početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 11 /2010 (185) str. 14-16

strana 17 ►

IZ KLUBOVA

45. obljetnica klubova liječenih alkoholičara Centra

Dana 16.10.2010. godine održana je svečana 45. obljetnica klubova liječenih alkoholičara Centra.

Prisutni su bili: prim.dr. Srđan Marušić, Dr. Anto Orešković, prim.dr. Željko Marinić, dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin, prim.dr. Ana Matošić prof. defektolog Maja Tončević, dipl. soc. radnice Ivana Pražetina, Martina Tutić i Anastazija Godić-Blaga, prof. rehabilitator Mirjana Halužan, predstavnici klubova zagrebačke regije, KLA „Delnice“, KLA „Poreč“, KLA „Kutina“, KLA „Bjelovar“ i KLA „Jezera Bedekovčina“ te predstavnici AA Osijek.

Svojom pjesmom našu obljetnicu uveličao je Glazbeni tim Kršćanskog centra „Riječ života“ koji je izveo nekoliko pjesama.

O alkoholizmu i problemima vezanima uz tu bolest govorio je prim.dr. Marušić, a o klubovima i problemima dr. Anto Orešković. Prof. Maja Tončević govorila je o stručnim djelatnicima i njihovoj ulozi u radu kluba.

Na kraju službenog dijela priređen je domjenak.

Ne mogu, a da se ne zahvalim gđi Tanji Šimić za pomoć u medijskoj promociji našeg kluba i naše bolesti na HTV (Hrvatska uživo i 8 kat) i „Večernjem listu“. Velika hvala i gđi Diani Mikloš, koja je naše probleme i našu obljetnicu pomogla promovirati na portalima She-hr i On-line Zagreb. Hvala i gospodinu Miljenku Krajačecu koji nam je omogućio proslavu u ovoj dvorani. Najveća hvala članovima KLA „Mali plac“ i „Centar-Tkalča“ koji su to sve samostalno financirali i vrijedno radili da naša obljetnica uspije. Zahvaljujem i donatorima, tvrkama Konzum d.d. - Veletržnica cvijeća i Mercator d.d.

Posebna zahvala našoj Jadranki Laub bez koje to sve ne bismo obavili.

Maja Tončević, prof.

Osnovan Klub „Botinec“ u Novom Zagrebu

Dana 14. rujna 2010. godine održana je osnivačka skupština Kluba liječenih alkoholičara „Botinec“ u prostorijama Mjesnog odbora u Ulici Baščanske ploče 5. Skupštini su se odazvali predstavnici mnogih klubova s područja grada Zagreba.

Skupštini je prisustvovala i prim.mr.sc.Vesna Golik–Gruber, kojoj zahvaljujemo na nesebičnoj pomoći

kao jednoj od začetnika ideje pokretanja našeg kluba.

Zahvaljujemo i gospodinu Vladi Regelji predsjedniku KLA „Remetinec“ i gospodinu Alojzu Bazniku, dostručnom djelatniku KLA „Remetinec“, koji su također sudjelovali u osnivanju našeg kluba i na nesebičnoj pomoći.

Skupštini su prisustvovali djelatnici Doma zdravlja Botinec, dr. Razum i patronažna sestra, socijalni radnici, djelatnici CZSS Ured Novi Zagreb Radoš i Špoljarić i djelatnici Ureda Trnje Perković i Borić.

Nakon uvodne riječi stručne djelatnice Mare Leto, dip.soc.radnice, pročitan je dnevni red i izabrano radno predsjedništvo. Za predsjednicu je izabrana Snježana Pavlinec, za tajnika Siniša Sušec i blagajnika Marijan Pavlinec.

Jednoglasno i javnim glasovanjem usvojena je odluka o osnivanju KLA „Botinec“, sa sjedištem u prostorijama Mjesnog odbora, Baščanske ploče 5, I. kat.

Nakon čitanja i kraće rasprave usvojen je Statut Kluba liječenih alkoholičara „Botinec“.

U raspravu se uključila Ruža Radoš, dip.soc. radnica, djelatnica Ureda Novi Zagreb, koja je godinama radila za Mjesnu zajednicu Botinec. Istaknula je potrebu osnivanja kluba jer je u Botincu veliki broj ljudi ovisan o alkoholu, iz čega proizlaze obiteljski problemi, tako da je Centar dužan poduzimati radnje iz nadležnosti socijalne skrbi. Ujedno je prikazana suradnja s liječnicima opće prakse i patronažnom službom s tog područja kao i Udrugom Izvor ljubavi, koje bi na razini lokalne zajednice prepoznale problem i pokušale ga sanirati prije nego alkohol potpuno preuzme i razori obitelj. Prvenstveno bi se išlo na osnaživanje i podršku obitelji, kako bi se zajedničkim snagama pomoglo i osobi koja ima problem s ovisnošću o alkoholu.

Zahvaljujemo svima koji su prisustvovali našoj osnivačkoj skupštini i podržali nas u našem radu.

Članovi KLA „Botinec

PREVENTIVNE AKTIVNOSTI

Planinarenje članova KLA „Stubica“

U prošlom broju „Alkohološkog glasnika“ pisalo se o terapijskom učinku izleta koje organiziraju klubovi liječenih alkoholičara. Cilj izleta upravo je poticanje članova na fizičku aktivnost, komunikaciju, druženje i razvijanje pripadnosti grupi. Članovi klubova se uvjere da mogu uživati, opuštati se i zabavljati bez alkohola, što trebaju učiti iz dana u dan. Terapijskom učinku izleta svjedočili smo u subotu, 9.10.2010., kada smo organizirali izlet na vidikovac u Stubičkim Toplicama. Okupljanje je počelo oko 13.00 sati u planinarskom domu „Vidikovac“ u Stubičkim Toplicama, gdje smo pekli roštilj, uživali u suncu, čistom zraku te ugodnom druženju. Nakon ručka krenuli smo u šetnju šumom, šetnicom koja vodi do Hrasta Galženjaka, spomena na Seljačku bunu te Majke Božje Kamenjačke, kipa koji je stavljen u drvo. Naučili smo nešto iz povijesti i lagano se vratili do planinarskog doma. Druženje je nastavljeno uz kavu i kartanje dok nije zahladilo i počeo se spuštati mrak pa smo pošli svojim kućama. Druženje je bilo ispunjeno smijehom, rekreacijom, opuštanjem, što je i bila svrha ovog izleta.

Članovi KLA „Stubica“

PREMOCIJA KNJIGE

Dojmovi s promocije knjige “Avantura osobne promjene” prof. Ljubice Uvodić-Vranić

Novinarski dom u Zagrebu bio je 23. rujna dupkom pun. Neki su sjedili i na podu. Prva dva reda zauzeli su članovi Udruge „Petkom u pet“. Prof. Ljubica Uvodić-Vranić imala je novu frizuru i zelenu haljinu u hipijevskom stilu, zračila je od sreće i kao što je rekla u predgovoru knjige, bila je oličenje onog što su joj roditelji dali prije 60 godina u rodnom Solinu, „vriće smija i zrna soli“.

Recenzenti su bili puni pohvale. Prof.dr.sc. Rea Fulgosi Masnjak istaknula je da je to psihološki priručnik, četvrti po redu. Prvi je bio Kako se dobro posvađati, drugi Život s različitima i treći Život nakon prekida veze. Mlada psihologinja Aleksandra Huić naglasila je da je knjiga rezultat 30-godišnjeg rada autorice, a članica Udruge „Petkom u pet“ Ivana Vulić rekla je da je njihova Udruga oličenje tolerancije i različitosti gdje je sve dopušteno.

Urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar rekla je da u Profilu izdaju hitove i da će to biti i ova knjiga.

Sama autorica govorila je o psihičkom zdravlju kao prelijevanju aktivnog življenja u njegovanje samopouzdanja koje čuva granice i puni emocije kao četiri lista djeteline koja simboliziraju sreću.

U knjizi se i teme ljubav, druženje i osamljenost, kako govoriti istinu i kako doskočiti zlostavljačima.

Knjiga je rezultat bogatog dugogodišnjeg iskustva u radu te obiluje praktičnim savjetima i uputama.

Čestitamo!

Mr.sc.dr. Srećko Gruber

◄ strana 10

Alk. gl. 11 /2010 (185) str. 14-16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES