početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 13-16

strana 17 ►

IZ KLUBOVA

Križevčani na 26. sportskim susretima Sjeverozapadne Hrvatske u Virovitici

Pun autobus dobro raspoloženih ljudi krenuo je prema Virovitici na još jedne sportske susrete. Na samom početku moram spomenuti da su naša oba stručna djelatnika, sestra Zlatica i prof. Milan, također putovali s nama. Tijekom samih susreta često se moglo čuti od članova drugih klubova kako je lijepo što su i oni s nama. Možda su upravo njihov odnos prema nama i njihovo nesebično davanje i odvajanje svog slobodnog vremena za nas i aktivnosti izvan redovnih sastanaka, onaj jezičac na vagi našeg uspješnog rada, pa i uspjeha na susretima ove vrste. U Viroviticu smo nosili prijelazni pehar osvojen lani (netko je još u autobusu kod polaska rekao da je mogao ostati u vitrini, jer ga vraćamo!). Šteta je bila što se dosta klubova nije odazvalo pozivu (vjerujemo zbog promjene termina), jer su se domaćini zaista potrudili dobro nas ugostiti. Djeca su kao i uvijek otišla kućama najzadovoljnija. Na ovim su susretima po prvi puta svi predškolci primili su medalje. Prvi puta je naš klub uspio u onome što je mom suprugu uvijek tiha patnja. Konačno su osvojili prvo mjesto u malom nogometu. Ujutro smo jedva sastavili momčad, a kasnije pobijedili i to je bilo najveće slavlje toga dana među našim članovima. Bili smo brojni, sudjelovali u svim disciplinama i na kraju ne samo da vraćamo kući prijelazni pehar za osvojeno ekipno prvo mjesto, već nakon jedanaest godina ponovo kući vraćamo i prijelaznu zastavu susreta. Ta zastava prvi puta se zavijorila kod nas na Kalniku na 15. sportskim susretima 1999. godine, a sad se vraća k nama jer smo dogodine ponovo domaćini 27. sportskih susreta. Još moram spomenuti da najmlađi sudionik susreta dolazi iz našeg kluba i ima samo godinu i 3 mjeseca, a najbrojnija obitelj također je naša, obitelj Marijana Novosela s deset prisutnih članova. Još jedno lijepo zajedničko druženje priveli smo kraju. Nama ostaje godinu dana za pripremu novih susreta i nadamo da će termin odgovarati svima, te da ćemo moći ugostiti svih 20 klubova s područja naših pet županija. Do novog zajedničkog sportskog druženja svima puno dana sretne i uspješne apstinencije.

Više na linku:

http://free-kc.t-com.hr/skarlo48/25ssszh.html

Snježana Karlović, KLA „Križevci"

ZVIJEZDA JE ROĐENA

„Moj tata – moj deda"

U „Alkohološkom glasniku" pisali smo o obitelji Rupe, gospodinu Ivici i mladoj kćerkici Mariji. Opisali smo odgovornost male Marije prema liječenju svog tate. Neumorno je pratila tatu na obiteljski program u OKLA Sv .Ivan Jankomir nekoliko godina i to redovito svakog četvrtka. Završila je školu i udala se.

Izrazila je veliko povjerenje u grupu prim. dr. Marinića, odmah nam je priopćila da čeka bebu. Redovito nas je obavještavala o svom stanju, o spolu bebe, o tome kako se miče. Bila je to i naša trudnoća. Pratila je tatu na obiteljski program i na skupštine do najvišeg stupnja trudnoće.

Zvijezda je rođena – mali Marko. Sigurni smo da će Marija i suprug biti odgovorni i nježni roditelji. Želimo da nova zvijezda, mali Marko, uvijek sjaji svojim roditeljima i obitelji, a da tračak svijetlosti katkad baci na nas, prijatelje iz OKLA Sv. Ivan – Jankomir, grupu dr. Željka Marinića.

Zagreb, 1. kolovoza 2010.

Prijatelji iz obiteljskog programa OKLA Sv. Ivan – Jankomir

Održana I. godišnja skupština KLA „Sv. Klara"

Dana 17. lipnja 2010. godine Klub liječenih alkoholičara „Sveta Klara" proslavio je svoju prvu godišnjicu.

Klub je osnovan 8. lipnja 2009. godine na temeljima Hudolinove alkohološke škole i jedini je klub liječenih alkoholičara u naselju Sv. Klara. Pretežito okuplja članove koji dolaze na sastanke u pratnji svojih obitelji ili partnera, te u svom radu i druženjima ističemo važnost obitelji u rehabilitaciji alkoholičara - kako u održavanju apstinencije, tako i vraćanju te osobe u normalne i svakodnevne životne tokove.

Sastanke održavamo svakog utorka od 17 do 18 sati. Na svim sastancima prisutna je naša stručna djelatnica Marija Tominac, ms i g. Alojz Baznik, dostručni djelatnik KLA „Remetinec", uspješni apstinent već 24 godine i g. Vlado Regelja, predsjednik KLA „Remetinec". U protekloj godini naš je Klub uspješno djelovao u svojim aktivnostima prevencije, podrške i uspješne apstinencije od alkohola.

Tijekom izvještajne godine kroz naš klub je prošlo 13 članova. Nažalost, naš prvi predsjednik gospodin Zlatko Horvat preminuo je nakon kratke i teške bolesti. Imali smo dva recidiva od kojih je jedan član povremeno prisutan i tvrdi da apstinira, a drugi je prestao dolaziti. Sve nas na čas poljuljaju ovi neuspjesi, ali ne treba ih doživljavati kao konačne: zato i postojimo, zato se i susrećemo, da i u kriznim trenucima, trenucima recidiva, budemo uz naše klupske prijatelje kao potpora i nastojimo ih vratiti na pravi put – put bez alkohola.

Proteklu godinu možemo gledati pozitivno. Većina članova dolazi na sastanke, koji su uvijek dobro posjećeni, što se može iščitati iz naše evidencije dolazaka. Ponekad na našim sastancima vodimo razgovore i o drugim temama izvan područja alkoholizma, a sve u svrhu obogaćivanja i spoznavanja životnih vrijednosti i ljepote življenja bez ovisnosti.

Nastavili smo uspješnu suradnju s liječnicima opće prakse po područnim ambulantama. I dalje surađujemo s Centrom za socijalnu skrb, prisustvovali smo skupštinama drugih klubova, a naša okupljanja obogatili smo druženjem izvan prostorija kluba.

Sudjelovali smo na Sportskim susretima koje organizira Savez klubova Hrvatske u Kašini na kojima smo se dobro zabavili i još bolje upoznali, a sve to nam pomaže u učvršćivanju međusobnog povjerenja što je dodatan poticaj održavanja apstinencije. Dana 19. lipnja 2010. godine zabavili smo se i na Prvim sportskim susretima KLA Krapinsko–zagorske županije.

Radi kvalitetnijeg rada uputit ćemo neke od naših članova na edukaciju putem tečajeva i savjetovanja koje organiziraju zdravstvene ustanove.

U Mjesecu borbe protiv alkoholizma planiramo organizirati javnu tribinu s uvijek aktualnim temama ovisnosti o alkoholu, a i kroz cijelu godinu ćemo poduzimati aktivnosti na prevenciji alkoholizma koje će se same nametati tijekom našeg rada.

Na kraju treba osobito istaknuti da ćemo i dalje surađivati s HSKLA i drugim klubovima liječenih alkoholičara, prisustvovati njihovim skupštinama, te organizirati zajedničke izlete i poduzimati druge zajedničke aktivnosti, naravno, u skladu s mogućnostima i financijskim sredstvima kojima ćemo raspolagati.

Tajnik KLA „Sv. Klara"

Goranski fažol na trijezni način

Za naše ovogodišnje klupsko druženje na otvorenom ponovno smo izabrali idiličnu kolibu podno Kupjačkog vrha, u srcu Gorskog kotara i neposrednoj blizini stare ceste Rijeka - Zagreb. Za nas, članove Kluba liječenih alkoholičara „Delnice“, koji dolazimo sa svih strana Gorskog kotara, ta je lokacija nekako svima na optimalnoj udaljenosti. Ono što nas veseli je uređeno boćalište, improvizirani teren za mali nogomet, blizina čiste izvorske vode i šumskih predjela bogatim gljivama i borovnicama.

Dana 10. srpnja 2010. godine nekolicina nas slabijeg sna dolazimo ranije na odredište kako bi još jednom pregledali teren koji smo prethodnog dana pokosili i malo dotjerali, palimo vatru ili plin i počinjemo s pripremama materijala za jedan poveći kotlić. Iz humanitarnih i recesijskih razloga ovaj smo put odustali od praščića.

Uz prvu jutarnju kavu, naravno „nearmiranu“, režemo ogromne količine luka i pokoji kilogram suhog mesa da nam slučajno čisti grah ne bude energetski preslab. Računamo da treba nahraniti barem tridesetak duša pa nikako ne bi bilo u redu da netko ostane gladan. Vrijeme je sunčano, sokove smo smjestili u obližnji potok na hlađenje pa nema razloga da nešto krene po zlu.

Iza 9 sati, kad se grah već pomalo krčka, počinju u grupicama dolaziti ostali naši prijatelji iz kluba. Neki su još pospani, neki već odradili noćnu smjenu pa svima treba dobra turska kava s vodom s Kupjačkog vrha. Naše dame ni ovaj put nisu zakazale pa se stol od kojih 6 metara dužine začas napunio goranskim delicijama (kozjim sirom i kobasicama, kolačima i trešnjama). Raspoloženje je odmah poraslo i obećavalo ugodno druženje tijekom dana.

Nakon nekoliko zalogaja domaće hrane društvo se posvetilo boćanju ili nogometu, šetnji šumskim puteljcima ili tjeranju medvjeda koji je teško shvatio da danas ipak neće biti jedini gazda na svom terenu. A taman se smjestio u najzrelije borovnice. Uglavnom, svatko je našao neku zanimaciju za sebe, jedino je naš glavni kuhar kao osoba od izuzetnog povjerenja cijelo vrijeme stajao na suncu i filigranskom točnošću regulirao temperaturu u kotliću.

S čudnovatim zakašnjenjem pojavio se malo kasnije i naš preporođeni predsjednik Toni kojega smo natjerali da nas i službeno upozna sa svojom novom partnericom. Uz šumski buket dobrodošlice podržali smo njegovu zaljubljivu prirodu i odluku da više ne bude sam. Odgovorio nam je tek značajnim smiješkom koji mogu proizvesti samo sretni ljudi.

U ranim poslijepodnevnim satima počeli smo temeljito pražnjenje ukusnog graha iz kotlića. Svi smo se složili da autori zaslužuju sve pohvale, a i čast da nas doživotno služe. Nakon tako izdašnog ručka pojavila se ozbiljna opasnost od laganog drijemeža pa smo se prepustili harmonici i lijevo orijentiranoj gitari. Hitno je trebalo utrošiti nagomilane količine kalorija. Ples je, naravno, otvorio predsjednički par.

Nedaleko od travnatog plesnog podija skupina ljupkih dama uspješno je održala boćarski turnir pod budnim okom sveprisutnog arbitra koji se zbog svojih odluka nekoliko puta našao u životnoj opasnosti. Odani muževi bodrili su svoje razigrane supruge, a ostali su pokušavali odigrati partiju malog nogometa i pritom ne zaraditi upalu mišića.

Razišli smo se tek navečer, pomalo umornih nogu, ali vidno ponosni i sretni jer smo opet uspjeli pokazati i dokazati da se može odlično zabaviti i bez alkohola te da je trijezan život bogatstvo kojeg se ne smijemo nikada odreći.

Žarko Grgurić, član KLA „Delnice“

Reagiranja na tekst objavljen u Alkohološkom glasniku“ br. 6 /2010 (180) str. 32-35

Zbog čega u isto vrijeme ?

Ono što karakterizira godišnje skupštine klubova liječenih alkoholičara jest da na njih dolaze izaslanstva iz klubova regije, u našem slučaju sjeverozapadne Hrvatske. To je za članstvo praznik, no ovoga puta je u Kotoribu došlo znatno manje gostiju jer je gotovo u isto vrijeme godišnju skupštinu imao Klub „Dr. Mato Golubić" iz Čakovca! U Međimurju je svega pet klubova liječenih alkoholičara pa koordinacija vremena održavanja važnih skupova ne bi smjela biti upitna.

M.G.

Druženje članova KLA „Bistrina" i njihovih obitelji u klijeti bez alkohola

Iskoristili smo prvu godišnjicu apstinencije našeg člana Zvonka Čebuhara da se okupimo i družimo u klijeti iznad Marije Bistrice 4. srpnja 2010. godine.

Druženju su prisustvovali članovi našeg kluba i njihovih obitelji, na što su posebno ponosna djeca članova koja su nam uljepšala dan. Prisutni su bili i dragi prijatelji, gospođa Nadica Prokurica i gospodin Ivan Prokurica. Ponovno smo dokazali sebi i drugima da se može dobro zabaviti i bez alkohola.

Uživali smo uz roštilj i dobru hranu, a nakon toga smo nastavili zabavu u dobrom društvu. Djeca su uživala igrajući se s kućnim ljubimcima i uljepšala nam druženje koje je potrajalo do ranih večernjih sati, na opće zadovoljstvo svih prisutnih.

članovi KLA “Bistrina” iz Marije Bistrice

◄ strana 11

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 13-16

strana 17 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES