početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 8

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 10-14

strana 15 ►

EDUKACIJA

V. međunarodna lošinjska ljetna škola o alkoholizmu,

11. 06. - 13. 06. 2010.

Ovogodišnja škola bavi se odnosima alkoholičara i njihove djece!!!!!

Predavači:

1. Prof.dr.sc. Danijel Buljan

2. Doc.dr.sc. Zoran Zoričić

3. Prim.dr.sc. Željko Marinić

4. Dr Anto Orešković

5. Dr Robert Torre

6. Dr Gordana Šikić

7. Dr. Tomislav Lesica

8. Dr Lejla Ramić

9. Prof. Michele Sforzina

10. Prof. Božena Galoić Cigit

Vjerojatno će biti još predavača budući nisu još svi prijavili svoje teme i radove.

Požurite s prijavom vaših radova!

Zahvaljujem na podršci svima kojima je stalo da ova škola napreduje.

     program   

IZ KLUBOVA

Osvrt na Godišnju skupštinu KLA Remetinca

Dana 17.5.2010. održana je godišnja skupština KLA „Remetinec-Gaj“ i „Remetinec“, već tradicionalno u Hostelu Remetinec, a kojoj su osim članova navedenih klubova nazočili mnogi gosti, kojima se ovim putem zahvaljujemo na iznimnom odazivu. Ovdje je posebice važno istaknuti odaziv uvaženih liječnika, prim. mr.sc. Vesne Golik-Gruber, stručne djelatnice oba kluba, njezinog supruga mr.sc.dr. Srećka Grubera, dr. Damira Dasovića, liječnika opće prakse iz Brezovice, dr. Ante Leskura iz Centra za ovisnosti u Remetincu, zatim gđe. Mare Leko, dipl.soc. radnice iz Centra za socijalnu skrb, g. Damira Vodopivca, potpredsjednika HSKLA, g. Zlatka Topalovića, potpredsjednika KLA, te ostalih dragih i uvaženih gostiju – članova klubova liječenih alkoholičara.

Kako je već na početku teksta spomenuto, godišnja okupljanja postala su tradicija koja je ove godine nadmašila sve prethodne u posjećenosti i interesu gostiju koji su joj nazočili, te je sa 105 gostiju uistinu bila dostojanstveno obilježena svečanost uspjeha članova oba kluba.

Sve nazočne uvodnim je govorom srdačno pozdravila Vera Majdek, predsjednica kluba KLA „Remetinec-gaj“. Zaželjela im je dobrodošlicu u kojoj se osvrnula na razlog i smisao ove proslave riječima: „Već se sedam godina okupljamo u svibnju, proslavljajući naš značajan i velik dan – godišnju skupštinu. To je dan u kojem sažimamo sva naša cjelogodišnja nastojanja, težnje i trud u borbi protiv ovisnosti o alkoholu i zdravom življenju.

Naša su godišnja okupljanja već gotovo tradicija, udomaćili smo se u ovom prostoru u našim proslavama. Svake godine iznova pripremam ovaj govor, a zapravo je možda najvažnije da samo kažem: hvala vam što se ustrajali u apstinenciji, ponosna sam na vas i radujem se našim daljnjim ugodnim druženjima.

Smisao i najvažniji trenutak ovog okupljanja jest podjela priznanja za uspješnu godinu apstinencije, a osobito je svečana za one koji priznanje primaju po prvi puta jer to znači da su proživjeli jednu važnu i tešku godinu, donijeli značajne i velike odluke da postanu zdravi, odrekli se poroka te svojim obiteljima i okolini, a posebice samima sebi, dokazali da mogu, znaju i žele biti punovrijedni i punopravni članovi svoje zajednice. Tako mogu s izuzetnim zadovoljstvom naglasiti da danas priznanja prima čak 25 naših članova, od kojih njih sedam za navršenu prvu godinu apstinencije.

Svi znamo da se priznanja dijele svake godine do navršenih 5 godina apstinencije, a nadalje se dijele za 10-tu, 15-tu, 20-tu, itd. godinu apstinencije. Ono što želim reći jest da u klubu ima članova koji ne navršavaju te jubilarne godine i ne primaju priznanja jer apstiniraju dulje od 5 godina, pa ovim putem njima posebno želim čestitati na svakoj godini u koju su utkali svoju hrabrost, upornost i odlučnost da apstiniraju.

Tu osobitu želim spomenuti svog supruga Josipa, koji apstinira punih sedam godina. Ponosim se tobom, Josipe, sretna sam i hvala ti što si mi svojom odlučnošću i ustrajnošću ponovno vratio osmijeh na lice, učinio da je opet svaki dan ispunjen, smislen i proveden u slozi. Trnovit put koji smo prošli, ti sa svojom ovisnošću i ja u strepnjama i sa svakodnevnim željama da ozdraviš, sada je daleko iza nas, a novi život koji živimo u međusobnom razumijevanju i uvažavanju ispunjen je, svrhovit, i pun nove životne radosti, jer sada ga živimo zajedno, kao pravi i ravnopravni partneri. Strahovi koje sam imala vezani uz tvoju bolest, bojazan da ću ostati bez tebe jer je tvoja ovisnost o alkoholu opasno prijetila tvom zdravlju, raspršili su se poput sitne kišice u vrućem ljetnom danu, a danas osjećam neku novu snagu i povezanost nas dvoje dok koračamo kroz svaki novi dan našeg braka. Zato hvala ti što si zbog nas ozdravio i postao čovjekom za kojeg sam se udala.“

Nakon uvodne riječi i pozdrava, iznesen je dnevni red koji je obuhvaćao: izbor radnih tijela, izvješće o radu u 2009. i plan rada za 2010. godinu za oba kluba, izvješće stručne djelatnice, podjela priznanja uspješnim apstinentima, riječ gostiju, završna riječ te domjenak uz tombolu.

Izvješće o radu u 2009. Godini za KLA „Remetinec-Gaj“

U izvješću o radu u 2009. godini istaknuto je da KLA „Remetinec-Gaj“ već osmu godinu samostalno i vrlo uspješno djeluje kao klub koji pretežito okuplja članove koji dolaze u pratnji svojih obitelji, a što pridonosi ponovnom spajanju cijelih obitelji. Način na koji klub djeluje temeljen je na isticanju i poticanju važnosti podrške obitelji, koju smatra jednim od najvažnijih faktora rehabilitacije i resocijalizacije liječenog alkoholičara, jer osoba koja se liječi prva priznanja i potpore dobiva upravo u okrilju svoje obitelji, u okviru koje iz početka uči prve korake kako biti i ostati apstinent.

Na početku godine klub je brojio 16 članova. Tijekom godine pridružila su mu se tri nova člana u pratnji obitelji te se, uz svega jedan recidiv jednog od naših članova, može podvesti crta s pozitivnom bilancom u radu. Kako klub u svom radu ističe važnost podrške obitelji u liječenju bolesnika, ovdje treba ostaviti otvorenu mogućnost povratka navedenog recidivista, obzirom da njegova supruga i nadalje redovno dolazi na sastanke, te vjerujemo da ćemo ga uspjeti motivirati na rehabilitaciju i vratiti apstinenciji. Za uspjeh djelovanja kluba bitan je i kontinuitet koji se ostvaruje kroz redovnu prisutnost na sastancima koji se održavaju svakog ponedjeljka, gdje članovi zajedno osmišljavaju tijek rada u klubu, a prisustvom prim. mr.sc. Vesne Golik-Gruber rad u klubu podiže se na stručniji nivo, te time svi dobivaju priliku educirati se u svrhu održavanja apstinencije i podizanja kvalitete života općenito.

U protekloj godini plan rada gotovo je u potpunosti ostvaren, najznačajnije je što su sačuvani gotovi svi članovi, a jedan recidiv nikako se ne smatra neuspjehom, već poticajem na još veću angažiranost u radu kluba.

Osim što je KLA „Remetinec-Gaj“ danas domaćin ove proslave i pruža gostoprimstvo gostima iz drugih klubova, članovi ovog kluba i sami su tijekom protekle godine prisustvovali na godišnjim skupštinama drugih klubova. Surađivali smo s koordinacijama klubova s područja Novog Zagreba i zajednicom HSKLA, odazvali se izletu u Podravinu koji je organizirao KLA „Susedgrad“, u zimskim mjesecima već tradicionalno organizirali izlet na Sljeme na kojem se okupljaju svi članovi u pratnji obitelji, u Mjesecu borbe protiv alkoholizma u suradnji sa KLA „Remetinec“ organizirali smo okrugli stol na temu „Mobbing na radnom mjestu i alkoholizam“, održali novogodišnji domjenak na kojem su se pridružili članovi klubova s područja Novog Zagreba, a također često svojim člancima sudjelujemo u „Alkohološkom glasniku“. Zahvaljujući novom članu, Aminu Jacoubu, klub je dobio svoju stranicu Facebook-a, tako da svi zainteresirani mogu

sad i putem interneta dobivati informacije i saznanja o našim aktivnostima.

Na koncu nabrajanja svega što je ostvareno u protekloj godini, nikako se ne smije izostaviti važnost uvažene liječnice prim.mr.sc. Vesne Golik-Gruber, koja klubove „Remetinec“ i „Remetinec-gaj“ redovno i svim srcem prati od samih početaka, te svojom stručnošću, a osobito jednom izuzetno emocionalnom i prijateljskom angažiranošću, pridonosi napretku, boljitku i rehabilitaciji ne samo pacijenata – članova kluba već i cjelokupnih obitelji.

Izvješće stručne djelatnice

U izvješću prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber je istaknula, da joj je bilo veliko zadovoljstvo raditi u oba kluba, koja su u svojoj biti međusobno posve različita, ali djeluju svaki na svoj način iznimno kvalitetno i uspješno. Naglasila je da je osobito ponosna na profesionalan, ali i prijateljski odnos koji je uspjela izgraditi kako unutar svakog kluba ponaosob tako i u suradnji s oba kluba, te će joj biti drago nastaviti rad i u nadolazećim godinama.

Podjela priznanja

Najsvečaniji trenutak skupštine svakako je nastupio kada je naša draga doktorica podijelila priznanja za uspjeh u navršenim godinama apstinencije. Slijede poimence članovi kluba koji su primili priznanja, redom prema navršenim godinama apstiniranja: za 10 godina Ivan C., za 4 godine Srećko G., Ruža H., Đurđica L., Vladimir Š., za 3 godine Vladimir Š. i Štefica C., za 2 godine Juraj M. i Ivan T., za 1 godinu Ivan D. i Radmila F.

Završna riječ

U završnoj riječi Skupštine, predsjednica kluba gđa Vera osvrnula se samo u kratkim crtama na prošlost, nastojeći ukazati da je ona iza svih nas i da joj ne treba pridavati previše prostora, te da se treba okrenuti budućnosti i u svakom novom danu potražiti neke nove pozitivne poticaje. Podsjetila je sve nazočne kako su sreću predugo tražili u nečem izvanjskom, nečem što nije donijelo ništa drugo osim što su zamalo izgubili sami sebe i svoje najmilije. Zatim je izrazila želju da se svi pogledaju međusobno, pruže si ruke i zažele si da apstinencija ostane put kojim će i nadalje koračati, također neka ne zaborave iskazati zahvalnost za sve što su postigli, zahvalnost u sebi, prema svojim obiteljima, liječnicima, prijateljima i svima koji su bili prisutni u prijelomnim trenutcima života rekavši: „Budimo zahvalni za sve što imamo, jer ništa novo ne može ući u naš život ako nismo zahvalni na onome što je već prisutno. Imati obitelj i prijatelje koji nam daju podršku pravi je blagoslov, stoga nemojte provesti ni jedan dan bez zahvalnosti na svemu onom čime ste blagoslovljeni“.

Na kraju još se jednom obratila uvaženoj liječnici prim.mr.sc.dr.Vesnii Golik-Gruber, sa željom da i nadalje bude vodilja svim članovima obaju klubova kroz raznorazne teškoće koje će život staviti ispred njih.

Uslijedilo je ugodno druženje uz domjenak i tombolu.

Vera Majdek, KLA „Remetinec-Gaj“

Plan rada za 2010. godinu

U izlaganju o budućim aktivnostima i smjernicama u radu kluba kao najvažnija odrednica u tekućoj 2010. godini istaknuta je tendencija i ustrajnost u daljnjem očuvanju apstinencije, što je zajednički cilj svih okupljenih u klubovima ovog tipa.

Važno je ostati dosljedan u odlukama donesenim one najteže prve godine, kada su ovisnici sakupljali kockice svog života i slagali ih u nov mozaik, mozaik koji je sa svakim danom provedenim bez alkohola dobivao sve ljepše i smislenije konture. Taj mozaik je potrebno nadograđivati i nadalje, dan za danom slagati kockice svog postojanja, ali sada na način da se točno zna gdje koja od njih pripada i gdje se uklapa. Ne može se više dogoditi da neka ovisnost upravlja našim mislima, da nas usmjerava krivudavim putovima, da nas udaljava od naših najmilijih i da nas sakriva od nas samih.

Da bi se uspjelo u odluci da se ostane zdrav, bitna je redovita prisutnost na sastancima u klubu svakog ponedjeljka, angažiranost svakog člana u radu kluba, konstruktivni razgovori uz međusobnu razmjenu iskustava i razmišljanja, te naravno, stručna pomoć i vodstvo prim. mr.sc. Vesne Golik-Gruber. Članovi i predstavnici kluba posjećivat će godišnje skupštine drugih klubova, sudjelovat će u organiziranju javnih tribina u Mjesecu borbe protiv alkoholizma s aktualnim temama s područja ovisnosti, pokušati se dodatno aktivirati u prevenciji alkoholizma, osobito u mladih osoba, nastavit će se koordinacija među klubovima Novog Zagreba kao i s HSKLA, a u postizanju što više razine kvalitete rada u klubu neki od članova bit će upućeni na dodatne edukacije putem tečajeva i savjetovanja u organizaciji zdravstvenih ustanova.

Nastavit ćemo i sa našim neformalnih druženjima na raznim izletima i zajedničke proslave, jer smo zaista postali odlično društvo koje se uz brigu jedno o drugome zna i dobro zabaviti, bez prisutnosti alkohola.

Izvještaj o radu Kluba „Remetinec”

Klub „Remetinec“ je izvještajno razdoblje završio s 28 članova, od toga 6 sa obitelji. Velik je broj samaca jer se obitelji većinom upućuju u KLA „Remetinec Gaj”. Trinaest novopridošlih članova napustilo je klub, no većina njih je to učinila istodobno s prekidom bolničkog liječenja, a mali broj odmah po njegovom prestanku. U druge klubove prešla su dva člana. Imali smo šest recidiva od kojih su četiri sanirana. Imamo člana koji dolazi iz zatvora Turopolje i on ove godine dobiva priznanje za dvij godine apstinencije. Surađujemo i sa zatvorom u Remetincu čiji nas članovi posjećuju u pratnji socijalnih radnica.

Na sastancima tijekom godine klub je, uz uobičajene aktivnosti, obrađivao teme iz područja alkoholizma i drugih ovisnosti. Teme su odabirane prema njihovoj aktualnosti. Ipak, osnova rada na sastanku bio je razgovor između članova i razmjena iskustava u apstinenciji.

U zadnje vrijeme primjetan je velik priljev članova koji su na liječenje poslani po nalogu suda. To zahtjeva pojačan pristup njihovoj motivaciji, kao i znatan trud kluba da se od njih naprave „normalni” apstinenti, jer motiv za njihovo liječenje jest prisila, ali su uzroci jednaki kao kod ostalih. Poseban problem je njihovo odustajanje od kluba po isteku dosuđenog vremena.

Krajem godine klub je zajedno s Klubom „Remetinec Gaj” uputio pismo liječnicima opće prakse i upoznao ih s našim radom te ih pozvao na suradnju i sudjelovanje na javnoj tribini koju smo održali u prosincu.

Javnu tribinu s temom Mobbing na radnom mjestu i alkoholizam održali smo 14.12.2009. godine. Tribina je izborom teme i predavača bila pun pogodak, što je pokazala živa rasprava, koja se nastavila i tijekom domjenka. Odaziv je bio odličan, s dosta članova iz drugih klubova. No odaziv građanstva bio je uobičajeno slab.

Naše stalno nastojanje da se osnuje još klubova na „našem” području Novog Zagreba našlo je na odaziv na području Svete Klare gdje je osnovan klub. Prisustvujemo skoro svim njihovim sastancima i pomažemo im u radu. Spremni smo to činiti i dalje s novoosnovanim klubovima.

Klub sudjeluje u radu koordinacije Novog Zagreba i saveza udruga Grada. Klub je u travnju 2009. godine dobio Zahvalnicu za doprinos u razvoju civilnog društva i unaprjeđenje socijalne politike grada Zagreba, koju je dodijelilo Poglavarstvo grada Zagreba, Gradski ured za Zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.

U izvještajnom razdoblju 14 naših članova zaslužilo je priznanja za dugotrajnu apstinenciju, i to: za jednu godinu pet članova, za dvije godine četiri člana, za tri godine jedan član, za četiri godine dva člana i za 15 godina dva člana. Nastojali smo u ovom izvještaju sažeto prikazati naš rad u izvještajnom razdoblju i nadamo se da smo u tome uspjeli.

Posebno se zahvaljujemo našoj stručnoj djelatnici prim.mr.sc. Vesni Golik-Gruber na njezinom trudu i poticanju da radimo više i bolje.

Predsjednik: Vlado Regelja

◄ strana 8

Alk. gl. 6 /2010 (180) str. 10-14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES