početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 10-14

strana 15►

IZ KLUBOVA

Održani Sportski susreti klubova liječenih alkoholičara koprivničko-križevačke županije

U subotu, 21. 8. 2010. godine, u malom podravskom mjestu Selnici Podravskoj, koje spaja tri susjedne županije, Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i Međimursku, na igralištu NK „Drava“, održani su 11. sportski susreti klubova liječenih alkoholičara Koprivničko-križevačke županije pod pokroviteljstvom Saveza za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti, a u organizaciji KLA „Centar“ iz Koprivnice.

Na susretima se okupilo 90-ak članova i njihovih obitelji.

Igre su počele u 10 sati. U ime domaćina pozdravili su na predsjednik, gospodin Marijan Đurđic, koji apstinira preko četiri godine i gospodin Ivan Prebježić, „sportski direktor“, apstinent više od 31 godine. Susrete je službeno otvorio gospodin Krešimir Korotaj, predsjednik NK „Drava“, koji je ujedno bio naš kuhar i spremio nam vrlo ukusan ručak - grah sa suhim mesom.

Nakon cjelodnevnog druženja i natjecanja u malom nogometu, šahu, pikadu, krosu i potezanju užeta, najbolji sveukupni uspjeh postigli su domaćini KLA „Centar“. Drugi su bili članovi KLA „Križevci“, treće mjesto osvojili su članovi DSZA Đurđevac, a osim njih sudjelovali su i članovi KLA „Podravka“. Žao nam je što nisu došli i članovi našeg petog kluba „Sv. Ivan Žabno“.

Uz ove natjecateljske discipline još su organizirani kros za djecu i skakanje u vrećama, čemu su se naši najmlađi najviše obradovali, a još smo ih više razveselili podijelivši im svima medalje za sudjelovanje. Naš najmlađi član, koji je cijeli dan proveo na druženju, bio je petomjesečni David Lupinski, koji je došao „navijati“ za svog djeda.

Napominjemo da ovakva okupljanja nisu samo obična druženja, već oblik rehabilitacije i resocijalizacije, kako osoba koje su prošle proces liječenja ili su još u njemu, tako i njihovih cijelih obitelji, jer je problem alkoholizma problem cijele obitelji.

Bilo nam je svima lijepo, vrijeme nas je poslužilo, priroda uz Dravu je prekrasna i sve u svemu, uživali smo i proveli jedan krasni subotnji dan još malo više oplemenjeni. U ovom brzom tempu života, kada vrlo rijetko možemo izdvojiti malo vremena za sebe i svoje obitelji, bio je ovo dan za cijelu obitelj. Želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli u organizaciji ovih susreta i hvala im što cijene i vrednuju naš rad.

Jasminka Dedi, član obitelji i dostručni djelatnik

7. godišnja skupština KLA „Sv. Ivan Žabno“

Dana 4. rujna 2010. godine, s početkom u 10.00 sati, u prostorijama društvenog doma (kino dvorana) u Sv.Ivanu Žabnom održana je 7. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Sv. Ivan Žabno“, koja je zbog isteka mandata dosadašnjeg dijela predsjedništva bila i izborna.

Skupštinu je otvorena pozdravnim govorom dosadašnjeg predsjednika kluba Đure Topljaka i nove stručne djelatnice Dolores Novak, te izvođenjem himne klubova liječenih alkoholičara. Slijedio je bogat kulturno-umjetnički program kojeg su izvele članice zbora KUD-a „Tomislav“ iz Sv.Ivana Žabnog, uz pratnju tamburaškog sastava osnovne škole „Grigor Vitez“ u Sv.Ivanu Žabnom, koji su od gostiju izmamili buran pljesak. Nova članica potpore klubu gđica. Adela Štefec izvela nam je u sklopu kulturno-umjetničkog programa dvije autorske pjesme: „Vrijedilo je probati“ i „Veliki ljudi“. Đuro Topljak izveo je veselu i šaljivu pjesmu u kajkavskom dijalektu „Jesen u selu“.

Nakon izvođenja tog dijela programa izabrano je radno predsjedništvo skupštine, koje je dalje vodilo skupštinu po dnevnom redu. Izvješće o radu kluba u protekloj godini podnio je predsjednik kluba Đuro Topljak, a financijsko izvješće blagajnik kluba Stjepan Brezovac. Nakon što je utvrđen kvorum, zbog isteka mandata po statutu kluba razriješeni su dosadašnjih dužnosti predsjednik i blagajnik kluba, dok je tajnik kluba do isteka drugog mandata ostao Tihomir Gajski. Za novog predsjednika kluba izabran je i jednoglasno prihvaćen Darko Bogdan, a za blagajnika Ivica Huten. Izabrani članovi prihvatili su dužnosti koje će obavljati prema statutu.

Prisutnima se riječima dobrodošlice i zahvale na odazivu obratila nova stručna djelatnica Dolores Novak. U svom je govoru objasnila razloge svog dolaska u klub i zahvalila vodstvu mjesta Sv. Ivan Žabno na pomoći oko pronalaženja adekvatnog prostora za održavanje sastanaka kluba. Izrazila je želju da što duže ostane u klubu i da se klub, koji sada broji ukupno 12 članova, od kojih su 6 apstinenata, 3 člana potpore i 4 člana obitelji, još više aktivira u zajednici te da mu se dogodine udvostruči broj članova.

Podijeljena su i priznanja za uspješnu apstinenciju i doprinos radu kluba i to: Darku Bogdanu za jednu godinu apstinencije, Ivici Hutenu i Tihomiru Gajskom za dvije godine, Đuri Topljaku za šest godina i Stjepanu Brezovcu za osam godina apstinencije. Stjepan Brezovec je ujedno dobio i posebno priznanje kluba za šestogodišnju apstinenciju od pušenja. Priznanja kluba dobili su i gđa Anka Mesar za pet godina potpore klubu i Mirko Vincek za aktivnost u radu kluba. Posebno priznanje kluba dodijeljeno je Dr. Drini Podobnik za nesebičan trud u osnivanju KLA „Sv.Ivan Žabno“ i izuzetan doprinos u radu kluba liječenih alkoholičara. Skupštini su prisustvovali mnogi gosti i članovi klubova liječenih alkoholičara „Osmijeh“ iz Donje Dubrave, „Bjelovar“, „Podravka“, „Petrokemija“ iz Kutine, „Veliki Grđevac“, „Poštar“ iz Zagreba, „Križevci“, DZSO (Društvo za suzbijanje ovisnosti) Đurđevac, Kluba Zdravog življenja Varaždin, predstavnik Udruge umirovljenika Sv. Ivan Žabno, Mato Čačić, predstavnica Udruge Hrvatska žena Sv. Ivan Žabno, Marija Klar, predsjednik KUD-a „Tomislav“, Antun Hosni, te predstavnik Policijske postaje Križevci.

Nakon završenog službenog dijela skupštine, gosti i članovi klubova nastavili su druženje uz domjenak i sokove.

Članovi kluba

Osnivačka skupština KLA „Zviranjek“ u Maču

Na početku želim pozdraviti sve čitatelje „Alkohološkog glasnika“ i glavnu urednicu prim. mr. sc. Vesnu Golik- Gruber. Ovim člankom željela bih vas obavijestiti da je 1. kolovoza 2010. godine u Maču počeo raditi novoosnovani klub liječenih alkoholičara kojemu smo dali naziv „Zviranjek“. Klub ima pet članova, a sastanci se održavaju utorkom od 19 do 20.30 sati. Sastanke vodi Gordana Tkalec-Končić, dipl.soc.radnica.

Nakon što smo vam se ukratko predstavili, opisat ćemo kako je bilo na Osnivačkoj skupštini.

Osnivačka skupština održana je 28. kolovoza 2010. godine u Maču. Prisustvovalo je četrdesetak uzvanika sljedećih klubova liječenih alkoholičara: „Stubica“, „Centar Tkalča“, „Bistrina“, „Kunagora“, „Sveta Klara“, „Botinec“ (u osnivanju), „Dinko Šimunović“, „Jezera“ iz Bedekovčine i „Remetinec Gaj“. Skupštinu je otvorio gospodin Stjepan Juranić, pozdravivši drage i poštovane goste, stručne i dostručne djelatnike te predstavnike medija. Prešli smo na dnevni red. Dipl. soc. radnik Željko Postonjski, predsjednik radnog predsjedništva, ukratko je upoznao prisutne s osnovnim člancima statuta. Nakon čitanja statuta uslijedilo je biranje rukovodećeg vodstva za četverogodišnje razdoblje. Za predsjednika je izabran Damir Vragović, a za dopredsjednicu Mirjana Pejić. Funkcija tajnika dodijeljena je Stjepanu Juretiću, a blagajnika Marijanu Samboliću.

Dodjeljivanjem funkcija članovima Kluba liječenih alkoholičara „Zviranjek“ završen je formalni dio skupštine, nakon čega se gostima obratila terapeutkinja dipl. soc. rad. Gordana Tkalec-Končić s nekoliko riječi potpore članovima kluba, kojima je ujedno obećala svoj doprinos njihovoj daljnjoj apstinenciji. Došao je red i na predsjednika Damira Vragovića. Zahvalio je gostima na odazivu, a na njegovom licu moglo se primijetiti zadovoljstvo i oduševljenje zbog korisno uloženog truda u osnivanju KLA „Zviranjek“, što mu je već neko vrijeme bio prioritet. Između ostalog, zahvalio je načelniku opčine Mače gospodinu Stjepanu Sokoliću na potpori i ukazanom povjerenju.

Uslijedila je riječ gostiju. Prva se prisutnim gostima obratila prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber, čestitavši predsjedniku Damiru Vragoviću na uloženom trudu. Dr. Anita Sabolek iz KLA „Bistrina“ iz Marije Bistrice naglasila je da njihov klub uskoro slavi 1. godišnjicu aktivnog djelovanja. Ponudila je pomoć u daljnjem radu i pohvalila odaziv gostiju.

Prisutne su ukratko pozdravili Valentina Hanžek, dipl.soc.radnica, Ivan Krog iz KLA „Pregrada“ i predsjednik KLA „Bistrina“ Drago Beljak. Gostima se na posebno prijateljski i topao način obratio i dopredsjednik Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, gospodin Zlatko Topalović. Čestitao je predsjedniku Damiru Vragoviću i dodao kako je ponosan na njega jer ovaj posao radi sa srcem i dušom. Poručio mu da i dalje daje svoj maksimum u klubu i apstinenciji jer se isplati. Gospodin Damir Vodopivec, dopredsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, pohvalio je osnivanje novog kluba, poželio dobrodošlicu u Savez i mnogo uspjeha u organizaciji 12. večeri pučke poezije. Gospodin Srećko Herek, predsjednik KLA „Jezera“ iz Bedekovčine, pozdravio je predsjednika Damira Vragovića i članove novoosnovanog kluba koji su do prije mjesec dana bili jedna obitelj, zajedno sa soc. rad. Željkom Postonjskim. Gospodin Ivan Petek vidno je bio prepun emocija. Mislima se nakratko vratio u prošlost i prisjetio kako su tada bila registrirana samo tri kluba. Pohvalio je gospodina Ivana Prokuricu i gospodina Damira Vragovića za njihov zajednički trud i ponudio svoju pomoć.

Prisutne su pozdravili i gospodin Boris Bibić iz KLA „Maksimir“, sestra Marija Tominac iz KLA „Sveta Klara“ iz Novog Zagreba, gospođa Vera Majdek i soc. rad. Maja Leko iz KLA „Botinec“.

Oduševljenje u dvorani osjetilo se kada se gostima obratio gospodin Rajko Jajtić iz KLA „Jezera“ iz Bedekovčine. On je osoba vesele naravi i pozitivnog utjecaja na druge i zbog toga ga svi cijene i vole. Prvo se zahvalio dipl. soc. rad. Gordani Tkalec-Končić koja je bila jako važna za njega i njegovu obitelj dok je vodio bitku s alkoholom. Gospodin Jajtić zahvalio je i dr. Golik-Gruber na pomoći i dodaje da je danas sretan 46-godišnjak.

Pred sam kraj, sve prisutne u dvorani pozdravio je i načelnik općine Mače, gospodin Stjepan Sokolić, koji je bio vidno iznenađen odazivom. Zahvalio je predsjedniku Damiru Vragoviću na pozivu te dodao kako je općinska vijećnica na raspolaganju svim udrugama pa i novoosnovanom KLA „Zviranjek“. Gospodin načelnik je naglasio da je spreman na suradnju i najavio da će općina Mače doprinijeti u financijskom smislu koliko bude mogla. Na kraju skupštine se predsjednik radnog predsjedništva g. Željko Postonjski ispričao gostima na eventualnim pogreškama, pozvao na domjenak i zatvorio skupštinu.

Koristim priliku da ovim putem posebno zahvalim svim članovima KLA „Jezera“ i soc. rad. Željku Postonjskom koji su nam među prvima pomogli prebroditi početničku krizu ove opake bolesti.

Hvala svima koji su nas razveselili svojim dolaskom na našu osnivačku skupštinu. Pozdravljam vas u ime svih članova KLA „Zviranjek“.

Dopredsjednica KLA „Zviranjek“ Mirjana Pejić

Zajednica klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije

Toplička 5, 49240 Donja Stubica

Predsjednica: Valentina Hanžek, mag. soc. rada, 098/9941-071

OIB: 19728435202

e-mail: vhanzek82@gmail.com

web: www.zklakzz.hr

1. KLA „Stubica“, Toplička 5, 49240 Donja Stubica, Sastanci: srijedom od 19.00 do 21.00

Stručna djelatnica: dipl. soc. radnica Valentina Hanžek, 098/9941-071

Predsjednik KLA: Milan Tuđen, 099/3103-305

e-mail: vhanzek82@gmail.com

2. KLA „Jezera“, Trg Ante Starčevića 4/1, Bedekovčina Sastanci: ponedjeljkom od 19.00 do 20.30

Stručni djelatnik: dipl. soc. radnik Željko Postonjski, 091/3119-678

Predsjednik KLA: Herek Srećko 098/822-426

e-mail: zeljko.postonjski@gmail.com

3. OKLA „Videž“, Hum na Sutli 175 (Dom kulture), Hum na Sutli Sastanci: ponedjeljkom od 14.00 do 15.00

Stručni djelatnik: vms Gordana Špoljar, 098/548102

Predsjednica KLA: Irena Krklec, 091/8993-260

e-mail: irena.krklec@kr.t-com.hr

4. KLA „Bistrina“, Kralja Tomislava 27 (Dom zdravlja), Marija Bistrica Sastanci: četvrtkom od 19.00 do 20.30

Stručna djelatnica: dr. Anita Sabolek, 098/731- 329

Predsjednik KLA: Drago Beljak, 099/8353-854

e-mail: drago.beljak1@gmail.com

5. KLA „Kunagora“, Kostelgradska 18 (Crveni križ), Pregrada Sastanci: četvrtkom od 18.00 do 19.00

Stručna djelatnica: Iva Ribić, 098/1777-595

Predsjednik KLA: Ivan Krog, 091/5929-693

e-mail: iva_ribic@yahoo.com

6. KLA „Veliki Tabor“, Dvorana općine, Trg sv. Jurja 7, Desinić Sastanci: četvrtkom od 16.00 do 17.00

Stručna djelatnica: dipl. soc. radnica Maja Smrekar 098/890-108

Predsjednik KLA: Branimir Valek, 049/343-392

e-mail: maja.smrekar@kr.t-com.hr

7. KLA „Zviranjek“, Općinska vijećnica Mače, Mače 30 Sastanci: utorkom od 19.00 do 20.30

Stručna djelatnica: dipl. soc. radnica Gordana Tkalec, 098/538-135

Predsjednik KLA: Damir Vragović, 098/555-339

e-mail: damir.vragovic@kr.t-com.hr

Predsjednica Zajednice: Valentina Hanžek, mag. soc. rada

◄ strana 6

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 10-14

strana 15►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES