početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 6,7

strana 8 ►

UZ VALENTINOVO

„Trijezni tramvaj“

I ove godine, već dvanaesti put za redom, stari, ali dotjeran, svima drag tramvaj kružio je polako i dostojanstveno ulicama Zagreba. Iako dva dana ranije, proslavili smo Valentinovo sa svojim sugrađanima. No, sve to ne traje samo tih nekoliko sati vožnje. Početak je već u planu rada Zajednice KLA za nadolazeću godinu, zatim se na prvom sastanku u novoj godini određuje uži krug organizatora, razrađuju se ideje za materijale koji će se dijeliti građanima na stanicama, planira se kako će tramvaj izgledati (da budu naše poruke svima jasne, da budemo uočljivi, ali s ukusom). Sat i pol prije glavnog okupljanja na trešnjevačku remizu dolaze svi koji će pomoći da tramvaj dobije novo ruho. Raspoređuju se cvijeće i materijali, kombiniraju srca s porukama, lagana nervoza je prisutna, ali sve uskoro poprima onakav izgled kakav mislimo da tramvaj uoči Dana zaljubljenih i treba imati.

Kad je taj najteži dio napravljen, krećemo prema Trgu bana Jelačića gdje nas očekuju gosti i ostatak ekipe. Prolazeći gradom, svi su pokazivali zanimanje i za tramvaj i za poruke koje su ga krasile. Na Trgu su nam se pridružili doc.dr.sc. Zoran Zoričić, doc.dr.sc. Darko Breitenfld (kao jedan od začetnika te akcije), dr. Nada Blažeković (načelnica Grdaskog ureda za zdravstvo), dopredsjednici HSKLA Damir Vodopivec i ZKLA Zlatko Topalović, predstavnici medija i naravno, naše Blanka i Zinka i naši brojni članovi. Cijelu atmosferu su uljepšale uvijek prisutne učenice Škole za primalje. Iako je nastala gužva, raspoloženje je bilo na visini. Sunce je dalo svoj obol atmosferi, a slike će ostati svjedoci još jednog nezaboravnog Dana zaljubljenih.

Iako su svi zaslužni za uspjeh ove posebne akcije, moram spomenuti ekipu na remizi. Kao i svake godine, Jozo je dovezao cvijeće, a Štefica, Boba, Branimir, Dmitar, Lojna i ostali koje sam propustila su, koristeći materijale i Macina srčeka iz našeg starog, dobrog tramvaja, uspjeli napraviti „Trijezni tramvaj zvan čežnja - ljubav“. Svi su bili izvrsni i svi zaslužuju sretno Valentinovo.

Tajnica ZKLAZ, Dušica Cesarec

Održan II. koncert „Andre Rieu in Berlin“

(srijeda, 17. veljače 2010.g.)

KLA „UTRINA“ organizirao je u ovoj godini, povodom Valentinova svoj II. koncert Andrea Riea, poznatog holandskog pijaniste svjetskog glasa, u novo uređenoj dvorani Mjesne samouprave Zapruđe, s posebnim stereo ozvučenjem.

Koncert „Andre Rieu in Schloss Schonbrunn, Vienna“, kao prvo predstavljanje Kluba, održano je u studenom mjesecu prošle godine, kao najava aktivnosti ovog Kluba na području Zajednice KLA Novi Zagreb. Iako, odaziv i zainteresiranost kod članova i apstinenata nije bila posebna, pročulo se o tome koncertu.

Naime, radi se o DVD reprodukciji na platnu veličine do 5 metara, s deseterostrukim stereo ozvučenjem i svjetlosnim efektima, kao u kino dvorani. Izvodila

su se dijela Johanna Straussa, ml., znači valceri, polke, koračnice. Dojam prisutnih bio je više nego očekivani. Tada je najavljen i slijedeći koncert – Andre Rieu in Berlin.

Pažljivo i smišljeno je izabran dan u mjesecu i na vrijeme su poslane pozivnice, poziv je objavljen na web stranici Hrvatskog saveza KLA, kao i podjela pozivnica u „Trijeznom tramvaju“. Ovaj puta je priređen i prigodni domjenak domaćih slastica, voćna bola, a sve to u znaku „Valentinova“, sa srčekima, svijećama crvene boje u staklenim kuglama, plutajuće svijeće u vodi, kao i svijeće u ukrasnom pijesku i u staklenom posudama.

Dojam s ovim ukrasnim efektima upaljenih svijeća, kada su se ugasila svijetla i kada su se začuli zvukovi violina u pratnji orkestra, postali su pravo umirujuće sredstvo za prepunu dvoranu očaranih slušatelja i ljubitelja starih romantičnih melodija, kao „Romana“, „Larina pjesma“, „Bolero“…

Vrhunac je bila izvedba dviju melodija s 300 škotskih gajdaša, a u pratnji orkestra Andre Riea. Taj vizualni događaj ulaska 300 gajdaša u berlinski amfiteatar, hodajući i svirajući u gajde, stvorile su dojam da ste i vi tamo, među publikom.

Na kraju, nije se pljeskalo samo orkestru, gajdašima, Andreu Rieu, već svima nama u prepunoj dvorani, oduševljeni i ushićeni onime što su slušajući i gledajući doživjeli.

Bilo je, zaista dojmljivo. Začuđujuće uzbudljivo, puno uzdaha i čestitaka.

Vladimir F. Augustič

Ples za Valentinovo ZKLA Krapinsko-zagorske županije

Zajednica Klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije (ZKLA KZŽ) je 13. veljače ove godine, povodom obilježavanja Valentinova, organizirala druženje uz muziku i ples s početkom u 18.00 sati u prostoru Društvenog doma u Maču.

Ples za Valentinovo je jedna od aktivnosti ZKLA KZŽ koja se održava drugu godinu zaredom s ciljem promicanja prijateljstva i zajedništva kao temeljnih vrijednosti zajednice.

Plesu za Valentinovo prisustvovalo je 40-tak članova klubova Zajednice s obiteljima. Druženju su prisustvovali klubovi zajednice, KLA „Jezera“ iz Bedekovčine, „Stubica“ iz Donje Stubice, „Kunagora“ iz Pregrade, „Videž“ iz Huma na Sutli, „Veliki Tabor“ iz Desinića te KLA „Bistrina“ iz Marije Bistrice.

Svrha društvenog i zabavnog života koji organizira klub liječenih alkoholičara jest prije svega učvršćivanje veza među članovima kluba, stvaranje dobrih prijateljskih veza koje imaju značaj u oporavku pojedinca i obitelji.

Ugodno druženje uz muziku i ples članova klubova trajalo je do 22.00 sata. Ovakve oblike druženja članova održavat ćemo i dalje.

Članovi ZKLA KZŽ

◄ strana 3

Alk. gl. 3 /2010 (177) str. 6,7

strana 8 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES