početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2010 (178) str. 6-8

strana 9 ►

PREVENCIJA ALKOHOLIZMA  

OBITELJSKI CENTAR KRAPINSKO - ZAGORSKE ŽUPANIJE

Frana Galovića 1c, 49000 Krapina

tel. 049/371-193, fax. 049/371-319

e-mail : obiteljskicentar-kzz@hi.t-com.hr

Radno vrijeme centra od ponedjeljka do petka, od 7.00h do 20.00h

Prevencija alkoholizma - uloga obitelji

Tanja Cujzek-Semov i Sandra Kos

Još nijedno dijete na svijetu nije odraslo bez nečije pomoći, a istraživanja i svakodnevno iskustvo svjedoče tome kako djeca većinu stvari nauče promatrajući odrasle. Roditelji su prvi i najvažniji odrasli u životu svakog djeteta, te im nužno u međusobnoj interakciji nameću stilove života, bili toga svjesni ili ne.

Odgoj je vrlo bitan čimbenik i sastavni je dio odrastanja svakog pojedinca. Kakav odgoj dajemo, živimo i promičemo, takvu ćemo imati i budućnost.

Što je alkoholizam?

Alkoholizam je najraširenija od svih ovisnosti koja nastaje dugotrajnim prekomjernim konzumiranjem alkoholnih pića, tj. kronična i recidivirajuća bolest koja uključuje 6 simptoma:

• žudnja - snažna želja ili hitna potreba za pićem

• gubitak kontrole - nemogućnost prestanka pijenja jednom kad se s njime započelo

• fizička ovisnost - nakon prestanka pijenja javlja se pojačano znojenje, tremor, tjeskoba, mučnina i dr.

• tolerancija - potreba za pijenjem sve većih količina alkohola da bi se postiglo odgovarajuće stanje

• zanemarivanje - obitelji, radnih i drugih obaveza

• nastavak pijenja - unatoč spoznaji o njegovoj štetnosti

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (1952. godine) definirali su alkoholizam kao bolest: “Alkoholizam je bolest, a alkoholičar bolesnik zbog prekomjerne i dugotrajne upotrebe alkoholnih pića, kod kojeg se javlja psihička i fizička ovisnost, zdravstveni problemi, obiteljski i društveni poremećaji.”

Faze razvijanja alkoholizma

 1. faza društvene potrošnje - označava fazu privikavanja na alkohol, što se više pije to više raste tolerancija prema alkoholu pa je zbog porasta podnošljivosti za isti učinak potrebno sve više i više pića.

 2. faza alkoholizma - počinje s prestankom rasta podnošljivosti, javljaju se amnezije (zaboravi), pojavljuje se ovisnost o alkoholu, dolazi do promjena ponašanja i osobnosti čovjeka, javljaju se društveni problemi i zdravstvena oštećenja.

 3. faza ireverzibilnog (nepovratnog) oštećenja - započinje padom podnošljivosti alkohola, dovoljna je mala količina da se alkoholičar napije, prate ju brojna i teška zdravstvena oštećenja i socijalne poteškoće.

Podaci u Hrvatskoj

 • Pretpostavlja se da u Hrvatskoj od alkoholizma boluje 300 000 osoba.

 • Svega 2-8% populacije nikada nije okusilo alkoholna pića.

 • Društvena potrošnja alkoholnih pića započinje vrlo rano u prosjeku sa 14-16 godina.

 • Svaki četvrti alkoholičar liječi se u psihijatrijsko-alkohološkoj skrbi dok se ostali nalaze u skrbi drugih grana medicine.

 • Godišnje se liječi po prvi puta u stacionarnim psihijatrijskim ustanovama oko 7 000 alkoholičara.

Alkoholizam i obitelj

 • Alkoholizam se najprije očituje u obitelji i posebno pogađa obiteljski život. Dio koji najčešće vidimo i kako društvo percipira kroničnog “alkosa” je da su oni stalno pijani, klošari, neuredni, bez novca, bučni agresivci, ostavljeni od svih, bez društvenog ugleda… Ono što ne vidimo, a što je isto alkoholičar je osoba koja uredno ide na posao i poštovan je na svom poslu i dobar radnik, ali ako ne prije posla, a ono za pauze, a najčešće poslije posla ide s prijateljima na jedno piće… Dolazi doma umoran i mora se odmoriti. Za to vrijeme žena je bez muža, dijete bez oca i svi su jako sretni ako ne viče i ne tuče ih!

 • Zajedničke aktivnosti su sve rjeđe jer oca često nema kod kuće. Ako je kod kuće uglavnom je jako umoran ili radi nešto jako važno da se iskupi za jučerašnji kasni dolazak doma. Već je neko vrijeme izgubljena nit zajedništva,a i nema nekih tema za razgovor. Važno je da je “mir u kući” pa makar bio svima nepodnošljiv. Žene alkoholičara su “jadne, ne mogu tu ništa, žrtvuju se radi djece i obitelji, ne smiju ništa poduzimati iz straha od agresije”.. One imaju jako težak život, a za kvalitetu svog života i života svoje obitelji su suodgovorne.

 • O obitelji ovisi hoće li netko biti u stanju uključiti se u svoju širu okolinu i hoće li bez većih poteškoća moći rješavati svakodnevne životne probleme.

 • Kod zanemarivanja obitelji najočitija je nebriga za djecu.

 • Alkohol dovodi do psiholoških poremećaja u obitelji i različitih poremećaja u ponašanju u djece.

Odgovornosti koje tvore osnovu roditeljstva:

1. Roditelji moraju zadovoljiti fizičke potrebe djeteta.

2. Moraju štiti dijete od fizičkih povreda.

3. Moraju zadovoljiti potrebu za ljubavi, pažnjom, nježnosti.

4. Moraju štititi dijete od emocionalnih povreda i boli.

5. Moraju pružiti moralne i etičke smjernice.

Roditelji alkoholičari ne mogu ispuniti niti prvu stavku. Dijete postaje svoj vlastiti roditelj ili čak roditelj svome roditelju.

Djeca upijaju verbalne i neverbalne poruke, slušaju svoje roditelje, gledaju ih i oponašaju njihovo ponašanje. Roditelji su centralni model identifikacije u razvoju dječjeg identiteta. Maska normalne obitelji koju obitelj često prikazuje posebno je štetna za dijete jer ga prisiljava negirati valjanost vlastitih emocija i opažanja. Dijete poriče svoje osjećaje prema ovisniku jer su oni u pravilu negativni, a nedopustivo je mrziti vlastitog oca, majku, brata… Gotovo je nemoguće da dijete razvije jak osjećaj samopouzdanja ako stalno mora lagati o tome što misli i kako se osjeća.

Osjećaj da roditelji sumnjaju u njega nastavlja se i kad dijete postane starije, rezultirajući time da mu je neugodno otkriti bilo što o sebi ili izraziti vlastito mišljenje, da bi se maska održala potrebna je ogromna količina energije. Dijete uvijek mora biti na oprezu. Živi u konstantnom strahu da će slučajno otkriti istinu i izdati obitelj, kako bi to izbjeglo, dijete često izbjegava stvarati prijateljstva, pa ostaje izolirano i usamljeno.

Dijete razvija iskrivljeni osjećaj odanosti prema osobama koje dijele njegovu tajnu. Intenzivna nekritičnost i privrženost roditeljima postaje njegovom drugom prirodom. Kad uđe u odraslu dob takva slijepa odanost ostaje destruktivnim kontrolirajućim čimbenikom u njegovom životu. S obzirom da se puno energije troši na neuspješne pokušaje spašavanja alkoholičara malo vremena ostaje za osnovne potrebe djece, djeca se osjećaju nevidljivom.

Barem jedno od četvero djece alkoholičara postane alkoholičarom, mnogi od njih popili su prvo piće iz ruku svojih roditelja. Opijanje stvara posebnu i često tajnu vezu između roditelja i djeteta. Ovaj specifični zavjet stvara kod djeteta osjećaj kolegijalnosti, a to je najčešće najviše što može dobiti a da nalikuje ljubavi i prihvaćanju. Dijete postaje sredstvo za rješavanje frustracija roditelja, način na koji roditelji alkoholičari opravdavaju vlastite postupke…

Obiteljsko žrtveno janje dobro je poznata uloga djece u obiteljima alkoholičara. Neki pokušavaju ostvariti negativnu sliku o sebi bježeći u samodestruktivno i delikventno ponašanje. Drugi pak nesvjesno pronalaze način da se kazne različitim emocionalnim pa i fizičkim simptomima. Odrasla djeca alkoholičara u nasljedstvo su dobila bijes, depresiju, nemogućnost uživanja, sumnjičavost, oštećene odnose i pretjerano razvijen osjećaj odgovornosti.

Zato što ih je prva veza u životu naučila da će ih ljudi koje vole povrijediti i da su nepredvidljivi, većina te djece užasava se bliskosti. Uspješne odrasle veze, bilo da se radi o prijateljima ili ljubavnicima, zahtijevaju određen stupanj povjerenja i ranjivosti, one iste elemente koje uništava dom alkoholičara.

U pronalaženju životnih partnera djeca ovisnika nesvjesno izabiru ovisnika, biraju partnere koji nesvjesno nad njima uspostave kontrolu, formiraju veze prema nesvjesnim emotivnim očekivanjima koja su se razvila u roditeljskom domu. Ljubomora, posesivnost i sumnjičavost problemi su koji se konstantno ponavljaju u odrasle djece alkoholičara. Vrlo rano su naučili da odnosi dovode do izdaje i da ljubav znači bol. S obzirom da odrastaju u nepredvidivim okolnostima često odrastu sa izgrađenom potrebom da kontroliraju sve i svakoga u svojim životima.

Alkoholičar u obitelji djeluje različito negativno ovisno o tome koliko je alkoholizam uznapredovao. Jako je važno naglasiti da su posljedice pijenja uvijek negativne. Alkoholizam se u ranim fazama najlakše liječi i njegove posljedice je moguće sanirati i obitelj rehabilitirati. U slučaju da bolest izmakne kontroli i da alkoholičar ne pristane na liječenje već nastavi i dalje piti, može doći do raspada takve obitelji. U takvoj obitelji jedino tko može nešto poduzeti je žena koja je trijezna, koja uviđa problem i odbija živjeti u takvoj zajednici.

Što se može i treba učiniti da se obitelj spasi i vrati u normalan život?

Osnovni uvjet da bi se nešto promijenilo je da se prizna da u takvoj obitelji postoji problem alkoholizma. Obitelj i alkoholičar se moraju suočiti s problemom i nagovoriti alkoholičara da se pristane liječiti u nekoj zdravstvenoj ustanovi koja se bavi liječenjem alkoholizma. Najbolji se rezultati mogu očekivati kad alkoholičar, svjestan problema, dobrovoljno pristane na liječenje.

Djelotvorni roditeljski postupci:

Jasno izražen negativan stav prema sredstvima ovisnosti (alkohol, nikotin, droga)

-upozorite dijete na opasnosti zlouporabe alkohola i pri tome koristite točne informacije, izbjegavajte

zastrašivanje i preuveličavanje

Razgovor o djetetovom stavu

-prije razgovora važno je pripremiti se na to da stavovi djece često nisu istovjetni sa stavovima roditelja, jer u pubertetu djeca često postupaju suprotno od roditeljskih preporuka i očekivanja

Izbjegavajte moraliziranje i etiketiranje

-djeci je potrebno ukazati na pogrešku ali je neučinkovito kruto inzistirati na priznanju jer to lomi i onako krhko samopouzdanje djece u pubertetu i adolescenciji

Poticanje samostalnog i odgovornog ponašanja

-pružiti djeci mogućnost izbora, to nije prepuštanje djece samima sebi već razgovor i savjetovanje uz osnaživanje djece za rješavanje teškoća i problema odrastanja

Socijalni znakovi alkoholizma

 • Posljedice u partnerskim odnosima: gubitak kvalitetne komunikacije u braku; udaljavanje od supruge; ozbiljna seksualna udaljenost do odbojnosti; javljanje alkoholne ljubomore; svakodnevne ili učestale svađe; ”tihe mise”, fizički obračuni, prijetnje rastavom ili rastava braka.

 • Posljedice na djecu i odnose u obitelji: udaljavanje od djece, izbjegavanje kontakata sa djecom zbog grižnje savjesti u pogledu lošeg roditeljstva, nedostatak osnovnih informacija o djeci, nepoznavanje njihovih razrednika, prijatelja, njihovih problema, potpuni gubitak komunikacije, postupno formiranje bolesnih obrazaca ponašanja kod svih članova obitelji, međusobno optuživanje, traženje krivca za nastali kaos.

 • Posljedice u radnom okruženju: problemi na radnom mjestu, degradiranje, nekompetentnost, osjećaj manje vrijednosti zbog opadanja kvalitete rada, otkaz-traženje isprike u neslaganju sa šefom, nečijem “smještanju”.

 • Ponašanje ispod očekivanog obrazovnog, socijalnog i kulturnog nivoa

 

◄ strana 3

Alk. gl. 4 /2010 (178) str. 6-8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES