početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 8-11

strana 12 ►

IZ KLUBOVA

36. godišnja skupština KLA „Susedgrad“

Dana 15. veljače 2010. u prostorijama kluba održana je 36. godišnja skupština KLA „Susedgrad“. Dvorana u kojoj se održavala skupština bila je premala da primi sve drage goste pa smo morali imati otvorena vrata predvorja da bi svi mogli aktivno sudjelovati u njezinom radu. Skupština je na opće zadovoljstvo prisutnih protekla u otpušenoj i nadasve prijateljskoj atmosferi koju su i primjetno zadovoljni gosti posebno isticali tijekom rasprave. Uz obavezni protokolarni dio koji se sastojao od čitanja izvještaja o radu i stanju kluba, podjeli priznanja i prigodnih poklona za uspješnu apstinenciju, rasprave gostiju te domjenka na kraju skupštine tom je ozračju svakako pridonio gospodin Vilko Galovič - ulični svirač gitare koji je i sam sedmogodišnji apstinent. Nekako su se poklopili obljetnica Seljačke bune, Valentinovo, dani braka i prijateljstva i naša skupština pa je izmjenjivanje rada i glazbe, uz zajedničko pjevušenje svih prisutnih, značajno pridonijelo toj finoj i opuštenoj atmosferi.

Priznanja za uspješnu apstinenciju i prigodne poklone primili su Ivan Anušić za dvije godine, Stjepan Strmečki i Vesna Vučičević za tri, Mijo Mažić za deset godina, Drago Čegir za petnaest, Zdenko Cepak za dvadeset i Josip Hat za trideset. Dodjela priznanja svakome od njih bila je popraćena prigodnim stihovima koje je napisao i govorio Mladen Topolovec uz laganu gitarističku pratnju.

Uz veliki broj gostiju u raspravi snažno nas se dojmio gospodin Milan Štetić sa 43 godine apstinencijskog staža. Posebno velik pljesak zasluženo je dobio gospodin Zdravko Birač, predstavnik Vijeća gradske četvrti Podsused – Vrapče, ujedno i predstavnik Crvenog križa Grada Zagreba, koji je svojim govorom iskazao interes spomenutih institucija za otvorenu suradnju te u njihovo ime poklonio našem klubu izlet u Novi Vinodolski uz besplatan prijevoz i ručak. Gospodin Antun Prekrat (27 godina apstinencije), kustos Spomen muzeja - rodne kuće dr. Franje Tuđmana, sve nas je pozvao da posjetimo muzej u Velikom Trgovišću. U raspravi je svatko imao potrebu nešto reći (ponesen suzama kćeri g. Čegira) i iskazivanjem iskrenih osjećaja pa se ona malo otegnula, ali zato je besprijekorno organiziran domjenak u režiji gospođa Milke Topolovec, Ane Marinović i Ružice Munđer bio slađi uz druženje i priču.

Tako smo u ugodnom druženju proveli tri sata uz obavezno obećanje da ćemo se vidjeti i dogodine.

Mladen Topolovec, predsjednik kluba

29. skupština KLA „Ban Keglević“

Dana 17.12.2009. godine održana je skupština Kluba liječenih alkoholičara „Ban Keglević“. Po usvajanju dnevnog reda, izvješće o radu kluba u 2009. godini pročitao je predsjednik kluba Mile Đorđević.

Pravo na dodjelu priznanja za uspješnu apstinenciju stekli su: Andrija Ilinić za pet5 godina, Zvonimir Hudak za četiri godine, Mile Đorđević za tri godine, Damir Galović za dvije godine, Nina za dvije godine i Vjekoslav Vuk za jednu godinu.

Nakon predaje priznanja godišnjoj skupštini obratili su se gosti, članovi drugih klubova ZKLA – Zagreb.

Na kraju s ponosom obznanjujemo da će klub u 2010. godini proslaviti i dostojno obilježiti 30 godina rada i postojanja.

Zvonimir Hudak, tajnik KLA

Samoća

Biti sam, što je to? Odgovor znam i ne znam.

Biti sam je rupa u duši koja nemilosrdno nas guši. Dani su kratki, noći su duge.

Promatramo danju ljude oko sebe, dok noćima nešto oko srca nas zebe.

Maštamo i glumimo danju i noću, kao da sebi kažemo: e baš to hoću!

Ali raditi protiv sebe i svoje volje ne obećava životima našim ništa bolje.

Tražimo pomoć, onako, u sebi, jer samoća često tuđu pomoć ne bi.

Nije to tvrdoglavost niti spas, jednostavno biti sam, ušlo je u nas.

Voljeti i biti voljen htjeli bismo mi, ali opet najčešće ostanemo sami.

Biti sam, postane nam stil života, kao zmija koja oko plijena se omota.

Pokušavamo da nas netko shvati, ali ne želimo da zbog nas netko drugi pati.

Televizor, glazba, umor u duši i očima, prijatelj je naš u besanim noćima.

Bolest to nije, nego životna faza to tvrdim i nije to nikakva fraza.

Prolaze kroz to i mladi i stari i to nam ovaj kratki život kvari.

Možda ova razmišljanja nekom nisu suvisla, ali samci će shvatiti da itekako imaju smisla.

Životi nam prolaze brzo i polako, u dječjoj kašici to nazivamo-mlako.

Skeptik i nesretan ne bi trebalo biti i u toj samoći gorke suze liti.

Samoća ne može vječno da traje jer život nam sreću nudi i daje.

Depresiju i takvo stanje krijemo, kao da staro, gorko vino pijemo.

Svladati treba sve te teškoće, to se sigurno može kad se želi i hoće.

Pišem ovaj tekst, ali ne okovan lancima, pišem to sebi, životu i svim samcima.

Doći će i zore kad biti ćemo sretni, i danju radosni kao cvijetak proljetni.

Kažu, život brzo ide i vrijeme leti, lastavica sreće i nama će da sleti.

Dočekati ćemo noć i dan uskoro i poželjeti da nam sati teku sporo.

Biti sam, što je to?

Valjda je tako moralo biti, zato samoću treba zaboraviti.

Svatko od nas zaslužuje bolje sutra i sreću, i to prvo malu, pa veću i na kraju, najveću.

Neka i nama bolji vjetrovi zapušu i oslobode nam ranjenu i samotnu dušu.

Svim samcima ovo je napisano od srca, a ne da nam se život u samoći koprca.

Branimir Fabek, KLA „Samobor“

Višnja Kajzer najsestra 2009. godine

Božićno-novogodišnji domjenak u UKLA Slatina

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina pripremilo je 30. prosinca 2009. godine božićno-novogodišnji domjenak u prostorijama klubova, kao i svake godine.

Uz okićeno božićno drvce s mnogo blještavih svjećica i kuglica te balona u svim bojama koji su lepršali u zraku, okupile su se obitelji sa stručnim djelatnicima u klubu.

Ispod drvca je bilo i darova za djecu. Drvce je posebno okitio naš predsjednik Stanislav, a članice obitelji su svečano postavile stolove s priborom za jelo. Na stolu je bio svečani aranžman od borovih grančica s ukrasnom mašnom, a ispod božićnog drvca su bile jaslice koje je napravila i darovala jedna članica kluba. Svi smo bili uzbuđeni zbog svečane atmosfere, a i zbog onoga što je uslijedilo. Domjenak je otvorio i sve pozdravio Stanislav, koji se osvrnuo na rad kluba u proteklom razdoblju, na osipanje članova, te na sve manji broj novih članova.

Raspoloženje se podiglo kada je Krunoslav Matišić zasvirao na svojoj novoj crvenoj gitari, a svi zajedno otpjevali nekoliko božićnih pjesama i himnu klubova. Veselje se nastavilo. Pjesnikinja Julijana Milivojević i Višnja Kajzer su nam recitirale nove pjesme, a Ivka Matišić, majka uz pratnju sina Krunoslava, otpjevala pjesmu „Reci mi mama“.

Zatim je dr. Marija Turk-Kuči pozdravila sve prisutne, zaželjela svima sretne blagdane i svi smo čestitali Kruni 37 rođendan, da bude zdrav i da nastavi bolji i kvalitetniji život.

Slijedilo je novo uzbuđenje i čestitka tajnici UKLA na velikom priznanju što je izabrana za najsestru za 2009. godinu. Udruga hrvatskih pacijenata dodijelila joj je 2. prosinca 2009. godine u Zagrebu Zahvalnicu za nesebičan, humani rad i sve što čini na dobrobit pacijenata. Tom je prigodom HTV snimila Višnju i UKLA. To je bila prilika da se istakne njezin rad u klubovima tijekom trideset godina.

Istaknuli smo da je Višnja Kajzer, Slatinčanka s 32 godine radnog staža, od čega je kao viša patronažna sestra 25 godina provela u patronaži, to najviše i zaslužila.

Patronažne sestre su veza između pacijenata i obiteljskih liječnika, samostalne su i vrlo odgovorne u svom poslu jer brinu o cijeloj obitelji. Osim toga, sestra Višnja je tajnica UKLA Slatina, vrlo zaslužna za rad UKLA u Slatini. Volonter je u župnom Caritasu, surađuje s Centrom za socijalnu skrb, s gradskim društvom Crvenog križa, Udrugom dijabetičara i drugima, a piše i stihove i bavi se poezijom, kako kaže, za svoju dušu.

Čestitali smo Višnji, poklonili joj crvenu ružu i sliku s anđelima, jer je njima slična.

Svi smo sretni što i mi imamo najsestru godine, osobu koja je dokazala da nije važno samo biti dobar, već tu dobrotu dati i drugima.

Tako smo u lijepom druženju i veselju završili smo 2009. godinu, a to smo zaželjeli i svim klubovima u Hrvatskoj. Uz srdačan pozdrav,

Marija Turk-Kuči, dr. medicine, UKLA Slatina

Prof.dr.sc. Branko Lang (1933. - 1994.)

Šesnaest je godina prošlo od iznenadne smrti prof. dr. Branka Langa. Mi, starije generacije, po dobru se sjećamo rada na Klinici pod njegovim rukovodstvom, kao što se i mnogi ovisnici sjećaju svog liječenja iz toga doba.

Prof.dr.sc. Branko Lang je kao dugogodišnji suradnik naslijedio prof. dr. Vladimira Hudolina na dužnosti predstojnika Klinike za neurologiju, psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti Kliničke bolnice „Sestre milosrdnice’’ u Zagrebu i voditelja Centra za poučavanje i suzbijanje bolesti ovisnosti. Sudjelovao je u razvoju alkohološke službe u Hrvatskoj, osnovao brojne klubove liječenih alkoholičara i unaprijedio sustav liječenja alkoholizma. Obnašao je funkciju predstojnika u teškim ratnim godinama. Potaknuo je obnovu klubova liječenih alkoholičara poslije rata.

Bio je promotor brojnih medijskih aktivnosti. Više godina vodio je radijsku emisiju „Linija povjerenja’’ na II. programu Hrvatskog radija. Objavio je preko 150 znanstvenih i stručnih radova.

Prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber

◄ strana 6

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 8-11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES