početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 15-17

strana 18 ►

IZ KLUBOVA

8. ožujka, Dan klubova i prvomajski grah!

„Dečki“ čakovečkog KLA „Dr. Mato Golubić“ pokazali su se pravim kavalirima. Povodom Dana žena odlučili smo izvesti i počastiti naše članice u seoskom gospodarstvu „Sršan“ kraj Čakovca. Uz dobar ručak i glazbu naših članova druženje je proteklo u ugodnom i veselom druženju. Mislim da nije potrebno posebno naglašavati da su se i članice „odužile“ kolačima i veselom pjesmom.

Potom smo povodom Dana klubova liječenih alkoholičara organizirali štand s promotivnim materijalom u samom centru grada.

Za Praznik rada bili smo opet na istom mjestu gdje nas je vlasnik počastio tradicionalnim prvomajskim grahom i langošima.

Moram dodati i još nešto važno, naime preselili smo u nove prostorije u ulici Aleksandra Schulteissa 19 (staro sajmište) u Čakovcu.

Rajko Sanjković

Iz zapisnika sa 17. godišnje skupštine KLA „Dugave“ održane 26.4.2010.

Pjevanjem Himne liječenih alkoholičara svečano je otvorena godišnja skupština KLA „Dugave”.

U uvodnoj riječi predsjednik kluba g. V. Štefan pozdravio je sve prisutne članove kluba, članove njihovih obitelji, predstavnike drugih klubova i ostale uzvanike.

Radni dio započeo je izborom radnog predsjedništva i čitanjem izvješća o radu KLA u 2009. godini, kao i programa rada za 2010. godinu.

Stručna djelatnica kluba gđa Ljerka Topić, dipl. ing. soc. rada pohvalila je rad kluba te napomenula da klub broji 30 članova, od čega je 9 samaca. Klub ima podršku obitelji članova te se s razlogom može nazvati obiteljski klub.

Blagajničko izvješće priloženo je izvješću o radu. Gđa Snježana je naglasila da se sredstvima koje klubu dodjeljuje Grad Zagreb uglavnom pokrije trošak stručne djelatnice, a svi ostali troškovi se podmiruju od članarine.¸Dodijeljena su priznanja za uspješnu apstinenciju, poboljšanje kvalitete života i doprinos radu KLA: za jednu godinu apstinencije tri priznanja, za dvije, tri i četiri godine po dva priznanja i za deset godina apstinencije jedno priznanje.

Radu skupštine prisustvovalo je 37 predstavnika iz klubova liječenih alkoholičara Zagreba i okolice. Posebni uzvanici bili su prim.dr.sc. Željko Marinić iz Psihijatrijske bolnice „Sv. Ivan” i predstavnik udruge umirovljenika Dugave g. Hrelić.

Upućeni su pozdravi Skupštini, pohvaljen je rad kluba tijekom 2009. godine kao i rad prethodnih godina. Upućeni su pozivi za prisustvovanje godišnjim skupštinama klubova „Utrine” i „Gajevo”. Naglašeno je da se do uspješne apstinencije i poboljšanja kvalitete života dolazi samo redovitim dolaskom u klub, potporom obitelji, kao i predanim radom svih članova kluba uz neizostavnu prisutnost stručnog djelatnika koji svenu tome daje pečat. Upućene su pohvale radu vodstva kluba, a posebno ing. Ljerki Topić. Prim. Marinić je rekao da nema dobrog sportskog društva bez trenera, a tako je i s nama. Bez dobrog stručnog djelatnika nema ni dobrog kluba. Članovi kluba i njihovi gosti nastavili su druženje uz prigodni domjenak.

Zapisničar: Davorin Jeličić

KLA Gajevo proslavio 27 godina

Upravo točno kao pred godinu dana lijepo travanjsko poslije podne, srijeda i naše uobičajeno vrijeme-osamnaest sati u Prosenikovoj 9. Na ulazu se valja potpisati, da znamo koliko je dragih gostiju, a koliko nas, a skupilo nas se šezdesetak; lijepi broj, taman da se svi smjestimo i počnemo.

A počeo je i pozdravio nas, naš još uvijek mlad predsjednik, istovremeno uzbuđen ali opet dovoljno smiren; gotovo da mu pisani govor nije ni trebao.

A nama svima da se podsjetimo evo što je rekao obraćajući se članovima kluba: ”Izrazito sam ponosan što ste mi svojim ponašanjem, zalaganjem, apstinencijom i recidivima, omogućili da danas mogu ustvrditi, da svake godine ova dvorana ima sve manje mjesta za dobitnike priznanja i one koji sigurno guraju prema svojoj 10-oj obljetnici i više. Sigurno se pitate, kako sam ponosan na recidive? Zato što i u tim trenucima slabosti nekih od nas, svojom brigom, toplom riječi, a ponekad i oštrijom kritikom dajemo do znanja da nam je stalo do svakoga od nas, da želimo pomoći jedni drugima, i zato sam ponosan da sam jedan od Vas.”

Zatim je uslijedilo izvješće tajnice, za period od prethodne skupštine do ove, iz kojeg smo doznali da je klub vrlo brojan, te da upravo broji 29 članova, koji su redovito (mnogi uz članove svojih obitelji) prisustvovali 49 puta sastancima srijedom, te pod vodstvom uvijek prisutnog (kako reče) vrsnog stručnog djelatnik, gđe. Ljerke Topić, ing.soc.rada obradili petnaestak aktualnih i brižno odabranih stručnih tema

Dalje evo citata iz spomenutog izvješća: “Kroz sve naše susrete redovito se provlači nit brige za svakog člana ili člana obitelji, kroz individualni razgovor o trenutnoj osobnoj ili obiteljskoj situaciji, te je upravo to uz grupnu podršku novim članovima ili recidivistima, glavna okosnica i način našeg rada.

To prije svega njeguje stara jezgra kluba, naš Ernest, Mladen, Dragan i predsjednik, a slijede ga odlični aktivni govornici, Josip, Borislav i dopredsjednik, a sve to uz pokroviteljstvo naše gđe. Ljerke. Uz samozatajne Ivicu, Olgu, i dva Zdravka, imamo i jednog člana, a to je naš Drago, koji je najredovitiji član, te je od dolaska u klub izostao (i to uz ispriku), svega jednom.

Imamo i tri mlada dečka, koji su pod posebnom paskom naše «velike mame» Jadranke, koja se i inače prema svima odnosi brižno i s ljubavlju.

Bezgranično je tužno kad čujemo da je netko od nas posustao, te se vratio staroj navici. Tada svakom dobro dođu prijateljski savjeti i nesebična podrška svakog člana i naše gđe. Ljerke, uz stalno podsjećanje kako je redovito dolaženja u klub jedini način trajne apstinencije.

Neformalno smo se družili slaveći rođendane, i rođenje unučića, te organizirali Božićno-novogodišnji domjenak; počeli smo sa manjim grupnim posjetama kazališnim predstavama, a sudjelovali smo i na ovogodišnjim sportskim igrama, na kojima je naš Samir (uz dva sekundanta) zauzeo prvo mjesto u stolnom tenisu. To možete i provjeriti na internetskim stranicama HSKLA.

I na kraju posebno hvala našem stručnom terapeutu na nesebičnom angažmanu oko rješavanja teške obiteljske situacije našeg Eugena.

I još samo jedna konstatacija; naša je snaga prijateljsko i obiteljsko ozračje, te se nadam kako će Te se svi složiti sa mnom, da sa svakog našeg sastanka odlazimo bogatiji za toplu riječ, što posebno u današnjem teškom društvenom trenutku itekako mnogo znači.

Stoga Vas sve pozivam da i dalje svaku srijedu budemo ovdje svi zajedno.

I tako smo preko blagajničkog izvješća naše marljive Olge, obraćanja gđe Ljerke i ponovo predsjednika, došli do najljepšeg trenutka, do dodjele priznanja članovim, ponovo je tu, samo još duži, špalir dobitnika (kako smo to lani i obećali): bilo je tu i po koja mamina suza, poljubac u obraz boljoj polovici, bolje ili lošije sročenih, ali zato hrabro izrečenih prigodnih obraćanja, iz srca, sa ružama, dirljivo i toplo uz škljocanje fotoaparata.

Pozdravljaju nas naši dragi gosti, gosp. Damir i Zlatko, gđa Blanka, Maja, Dušica, oni iz Dubrave, Peščenice, Susedgrada, Malešnice, Dugava, Prečkog….; polako praznimo (ne baš recesijske, ali za tu prigodu štednjom napunjene) tanjure, čavrljamo međusobno, ugodno se družimo, komentiramo kreativne radove kojima smo ove godine oplemenili prostor; (predivne male brodiće, kapice, slike i crteže) naših članova.

Vidimo se do godine, na 29. godišnjoj skupštini, u još većem špaliru. Dođite, pozvani ste svi da još jednom proslavimo našu najveću, (zajedničku) pobjedu!

PS.

I samo još ako mi dozvolite da ovom prilikom, (kada to od silnog uzbuđenja nisam učinila na samoj skupštini) izrazim javnu zahvalu našem prijatelju Kreši (koji je u svojoj samozatajnosti predstavljanje KLA Horvati - Srednjaci prepustio drugom), koji je pred pet godina mojeg Dušana odveo u Vinogradsku, te nam tako (iskreno se nadam) osigurao mirnu i lijepu zajedničku starost. Hvala Krešo, još jednom!

Inga Burmuđžija, tajnica kluba

Adio prijatelju

Siječanj je, zima, još hladnijim se čini tamni mramor. Svijeće, tihi žagor, prepoznatljiv miris grobnog cvijeća. Stisak nepoznatih ruku i do bola zapanjujuća sličnost Tebi, jednog od dvojice Tvojih sinova. Kao da si uskrsnuo u mladosti, (upravo onakav kakvog ću Te uvijek pamtiti), visok, svjetlokos, finih tankih gotovo pijanističkih prstiju.

Žene, mnogo žena sa po jednom crvenom ružom, Tebi za hvalu. Nadahnut i topao govor uglednog liječnika, Tvog dugogodišnjeg kolege i suradnika.

I mi smo tu, Tvoji gimnazijski kolege, i ona koja Ti je dugo bila najdraža.

Godišnjica mature, na stepenicama ispred naše škole. Jedva Te prepoznajemo, dobrano si se udebljao i činiš se čudnim. Netko reče da piješ. Ne vjerujemo, možda su to samo zlobne priče.

I još jedna godišnjica mature, Tvoja i posljednja. Ti si na štakama, ponovo mršav, slomio si nogu, ali si došao. Poslije “Zagorca”, rastajemo se u “Gavelinom” kafiću; prvi Te put vidim da piješ; veseo si…

Što Ti se desilo? U svojoj bolesti nezgodno si pao i zaspao da se više nikad ne probudiš.

Prošla je i godina, brzo, a svaka vožnja tramvajem “Frankopanskom”, u meni budi sjećanje na Tebe, na mladost….

“Zagorac” je zatvoren jer se navodno preuređuje i tko zna hoće li se ikad više i otvoriti, no posve je sigurno da se Ti nikad više nećeš pojaviti na našim godišnjicama mature (ma gdje ih proslavljali), trijezan ili pijan, mršav ili debeo.

Spasio si mnoge, ali sebe nisi mogao, poput postolara koji sebi nikad ne napravi poštenih cipela.

Inga, KLA Gajevo

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 15-17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES