola“. Promocija je organizirana u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje u Tribini grada Zagreba na Kaptolu u 18 h. Osim autora i suradnika te knjige, čut ćemo i poznati Liječnički pjevački zbor.

U sklopu Mjececa borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti održat će se, kao i svake godine tribine, koje organiziraju članovi KLA („Medarska“ 16.11. u 17.30, „Susedgrad“ 22.11. u 17.30, „Špansko“ 9.12.2010. u 18.00).

Damir Vodopivec je govorio o II. hrvatskom kongresu preventivne medicine, koji je održan u Zagrebu od 13. do 16. listopada. Sudjelovale su i stručne djelatnice iz klubova liječenih alkoholičara Ivana Pražetina i Dijana Uvodić-Đurić. Spomenuo je i problem s osobama koje po odluci suda dolaze u klubove, a koje nemaju nikakvu edukaciju. Klub ne liječi, već radi na uspostavljanju čvrste apstinencije i rehabilitiranju svojih članova. Osobe upučene po odluci suda vrlo često remete uobičajen rad kluba. O toj problematici razgovarat će se na sastanku Upravnog odbora HSKLA.

Najavljene su i skupštine klubova „Studentski grad“, „Retkovec“, „Ban Keglević“ i „Zaprešić“. Sigurno će svaka skupština, kao i uvijek, imati goste iz drugih klubova.

Očekujemo prigodne čestitke u idućem broju našeg „Alkohološkog glasnika“, jer je to broj koji izlazi u prosincu. Idući sastanak bit će posljednji u ovoj godini.

Tajnica ZKLAZ, Dušica Cesarec

Sastanak Upravnog odbora HSKLA održanog 19. studenoga u Zagrebu

Dana 19.studenoga održan je treći sastanak Upravnog odbora novog saziva, odnosno mandata od kraja 2008. do nove izborne skupštine Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara (HSKLA) 2012 godine. Prisustvovali su: predsjednik doc.dr.sc. Zoran Zoričić, dopredsjednik Damir Vodopivec, te članovi Upravnog odbora: dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević, Štefica Bedeniković, dr. Biserka Goričanec, Višnja Kajzer, dr. Anto Orešković, Damir Vragović, prof. Radovan Tatalović, dr. Vesna Pereković, prof. Vera Pavičić i Dušica Cesarec. Ostali prisutni bili su gospoda Pavelić iz Vinkovaca, Dedi iz Koprivnice, Hanžek iz Stubice te Mitrović i Šlabek iz Zagreba.

Uvodnu riječ i dobrodošlicu svima uputio je predsjednik doc.dr.sc. Zoran Zoričić. Osvrnuo se na događanja od proteklog sastanka održanog početkom ove godine. Mala akademija na Krku ove je godine održana treći put i svojom kvalitetom konkurira školi u Malom Lošinju. Iduće godine se njezino održavanje planira pomaknuti na mjesec rujan, ali treba vidjeti kakva će biti podrška Primorsko-goranske županije.

Spomenut je i I. alkohološki simpozij s međunarodnim učešćem u Tuzli, održan 23. i 24. travnja. Iz KB „Sestre milosrdnice“ sudjelovalo je desetak liječnika, a prisustvovali su i dr. Bakula-Vlaisavljević, dr. Lakner i dr. Lesica.

V. ljetna škola o alkoholizmu u Malom Lošinju (11.6.-13.6.) i ove je godine okupila stručnjake – predavače, one koje zanima čuti struku, ali i članove klubova liječenih alkoholičara, odnosno sve koji žele biti obaviješteni o svemu što se događa u problematici alkoholizma. Ova škola je postala tradicionalna za naše ljude, ali i za prijatelje iz Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine. Kao i u svim budućim akcijama, pojavio se problem financiranja. HSKLA će preuzeti brigu o organizaciji tražeći sponzore na raznim razinama.

Spomenuti su i sportski susreti sjeverozapadne Hrvatske i ZKLA u Kašini.

Kongres Saveza klubova liječenih alkoholičara u Srbiji održan u listopadu pokazao je da stručnjaci iz Hrvatske imaju veliki ugled. Bolji su u radu na terenu. Među stručnjacima iz Srbije je posebno spomenut dr. Nastasić, koji je izuzetno kvalitetan u obiteljskoj terapiji.

Ostvaren je i kontakt s predstavnicima talijanskih klubova liječenih alkoholičara, koji su izrazili želju da 2014. godine sudjeluju u proslavi 50 godina KLA u Hrvatskoj, a ujedno su proslavili i 30 godina od osnutka klubova u Italiji.

Pozvani su svi da prisustvuju promociji knjige prim.dr.sc. Darka Breitenfelda i mr.sc.dr. Duška Wölfla „Alkoholizam - Poremećaji Izazvani Pijenjem Alkohola“ koja će se održati u ovom mjesecu borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti 25. studenoga na Kaptolu.

Dvanaesta večer pučke poezije 27. stuenoga u Mariji Bistrici također će biti veliki događaj, koji će okupiti i one koji pišu poeziju i one koji vole slušati. Prvi put je organizator Udruženje KLA Krapinsko-zagorske županije.

Članovi Upravnog odbora pojedinačno su govorili o aktivnostima svog područja.

Gospođa Dedi, predstavnica Koprivničko-križevačke županije, izjavila je da su sudjelovali u svim akcijama HSKLA, ali i sami organiziraju razna događanja na svom području (dan KLA, druženja s drugim klubovima).

Dr. Goričanec iz Međimurja rekla je da su sudjelovali u svim akcijama HSKLA. Spomenula je da su na II. kongresu preventivne medicine u Zagrebu sudjelovali s 2 rada. Prijavili su se na Večer poezije.

Ms. Kajzer je govorila o proslavi 35 godina KLA Slatine i o prof. Hudolinu. Pripremaju knjigu o KLA po razdobljima. Imaju izuzetnu podršku struktura grada Slatine u svom radu.

Dr. Bakula je predstavila novi klub u Brodsko-posavskoj županiji, KLA „Dr.Vladimir Hudolin SB“, koji vodi vms. Katarina Marić. Zajednica sada ima pet klubova u Slavonskom Brodu i dva u okolici. Dana 23. listopada ugostili su prof. Lejlu Ramić iz Sarajeva, predstavnicu KLA iz Bosne i Hercegovine. U svojem prostoru, osim sastanaka, imaju i druženje. Nakon Večeri poezije u Mariji Bistrici, organizirat će svoju.

Prof. Pavičić je također govorila o registraciji novog kluba. Spomenula je edukaciju koju su održali u srednjoj školi, gostuju na radiju (u početku jednom pa dva puta tjedno). U bolnici u Umagu je situacija loša, nema pravog alkohologa.

Dr. Pereković iz Osijeka rekla je da dr. Blagojević i ona rade s dva kluba („Osijek“ i „Tvrđa“). U ovom će mjesecu organizirati trijezni tramvaj, sudjelovat će u medijima i organizirati tribine. Ne mogu se pohvaliti potporom grada u sufinanciranju. U osnutku je KLA „Đakovo“.

Gospodin Pavelić iz Vinkovaca najavio je registriranje novog kluba, koji će se nastati diobom jednog velikog kluba. Za rad koriste prostore u Općoj bolnici Vinkovci. Grad Vinkovci obećao je potporu za 2010. godinu, ali još ništa nisu dobili.

Gospoda Vragović i Hanžek su kao organizatori govorili o 12. večeri pučke poezije. Najavili su 30 prijavljenih klubova liječenih alkoholičara i 59 izvođača. U financiranju su pomogli Krapinsko-zagorska županija i Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Gospodin Vodopivec je najavio održavanje Večeri poezije u Đurđevcu 4. prosinca (prije je bila u Molvama). Govorio je i o problemu osoba koje po odluci suda dolaze u klubove, koje su bez edukacije i često ometaju rad KLA

Zaključilo se da su brojne akcije pred nama, da smo svjesni teških vremena, ali vjerujemo da se mogu realizirati uz dobru volju i snalažljivost.

Tajnica HSKLA: Dušica Cesarec

Održan završni modul III. ciklusa edukacije za stručne djelatnike

Dana 17. studenoga održan je završni modul trećeg ciklusa edukacije. Još jedna grupa stručnjaka primila je potvrdnicu o sudjelovanju na edukaciji. Manji dio sudionika iz ove grupe već radi u klubovima liječenih alkoholičara, dok većina radi u bolnicama ili centrima za socijalnu skrb. Vjerujemo da će im ovo znanje koje su stekli tijekom četiri modula imati veliku vrijednost u profesionalnom radu. Bilo bi dobro kad bi se više njih aktivno uključilo u rad klubova liječenih alkoholičara na svom području. Zadnji dan sudionici su kroz pisanu evaluaciju dali odgovore o uspješnosti edukacije, svoja mišljenja i prijedloge. Obrada tih podataka bit će objavljena u sljedećem broju „Alkohološkog glasnika“.

Popis sudionika završnog modula

dipl.soc.rad. Radmila Abramović, Čakovec

dipl.soc.rad. Marina Malenovski Negran Zabok

Dražen Basar, Karlovac

dipl.soc.rad. Elvira Maltar Kotoriba

dipl.soc.rad. Gordana Bauer Buzet

vms Adela Matušin Popovača

vms Dijana Biškup Dražice

vms Branka Muk Osijek

dipl.soc.rad. Ana Bolanča-Levačić Split

soc.rad. Ankica Nanut Škrljevo

Jasminka Dedi Koprivnica

dipl.psih. Vedrana Novković Sarajevo

Marija Dragobratović Duga Resa

vms Marijana Pavlović Zagreb

dipl.soc.rad. Sanja Franković Labin

soc.rad. Fedor Pelikan Valpovo

dipl.soc.rad. Ines Furda Zagreb

dipl.soc.rad, Zvonimir Perić Zagreb

dipl.soc.rad Tanja Grabovac-Šljubura Popovača

dipl.soc.rad. Suzana Petričević-Sablić Split

Dubravka Gregurić Koprivnica

dipl-soc.rad. Vesna Protulipac Zagreb

soc.rad. Olivera Grgić Nova Gradiška

soc.rad. Lidija Rajković Nova Gradiška

Mato Gudeljević Opatija

st.soc.rada Iva Ribić Zagreb

soc.rad. Valentina Hanžek Krapina

Josip Rogić Delnice

Renata Kasal-Rokić Petrinja

dr. Zdenka Rogošić Split

dr. Ratko Kezić Split

dr. Anita Sabolek Krapina

soc.rad. Jelena Klinčić-Đurovski Zaprešić

dipl.soc.rad. Renata Sever Čakovec

vms Marijana Kovaček Osijek

dipl.def. Meri Sučić Krk

dipl.soc.rad. Mara Leto Zagreb

dipl.soc.rad. Katarina Svetac Dubrovnik

aps.soc.rad. Marija Livić Zagreb

Dražen Šemovčan Đurđevac

dipl.teolog Aris Logar Rijeka

dipl.soc.rad. Zdenka Todorić Imotski

dipl.soc.rad. Marina Majić, Zagreb

dip.soc.rad. Martina Tutić Zagreb

Tajnica HSKLA, Dušica Cesarec

◄ početna

Alk. gl. 12 /2010 (186) str. 1.2 6-8

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES