početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 17.18

strana 19►

PRILOZI ČITATELJA

Slavimo proljeće

-dotiče nas zraka uskrsnog jutra

Poslije hladne zime dolazi proljeće. Zima prepušta svoje mjesto toplijem vremenu, a sunce će svakim danom biti sve više na nebu, a noći sve kraće. Ponavlja se ciklus koji iz godine u godinu ne mijenja svoj ritam. Ugasli život prirode budi se i cvjeta. I grane što su izgledale suhe i mrtve, prolistale su i zametnule cvijet. Skriveni život ponovno buja, pokazuje svoje boje i mirise što ih zimi nije bilo. Neobjašnjiva tajna prirodnog obnavljanja i novog početka!

Čovjek se toliko puta u svom životu uspava i ponovno probudi. Započne novi dan. Koliko je sigurnosti u nama da ćemo se sutra iznova probuditi i nastaviti tamo gdje smo jučer stali? Ipak, to nam rijetko ili nikada ne dođe na um. Svakog jutra, mi smo ponovno rođeni u naše dnevno postojanje. Svake noći mi “umiremo” i svako jutro smo “nanovo rođeni”. Velika prednost je što svaki dan imamo svježi početak - priliku da počnemo ispočetka a možemo napraviti novi izbor, izabrati nove stavove, nove načine ponašanja. Nismo ograničeni na uvijek isto - mi smo rođeni iznova i svakog jutra možemo odlučiti koje ćemo stavove zauzeti, slično kao što smo odlučiti koju ćemo odjeću taj dan nositi.

S početkom proljeća povezan je i najveći krščanski blagdan, Uskrs, koji u sebi nosi znakove buđenja života, ljubavi i nade. Čuti riječ Uskrs često znači da ste započeli svoj život iz vjere i uvjerenja da su vjera, nada i ljubav jače od smrti, obeshrabrenja, sumnji.

Uskrs oslobađa čovjeka . Koliko smo puta, kad nam je bilo teško, našli snage za novi uzlet, za novi cvijet i plod naših plemenitih nastojanja jer smo susretali Život koji ne gasne. I onda kad je bilo teško, kad se težina životnog križa pretvarala u težinu nadgrobne ploče i prijetila odustajanjem od daljnje borbe, nada u svitanje rađala je novi život.

Zamislite što bi bio naš život kad nebi bila unaprijed stvorena neka pravila, kad nebi postojali neki unaprijed i za sve zadani određeni zakoni. Oni nisu samo dobri, onakvi kakve bi mi željeli; treba očekivati i loše stvari i događaje. Da je svaka nova osoba koju susrećemo ili svaka osoba koja se vraća u naš život pozitivna, da nam donosi dar - život bi bio uvijek radostan. No to nije realno ni moguće. Često i sami, samo na osnovu svojih postavljenih „standarda“ očekujemo darove. Ponekad ih i ne prepoznamo, ne možemo vidjeti u neprilici i priliku da se promjenimo i primjetimo dobro. Npr. zastoj u prometu ne vidimo kao dar - a to može biti dar : prilika da vježbamo strpljenje, ili možda donosi i sam dar života. Svaki trenutak je savršen u svojoj biti. Sve, svaki novi dan, svako novo iskustvo, svaka osoba koje susrećemo, je dar. Pokloni nisu uvijek lijepi i slatki. No treba se potruditi u svakom otkriti njegovu „slatku“ stranu.

Prelijepo je početi novi dan a ponekad, kao što se meni dogodilo ove godine, početi godinu spontanim dokazom prijateljstva. Osjetiti da ti netko nesebično daruje svoje vrijeme i znanje kad ti treba, ne razmišljajući o utrošenom vremenu, možda propuštenom druženju na nekom drugom mjestu, naknadi u bilo kojem obliku. Prožme te osjećaj ugode, zadovoljstva, neka neopisiva toplina. Osjetiš blizinu Uskrsa! Poželimo što više takvih trenutaka u godini koja je pred nama.

Nakon neuspjeha, nezadovoljstva, osjećaja nemoći, dotiče nas zraka uskrsnog jutra. Svoje nove početke, uzlete i padove, sav trud i napor, poraze i klonuća, ushite i radosti, svako novo buđenje je pred nama. Zaželimo proljeće koje nema svoje jeseni. Iz te vjere, iz tog smjera kretanja naših dana dolaze uvijek novi životni sokovi i samo je takvo usmjerenje naših proljeća sposobno osmisliti naše postojanje.

Pripremila: prim.dr.sc.Mirjana Marković-Glamočak, dr.med.

“1000 GRADOVA - 1000 ŽIVOTA”

1000 cities 1000 lives logo

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2010.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je kampanju „1000 gradova – 1000 života“ povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2010. godine. Globalni cilj kampanje je povezivanje 1000 gradova sudionika širom svijeta tijekom tjedan dana sa istim ciljem – promocija zdravlja u urbanom okruženju. Drugi dio Kampanje pod nazivom „1000 života“ prepoznaje pojedinca kao pokretača promjena u urbanom okruženju koje imaju utjecaj na zdravlje sugrađana. Kao primjer navodi se dječak iz Japana koji boluje od astme, a u svome gradu bori se za zabranu pušenja. Cilj je prikupiti „1000 šampiona zdravlja“.

Tema obilježavanja „urbanizacija i zdravlje“ izabrana je prepoznajući utjecaj koji urbanizacija ima globalno na zdravlje i zdravlje svakog pojedinca. Povezanost zdravlja i urbanog okruženja očituje se u tome što urbani okoliš i urbanizacija imaju utjecaj na mnoge zdravstvene izazove povezane s vodom, okolišem, nasiljem i ozljedama, nezaraznim bolestima i faktorima rizika za nastanak kroničnih bolesti kao što su 􀀀uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola. Urbanizacija je povezana i s rizicima vezanim uz epidemije zaraznih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2007. godini statistički je evidentirano da je u svjetskim razmjerima populacija osoba koje žive u gradovima daleko premašila 50%, prvi puta u povijesti, a postotak i dalje raste. Do 2030. godine 6 od 10 osoba živjeti će u gradu, a taj broj narasti će na 7 od 10 do 2050. godine. Urbanizacija je nepovratan proces i trend koji je dio svijeta u kojem danas živimo.

Ogroman utjecaj na zdravlje u urbanom okruženju imaju faktori koji su izvan zdravstvenog sektora - socijalne odrednice zdravlja. Ti faktori uključuju fizičku okolinu, dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga, lokalnu upravu, prihode i obrazovne mogućnosti. Zarazne bolesti kao HIV/AIDS, kronične bolesti kao dijabetes i bolesti srca, mentalni poremećaji i smrt kao posljedica nasilja i prometnih nesreća također mogu nastati uz djelovanje ovih faktora.

Kako se glavni upravljači zdravljem u urbanom okruženju nalaze izvan zdravstvenog sektora potrebno je uspostavljati kontinuiranu međusektorsku suradnju i promovirati aktivnosti i rješenja za rješavanje zdravstvenih izazova u urbanom okruženju. Primjerice, urbano planiranje može promovirati zdravije životne navike i ponašanja investirajući u promet, osmišljavanjem i dizajniranjem prostora koji promoviraju i potiču fizičku aktivnost građana.

Svjetski dan zdravlja 2010. osmišljen je da privuče pažnju na teme urbanizacije i zdravlja, a obilježavanjem želimo podići svijest o zdravstvenim izazovima povezanim sa urbanizacijom i naglasiti potrebu za stavljanjem teme zdravlja u središte urbanog planiranja i aktivnosti različitih sektora koje imaju utjecaj na zdravlje građana. Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja želimo potaknuti kontinuiranu opredijeljenost povezivanju zdravlja u šire područje urbanih politika i strategija.

Želimo promovirati aktivnosti usmjerene na zdravstvene rizike kao posljedice urbanizacije:povećana izloženost faktorima iz okoliša (zagađenje zraka, vode, otpad itd),

povećana izloženost faktorima nastajanja nezaraznih bolesti (uporaba duhana, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, zlouporaba alkohola i droga),

povećana izloženost zaraznim bolestima (HIV/AIDS, TB, epidemijska gripa H1N1), povećana izloženost nasilju,

povećana izloženost prometnim nezgodama.

Želimo pokazati spremnost lokalne vlasti da stvara uvjete kontinuiranog podizanja kvalitete života svojih građana i usmjerenost na održivi razvoj.

U sklopu kampanje „1000 gradova – 1000 života“ Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je gradove da tijekom tjedna 7. - 11. travnja 2010. organiziraju različite aktivnosti, a vrhunac je zamišljen kao zatvaranje jedne prometnice za promet i otvaranje za građane. Cilj je ponuditi građanima različite aktivnosti, namijenjena za sve dobne skupine. Idealni dan za to je nedjelja 11. travnja. Grad Zagreb uključiti će se u kampanju Svjetske zdravstvene organizacije i obilježiti Svjetski dan zdravlja tijekom Tjedna zdravlja 11. - 15. travnja 2010. godine organizacijom različitih aktivnosti, a u nedjelju 11. travnja u centru Zagreba organizirati ćemo centralno događanje.

Za više informacija o Svjetskom danu zdravlja pogledajte na web stranici: http://www.who.int/world-health-day/2010

Marijana Prevendar, prof.scociologije

Grad Zagreb

Gradski ured za zdravstvo i branitelje

 

◄ strana 12

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 17.18

strana 19►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES