početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 11-12

strana 13 ►

IN MEMORIAM

In memoriam

Posljednji pozdrav našem dragom Franji Reichu pročitan je na Krematoriju u Zagrebu u ponedjeljak, 26. srpnja 2010. u 11:35 na ispraćaju.

Draga Darija, draga rodbino, dragi prijatelji, dragi moji „Petkomupetaši",

Na ovom tužnom skupu želim posljednji put pozdraviti našeg dragog prijatelja Franju Reicha! Želim pred njegovom obitelji, rodbinom i prijateljima, u ime Udruge „Petkom u pet" i u svoje osobno ime reći nekoliko riječi.

Otkad postoji Udruga „Petkom u pet" družili smo se s našim Franjom i s njegovom Darijom.

Svi smo mi u udruzi ravnopravni, jednaki, ali neki su tiši, a neki glasniji, neki su aktivniji, a neki radije slušaju što drugi govore.

Naš je Franjo bio jedan od najaktivnijih sudionika. Uvijek se javljao u svakoj raspravi i uvijek je doprinosio sa svojim stavom i doživljajem. Naš dragi Franjo bio je svaki petak s nama dok je boravio u Zagrebu, samo je u zadnje vrijeme ljeti Znao malo pobjeći u Karin pa nam je nedostajao.

Prenosio nam je naš Franjo otvoreno svoje emocije i dijelio s nama radost i tugu. Franjo je prvi od svih članova počeo držati radionice na „Petku", pa je tako bio ne samo suosnivač udruge, nego i predavač na „Petku". Nije htio da njegova izlaganja zovemo predavanjima. Odjenuo bi se svečano, s leptir mašnom, koja je bila usklađena s bojom odijela – takvog ćemo ga uvijek pamtiti – pripremio materijale i podijelio nam. Vodio je raspravu s užitkom, a mi smo se svi natjecali da ga još ponešto priupitamo.

„Petak", kažem za vas koji nas ne znate, nije obična Udruga:

Mi se sastajemo u dvorani na Trešnjevci, ali to nije važno.

Mi se poznajemo 13 godina, ali ni to nije važno.

„Petak" je skupina u kojoj ima dobrih, pametnih i dragih ljudi kakav je bio naš Franjo. To je ono što je važno.

Franjo je pisao na tri jezika i po tome je bio specifičan. Mi smo u „Petku" različiti po govoru, po podrijetlu i po nekim stavovima, ali se baš takvi, različiti, dobro slažemo i nadopunjavamo. A Franjo je i što se toga tiče bio poseban, Zagrepčanin i Hrvat, imao je i Češku domovinu, a po majci je govorio i njemački. Bio je pravi trilingvist pa je i svoje priče pričao na sva tri jezika.

Svaka čast!

Mi smo se kroz Franjine priče upoznali s njegovim iznimno zanimljivim iskustvom, bogatim životom i s njegovom rodbinom. Nema nikoga u „Petku" koji nije s velikom pozornosti slušao o njegovoj teti Lizi, o Rolandu, o njegovom životu u Češkoj, o njegovim ljubimcima…

Kad je bio mali imao je macu, kasnije su Darija i on imali pse. Zadnji im je pas bio Lobo i išao je s nama na izlet. Kad je Lobo otišao, Franjo nije odmah mogao napisati priču o njemu. Tek smo malo kasnije čuli priču punu ljubavi za tog mirnog psa koji nije lajao – toliko je bio dobar.

Kad su njegove priče bile i publicirane, mi smo se na „Petku" ponosili. Naš Franjo je najviše zaslužan što su i drugi sudionici „Petka" počeli pokazivati svoje pjesme i priče pa ako je „Petak" u svojem biblio-terapijskom nastojanju u šali dobio ime „Treće društvo književnika Hrvatske", onda je bez daljnjega baš Franjo bio pravi, iako neizabrani predsjednik tog našeg malog društva na „Petku", u okviru naše udruge i u našim srcima.

Srce, tako su se zvali Franjo i Darija. I mi smo svi osjećali kako je to toplo i lijepo i kako je divno da su uspjeli u dugom bračnom stažu sačuvati jedno drugoga.

Dragi Franjo, ti si svih nas zadužio pa ti zato kao prijatelju na kraju govorimo Ti iz ljubavi i poštovanja.

Oprosti mi Franjo, što nisam baš spremna za ovu svoju ulogu. Franjo, ja sam nekako naivno mislila da mi na „Petku" nećemo ovako odlaziti i da se neću ovako opraštati s vama. Za tebe i za tvoje djelo, to i dalje mislim: Tvoje će blage priče s češkim štihom živjeti i dalje.

A dok trajemo mi na „Petku", ti ćeš biti s nama!

Hvala ti na svemu i počivaj u miru!

Ljubica Uvodić Vranić, prof. psihologije voditeljica Udruge „Petkom u pet"

IZ KLUBOVA

Srce toplo i meko kao kalnički kruh

Nedjelja je 27. lipnja 2010. Jutro lijepo kao da je umiveno hladnom vodom, valjda zato što nas stalno umivaju kiše nebeske, da nas očiste i osvježe jer mi koji u ovo lijepo jutro krećemo na put idemo u nove pobjede.

Krasan dan za Sportske susrete klubova liječenih alkoholičara, putujemo u Viroviticu i sa sobom nosimo sjajan peharček. Kažu mi da je prijelazni, a ako pobijedimo vraćamo ga opet u Klub liječenih alkoholičara „Križevci". Razmišljam, nismo ga ni trebali nositi, ali nek’ se vidi raskoš! Blista se na „šoferšajbi" kao i oni na svjetskom prvenstvu (kojeg Bog zna hoćemo li ikad vidjeti u Lijepoj našoj!) U autobusu se sastavljaju ekipe, za mali nogomet, pikado, šah, potezanje užeta. I još jedan lijepi događaj, natječu se djeca predškolskog i školskog uzrasta. A tu smo jaki, imamo djece za jedan razred. Malo ih samo treba nagovarati, probuditi natjecateljski duh, a teta Snježana zna kako se to postiže.

Lijep doček domaćina, dobra volja i dobra glazba. Milina je gledati kako se dižu ruke… „Pa gdje si?" „Kako si?" Rukovanja i zagrljaji, a padaju i poljupci, tako je to kad se sastaju prijatelji i to je dobro. Nakon zakuske i malo odmora, utakmice, nogomet, najvažniji događaj ovaj mjesec na svijetu. Navijamo, dlanovi nam bride, a i pošteni glas je ponetko izgubio, ali se isplatilo. U konačnici su naši najbolji. U pikadu suvereno vladamo, imamo prave majstore, a i druge nam discipline donose bodove. Da ne duljim, pogađate, naš klub, KLA „Križevci" i ove je godine najbolji. Najjači smo i po broju članova jedne obitelji, pred fotografske objektive poredalo se deset naših članova, a najmlađi ima samo godinu i tri mjeseca. Treba još pohvaliti domaćine, organizatore ovogodišnjih susreta, UKLA Virovitica.

Svi najmlađi sudionici su bili nagrađeni, svako je dijete dobilo medalju. Očice su se sjajile istim sjajem kao i medalje, a osmijesi od uha do uha. Bravo, bravo i treba tako, svaki se trud isplati i nagrađuje, a to je dobra pouka i nama i djeci. I dragi moji, vratili smo u Križevce dva peharčeka (pobjednički i prijelazni) pripala nam je čast da dogodine budemo mi domaćini sportskih susreta. Valja se pripremiti. Peharčeki su krasni pa ako Bog da i gradski oci pripomognu, mogli bi biti lijepi ukras u novim prostorima kluba, jer sada smo podstanari, a uskoro ćemo biti beskućnici, ali nadamo se ne zadugo. Vjera, ufanje i ljubav bit će nam misao vodilja, a znamo da misli i želje pokreću svijet i život (pazite što želite, moglo bi vam se ostvariti). A da se ne istrčavamo, radujmo se svakom danu posebno. Ovaj trenutak je trebalo osjetiti, minuta prije je prošlost, minuta poslije je budućnost. Ovaj trenutak je čaroban i trebamo ga osjetiti u svojoj duši i srcu.

Dragi moji, rada vas imam i grlim vas velikim zagrljajem!

Vaša Baca iz KLA „Križevci"

◄ strana 9

Alk. gl. 9 /2010 (183) str. 11-12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES