početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 22

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 23-27

strana 28 ►

IZ KLUBOVA

Prijateljski susreti KLA „Križevci” i KLA „Jezera” iz Bedekovčine

U nedjelju, 23. svibnja 2010., podno padina Ivanščice, nakon dugog dogovaranja susreli su se prijateljski klubovi KLA „Križevci“ i KLA „Jezera“. Domaćini su goste ugostili u planinarskoj kući „Lujčekova Hiža“ na Pokojcu. Odaziv je bio velik. Pozivu na druženje odazvali su se i tajnica Saveza Dušica Cesarec i njezin suprug Juraj, koji je svojim fotoaparatom ovjekovječio ovaj susret. Druženje je trajalo oko četiri sata jer nas vrijeme baš i nije poslužilo, počela je padati kiša. Do tada su se članovi klubova družili uz razgovor i kartanje. Završili smo domjenkom, i to grahom s kojim su svi bili zadovoljni. Čak se zapjevalo na samom rastanku. Sve je bilo u srdačnom tonu. Između terapeuta Željka Postojnskog, soc. radnika i Milana Čapalije, profesora pao je dogovor da nas na jesen ugoste u Križevcima. Ovakvih susreta trebalo bi biti više, jer samo sastanci u zatvorenom nemaju takav učinak na članove, druženje je potrebno svima nama i to što više. Nadamo se da će tako biti i dalje i da ćemo uspjeti lakše prebroditi svoje probleme.

Dopredsjednik KLA „Jezera“, Damir Vragović

Izvješće s 35. jubilarne godišnje skupštine Udruženja klubova liječenih alkoholičara (UKLA) Slatine

Dana 22. svibnja 2010. u Slatini je održana 35. jubilarna godišnja skupština Udruženja klubova liječenih alkoholičara Slatine u prostorijama Hrvatskog doma. Svečanosti je pogodovalo lijepo svibanjsko vrijeme koje je zračilo sunčanim zrakama i pozitivnim vibracijama. Svi članovi klubova i njihovih obitelji imali su zadatke pa je bilo uzbuđenja, napetosti i radosti.

Skupštinu je otvorio predsjednik UKLA Stanislav Stanojević. Prigodni program započeo je himnom KLA koju je izveo pjevački zbor KLA Slatine uz pratnju Krunoslava Matišića na gitari i Zdenka Bogadija na orguljama. Nakon minute šutnje za sve preminule članove slijedile su pjesme i recitacije stručnih djelatnika i članova klubova.

Skupštini je prisustvovao dogradonačelnik grada Slatine i predsjednik Županijskog povjerenstva za ovisnosti mr.sc. Miroslav Venus, predstavnici udruge dijabetičara, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Udruge „Naša Nada“, Crvenog križa i predstavnici klubova iz Virovitice, Križevaca i Pitomače.

Prikaz rada UKLA Slatine podnijela je dr. Marija Turk-Kuči, stručna djelatnica i voditeljica Slatinskih alkoholoških programa od samog početka, od osnivanja prvog kluba 1975. godine. Kroz klubove je u tom razdoblju prošlo 950 obitelji, podijeljeno je 600 diploma za apstinenciju i postignuto je 3.000 godina apstinencije.

Slijedila je promocija knjige Slatinski alkohološki programi kroz 35 godišnje razdoblje. To je treća knjiga koju izdaje UKLA Slatine. Samostalno je djelo članova i stručnih djelatnika klubova. Tiskana je na 68 stranica, a sadrži i 98 fotografija u boji. U knjizi se, između ostalog, prikazuju fotografije i biografija zaslužnih članova i stručnih djelatnika klubova.

Slijedila je riječ gostiju koja je uvijek zanimljiva te dodjela diploma i zahvalnica.

Skupština je u dobrom raspoloženju završila zajedničkom pjesmom „Slavonijo”. Druženje se nastavilo domjenkom uz glazbu i pjesmu.

Dr. Marija Turk-Kuči

Slatinski alkohološki programi

Organizirano suzbijanje alkoholom izazvanih poremećaja i postupak s osobama i obiteljima koje imaju takav problem u slatinskom kraju vezan je uz osnivanje, pojavu i razvoj klubova liječenih alkoholičara. Prvi klub osnovan je 1975. godine a pripreme i okupljanje ljudi koji imaju takav problem započeo je već 1974. godine. Prvi slatinski klub osnovan je 11 godina nakon što je osnovan prvi klub u Zagrebu pa je slijedilo razdoblje intenzivnog rada kako bi se sustigao nivo već postojećih klubova u Hrvatskoj. Da bi mogli slijediti razvoj i rast slatinskih alkoholoških programa kroz tako dug vremenski period od 35 godina, potrebno je reći nešto o samoj općini Slatina.

 

 

stari popis

popis 2001.

1

GRAD SLATINA

15.445

14.819

2

NOVA BUKOVICA

2.522

2.096

3

MIKLEUŠ

2.291

1.701

4

VOĆIN

4.151

2.422

5

ČAĐAVICA

3.011

2.394

6

SOPJE

3.806

2.750

 

UKUPNO

31.226

26.182

U vrijeme osnivanja prvog kluba naziv općine je bio Podravska Slatina, a imala je oko 31 000 stanovnika. Za vrijeme Domovinskog rata oko 40% teritorija je bio okupiran.

Novom teritorijalnom podjelom odlukom Vlade Republike Hrvatske od 1. 2. 1992. godine iz naziva općine briše se pridjev podravska, te se općina od tada zove Slatina, a sam teritorij se podijelio u 6 manjih općina:

Za vrijeme Domovinskog rata navedeni teritorij općine napustilo je oko 5000 stanovnika, te sada Grad Slatina i ostalih 5 općina imaju ukupno 26182 stanovnika. Svi ovi pokazatelji su važni da bi se razumio teritorijalni rast i razvoj i sadašnje stanje klubova liječenih alkoholičara u bivšoj općini Slatina.

Kraći povijesni prikaz razvoja i osobitosti pojedinih razdoblja u klubovima.

 

PRVO RAZDOBLJE - 1975. - 1979. godine.

Ovo razdoblje započinje osnivanjem KLA 31. 1. 1975. godine. Inicijativu za osnivanje KLA daje Stručni kolegij liječnika Doma zdravlja na čelu s ravnateljem i dr. Marijom Turk- Kuči, uz podršku lokalne vlasti i Crvenog križa, te uz prisutnost dr. Josipa Ivice i soc. radnice Ljube Ulemek s klinike iz Zagreba i osnovnim uputama prof. dr. Vladimira Hudolina. U tom prvom razdoblju, koje je i najteže, javljaju se velike teškoće u radu, otpori u društvenoj zajednici, a u Klub dolazi naglo oko 50 osoba. Klub se odmah dijeli u dvije grupe ili dva kluba: jedan za radnike i jedan za poljoprivrednike.

DRUGO RAZDOBLJE - Od 1979. -1988. godine.

U ovom razdoblju najvažnije je bilo osnivanje savjetovališta za alkoholizam i druge ovisnosti pri timu liječnika specijalista obiteljske medicine u okviru Doma zdravlja u kome rade i novozaposlene djelatnice Kajzer Višnja, med. sestra, Ksenija Vujanović-Juras, psiholog i soc. radnica i Ljiljana Randelj. Zbog velikog broja članova, koji dolaze tražiti pomoć a na inicijativu radnih organizacija, u Savjetovalištu se provodi prijem, edukacija i trijaža te svekolika pomoć. Osniva se 8 KLA na teritoriju općine Slatina i radnim organizacijama.

TREĆE RAZDOBLJE -1989. - 1992. godine.

1988. g. održava se Tečaj samozaštite alkoholom izazvanih poremećaja, koji vodi prof. dr. V. Hudolin sa 48 polaznika raznih profila, osposobljenih za rad u klubovima. Na kraju tečaja mnogi polaznici su se prihvatili stručnog vodstva kluba na svom teritoriju ili radnoj organizaciji. Tako je osnovana teritorijalna mreža od 19 klubova, koja je pokrivala cijeli teritorij općine Slatina. 1988 g. osniva se Savez za zaštitu i unapređenje duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti.

Savez, teritorijalna mreža od 19 klubova liječenih alkoholičara i Savjetovalište za alkoholizam i druge ovisnosti pri timu specijaliste opće medicine stvorio je vrijednu cjelinu pod nazivom: Teritorijalni program suzbijanja alkoholom i drugih ovisnosti izazvanih poremećaja u Slatini, ili Slatinski alkohološki programi. 1989. godine održava se i Tečaj za prosvjetne radnike i njihovo osposobljavanje za preventivne programe. 1990. - 1992. godine su ratne godine, koje pogađaju sve društvene strukture pa tako dolazi i do promjena u klubovima i postojećim organizacijskim strukturama. Gasi se djelovanje Saveza, U Domovinskom ratu sudjeluje ukupno 75 članova klubova, 26 ih je bilo u zarobljeništvu, troje je stradalo u masakru, a 60 bivših članova klubova je napustilo teritorij općine Slatina. Klubovi istina rade, slabiji je dolazak, jer dolazi do izražaja borba za golu egzistenciju i život. Mnogo je recidiva i drugih

teškoća. Klubovi pomažu prognanicima osobito se razvilo druženje sa prognanicima iz Vukovara, kojih je sve više u gradu (teritoriju). Kako je vidljivo iz tabele o broju stanovnika nakon popisa 2001. godine smanjio se broj stanovnika za 5000. a što je rezultiralo i smanjenjem broja članova u klubovima. Smanjuje se broj klubova ili prelaze u pasivno stanje, tako da je poslije 1992. godine kada je slatinski teritorij oslobođen ostalo 8 klubova i to 6 u Slatini i 1 u općini Mikleuš.

ČETVRTO RAZDOBLJE - 1992. - 2005. godine.

Postepeni oporavak i nastavak postojećih klubova sa manjim brojem članova i obitelji. 1996. g. održava se Tečaj senzibilizacije od alkoholom i drugih ovisnosti izazvanih poremećaja kojeg u Slatini vodi prof. dr. V. Hudolin, za oko 50 polaznika raznih profila. Klubovi se organiziraju u udruženje KlA za svih 6 općina. Reorganizacijom zdravstvene službe ukida se Savjetovalište i osniva se TERITORIJALNI AlKOHOlOŠKI CENTAR, koji radi svaki dan od 8,30 - 10,00 sati sa dežurnim telefonom 033/401 417, u kome volontiraju stručni djelatnici, dostručni ili sami članovi klubova.

PETO RAZDOBLJE - 1. 1. 2005. - 31. 12. 2009. godine.

U ovom razdoblju se uspostavila sve bolja suradnja s Hrvatskim savezom klubova liječenih alkoholičara, koji kao stručna smjernica daje veliku podršku radu klubova na čelu sa mr. sc. dr Vesnom Golik Gruber, dr. sc. Darkom Breitenfeldom i sadašnjim predsjednikom dr. sc. Zoranom Zoričićem. U ovom razdoblju dolaze do izražaja problemi u hrvatskom društvu općenito, njegovo prestrukturiranje, a posebno pitanja privrede. Sve je to dovelo do promjene sustava vrijednosti, gašenja radnih mjesta i socijalnih povlastica. Promijenio se i način sagledavanja problema ovisnika o alkoholu, kojim se pomakao fokus odgovornosti sa društva na samog pojedinca, ovisnika o alkoholu i na njegovOj obitelj. Time je izostajala i financijska i moralna podrška za kvalitetan rad na programima prevencije i nastavka kontinuiteta rada klubova kao mjesta liječenja i rehabilitacije ovisnika o alkoholu i njihovih obitelji. Tako se desilo i u slatinskim klubovima. Sve je manji broj novih članova, a stariji članovi zbog bolesti i udaljenosti sve teže dolaze u klubove. Mnogi su i preminuli. Pritisnuti takovom problematikom imamo u našim susjednim općinama klubove koji su u pasivnom stanju, mnogi imaju školovane kadrove, a sada i uvjete za rad, te se samo čeka trenutak kada će se ti klubovi aktivirati. Zbog malog broja novih članova u samoj Slatini, a zbog praktičnosti, radi se sada u dva vremenska termina u preostalih 6 klubova, dok je klub u Mikleušu definitivno u pasivnom stanju. Unatoč svemu postignuti su i dobri rezultati, učinjene mnogobrojne aktivnosti, a kao što vidimo u ovoj maloj prigodnoj knjižici, trećoj po redu. Dužni smo zahvaliti mnogima u slatinskim društvenim strukturama osobito Gradu Slatini na čelu sa gradonačelnikom gosp. prof. Ivanom Roštašem na svekolikom razumijevanju i pomoći, gradskom Crvenom križu i Centru za socijalnu skrb te svim članovima i djelatnicima u klubovima i njihovim obiteljima koje ne mogu zbog smanjenog prostora posebno nabrajati. Kroz ovo petogodišnje razdoblje primljen je u klubove 61 novi član, bilo je 140 reci diva ili ukupno proveden 201 postupak u klubovima i teritorijalnom alkohološkom centru.

Održane su mnogobrojne aktivnosti. Na kraju dočekujemo 35. obljetnicu rada klubova liječenih alkoholičara u Slatini ne potpuno zadovoljni, jer se uvijek može učiniti više i bolje. Ono najvažnije: klubovi su opstali unatoč velikim društvenim, političkim, a sada i velikim ekonomskim poteškoćama. Sav rad u klubovima kroz cijelo razdoblje se obavljao isključivo volonterski. Kroz 35. godišnje razdoblje u klubovima je radio 21 stručni djelatnik, 2 liječnika, 8 medicinskih sestara, 2 psihologa, 3 socijalna radnika, 2 ing. zaštite na radu 1 profesor, 1 službenik, 2 nastavnice i drugi. Objavljeno je 13 stručnih radova. Kroz klubove je bilo učlanjeno i pružena pomoć 950 obitelji. Klubovi su provodili mnogobrojne preventivne programe u školama, koje sada vode same škole. 2002. godine klubovi su osnovali Društvo prijatelja klubova. Podijeljeno je oko 600 diploma za apstinenciju, a postignuto je oko 3000 godina apstinencije. Nadamo se da će klubovi liječenih alkoholičara nastaviti svoj plemeniti i humani rad na zaštiti i unapređenju duševnog zdravlja i suzbijanju svih oblika ovisnosti i boljeg i kvalitetnijeg života obitelji i zajednice.

Dr. Marija Turk-Kuči

◄ strana 22

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 23-27

strana 28 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES