početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ početna

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 1.2

strana 3 ►

Godina XVI. broj (10) 184

Zagreb, listopad 2010.

 

REKREACIJSKA TERAPIJA

Zapisnik sa sastanka ZKLA Zagreba....str. 2
Riječ urednice....str. 2
Socioterapijske aktivnosti....str. 3
Iz klubova....str. 8
In memoriam .....str. 9
Novi klub u Maču .....str. 13
Adresar KLA.....str. 14
Preventivne aktivnosti.....str. 15
Iz susjedne republike.....str. 16
Anketa.....str. 17
Korisni savjeti.....str. 18
Iz tiska.....str. 19

 

Zapisnik sa sastanka Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba održanog 13. rujna 2010. godine

Prvi sastanak iza ljetnog zatišja okupio je sve predstavnike koordinacija i veći broj članova klubova liječenih alkoholičara. Govorili smo o kvartalnim izvješćima koja klubovi liječenih alkoholičara predaju Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje. Izvješća za treći kvartal će se moći predati 4.,5. i 7. listopada od 14 do 15 sati ili najkasnije na sastanku Zajednice klubova liječenih alkoholičara 11. listopada.

Ove će se godine održati središnja proslava Mjeseca borbe protiv alkoholizma i ovisnosti. Klubovi liječenih alkoholičara Zagreba sudjelovat će na XII. večeri pučke poezije u Mariji Bistrici. Članovi su pokazali velik interes za posjet Mariji Bistrici, pa ćemo ispitati sve uvjete grupnog dolaska na tu uvijek posjećenu manifestaciju.Ponovno se pokazalo zanimanje za jednodnevnu edukaciju. Javilo se dvadesetak članova koji će biti na vrijeme obaviješteni o održavanju seminara u KB „Sestre milosrdnice“.

Milan Habljak je u ime obitelji Korenić, članova KLA „Retkovec“, zahvalio na pomoći svima koji su pomogli da se obnovi uništena kuća. Još jednom su naši članovi pokazali osjetljivost za tuđe probleme i pokazali da su spremni pomoći.

Tajnica ZKLA Zagreba, Dušica Cesarec

Riječ urednice

Štovani čitatelji!

Ovaj broj Alkohološkog glasnika posvetili smo rekreacijskoj terapiji, pa time i cijeli broj djeluje „laganije“. No, sljedeći broj za mjesec studeni, već ulazi u aktivnosti Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti (15.11. do 15.12.), na što vas ovom prigodom podsjećam, pa će biti „težih“ tema. No, tako je to i u životu, lakše i teže, veselije i tužnije, u vječnoj izmjeni. Pada mi na um stih Ako je sunce sreća a kiša tuga, oboje je potrebno da nastane duga – moto Uhvaćene duge, zbirke priča iz života objavljenih u Glasniku, koja je tiskana 2005. godine i koju u cijelosti možete pročitati na web stranicama HSKLA – www.hskla.hr, gdje možete potražiti i pročitati Internet izdanje Alkohološkog glasnika.

Alkohološki glasnik je bio jedan od pionira koji je kompletan tekst, zahvaljujući mr.sc.dr. Davoru Moraveku, već 1997. godine, imao dostupan na Internetu. Od broja 26 do 82 arhiva je objavljivana u čistom HTML formatu, prvo na besplatnom serveru na adresi members.xoom.com/kla koja je dostupna do prosinca 2001. godine, a od 2000. godine na adresi www.moravek.net/kla. Brojevi od 114 do 126 (od srpnja 2004. do prosinca 2005.) objavljeni su na redizajniranom web 2.0 sučelju, koje je interaktivno. Posjet ovim stranicama tijekom godina je rastao, prijelaz na dediciranu domenu 2000. godine doveo je do mogućnosti boljeg praćenja posjeta, tako da se u prosincu 2001. postiže rekordan posjet – 11.203 posjeta. Početkom 2002. godine, dnevno je čitalo ove stranice više od 400 posjetitelja.

Od ožujka 2008. godine aktivna je stranica hskla.hr/ag/, čiji je web master i urednik Internet izdanja Alkohološkog glasnika g. Juraj Cesarec i na kojoj se nalazi cjelokupna arhiva Glasnika, od broja 138, a ranija godišta su djelomično prenesena (značajniji članci).

Osim zainteresiranih građana i članova KLA, stručnih i dostručnih djelatnika, studenti i učenici koji pripremaju razne referate i seminare, nerijetko se koriste arhivom našeg Glasnika kao izvorom stručnih članaka. To je i bila jedna od intencija ovog projekta – trajna i lako dostupna arhiva namijenjena kontinuiranoj edukaciji.

I na kraju zamolba apstinentima u KLA koji imaju preko pet godina apstinencije da ispune i na moju adresu pošalju anketu sa stranice 17, kako bismo mogli učiniti malo istraživanje i komparaciju sa istim provedenim pred gotovo 10 godina.

Srdačan pozdrav, Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

 

 

Rokovi predaje kvartalnih izvješća za KLA Zagreba

Prilikom potpisivanja UGOVORA o sufinanciranju programa klubova liječenih alkoholičara Zagreba, predstavnik udruge se potpisom obvezao da će KLA, kao pravna osoba, poštivati sva prava, ali i obveze ugovora. Tako u članku 4 stoji: „Udruga se obvezuje izrađivati i dostavljati Uredu izvješća o provođenju programa i potrošnji ugovorenih sredstava tromjesečno najkasnije do 10. u sljedećem mjesecu po propisanim obrascima ureda.

Godišnje izvješće o provođenju programskih aktivnosti i potrošnji ugovorenih sredstava po ovom ugovoru Udruga je dužna dostaviti najkasnije do 10. siječnja 2011. godine, ukoliko se poslovi po ovom ugovoru obavljaju tijekom cijele godine i u prosincu 2010."

Godišnje izvješće predaje se zajedno sa zadnjim kvartalom na sastanku 10. siječnja 2011. godine.

Poštivanje dogovorenih rokova bit će jedna od ocjena kod dodjele sredstava za 2011. godinu. Bez obzira na to, klubovi su se dužni držati svih točaka iz ugovora kojeg je potpisala ovlaštena osoba.

Tajnica ZKLA,Dušica Cesarec

 

ObavijestI o natječaju za financiranje udruga

z Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dobili smo informacije o novom natječaju za sredstva koja će biti dodijeljena za 2011. godinu. Natječaj će biti objavljen krajem siječnja. Osnovni uvjet za pristup natječaju je potvrda Ministarstva financija o članstvu u neprofitnim udrugama. Na web stranicama hskla.hr je obrazac (RNO), koji treba popuniti i poslati u Ministarstvo financija, Katančićeva 5, ili osobno odnijeti, kako bi se dobio registarski broj. Udruga koja ne bude imala potreban podatak neće moći pristupiti natječaju.

Isto tako, za idući sastanak svaki KLA treba dostaviti podatak u kojim prostorijama održava redovite sastanke i ima li materijalnih troškova najam, struja, voda...).

 

◄ početna

Alk. gl. 10 /2010 (184) str. 1.2

strana 3 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES