početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 15

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 18-20

početna ►

SUPERVIZIJA

Supervizor - sigurna baza terapeuta, stručnog djelatnika i voditelja KLA Primorsko-goranske županije

Ima li terapeut, stručni djelatnik ili voditelj kluba liječenih alkoholičara pozitivan odnos s članovima, često osjeća da im popravlja raspoloženje i sam od toga ima emocionalnu korist. Jednostavne stvari poput toplih riječi ili pokazivanje topline čine da osjećaju manji psihološki stres od posla. Emocionalno povezaniji terapeuti boljeg su zdravlja, a imaju i osjećaj vlastite značajne misije i manje želje da napuste posao.

Što više pozitivnih osjećaja izazovemo kod članova grupe, to ćemo se i sami bolje osjećati. Omjer pozitivnih u odnosu na negativne emocionalne interakcije nešto je što je u najvećoj mjeri u našim vlastitim rukama. Jedan naš emocionalni zadatak koji naš često vodi do zaraze negativnim osjećajima je kontinuirano slušanje o nečijim brigama. Kod tog problema kojeg nazivamo „zamorom suosjećajnosti” postajemo preopterećeni patnjama onih kojima pokušavamo pomoći. Ta nas emotivna patnja može dovesti do stanja nepodnošljivosti i možemo jednostavno pregorjeti!

Jedino rješenje jest da ne prestanemo slušati, nego da pronađemo emocionalnu podršku kako bismo mogli proraditi tu neizbježnu patnju i postati sposobni za emocionalni oporavak.

Dakle, moramo imati dovoljno podrške da bismo bili empatični, a da pritom ne sagorimo. Nesebični u suosjećanju moramo biti i dalje ukoliko želimo raditi posao kojeg radimo i polučimo uspjeh. Obično se emocionalna komponenta ne ubraja u „pravi posao”. Emocionalnu skrb ne nalazimo u opisu ni jednog radnog mjesta bilo koje profesije pa tako ni u zdravstvu. Na primjer, svima dobro znani mali činovi čovječnosti bolji su lijek nego visoke doze zračenja i kemoterapije. Premda rad i utjeha ne mogu pobijediti rak, bolesniku su vrlo važne.

Za stručnog je djelatnika KLA važno medicinsko znanje, to je nešto što se podrazumijeva i što bi trebao imati. Ono što sve nas odvaja seže mnogo dalje od medicinskog znanja, u interpersonalne vještine kao što su empatija, rješavanje sukoba i poticanje ljudi na rad. Da bismo u našem djelovanju bili usredotočeni, samopouzdani, hrabri i samouvjereno iskazivali vlastite mogućnosti i potencijale, moramo imati sigurnu bazu. Mi terapeuti, stručni djelatnici i voditelji KLA Primorsko-goranske županije imamo izvor zaštite, energije i utjehe - našu supervizoricu dr. Gordanu Šikić. Blagoslov je dobiti i imati takav dar, našu doktoricu koja nam uvijek emocionalno priskače u pomoć, koja nam pomaže da riješimo problem, koja je uvijek prisutna i sluša nas. Sve nam je to od vitalne važnosti za osjećaj sigurnosti i samopouzdanja i omogućava nam da se bolje usredotočimo na posao, da ostvarimo ciljeve i da prepreke vidimo kao izazove, a ne prijetnje. Dr. Šikić je svojom posebnošću i individualnošću u razgovoru sa svima nama uvijek određena. Više nas pita, a manje tvrdi, više opisuje, prenoseći nam svoja znanja i iskustva, a manje nas ocjenjuje. Potiče slobodan i otvoren razgovor u kojem slušamo jedni druge i svojim iskustvima utječemo jedni na druge. Svaki naš razgovor nas sve više povezuje i ne ostavlja nas istima. Dolazimo do spoznaja koje nam pomažu da usavršimo i poboljšamo svoj rad.

Uviđajući da nema pojedinca koji bi imao sva znanja, sve darove, sve zamisli i sve sposobnosti, javlja nam se poniznost, dakle sposobnost da surađujemo, da zajedno djelujemo, da međusobno učimo i međusobno si pomažemo u razvoju.

Najbolji su autoriteti kojima možemo vjerovati, koji su empatični i povezani s nama, uz koje se osjećamo smireno i nadahnuto i znamo da nas cijene. Dr. Šikić je kod nas uspostavila takvo povjerenje i osjećaj sigurnosti čak i kad nam daje negativnu povratnu informaciju, ostajemo otvoreni i shvaćamo da je katkad korisno da nam se kažu stvari koje nam je teško čuti.

Samo njezino prisutnost ima blagotvoran učinak na sve nas.

Stvarajući emocionalnu povezanost među nama, motiviraniji smo, produktivniji i zadovoljniji poslom. Emocionalno okružje katkad je tako zarazno da se u njemu opuštaju čak i napeti i oni pomalo tjeskobni.

Samo vrsni supervizori koji su dobri u slušanju, komunikativni, suosjećajni, odlučni i koji nas ohrabruju mogu u nama izazvati osjećaje vlastite vrijednosti i sigurnosti koji nas tjeraju dalje i dalje istraživati vlastite potencijale.

Katarina Dodić, stručni djelatnik KLA „Opatija“

IZ TISKA

◄ strana 15

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 18-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES