početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 17-20

početna

IZ ŽIVOTA

Moja rehabilitacija

Razlog mog dolaska na liječenje je naravno ovisnost o alkoholu, odnosno prekomjerno konzumiranje alkohola. Tu su dolazili obiteljski problemi i problemi na poslu, a i narušavanje vlastitog zdravlja.

Ovo liječenje za mene je puno značilo. Ovim putem svima se puno zahvaljujem na pomoći mog liječenja, stručnim osobama: liječnicama, sestrama, socijalnim radnicama i mojoj sestri na potpori. Hvala!

Puno su mi pomogle u liječenju moje bolesti, ukazali su mi kakva je to opasna bolest, koje su prednosti trijezne osobe i koje posljedice mi sigurno dolaze ako nastavim s konzumiranjem alkohola. Naučio sam kako se nositi s tom neizlječivom bolešću te kako se zaštiti od nje. Svaki dan piti esperal, izbjegavati lokale i društva koja prekomjerno konzumiraju alkohol, predvidjeti opasnosti koje bi mogle prekinuti apstinenciju. Ovo liječenje mi je i otvorilo pogled u drugi svijet u pozitivnom smislu, izlaske u prirodu, šetnju gradom, razmišljanje o budućim koracima u životu. Shvatio sam da trebam krenuti živjeti i boriti se za sebe i svoju obitelj, naći vremena za sve, a ne zaokupiti se samo jednom stvari.

Za sve ovo prije uopće nisam bio dovoljno zainteresiran ili nisam bio u stanju, a sada vidim koliko neke male stvari puno znače.

Naučio sam prepoznati pravo društvo koje me poštuje kao osobu, a ne kao predmet. A i sam moram raditi na sebi da postanem sposobna i odgovorna osoba za svoje postupke, a ne pijana osoba bez poštovanja i vrijednosti. Moram čuvati i zdravlje, bez kojega ni jedno živo biće ne može normalno živjeti. Također moram unositi nove radne promjene u život, a stare loše postupke zanemariti. Dobio sam puno korisnih informacija na ovom liječenju.

Na liječenju sam upoznao i gospodu koja se također liječe od ovisnosti. Zahvaljujem im na međusobnom razmjenjivanju iskustava o ovisnosti i druženju. Hvala!

Kako u alkoholu nema budućnosti, samo propast koja sigurno vodi u smrt, odlučio sam (znam da neće biti lako) zaobilaziti ga u velikom krugu, te krenuti svijetlom stranom koja mi donosi zdravlje, veselje, sreću, bolji život u kojem ću voljeti i biti voljen, a život je samo jedan i želim ga što kvalitetnije iskoristiti.

Hvala svima!

N.N.

Priča o putu u slobodu

Da pričam o alkoholu, suzama, obećanjima, neuspjesima, lažima... ne. Onoga dana kada smo prije šest godina došli u klub liječenih alkoholičara, alkohol je već bio iza nas, a što nas čeka ispred, to nismo znali. Pa i klub je bio nešto nepoznato, u prvim danima neugodno. Dolaziti u klub pet godina, to je bilo nezamislivo. Što mi uopće imamo pričati s nepoznatim ljudima? Dovoljno je da moj muž ne pije i naš život, brak, obitelj ide dalje svojim normalnim tokom. Tako smo razmišljali u početku. Potpuno krivo. Srećom, ostali smo, ne pet već evo i šesta godina polako istječe. Kao da smo oboje završili jedan fakultet, učili smo, čitali, slušali. Svake godine jedno priznanje, i njemu i meni. A morali smo učiti svaki dan, pa i ispite polagati gotovo svaki dan.

U početku je bilo važno da prognamo neprijatelja. A onda smo ostali sami. On i ja. Nije više doduše bilo neprijatelja, ali ni dežurnog krivca. Nije više bilo tepiha pod kojeg smo znali gurnuti sve nedostatke, neslaganja, loše odluke... Odjednom među nama zjapi neka praznina. Tko je doista on, a tko sam ja. On je mene uglavnom gledao mutno, a ja njega većinom bijesno. Ja sam bila paranoična i zahtjevna, a on je bio sebičan i neodgovoran. Opet ništa nije bilo onako kako sam zamišljala. Očekivanja velika, a pomaci mali. Često gubim strpljenje, osjećam se razočarano.

Srećom nismo odustali. I malo pomalo počeli smo ispunjavati onu čudnu prazninu. A to su bile sve propuštene godine u kojima se gradi. Godine u kojima se ne gradi samo kuća za život, nego i život sam. Godine u kojima se kao opeka do opeke gradi povjerenje, poštovanje, razumijevanje, prijateljstvo. Gradi se jedna lijepa zrelost i zajedništvo u kojem čovjek osjeća sigurnost, oslonac i mir. Sve smo mi to trebali nadoknaditi. A kako? U klubu svake srijede, učili smo, slušali, bili na svim aktivnostima. Svaki izlet, izložba, putovanje i druženje pomagali su nam rasti. Tek danas znam koliko sam i sama bila bolesna. Koliko je meni trebala promjena da prevladam stid i neugodu, da opet podignem glavu, da se ponosim i javno pričam o našem uspjehu, da uz pomoć terapeuta i prijatelja iz kluba počnem pisati, recitirati pjesme, voditi prezentacije, da nađem posao i steknem samopouzdanje. Da opet budem ja. Da narastem u duhu, u sebi, u vjeri. Ali ne samo ja, rasli smo zajedno. Zajedno smo išli na hodočašća, zajedno u klub, zajedno u crkvu. Dan po dan, mijenjali smo sebe. Ne svijet oko sebe, ne druge, nego sebe.

Unatoč svim krizama, bolestima, obiteljskim problemima, mi se začudo osjećamo dobro. I kada šutimo jedno kraj drugoga dok čekamo da riba zagrize, i kada zbrajamo račune za plin i struju, i kada nas unuk oboje zagrli i ljubi... To je ono što nas ispunjava, ljubav koja ne traži svoje nego se umnožava dijeljenjem. Gdje bi tu bilo mjesta za alkohol kada više nema praznine koju treba ispuniti? Ovo je moja priča i ne bih je mogla napisati prije dvije ni prije četiri godine. Trebalo joj je gotovo šest da sazrije, jer osjećam da je tek sada došlo vrijeme da mogu reći da smo oboje slobodni.

Ivanka Korparić, predsjednica KLA ,,Novi put", Slavonski Brod

MANIFESTACIJE

U „Štamparu“ besplatno savjetovanje o ovisnostima

Kako bi prikladno obilježili 26.lipnja - Dan borbe protiv zloupotrebe droga, iz Zavoda za javno zdravstvo izlaze u susret građanima

Iako je Glavna skupština UN-a još davne 1987. godine proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droge i nezakonite trgovine drogama s ciljem suzbijanja tih problema na globalnoj razini, oni ni 23 godine kasnije ne jenjavaju.

Procjenjuje se da je u svijetu između 175 i 250 milijuna osoba koje koriste droge, od toga oko 15.000 ovisnika u Hrvatskoj.

Nakon Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske koji je još 18. lipnja na Cvjetnom trgu postavio štandove na kojima su državna tijela i nevladine organizacije predstavile svoj rad u borbi protiv ovisnosti, ovaj se tjedan u akciju uključuje i Zavod za javno zdravstvo.

Besplatni kućni testovi za kontrolu urina

Popularni „Štampar" tako 24. lipnja organizira Dan otvorenih vrata koji će trajati od 9.00 do 15.00 sati. Tom će prilikom svi građani koji dođu u Savjetovalište u Mirogojsku 11 moći s liječnicima i psiholozima, u zajamčenoj potpunoj diskreciji, porazgovarati o temi ovisnosti. U „Štamparu" će građanima dati i tiskane materijale, a ukoliko budu tražili, i kućne testove za kontrolu urina na droge.

Istraživanje o maloljetnim ovisnicima

Dana 28. lipnja u prostorima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi održat će se prikaz istraživanja „Pojavnost zlouporabe sredstava ovisnosti među adolescentima" koje je provedeno prošle godine u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. Zasigurno će biti zanimljivo vidjeti uklapaju li se zagrebački maloljetnici u europski prosjek ili su na ovoj neslavnoj ljestvici čak i iznadprosječni.

Autor: Maja Komljenović

IZ TISKA

 

Vaš web urednik

pozdrav svim čitaocima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 17-20

početna

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES