početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 15-20

početna ►

PREVENTIVNE AKTIVNOSTI

Prevencija rizičnog ponašanja kod srednjoškolaca

- tematski roditeljski sastanak

Gradsko društvo Crvenog križa Split u posljednjih je godinu dana razvilo suradnju sa stručnim suradnicima Županijske zajednice klubova liječenih alkoholičara na području Splita. Suradnja, organiziranje i provođenje niza aktivnosti najvećim su dijelom bili posvećeni radu s mladeži. Jedna od okosnica djelovanja Crvenog križa grada Splita upravo je razvijanje različitih oblika rada s mladeži.

U okviru toga ostvarena je suradnja sa Graditeljsko-geodetsko-tehničkom školom u Splitu te je održano nekoliko predavanja za roditelje tijekom travnja i svibnja. Predavanja su bila namijenjena roditeljima učenika prvih razreda, a u okviru školskog preventivnog programa. Predavanja su se odvijala tijekom večeri od 19.15 do 20.30 sati na satu rezerviranom za roditeljski sastanak. Razrednici šest prvih razreda uputili su preko učenika poziv roditeljima, te se odazvalo gotovo 100-tinjak roditelja. Bilo je lijepo vidjeti da su se u nekoliko slučajeva odazvali i otac i majka.

Izlaganje za roditelje na temu „Prevencija i smanjenje rizičnog ponašanja i ovisnosti“, te „Alkohol, adolescenti i uloga roditelja u prevenciji“ pripremile su Željka Radošević, vanjska suradnica Gradskog društva Crvenog križa Split, ujedno i predsjednica ŽZKLA i Silvana Nikolić Perasović, voditeljica Službe rada s mladeži Gradskog društva Crvenog križa Split. Inače, obje su i stručne djelatnice KLA „Izbor“ i KLA „Solin“.

Kroz prvo izlaganje prezentirane su informacije o osobitostima pijenja kod mladih, dostupnosti alkohola i utjecaju medija. Potom najvažnije činjenice o alkoholizmu kao bolesti, etiologija alkoholizma, faktori rizika, kratkotrajni i dugotrajni učinci alkohola, te razlozi zbog kojih alkohol nije dopušten osobama mlađim od 18 godina.

U izlaganju „Alkohol, adolescenti i uloga roditelja u prevenciji“ roditelji su upoznati s važnošću obitelji, obiteljskog funkcioniranja i komunikacije kao zaštitnih činitelja kod prevencije zlouporabe alkohola. Prisutni su upoznati s rizicima povezanima s upotrebom alkohola kod adolescenata. Dobili su informacije o vještinama koje treba jačati kod djece kako bi se uspješno nosili s pritiskom vršnjaka, zatim kako nadzirati upotrebu alkohola i kako razgovarati s djecom o alkoholu, kako prepoznati moguće probleme vezane za rizično pijenje i što poduzeti tj. kome se obratiti.

Nakon izlaganja se razvila rasprava u kojoj su roditelji komentirali prezentiranu temu zloupotrebe alkohola i odnosa roditelj-dijete. Primjedba jedne majke odnosila se na „kašnjenje“ s preventivnim aktivnostima, smatra da je ovakve teme roditeljima trebalo ponuditi u petim i šestim razredima osnovne škole. Komentar jednog tate bio je: „Puno toga ste nam rekli, ali ne i kako biti kapetan, a ne biti nasilan?“ Primjedba se odnosila na metaforu roditelja kao kapetana broda koji upravlja brodom tj. odgojem i lijepo ilustrira važnost kontinuiranog rada na razvijanju roditeljskih kompetencija. Stoga, osim predavanja, jedna od preporuka školi mogla bi biti i organiziranje ciklusa radionica za roditelje koji su motivirani dodatno raditi na svojim znanjima i vještinama.

Provedena je evaluacija. Roditelji su svoje dojmove ocjenjivali na evaluacijskim listićima s tri pitanja, na skali od 1 do 5, gdje 1 znači nedovoljno, a 5 u potpunosti zadovoljni.

Prosječna ocjena zadovoljstva prezentiranim sadržajem je 4,39.

Korisnost prezentiranih sadržaja u prosjeku je dobila ocjenu 4,35.

Primjenjivost sadržaja u svakodnevnom životu prosječno je ocijenjena 4,14.

Izdvojili smo neke od dodatnih komentara roditelja:

-Više komunikacije u domu, iskrenost i suradnja sa nastavnicima.

-Treba im dati radne navike.

-Hvala što se trudite voditi računa o našoj djeci.

-Zajedno sa roditeljima i djecom.

-Još takvih sastanaka.

-Sve počinje iz kuće, dobar odgoj je garancija za zdravog i normalnog budućeg čovjeka!

-Drago nam je, ali na nama kao roditeljima trebalo je prije više raditi da bismo kvalitetno odgajali djecu!

-Sve više treba ovakvih prezentiranja.

-Korisno u svakom slučaju, ali treba više vremena i komentara s druge strane i s djecom.

-Sve ok! Nastavite tako.

-Da nastavite tako i dalje.

-Na satu razredne nastave više pričati i upozoravati da ne ZABORAVE. Hvala.

-Zakon je jedan čimbenik (kako za koga), a trgovine?

-Ovakvi i slični sastanci trebaju biti često i s djecom i roditeljima.

Silvana Nikolić Perasović, dipl. sociolog, Crveni križ Split, Služba rada s mladeži

Željka Radošević, dipl.soc.rad ŽZKLA SPLIT

Iz Federacije BiH

Članovi KLA sudionici u radu simpozija

Prvi, poslijeratni, alkohološki simpozij Bosne i Hercegovine s međunarodnim sudjelovanjem održan je 23. i 24. travnja 2010. godine u Tuzli, gradu soli, ljubavi, mira i tolerancije. Programom ovog Simpozija predviđen je i sastanak Oglednog kluba liječenih alkoholičara. S radošću smo prihvatili ideju da tom sastanku prisustvuje grupa članova našeg Udruženja klubova liječenih alkoholičara, uz aktivno sudjelovanje dvoje terapeuta Fuada Đihe i Azre Kudra. Dnevna bolnica je delegirala predsjednika OKLA, a gradski klubovi po dva predstavnika.

Već sam sastanak, organiziran za pripremu posjete, bio je veoma dinamičan, ispunjen prijedlozima kako da se najbolje predstavimo, ali i da se družimo i razmijenimo iskustva s prijateljima iz Tuzle. Organizacija i pripreme su protekle u najboljem redu, jedino je bilo malo mjesta za sve one koji su nam se željeli pridružiti. Dok smo se vozili prema Tuzli, razmišljala sam o procesu oporavka alkoholičara, u kakvom su stanju došli tadašnji pacijenti, a sada apstinenti, članovi KLA i sudionici u radu simpozija. Svi su bili raspoloženi, uredni i lijepo obučeni, ali i važni jer predstavljaju svoj klub. Mi terapeuti osjećali smo se zadovoljno jer je sve teklo po planu i ponosno što smo doprinijeli uspjehu u njihovom liječenju.

Dolaskom u hotel „Tuzla“, nastala je mala pomutnja zbog pomaknutih termina predavanja, tako da smo morali pričekati. Iskoristili smo ovu pauzu da se odmorimo, osvježimo uz sok i kavu, napravimo fotografije za sjećanje i sl.

Sastanak Oglednog kluba je počeo. U krugu su sjedili članovi klubova iz Sarajeva i Tuzle i mi terapeuti. Voditelj je bio ugledni stručnjak iz Zagreba doc. dr. sc. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Osjećaj zadovoljstva je rastao u meni kako se grupna dinamika razvijala. Svi članovi KLA su aktivno sudjelovali, sigurni u sebe i ponosni na svoju apstinenciju i promjene koje je prate. Sastanak je završen porukom doc. Zoričića da su oni dobar primjer uspjeha u liječenju alkoholičara i da u tom oporavku značajnu ulogu ima klub. Ovo su članovi kluba doživjeli kao nagradu i priznanje da su napravili dobar izbor – život bez alkohola. Atmosferu sa simpozija prenijeli su na svoje matične klubove. Njihova poruka je da se proširi suradnja i na klubove širom BiH i regije.

Azra Kudra, terapeut KLA „Stari grad“, Sarajevo

Prim. mr sc. Vesna Golik-Gruber

Klinika za psihijatriju, KB „Sestre milosrdnice

10000 Zagreb, Vinogradska 29

A N K E T A

Za liječene alkoholičare s više od pet godina apstinencije

 

ANKETMI UPITNIK MOŽETE NAĆI ►►►OVDJE◄◄◄

 

KORISNI SAVJETI

Jabuka dnevno = duboka starost

Sigurno ste čuli poslovicu: „Jabuka dnevno drži doktora daleko“, ali jeste li ikad pomislili da je istinita?

Zapravo, zadnja istraživanja dokazuju da su jabuke zaista izuzetno korisne za zdravlje. Posebno se njihova korist očituje kod osoba koje se bore protiv Alzheimerove bolesti.

Lijekovi poput Alzhemeda i Flurizana nisu se pokazali djelotvornima u borbi protiv Alzheimerove bolesti, a posljednje mišljenje liječnika je da bi najbolja obrana od bolesti mogla biti obična dobra stara jabuka.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Ne, prema dr. Thomasu Shea i njegovim kolegama sa Sveučilišta u Massachusettsu. Upravo su zaključili kliničko ispitivanje koje je dokazalo učinkovitost soka od jabuke u borbi protiv Alzheimerove bolesti u samo mjesec dana.

„Očekujemo da će uskoro doći dan kada će se, uz najpopularnije lijekove protiv Alzheimera, preporučivati i namirnice poput jabuke ili soka od jabuke,” izjavljuje dr. Shea.

Desetljeće znanosti potvrđuje tvrdnju

Dr. Shea je ravnatelj Centra za staničnu neurobiologiju i neurodegeneraciju pri Sveučilištu u Massachusettsu. On je vodeći stručnjak u ovom području, te već više od desetljeća provodi istraživanja učinaka jabuke na zdravlje mozga. Objavio je nekoliko stručnih radova, temeljenih na rezultatima istraživanja koja su pokazala nevjerojatnu korist jabuke za zdravlje mozga. U svom posljednjem istraživanju, ekipa doktora Sheae provela je istraživanje na 21 pacijentu u dobi između 72 i 93 godine. Svi su pacijenti imali dijagnosticiran umjeren ili ozbiljan stupanj Alzheimerove bolesti. Pacijenti su u istraživanju pili dvije čaše od 1 dl soka od jabuke svaki dan tijekom jednog mjeseca. Nakon samo 30 dana, njegova je ekipa zabilježila velike promjene u raspoloženju i ponašanju. Promjene su uključivale poboljšanje stanja tjeskobe, depresije i deluzije.

„Kod Alzheimerove bolesti, uz promjene stanja i mogućnosti pamćenja, često se javlja i promjena raspoloženja” izjavio je dr. Shea. „Otkrili smo da su se kod osoba koje su pile sok od jabuke ovi simptomi rjeđe pojavljivali. Oni su bili mirniji, manje uzrujani i živjeli su kvalitetnije.”

U prošlogodišnjem istraživanju dr. Shea je proveo niz laboratorijskih ispitivanja na miševima. Davao im je ekvivalent dvije čaše soka od jabuke svaki dan u razdoblju od 30 dana i zatim je proveo niz uobičajenih testiranja. Rezultati su potvrdili njegovu teoriju. Miševi su proizvodili manje „beta amiloida”, fragmenata proteina koji tvori „senilne plakove” koji se često nalaze u mozgu osobe koja boluje od Alzheimerove bolesti.

„Sok od jabuke održava funkcioniranje mozga na najvišoj razini,” tvrdi dr. Shea. „Može odgoditi kljucne aspekte Alzheimerove bolesti.”

Njegov tim je također dokazao da sok od jabuke povećava proizvodnju neuroprijenosnika acetilkolina. Acetilkolin pomaže usporiti mentalno propadanje osoba s Alzheimerovom bolešću. U istom istraživanju ispitao je može li sok od jabuke poboljšati pamćenje. Proveo je laboratorijska testiranja pamćenja i učenja na miševima. Miševi koji su pili sok od jabuke imali su bolje rezultate u testovima pamćenja.

„Rezultati istraživanja pokazuju da konzumiranje soka od jabuke može smanjiti probleme povezane s gubitkom pamćenja,” zaključuje dr. Shea.

Dok je dr. Shea jedan od pionira u ovom području, njegovi dokazi nisu jedini. Postoji još nekolicina znanstvenika koji su objavili potvrdne rezultate istraživanja. Jedan od takvih znanstvenika je i dr. Eric Larson iz Group Health Center for Health Studies (Centra za zdravstvena istraživanja) iz Seattlea u Washingtonu.

Sok bolji od cjelovitog voća

Dr. Larson je završio veliko istraživanje koje je proveo na 2000 osoba u razdoblju od 10 godina. Zaključio je da su osobe koje su pile voćni sok tri puta tjedno smanjile rizik od Alzheimerove bolesti za 76%. Osobe koje su pile voćni sok dva puta tjedno umanjile su rizik za 16%.

Na veliko iznenađenje, najbolje rezultate su imale osobe koje su pile voćni sok, a ne osobe koje su jele cjelovito voće. Dr. Larson smatra da je razlog tomu veći udio antioksidanata u soku. Prema njegovoj teoriji, prirodni voćni sokovi koriste jezgru, sjemenke i koru voća. To su dijelovi voća koji imaju najvišu koncentraciju prirodnih antioksidanata. Istovremeno su to i dijelovi koje ljudi najčešće izbjegavaju kada jedu voće i time propuštaju najveću korist antioksidanata. Dr. Larson također primjećuje da voćni sokovi sadrže više antioksidanata nego nadomjesci vitamina C ili E.

Član istražiteljskog tima, dr Qi Dai je izvijestila: „Ispijanje voćnih sokova je povezano sa smanjenjem rizika od Alzheimerove bolesti. Ova otkrića pokazuju da voćni sokovi imaju vrlo važnu ulogu u odlaganju ove bolesti.”

Vrlo je važno napomenuti da je istražiteljski tim koristio potpuno prirodne i čiste voćne sokove. Ti se sokovi ne smiju zamijeniti zaslađenim „voćnim” napitcima koji sadrže ograničen postotak udjela pravog voćnog soka.

 

IZ TISKA

◄ strana 10

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 15-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES