početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 5 /2010 (179) str. 12,13,14,15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

                                      OIB 95013960782                                                                                                  

Podijeljeno 50 priznanja za apstinenciju na skupštini u Varaždinu

Dana 1. ožujka 2010. godine održana je 4. godišnja skupština, ujedno izborna Udruge zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županije u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Dnevni red naše Skupštine bio je u skladu sa Statutom Udruge, a koji je bio prethodno predložen članovima i kao usvojen na sastanku Udruge.

U lijepoj dvorani Pastoralnog centra smo se okupili prije 17 sati i izvršili pripreme za doček članova Udruge i njihovih obitelji, uzvanika, naših dragih prijatelja iz klubova liječenih alkoholičara iz cijele Hrvatske i svih ostalih gostiju koji su se odazvali našem pozivu.

Nakon svečanog otvaranja Skupštine i pozdravne riječi predsjednika Udruge gospodina Branka Šafara započeo je naš kulturno-umjetnički program koji su pripremili članovi Udruge, a koji se sastojao od izvođenja dviju pjesama našega novoosnovanoga zbora Udruge, čitanja pjesama-recitacija i izvoda iz dnevnika naših članova.

Skupštini je prisustvovalo oko 200 ljudi, predstavnici 26 KLA iz Hrvatske, dvaju klubova iz Republike Slovenije, biskup Varaždinske biskupije g. Mrzljak, predstavnik Caritasa Varaždinske biskupije, nas dragi prijatelj g. Šola, g. Miljenko Vitković, predsjednik 3. mjesnog odbora Varaždina u čijim prostorima djeluje naša Udruga i koji nam pruža osobnu bezuvjetnu pomoć u radu, predstavnici Gradskog vijeća Varaždinske županije, socijalne službe, djelatnici Obiteljskog centra u Varaždinu, načelnik Općine Veliki Bukovec, predstavnici lokalnih medija, naši najdraži gosti s Odjela za alkoholizam Varaždinske bolnice, medicinske sestre i socijalna radnica, gospodin dr. Papić, poznati liječnik-psihijatar za liječenje bolesti ovisnosti alkoholizma, terapeut i voditelj nekadašnjih KLA u Varaždinu i okolici i prijatelj naše Udruge. Riječi potpore primili smo od Varaždinskog župana i ostalih uzvanika koji nisu mogli osobno prisustvovati skupštini.

Skupština se dalje odvijala po dnevnom redu izborom radnih tijela skupštine i izvješćima o radu Udruge i programu rada za sljedeće razdoblje. Uslijedila je riječ rizničara pa izvješće Nadzornog odbora, razrješenje starih tijela i izbor novih. Za novog predsjednika Udruge jednoglasno je izabran gospodin Branko Šafar, dosadašnji predsjednik, srce i duša naše Udruge, za tajnika g. Tomislav Bareta, koji nas sve nadahnjuje vedrinom u najtežim trenutcima svoje i naše životne borbe u teškoj svakodnevnici.

Posebna i najsvečanija točka dnevnog reda bila je riječ stručne voditeljice Udruge, dr. Zemire Medved, spec.psihijatrije, čiji je požrtvovni rad i briga za sve članove Udruge ono što nas drži na okupu i pomaže, kako u održavanju apstinencije, tako i u poboljšanju kvalitete življenja nas i naših obitelji.

Doktorica Medved je za ovu priliku pripremila predavanje - prikaz rada Odjela za alkoholizam Varaždinske bolnice, koji ove godine obilježava 35 godina rada. Time se svi bivši, sadašnji i budući djelatnici trebaju ponositi jer je rad tog Odjela uvijek bio važan u borbi protiv ovisnosti o alkoholu te liječenjem, aktivnim sudjelovanjem u radu klubova, znanstvenim i praktičnim radom s ovisnicima o alkoholu priznat u širokim krugovima liječnika i javnosti.

Nakon predavanja uslijedila je dodjela priznanja za apstinenciju, i to ukupno 50 priznanja. Neki članovi Udruge primili su i dva priznanja, budući da 2008. godine nije održana skupština Udruge. Za jednu godinu apstinencije podijeljeno je 19 priznanja, za dvije godine 16 priznanja, za tri godine devet priznanja, za četiri godine četiri priznanja, za pet godina jedno priznanje i jedno posebno priznanje za 37 godina apstinencije. Apstinenti su uz priznanje dobili i licitarsko srce na kojem je napisan broj godina njihove apstinencije, što je lijepa uspomena i čestitka sa željom da takvih srca bude što više.

Nakon podjele priznanja riječ su dobili naši dragi gosti iz klubova cijele Hrvatske i gosti iz Slovenije, koji su nas sve lijepo pozdravili i čestitali nam na uspjesima u radu. Svi zajedno smo uputili poruku da je alkoholizam teška bolest, ali da se može savladati putem udruga, klubova, prijateljstva i posebno pomoći zajednice.

Na kraju dugog, lijepog i konstrutivnog rada svi smo se uputili na druženje i večeru u Rivers-pub gdje smo još jedanput potvrdili da se uz razgovor istomišljenika i prijatelja čovjek može boriti i protiv najopakijih bolesti i ovisnosti.

Pozdrav apstinenata iz Varaždina

Druženje klubova Koprivničko-križevačke županije u Svetoj Ani

Zbog raznih objektivnih okolnosti klubovi naše županije obilježili su 1.4., Dan klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, tek 18. travnja. Ovogodišnje okupljanje dovelo je stotinjak ljudi iz pet klubova na jedno mjesto. Dogovoreno mjesto sastanka je najmanje đurđevačko prigradsko naselje Sveta Ana, udaljeno od Đurđevca svega pet kilometara. Selom prolazi potok Svetojančan preko kojeg prelazi 21 mostić. Na potoku je obnovljena vodenica koja melje kukuruzno brašno na vodeničkom kamenu. Selo je „slijepa ulica“, što mu daje posebnu draž jer nema buke i gužve automobila. Oni koji stignu nakon parkiranja sve ostalo obavljaju pješice, a ima se i što vidjeti. Domaćini su nas nakon dočeka i pozdrava poveli lijepim mjestom i krajolikom u ugodno druženje i šetnju. Obišli smo kapelicu sv. Antuna i popeli se na vidikovac. Detaljno i radoznalo pregledali smo vodenicu i izvana i iznutra. U šumi smo isprobali hladnu izvorsku vodu koja, kako kažu, ima i afrodizijačka svojstva. Uz lijepo vrijeme i još ljepši krajolik te dobro i ugodno društvo vrijeme je prebrzo proteklo. Začas smo se vratili na početak našeg puta. Tamo nas je, već po običaju, dočekao gotov fini ručak, a za desert su nam domaćini pripremili starinsku poslasticu „zlevanku“. Još jedno lijepo druženje, ovaj puta i s dosta novih lica pa se nadamo da ćemo ih i nadalje viđati s nama.

Hvala domaćinima na otkrivanju još jednog lijepog bisera naše župa nije.

Snježana Karlović, KLA „Križevci“

6. Izborna godišnja skupština KLA „Stubica“

Dana 27. ožujka 2010. godine, s početkom u 11.00 sati, u prostoriji NK „Matija Gubec“, Matije Gupca BB, u Gornjoj Stubici održana je 6. izborna godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Stubica“.

Skupštinu je otvorilo i kroz dnevni red vodilo radno predsjedništvo kluba u sastavu: Valentina Hanžek, dipl. soc. radnica, Antun Turčin, Anica Staniša i Milan Tuđen.

Skupštini su prisustvovali brojni gosti: članovi klubova liječenih alkoholičara

Krapinsko-zagorske županije, članovi KLA grada Zagreba i Zagrebačke županije, članovi KLA Varaždinske županije, predstavnici Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, prim.dr. Vesna Golik-Gruber iz KB „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, predstavnici Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije, Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Krapinsko-zagorske županije, Centra za socijalnu skrb Donja Stubica, Gradskog društva Crvenog križa Krapina, Kluba mladih Donja Stubica i Željko Lisak - načelnik općine Gornja Stubica.

Prisutnima se obratila dipl. soc. radnica Valentina Hanžek riječima dobrodošlice i zahvalila što su se odazvali u tako velikom broju. Ujedno je najavila predstavu učenika Osnovne škole Donja Stubica. Grupa učenika 5. razreda koje vodi Ivana Vrančić (Udruga Suncokert – OLJIN „Odgoj za ljubav i nenasilje“) osmislili su i izveli dinamičnu i veselu predstavu „Tajne Rojžičinog vrta“ na kajkavskom dijalektu, koja je izazvala spontane i pozitivne reakcije kod uzvanika te izmamila buran pljesak.

Izvješće o radu kluba u 2009. i plan rada za 2010. godinu podnijela je predsjednica KLA „Stubica“ Anica Staniša. Izvješće se odnosilo na aktivnosti KLA „Stubica“, među kojima je istaknuto sudjelovanje članova na Sportskim igrama, Večerima pučke poezije, obilježavanje Dana klubova liječenih alkoholičara i Mjeseca borbeprotiv ovisnosti te edukacije volontera za rad u KLA.

U planu rada spomenute su i 12. večeri pučke poezije, 27.11.2010. u Mariji Bistrici, u čijoj će organizaciji aktivno sudjelovati i KLA „Stubica“, kao član Zajednice KLA Krapinsko-zagorske županije.

Financijsko izvješće za 2009. godinu podnio je blagajnik.

Radnom predsjedništvu je prošao mandat prema statutu. Stoga su predloženi i jednoglasno prihvaćeni novi članovi radnog predsjedništva KLA „Stubica“. Za sljedeći mandat od dvije godine izabrani su: Milan Tuđen, predsjednik, Ivan Kletuš, dopredsjednik, Ivan Ključariček, tajnik, Željko Gredičak, blagajnik.

Izabrani članovi prihvatili su dužnosti, koje će obnašati prema planu i programu Statuta.

Priznanja za uspješnu apstinenciju i doprinos radu kluba primilo je 12 članova KLA „Stubica“: Anica za šest, Rudolf za četiri, Krešo, Nikola i Ivan za tri, Josip i Antun za dvije, te Stjepan, Milan, Krunoslav, Stjepan i Željko za jednu godinu apstinencije.

Zahvalnice za ostvarivanje ciljeva i programskih aktivnosti KLA „Stubica“ primili su donatori, Grad Donja Stubica i Općina Gornja Stubica.

Za riječ se javio veliki broj gostiju koji su pohvalili rad KLA „Stubica“ te primijetili značajniji pomak u odnosu na prijašnje godine. Spomenuta je potreba za većim povezivanjem među klubovima i ustanovama radi razmjene iskustava i međusobne podrške. Klub je pohvaljen i za upis članova koji nisu prošli bolničko liječenje.

Primljeno je puno želja za takvim daljnjim napredovanjem u radu i životu.

Neformalno druženje nastavljeno je dalje uz domjenak, a dobrom raspoloženju doprinio je sastav Zvonka Lendreca koji je uz zagorske pjesme izvodio i druge evergreene, te različitim ritmovima,

dinamikom i razigranošću potaknuo prisutne na ples.

KLA „Stubica“ zahvaljuje svima koji su se odazvali 6. godišnjoj skupštini te posebno zahvaljujemo na riječima pohvala i podrške. Veselimo se slijedećem susretu.

Članovi KLA „Stubica“

Neformalni dodatak organizaciji 6. izborne skupštine KLA “Stubica”

...da bi sve bilo kako treba zaslužni su i “oni iza” koje nismo vidjeli:

...a pospremanja su se primili i predsjednik, bivša predsjednica, blagajnik, struččna suradnica i svi...

...osim mene...ja sam se držao fotoaparata: Miki Knezić

◄ strana 9

Alk. gl. 5 /2010 (179) str. 12,13,14,15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES