početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 4 /2010 (178) str. 11,12

strana 13 ►

IZ KLUBOVA

O organizatoru III. male krčke akademije ovisnosti

Ne može se održati tri godine zaredom Mala krčka akademija, a da se ne kaže ništa o organizatoru, Klubu liječenih ovisnika „Gromače“ iz Krka.

Uz podršku dr. Babić, sada pokojne i inicijativu Marijana Markiča, klub počinje djelovati 2006. godine kao dio Kluba zdravlja otoka Krka. Godine 2007. odvaja se od Kluba zdravlja i djeluje samostalno kao Klub liječenih ovisnika „Gromače“, pod vodstvom Marijana Markiča. Klub radi jednom tjedno tijekom cijele godine u prostorijama Caritasa krčke nadbiskupije.

Danas djeluje u dvije grupe: prvu vodi Darko Kosić i stručni voditelj Marijan Markič, a drugu Mate Jujević i stručna voditeljica Meri Sučić.

Rad kluba temelji se na rehabilitaciji i resocijalizaciji liječenih ovisnika motiviranih za dugotrajnu odnosno potpunu apstinenciju od sredstava ovisnosti. Za sada je aktivan samo program koji se odnosi na liječene ovisnike o alkoholu.

Klub je obiteljskog karaktera i ima 30-tak članova. Vrlo je visoka razina apstinencije članova i njihova zadovoljavajuća prisutnost na sastancima. Temelj sastanka je stvoriti uvjete za komunikaciju između članova, potaknuti ih da iznesu probleme i pokušati ih zajedno riješiti. Stručni voditelj usmjerava tijek komunikacije, prepoznaje problem, stavlja ga u kontekst rasprave i pomaže da se on stručno i edukativno riješi.

Klub organizira nekoliko zajedničkih druženja godišnje, proljetni i jesenski izlet i III. malu krčku akademiju ovisnosti.

Predsjednik kluba je Marijan Markič, tajnica Ivančica Justić i blagajnica Sonja Markič. Predsjednik kluba, tajnica i blagajnica imaju iste uloge u ZKLA Primorsko-goranske županije.

Podaci o klubu:

KLO „Gromače“

Dubrovačka 13, 51500 Krk

Tel/fax 051 222 862; mob 091 527 8781

e-mail marson@ri.t-com.hr

Marijan Markič

10. godišnja skupština KLA „Petrica Kerempuh“

Dana 26. veljače 2010. godine u prostorijama kluba održana je 10. godišnja skupština KLA „Petrica Kerempuh“ iz Zagreba.

Skupštinu je otvorio i vodio tajnik kluba, gospodin Željko Mutak. Zahvalio je prisutnima na odazivu, a nakon usvajanja dnevnog reda riječ je dao predsjednici kluba Marici Mutak koja je pročitala izvješće o radu kluba za 2009. godinu.

Istaknula je aktivnost članova u svim dosadašnjim obvezama koje kao klub trebamo ispunjavati.

Redovitost dolazaka na sastanke je zadovoljavajuća, a uz pomoć stručne djelatnice Branke Lovrić, članovi kluba apstiniraju na zadovoljstvo sviju.

Ponovno ističemo naše kreativne radionice kao pomoć pri razvijanju maštovitosti, kreativnosti i taktilne osjetljivosti kroz različite tehnike i materijale.

Podijelili smo priznanja za uspješnu apstinenciju, i to od jedne do pet godina apstinencije.

U raspravi su sudjelovali članovi klubova koji su nam u velikom broju došli iz Zagreba i okolice i tako uveličali našu skupštinu.

Na kraju su gospodin Damir Vodopivec i gospodin Zlatko Topalović rekli nekoliko riječi u svoje ime i u ime Saveza i Zajednice klubova liječenih alkoholičara. Skupštinu smo zatvorili uz prigodan domjenak i ugodno druženje.

Predsjednica kluba Marica Mutak

Održana 44. godišnja skupština KLA ,,Peščenica”

Dana 20. ožujka 2010. u 11 sati, u prostorijama Doma KLA ,,Peščenica” održali smo 44. godišnju skupštinu. Odazvali su se predstavnici brojnih klubova liječenih alkoholičara iz Zagreba te KLA „INA Rafinerija“ iz Siska, „Petrokemija“ iz Kutine, „Jezera“ iz Bedekovčine i ObiteIjskog kluba iz Varaždina. Dobili smo i pismeni pozdrav od članova KLA iz Bjelovara. Naš član koji apstinira nekoliko mjeseci odsvirao nam je na gitari jednu poznatu međimursku skladbu („Protuletje nam prihaja“) i najavnu pjesmu Eurovizije. Skupštinu je vodio naš tajnik Miro. Predsjednik Marko je prisutne na simpatičan način ukratko izvijestio o našem radu u protekloj godini, a Miro podnio blagajničko izvješće, s naglaskom na velikim troškovima održavanja Doma, koji je u našem vlasništvu. Nakon izvješća Nadzornog odbora, Marko je prikazao plan rada kluba u nadolazećem razdoblju. Naša socijalna radnica, gđica Manuela Šljubura, osvrnula se na rad u tako specifičnom klubu. Govorila je o radu u grupama, s obzirom na veliki broj članova i njihovih obitelji. Naša nekadašnja terapeutkinja Marija Volf- Mataković, koja po običaju prisustvuje našoj skupštini, prisjetila se svog rada u klubu. Unatoč visokoj dobi, gđa Volf odiše svježinom duha i vrlo je nadahnuto govorila o povezanosti s klubom. Skupštini je, kao i obično, prisustvovao doc.dr.sc. Darko Breitenfeld, koji je biranim riječima pohvalio naš rad i vrijedne članove kluba. Miro i Marko pododjelili su priznanja za apstinenciju i poboljšanje života, kako slijedi: za jednu godinu apstinencije Branku Mikuliću i obitelji Darka Pernara, za deset godina apstinencije i predani rad u klubu priznanje dobiva Petar Mašić kao i Ljudevit Moslavec, za 15 godina Stjepan Hanzelik, a za 25 godina Miro Jovanović i njegova supruga, koja se u izlaganju osvrnula na važnost obitelji. Obratila nam se i Ahmetova supruga Danijela. Potom je dodjeljeno priznanje Dragi Koraču za 42, Dani Dikliću i počasnom predsjedniku Josipu Kovačeviću za 44 godine apstinencije. J. Kovačević se već deset godina nalazi u Domu za starije osobe na Peščenici.

Zatim je dana riječ gostima iz drugih klubova. Obratila nam se tajnica Zajednice i Saveza KLA, gđa Dušica iz kluba „Izvor“, Slavko iz KLA „Knežija“, predstavnik mjesne samouprave Peščenice, gđa Kondić iz V.Gorice, Branko iz Udruge zdravog življenja Varaždinske županije, Josip iz KLA “Petar Zrinski”, Josip iz KLA “Malešnica”, Dmitar iz KLA „ZET”, predstavnik „Mojeg puta”, Ivan iz “Novog koraka”, predstavnik kluba „Novo Brestje”. Milan iz kluba “Retkovec” osvrnuo se na rad s članovima koji imaju sudske mjere nastavka liječenja u KLA, Željko je govorio u ime „Studentskog grada”, Vlado u ime „Petrokemije” iz Kutine, Željko u ime „INA Rafinerije” iz Siska, Rajko u ime „Jezera” iz Bedekovčine. Vlado, tajnik KLA „Utrine” zahvalio nam je na dosadašnjoj suradnji i pozvao nas na koncert u svibnju u preuređenim prostorijama mjesne samouprave u Zapruđu. Višnja nas je pozdravila u ime KLA „Siget“, Željko u ime kluba „Poštar”, a Vesna iz „Susedgrada” govorila je o svojim usponima i padovima u održavanju apstinencije. Predstavio se i šestomjesečni apstinent Milan iz „Retkovca”. Ruža iz KLA „Remetinec-Gaj” je također pozdravila prisutne. Dopredsjednik HSKLA-a Damir Vodopivec, uz uobičajene pozdrave i pohvale, govorio je o potpisivanju ugovora u Gradskom poglavarstvu i o Sportskim igrama u Kašini. Pozdravio nas je i dopredsjenik ZKLA-a ZlatkoTopalović.

Na kraju nam se obratio i doc.dr.sc. D. Breitenfeld, koji je gđu Mariju Volf-Mataković nazvao najvrsnijom terapeutkinjom u povijesti 45 godina rada naših klubova liječenih alkoholičara. Zahvalio je svima na posjeti nedavno održanoj godišnjoj skupštini klubova „Maksimir” i „Maksimirska naselja”, gdje još uvijek djeluje kao terapeut.

Nakon toga smo se još neko vrijeme družili uz zakusku. Počastili smo se sa odojkom, salatom od graha, francuskom salatom, domaćim kolačima i sokovima. Druženje je završilo iza 14 sati.

Božidar Višnić, član KLA „Peščenica“

◄ strana 9

Alk. gl. 4 /2010 (178) str. 11,12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES