početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 3-5

strana 6 ►

SOCIOTERAPIJSKE AKTIVNOSTI

Rekreacijska terapija

Uz psihofarmakoterapiju svih psihijatrijskih bolesti i sindroma koriste se i socioterapijski postupci kao jedan od važnih čindbenika u liječenju i resocijalizaciji psihijatrijskih pacijenata. U socioterapiju, osim grupne terapije, terapijske zajednice i radne terapije, ubraja se i rekreacijska terapija.

Rekreacijska terapija je oblik socioterapije u kojoj je organizirana fizička aktivnost pacijenata i medicinskog osoblja, a u koju se mogu uključiti i članovi obitelji pacijenata. Obuhvaća sportske i rekreativno zabavne aktivnosti, u koje su uključeni i izleti. Pod pojmom izlet najčešće se podrazumjeva odlazak u prirodu (šetnja, planinarenje), koji osim osnovne fizičke aktivnosti, često (ovisno o društvu) može biti praćen i glazbenom aktivnošću. Glavni ciljevi izleta su poticanje pacijenta na fizičku aktivnost, na komunikaciju, druženje i razvijanje pripadnosti grupi. Šetnja, rekreacija, spontani kontakti članova terapijske zajednice u neformalnoj i drugačijoj sredini od one uobičajene (bolnički odjel, dnevna bolnica, KLA), a što omogućuju izleti, dovodi do razvijanja i poboljšanja socijalnih vještina, pogoduje stvaranju osjećaja opuštenosti te pojačava suradljivost pacijenata u liječenju i rehabilitaciji.

Tijekom izleta, odnosno fizičke aktivnosti, dolazi do ubrzavanja rada srca i disanja, dolazi do vazodilatacije, ubrzanja i poboljšanja cirkulacije, a u mozgu do otpuštanja neuroprijenosnika endorfina koji dovodi od osjećaja ugode, zadovoljstva i poboljšanja raspoloženja. Treba posebno istaknuti da se tijekom izleta može stvoriti ugodna, vesela i opuštena atmosfera „na trijezno“, odnosno bez konzumacije alkohola, što je vrlo važna pretpostavka u tretmanu liječenja ovisnika o alkoholu.

Nadam se da će pozitivne strane rekreacijske socioterapije potaknuti njezinu češću primjenu u liječenju psihijatrijskih pacijenata.

Dr. Margareta Jurlina

Terapijski izleti

Jedan od bolesnicima dražih oblika socioterapijskih aktivnosti koje se primjenjuju u fazi resocijalizacije, odnosno rehabilitacije alkoholičara, a u okviru radne terapije sigurno su terapijski izleti.

Takve aktivnosti daju priliku i bolesnicima i terapeutima da se dožive na drugačiji, neobavezan način te se na takvim izletima često dobiva sasvim druga slika o bolesnikovom ponašanju.

Cilj ovakvih aktivnosti je djelovanje na ponašanje bolesnika, na njihov odnos prema okolini, motiviranje, aktiviranje i uključivanje u vlastito liječenje, a ponajviše učenje prihvatljivih modela ponašanja mijenjanjem stavova koji dovode do konflikta s okolinom, poticanje na inicijativu, spontanost i kvalitetniju komunikaciju.

Takvi izleti pružaju i vid duševnog odmora kroz fizičku aktivnost i boravak na svježem zraku, priliku da bolesnici izravno primjenjuju znanja o odgovarajućem ponašanju, dobroj komunikaciji, timskom radu unutar grupe te doprinose i izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja.

Sami bolesnici najčešće navode da im takve aktivnosti daju nadu u bolji život i lakšu apstinenciju po izlasku iz bolnice jer se uvjere da mogu uživati, opuštati se i zabavljati bez alkohola jednako dobro pa čak i bolje, što su prije smatrali nemogućim.

Ivana Golik, VRT, Klinika za psihijatriju KB Sestre milosrdnice

Pod Sljeme

U srijedu, 15. rujna 2010. godine išli smo na izlet pod Sljeme, na Kraljičin zdenac. Do Šestinskog lagvića neki su došli autobusom, a neki osobnim automobilom. Od Šestinskog lagvića do Kraljičinog zdenca planinarenje je trajalo oko 70 minuta. Vrijeme je bilo lijepo i sunčano, nije bilo vruće, taman za rekreaciju u prirodi. Putem sam razgovarao s kolegama i kolegicama iz dnevne bolnice. Kad smo došli do Kraljičkinog zdenca, sjeli smo na klupe i tamo se odmorili uz ugodne zvuke gitara. Kolege su izvanredno svirali, a mi još bolje pjevali bez alkohola. Svi su jednoglasno zaključili da se može zabavljati i družiti bez alkohola, što je meni prije bilo nepojmljivo. Poslije toga krenuli smo malo dalje, do Lugarove kuće i tamo smo jeli, popili sokove i vodu. Nakon toga opet pjesma. Sestra Lucija, gđa.Vesna i dr. Margareta bile su izuzetno raspoložene, tko bi rekao da su takvi veseljaci. Nakon toga smo se istim putem vratili natrag. Ovaj izlet mi je dao vjeru u bolji i zdraviji život u kojem nema alkohola i jako se lijepo osjećam, sve poletnije. Toliko od vašeg apstinenta s izleta.

S.G.

Može i na suho

Planinarenje me nikada nije privlačilo, tako da baš nisam bio oduševljen idejom da se penjem na brdo bez nekog vidljivog razloga, ali kasnija događanja su promijenila moje mišljenje. Naime, lijepo vrijeme i dobro raspoloženje cijele ekipe bilo je dovoljno da mi taj dan ostane u ugodnom sjećanju.

Dvojica kolega su ponijeli gitare. Ja godinama nisam svirao, ali kad smo sjeli kod Kraljičina zdenca, počela je pjesma i ples. Sve je spontano prešlo u pravi tulum i to bez kapi alkohola. Bilo mi je malo čudno pjevati i svirati samo uz kavu, ali kako su svi bili dobro raspoloženi i ja sam se počeo dobro osjećati. Vadili smo pjesme „iz naftalina“ i baš se dobro zabavljali. Bila je to moja prva svirka bez alkohola i drago mi je što sam imao priliku uvidjeti da može i tako.

T.T.

Izlet na Kraljičin zdenac

Jedne kasno ljetne srijede 15. rujna 2010. god. uputilo se veće društvo pacijenata i stručnog tima Terapijske zajednice Dnevne bolnice Odjela alkoholizma na druženje u prirodi na

Sljeme. U organizaciju izleta uključili su se pacijenti sa socijalnom radnicom. Na izlet smo krenuli iz svoje Vinogradske bolnice gradskim i osobnim prijevozom do parkirališta restorana Lagvić, a nakon toga smo se pješačeći uputili neki bržim, a neki sporijim korakom Poučnom stazom

prema Kraljičinom zdencu. Kao pomoćne rekvizite za razonodu smo ponijeli dvije gitare, jer tri člana zajednice sviraju gitaru. Već na samom početku druženja i hodanja se osjetila vesela atmosfera, kao i posebni ugođaj koji pruža stoljetna šuma, puna poučnih informacija na svojim malim panoima o biljnom i životinjskom svijetu Sljemena.

Dolaskom na Kraljičin zdenac veselo društvo je uz odmor gitaru i pjesmu nastavilo druženje, te razgovor o svojim dojmovima o ovakvom načinu druženja i provođenja slobodnog vremena, kao i učincima tjelesne aktivnosti u psihofizičkom oporavku ovisnika.

U sklopu sastanka naše Terapijske zajednice u nazočnosti tri terapeuta: vms. Lucije Milinković, dr. Margarete Jurlina i socijalne radnice Vesne Mitrović, koji su također bili aktivni sudionici ovog druženja u prirodi, jedan naš član se riječima oprosti od zajednice nakon jednomjesečnog liječenja te govorio o osvojim utiscima i planovima u apstinenciji.

Potom se društvo uputilo pješice do Lugareve kuće, gdje su članovi zajednice mogli nešto i ručati da bi zatim ponovo uz pjesmu i gitaru nastavili druženje.

Nakon 13 sati smo se u istom veselom raspoloženju i puni pozitivnih dojmova Poučnom stazom spustili sa Sljemena i krenuli svojim domovima.

Vesna Mitrović, socijalna radnica

Poduka iz gljivarstva

U okviru radne terapije išli smo na izlet.Vrijeme je bilo lijepo i mi svi dobro raspoloženi. Bilo je veselo uz puno šale i smijeha.

Dvojica kolega održali su nam kratku poduku iz gljivarstva pa smo naučili nešto novo.

Kod planinarskog doma smo se zabavljali pjesmom i plesom uz dvije gitare.Uz dobro raspoloženje cijele grupe i naših terapeuta, godio mi je i tjelesni napor. Iako mi je bilo prilično naporno, čak sam u nekim trenucima mislila odustati, osjetila sam da me penjanje jako smirilo.Posebno želim zahvaliti gospodinu Ernestu koji mi je napravio prekrasne štapove za hodanje, da se mogu lakše spustiti niz brdo.

Volim prirodu, posebno u jesen, koja je moje omiljeno godišnje doba. Oduševljava me toplim bojama koje na mene djeluju umirujuće i opuštajuće. Jako mi je drago što sam išla na izlet jer osjećam da me to sve skupa ispunilo nekom pozitivnom energijom.

A.B.

Dojmovi s terapijskog izleta

Dan je počeo kao i svaki drugi otkada idem na liječenje. Nakon terapije koju smo popili u bolnici, krenuli smo prema Kraljičinom zdencu. Sjeo sam u auto i laganom vožnjom krenuo prema Šestinskom lagviću gdje je bilo mjesto na kojem smo se dogovorili sastati. Negdje kod Lukšića auto je počeo dimiti, voda je isparavala, ali usprkos svemu, s voljom i na vrijeme stigao sam na dogovoreno mjesto.

Nakon što smo se skupili, krenuli smo pješačkom stazom prema Kraljičinom zdencu. Pješačilo se kako je tko mogao, neki brže, neki sporije. Usput smo čitali natpise te se upoznavali s tamošnjom florom i onim što se nalazi iza Sljemenske gore, čak smo našli i pokoju gljivu, uglavnom vrganje i sunčanice. Po dolasku na cilj, nešto smo pojeli, popili kavicu i sok. Druženje se nastavilo uz gitare, pjesmu i ples. Dobro raspoloženje se nastavilo i kad smo krenuli natrag. Vrijeme nas je poslužilo, sve skupa bilo je jako ugodno te mi se činilo da je prošlo za tren.

Ovaj izlet za mene je bio jedan od boljih terapijskih oblika. Volio bih da takvih aktivnosti ima što više. Čak se i auto u međuvremenu ohladio pa sam uspio polako i bez većih problema stići kući.

T.J.

◄ strana 1

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 3-5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES