početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 5 /2010 (179) str. 9,10,11

strana 12 ►

ŽIVOT I ZDRAVLJE

Nazdravite i vi vodom

Velik broj ovisnika o alkoholu tijekom dugogodišnjeg pijenja uglavnom zapostavlja pijenje vode, kao i ostale bezalkoholne napitke. No isto tako velik broj ovisnika u fazi liječenja u većoj mjeri konzumira industrijski proizvedene bezalkoholne napitke od kojih je velika većina štetna za organizam, poput gaziranih napitaka ili onih koji sadrže sladila i umjetne aditive.

Kako je cilj da apstinent odnosno rekonvalescent posveti svoj život ne samo životu bez alkohola, već u skladu s tim promjeni životnih navika s tendencijom prema zdravom stilu života, uz društveno zdrave aktivnosti i hobije, važno je da se na polju prehrane apstinent usmjeri zdravijoj prehrani, uz to i konzumaciji zdravih napitaka. Jedino na taj način ovisnik može za sebe osigurati okruženje u kojem će se psihofizički pozitivno usmjeravati i revitalizirati svoj organizam na način da zaliječi poremećenu fiziologiju koja je sustavno tijekom dugih godina pijenja zadobila oštećenja.

Već pri prvotnom procesu zalječenja u okviru programa u zdravstvenoj ustanovi ovisnik stječe osnovnu naobrazbu, uz ostale elemente, i o primjeni zdrave prehrane, metodologiji i nutrijentima koji će mu pomoći da obnovi svoj organizam. Prvenstveno valja spomenuti korisnost konzumacije hrane bogate vitaminima i mineralima, osobito vitaminima B skupine, zatim hrane bogate bjelančevinama, osobito one koja sadrži esencijalne aminokiseline, te napose unos zdravih masnoća biljnog podrijetla.

Ono značajno što terapeut tijekom liječenja osobito naglašava jest konzumacija vode koja, ako se konzumira iz čistih izvora, predstavlja objektivno najzdraviji napitak.

Iako će mnogi negirati značaj vode i vrednovati ju samo kao tekućinu za gašenje žeđi ili za pripremu namirnica i napitaka, osobito kave i čajeva, valja naglasiti da se voda, osim što se ubraja u visokovrijedne namirnice, u današnje vrijeme kategorizira kao zaseban proizvod, a u trendu zdravih životnih navika industrija se pak dosjetila vodu komercijalizirati te joj dodavati, kao i u slučaju s industrijskim bezalkoholnim napitcima, razne aditive i svrstavati u kategoriju funkcionalnih napitaka, što je ona oduvijek i bila u svojem čistom obliku.

Unatoč industrijskim trendovima, voda predstavlja jedinstvenu namirnicu bez koje ljudski organizam ne bi mogao u potpunosti pravilno funkcionirati. Ako bismo uspoređivali druge napitke koje čovjek konzumira, voda je u potpunosti superiorna, no i s vodom u količinama ne valja pretjerivati.

O VODI I NJENOM ZNAČAJU ZA ORGANIZAM

O vodi ne treba previše trošiti riječi jer je dosad objavljen vrlo velik broj studija i pisanih članaka o korisnosti koju ona pruža ljudskom organizmu. Valja skrenuti pažnju da smo mi kao ljudska bića sastavljeni velikim dijelom od vode. Vodi pripada 55-60% ukupne mase odrasle osobe, a nešto više je sadržana u organizmu djece.

Unatoč značaju vode za ljudski organizam, mnogi ljudi je ne konzumiraju u dovoljnoj mjeri, a u kriznoj skupini velik je broj ovisnika o alkoholu.

Uz već spomenut velik broj napisa o vodi, spomenimo samo neke njezine značajke. Voda sudjeluje u procesu probave i apsorpcije hranjivih sastojaka u stanice organizma te aktivno sudjeluje u reakcijama metabolizma. Izvan stanica sastavni je dio krvi i služi kao pomoćno sredstvo za regulaciju temperature. Voda je, osim toga, i sastavni dio zglobne tekućine. Voda se iz tijela izlučuje u obliku mokraće, stolicom i znojenjem. U našem organizmu udio vode je u krvi 83%, bubrezima 82%, mišićima 75-80%, mozgu 74%, jetri 69%, kostima 22% i u zubima nešto manje od 10%. Čovjek pri fizičkim naporima u znatnoj mjeri gubi vodu te je treba svakako nadoknađivati jer se pri fizičkim naporima gube elektroliti koje valja nadomjestiti. Gubitak vode iz organizma uzrokuje, uz ostalo, i konzumacija alkoholnih pića (osobito žestokih), kao i suhi zrak. Osim što vodu nadoknađujemo njenim pijenjem, važno je u svakodnevnoj prehrani unositi i namirnice koje sadrže vodu, a osobito je u tom smislu važno voće i povrće. Kako je, prema nekoj općoj procjeni, čovjeku potrebno da bi organizam bio u optimalnoj ravnoteži do 3 litre vode na dan, ukoliko ne konzumiramo toliku količinu pijenjem, valja posegnuti za namirnicama koje u svojem sastavu sadrže veći udio vode, pa za primjer navedimo: na samom vrhu vodom bogatog povrća nalaze se krastavci, koji sadrže 96,8% vode, šparoge - 93,6%, rajčice - 92,9%, patlidžani - 92,6%, tikvice - 92,2% i korabica s 91,6% vode. Kada je riječ o voću, najbogatija je rabarbara s 92,5% vode, lubenica s 90,2%, jagode s 89,55%, grejp s 89,0%, papaja s 87,9% te breskva s 87,5% i ogrozd s 87,3% vode. Uz navedene vodom visoko koncentrirane namirnice, gotovo sve ostalo voće i povrće ima također visok udio vode u svojem sastavu. Ukoliko se aktivno bavimo sportskim aktivnostima ili obavljamo teške fizičke poslove, potrebno je unijeti vode u većoj mjeri od navedenog, odnosno dvostruko.

VODA KAO PROIZVOD

Voda je nesumnjivo proizvod. Kao što je ranije spomenuto, suvremena industrija, odnosno proizvođači alkoholnih i bezalkoholnih napitaka u ponudu svojih proizvoda uvrstili su i izvorsku vodu (osim gazirane koja je dugo prisutna na tržištu). Iako je i više nego opravdano, s obzirom na sve veću štetnost konzumacije vode iz slavine, konzumirati kupovnu vodu, na izbor nam se nudi izvorska voda različitih proizvođača s određenih izvora vode. I tu postoji konkurencija pa svaki proizvođač stavlja naglasak na mjesto izvora i sastav vode. No kojeg god proizvođača odaberemo, nećemo pogriješiti, jer se razlika više odnosi na marketinške slogane, nego što je neka voda uistinu bolja od druge.

Zanimljivo je spomenuti i dosjetku suvremene industrije o ponudi tzv. funkcionalnih voda i voda s dodanim aromama, koje se odnedavno mogu pronaći i u našim trgovinama. Osobno sam sklon izbjegavati takvu vodu, budući da se u pravilu gubi izvornost vode, no proizvođači su na taj način stvorili još jedan dobar izvor profita, komercijalizacijom vode u različite svrhe. Domaći proizvođač Studena“primjerice nudi, uz vodu dodanim voćnim aromama, i tri vrste funkcionalnih voda u koje je dodan čitav niz korisnih nutrijenata. O funkcionalnim vodama Studena i njihovom sastavu više pročitajte na web stranici: http://studena.com.hr/

Neki pak proizvođači voda iz inozemstva u svojoj ponudi proizvoda nude vode s nekih specifičnih lokaliteta poput tvrtke „Glacia Nova“ čija je voda, prema njihovim tvrdnjama, s jednog glečera u Americi, a cijena vode naziva „Tahoma“ za 12 bočica od 0,5 l iznosi 36 američkih dolara. Isti proizvođač u svojem programu nudi i funkcionalnu vodu naziva „Akali“ fascinantnih svojstava s cijenom od 42$ za paket od 12 litrenih boca. Stranica proizvođača je: http://realglacierstore.com/store/home.php

Novitet na tržištu kojeg bi svakako trebalo spomenuti je i tzv. voda s dodanim kisikom naziva OXYGIZER koja se od nedavno može kupiti i kod nas, a koja je u značajnoj mjeri osvojila i dalje osvaja tržište. Cijena jedne bočice od 0,5 l iznosi 15 kuna, a sve više je promoviraju poznati svjetski sportaši i druge slavne osobe. Stranica proizvođača je: http://www.oxygizer.com/default.aspx?lngId=2

Ovo su samo neki primjeri koji pokazuju u kolikoj mjeri se voda može komercijalizirati.

U ZAKLJUČKU

Imamo sreću što je ekosustav u podneblju u kojem živimo među najčistijima u svijetu. U skladu s time postoje i mnoga izvorišta čiste vode koju ponajviše koristi industrija za proizvodnju vode, ali i kućanstva ruralnih sredina. Za razliku od mnogih zemalja svijeta, gdje se voda u kućanstvima (iz slavina) nikako ne preporučuje za piće (osobito zemlje Bliskog istoka), mi smo jedna od rijetkih država s mogućnošću konzumacije vode iz slavine. Iako voda iz slavine i nije baš najbolje rješenje za konzumaciju, u današnje nam se doba, osim raznih vrsta kupovnih izvorskih voda, nude i korisne alternative, kojima možemo, iako prvotnim ulaganjem, dugoročno uštedjeti.

To su raznoliki uređaji za pročišćavanje voda i filtri kojima vodu iz našeg kućanstva možemo pročistiti u prihvatljivo piće.

Najveću pak prednost imaju oni koji žive u ruralnim sredinama u prirodnom okruženju izvora vode i koriste vodu iz zdenca, pod uvjetom da je voda s tog lokaliteta ispitana.

U zaključku bih skrenuo pažnju na to da vodom isto možete nazdraviti, jer ona je isto piće. Koliko god neki osporavali tu činjenicu ili se pak podrugljivo tome podsmjehivali, s druge strane mnogi će potvrditi, među kojima i velik broj apstinenata (poput mene), da uz ribu, a da toga niste ni bili prije svjesni, voda najviše prija i krijepi.

Korišteni izvori:

- N. Čorak, Prehrana športaša, Zagreb 1994.

- internetska stranica http://www.coolinarika.com/clanak/voda-zivota

Amin Jacoub, KLA „Remetinec Gaj“

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Iz Pregrade

Povodom Svjetskog dana zdravlja, a u organizaciji Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, u Pregradi je 12. travnja od 8.00 od 14.00 sati održan Sajam zdravlja. Na njemu se okupilo mnogo sudionika koji su, svaki na svoj način, željeli obilježiti ovaj dan, te promovirati i poticati zdrav način življenja. Članovi Kluba liječenih alkoholičara „Kunagora“ iz Pregrade također su se odazvali ovom susretu, te unatoč skromnom izložbenom prostoru, uspješno promovirali i predstavili kako sam klub, tako i svoj osobni uspjeh i život bez alkohola. Dijelili su brošure i promotivni materijal putem kojih su se građani mogli upoznati s načinom rada kluba, ali i dobiti mnoštvo informacija o bolesti alkoholizma, liječenju i rehabilitaciji. Posjetili su nas i naši prijatelji iz OKLA „Videž“ iz Huma na Sutli, te smo tako svi zajedno još jednom ponosno iskazali svoj osobni uspjeh i poručili da smo tu za sve kojima je ovakav oblik pomoći i podrške potreban.

Ivan Krog, KLA „Kunagora“

◄ strana 6

Alk. gl. 5 /2010 (179) str. 9,10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES