početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 4 /2010 (178) str. 3-5

strana 6 ►

STRUČNI PRILOG

Djeca alkoholičara

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

Upotreba alkohola i posljedice te upotrebe za pojedinca i društvo poznate su u svim povijesnim razdobljima. Poznat je i utjecaj alkoholizma roditelja na djecu.

Slika Williama Hogartha “The Gin Lane” iz 18. stoljeća zorna je slika “londonske epidemije džina”. Jasno pokazuje, između ostaloga, odnos majke alkoholičarke i njena djeteta, odnosno, ukazuje na promjene ponašanja i nedovoljnu skrb za tjelesno i duševno stanje djeteta.

Od starine se upozoravalo na to kako je pijenje alkoholnih pića za vrijeme trudnoće opasno. Već u 18. stoljeću Londonski savjet kirurga pokušao je uvjeriti vladu da poveća poreze na džin, kako bi ga učinio nedostupnim majkama koje očekuju bebu.

Slična zapažanja bilježe se krajem 19. stoljeća, kada je alkoholizam postao problem u europskim zemljama. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća objavljeno je niz izvještaja o oštećenju ploda (fetusa) – FAS-u (fetalnom alkoholnom sindromu) koji je uzrokovan alkoholom. FAS karakteriziraju neobične crta lica, malformacije, zaostali razvoj i mentalni poremećaji djeteta.

Alkohol, prolazeći kroz posteljicu, može doseći otrovne razine čiji su učinci najgori u ranoj trudnoći, u vrijeme brze diobe stanica. Prekomjerno pijenje alkohola neizravno će utjecati na fetus i preko svog učinka na deficitarnu prehranu majke. Katkad se alkohol opisuje kao anti-nutricijent, jer njegovo uzimanje može uzrokovati slabu apsorpciju, slabu iskorištenost ili povećano izlučivanje esencijalnih hranjivih tvari urinom, osobito cinka, tiamina, vitamina A i folne kiseline koji su važni za trudnoću.

Dijete je pijenjem roditelja ugroženo od samoga začeća, u tijeku razvoja ploda, u porodu i kasnije tijekom odrastanja u obitelji alkoholičara. Uz spomenuta fizička oštećenja koje u djece uzrokuje alkohol, poznato je da majke alkoholičarke često nisu u stanju osigurati pravilnu njegu djetetu, što se najčešće očituje u poteškoćama hranjenja, nezadovoljavajućem prirastu tjelesne težine i smetnjama spavanja.

Iako majka ne pije, a živi s mužem alkoholičarom, ona je često umorna i istrošena zbog stresa izazvanog muževom nemogučnošću da financijski zbrine obitelj, nebrigom oko djece i kuće, nasilničkim ponašanjem prema njoj i djeci. Zbog takva stanja ona nema snage za brigu i pažnju koje zahtijeva pravilan odgoj djeteta.

Još od malena djeca se moraju susretati s nizom neugodnih, zbunjujućih i vrlo traumatičnih situacija. Zbog toga su često frustrirana i nesigurna, što se očituje u male djece u obliku povučenosti ili hiperaktivnosti te psihosomatskih simptoma: teškoća hranjenja, bolova u trbuhu, glavobolje, problema sa srcem, noćnih mokrenja i strahova, s emocionalnim poteškoćama u smislu tjeskobe i depresije.

Veća djeca mogu pokazivati smetnje ponašanja i kao takva su u pojačanom riziku za rano uzimanje alkohola i droga, asocijalno i delikventno ponašanje.

U najtežim slučajevima djeca postaju žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.

Nažalost, u praksi se često pažnja posvećuje samo alkoholičarima, njihovim problemima i bolesti, a na djecu se ne obraća pozornost. Smatra se, pogotovo za malu djecu, da nisu svjesna alkoholizma, negirajući na taj način mogućnost nastanka negativnih posljedica po njihov razvoj.

Opasna je iluzija odraslih da djeca ne primjećuju odnose između njih i zbivanja u kući. Već dvogodišnjak neće znati reći, ali će na lutkama jasno pokazati što ga muči. Sedmogodišnjak će sasvim jasno znati objasniti kako mu srce lupa kad pijani tata dolazi kući.

Pogledamo li iz perspektive djeteta što se s njime zbiva i što ono doživljava, lako ćemo sagledati da dijete od najranijeg doba prvenstveno zbunjuju i ometaju u razvoju promjene odnosno nedosljednost u ponašanju roditelja alkoholičara. Ono ne zna što može očekivati, jer se roditelj ponaša u jednom trenutku ovako, a već u drugom onako.

Što je dijete manje, to više misli egocentrično i događaje povezuje sa sobom, kao da ih je ono uvjetovalo. Tako će se bezrazložno osjećati krivim što se roditelji svađaju, što je roditelj alkoholičar loše volje, ako ne sluša pijanog roditelja koji satima priča jedno te isto. A onda će, kad odraste, zbog jakog osjećaja krivnje, dopustiti da ga drugi tiraniziraju i maltretiraju.

Dijete gubi samopouzdanje i ne zna što mu je činiti. Ni uz najveće napore ne može udovoljiti roditelju alkoholičaru, koji prvenstveno zadovoljava svoju potrebu za pijenjem i frustrira ga sve što ga u tome ometa. Ne mari za osjećaje svoje djece koja su gladna njihove ljubavi. Dijete će rano uvidjeti da su roditelju piće i njegovi prijatelji važniji od njega. S godinama se djeca počinju stidjeti roditelja i izbjegavati ga, u strahu su da će ih osramotiti i poniziti pred prijateljima.

Moraju naglo odrasti i uozbiljiti se. Moraju braniti majku kad je otac tuče, brinuti se za mlađu braću ili sestre kad pijana majka to ne može, snalaziti se za hranu. U školi će za vrijeme odmora i na satu misliti na to je li majka sigurna i strahovati što će zateći kod kuće kad se vrate iz škole. Kad odrastu, plašit će se otići od kuće i možda nesvjesno žrtvovati svoju karijeru i budućnost u nastojanju očuvanja obitelji.

U zadovoljavanju tuđih, neće znati zadovoljiti svoje potrebe, jer je njegov pijani roditelj glavni u obitelji i sve je podređeno njemu. Zaboravit će svoju potrebu za zabavom i radošću, da bude maženo i voljeno dijete. Njegove emocije će se „zamrznuti“.

Djeca znaju imati doživljaj da nije dobro ako se naljute na roditelja, jer će se u tom slučaju dogoditi nešto loše. Jednostavno niječu svoju ljutnju i druge bolne osjećaje iako su zapravo teško povrijeđena i ranjena i sram ih je svega što proživljavaju. Skrivaju da roditelj pije, lažu, tuku se da bi opravdali svog roditelja i svašta rade da bi okolini prikazali lijepu sliku svoje obitelji. To je i njihova lijepa slika, jer ne može psihički preživjeti ružno misleći o sebi, budući je obitelj dio njihove ličnosti.

Narušena je i identifikacija sa spolnom ulogom. Djevojčice će, zbog identifikacije s majkom, češće reagirati depresijom i pretjeranom odgovornošću. Osim oca, neće imati ni dobar model majke jer su majke obično preopterećene, stroge i nastoje djecu podčiniti ocu da bi održale prividni mir u kući i sl. Ako je majka alkoholičarka, djevojčica neće imati priliku naučiti bogatstvo i ljepotu ženskih uloga u obitelji i društvu.

Očevo odbacivanje sina negativno će se odraziti na učenje njegove muške uloge. Dječaci će često biti agresivni jer će od pijanog oca vidjeti da je to model rješavanja problema. Nastojat će podčinjavati druge za zadovoljenje svojih potreba, isprazno prenaglašavati svoju muškost, s vrlo malo smisla za tople odnose i suradnju. Ako majka pije, proći će puno vremena da steknu povjerenja u žene.

Djeca imaju poteškoća u davanju i primanju ljubavi i razrješavanju konflikata. Osjećaju se odbačeno i nevoljeno. S drugima ne dijele svoju tugu i osamljena su u svojoj nesreći. Nastoje da ih nitko ne zamjećuje, iako istovremeno čeznu za nečijom pažnjom. Zbog osamljenosti i srama smanjuje se šansa da zaliječe proživljene traume.

Višegodišnja napetost i uznemirenost, kao i trajna „rastrganost“ između roditelja ostavit će trajne posljedice na dječju psihu.

Zaključak

U Hrvatskoj ima oko 250.000 alkoholičara. Ako uzmemo da svaki u prosjeku ima dvoje djece dolazimo do zastrašujuće brojke. Toliko patnje, boli, stradanja. Što učiniti da se taj broj smanji, da se toj djeci pomogne?

Rješavanje problematike djece alkoholičara i smanjivanje njihova broja potrebno je gledati u sklopu smanjenja alkoholizma općenito, za što je potrebno podizanje svjesnosti čitavog društva o tom problemu, kao i općenito o problematici alkoholizma, te potom široka društvena akcija na tom planu.

Pojedine sporadične aktivnosti i programi raznih udruga ne mogu dati željene rezultate, pomažu pojedinačno, što je više vid prve pomoći, no njihova je vrijednost u službi inicijative i upozorenja društva na potrebu rješavanja te teške društvene problematike.

U preventivnom smislu govorimo o potrebi općeg smanjenja uzimanja alkohola, širokoj edukaciji populacije o štetnim posljedicama i rizičnosti pijenja te osiguravanjem uvjeta za odrastanja djece bez poticanja na pijenje alkohola.

U kurativnom smislu potrebno je rano otkrivanje i liječenje djece koja imaju posljedice zbog alkoholizma roditelja, uz obvezno istodobno liječenje alkoholizma roditelja i zahvaćanje cijelog obiteljskog sustava. Ukoliko liječenje ne dovede do rezultata, u obzir dolazi izdvajanje djeteta iz bolesne sredine.

U pogledu rehabilitacije valja istaknuti da je ona dugotrajna i da je potrebno puno godina da dijete izliječi svoje rane, stekne unutrašnju sigurnost i samopoštovanje i da uz kvalitetnog bračnog partnera svojoj djeci može pružiti sliku svijeta koji nije zastrašujući i u kojem se može živjeti skladno i zadovoljno.

◄ strana 1

Alk. gl. 4 /2010 (178) str. 3-5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES