početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2010 (176) str. 5-7

strana 8 ►
PATRONAŽA - MIŠLJENJE

Patronaža da ili ne !?

Čitajući Alkohološki glasnik ne pamtim da sam nešto pročitao o patronaži u klubovima liječenih alkoholičara. Riječ patronaža (lat.)doslovce znači zaštita, pokroviteljstvo, okrilje. Pošto je klub ustrojen kao obiteljska zajednica, pa su u rad uključeni i članovi obitelji, koja je svrha patronaže i kada je provodimo?

1) kada apstinent ne dolazi na sastanke nekoliko puta,

2) nečija želja za posjetom,

3) suhi recidiv ili recidiv u pravom smislu riječi.

Što je recidiv nije potrebno objašnjavati, ali mogu navesti nekoliko razloga koji mogu dovesti do njega. To je gubitak samopouzdanja, gubitak samokontrole, neredovit dolazak na sastanke kluba. Upravo zbog takvih postupaka pojedinih članova potrebna nam je patronaža. Pod pojmom patronaže možemo smatrati i međusobno druženje i posjete u obliku jednomjesečnih ili tjednih kućnih posjeta. Zato patronažu ne treba shvatiti kao zlonamjernu posjetu, već kao jedan od vidova očuvanja apstinencije. Važno je napomenuti da u patronažu uz stručnog djelatnika poželjno je da idu iskusni apstinenti sa stabilnom i potvrđenom apstinencijom po mogućnosti bez recidiva. Između ostalog za očuvanje zdrave apstinencije su važne i izvan klupske aktivnosti u vidu druženja sa drugim klubovima, izleta, sportskih susreta i sl. Na kraju da zaključim kako bi rekao naš stručni djelatnik prof. Milan Čapalija: “ Klub je mjesto koje omogućuje pružanje međusobne podrške, davanje i primanje ljubavi, osobnog rasta i razvoja, ali uz neprestano učenje kako članova kluba tako i stručnog djelatnika. "

Trebamo li provoditi patronažu u klubovima u svakom slučaju odgovor je DA.

Čiča Nedjeljko, KLA Križevci

----: O :----

45. OBLJETNICA HRVATSKIH KLUBOVA

Udruga za trijezni, zdravi, umjereni i stvaralački ŽIVOT

KLA Maksimir „VLADIMIR HUDOLIN “ i Maksimirska naselja

Zajednica KLA Maksimira, Mob.: 091- 73 83 023

E-mail: darkob@kbsm.hr

Izvješće sa svečane sjednice o razvoju klubova u povodu 45. obljetnice hrvatskih KLA

Suvremeni razvoj alkohologije započeo je pred Drugi svjetski rat osnivanjem alkoholoških udruga samopomoći – tzv. Anonimnih alkoholičara. Oni se, kao i suvremeno ustanovno skupinsko liječenje alkoholičara, ubrzano širi svijetom, kao i u našim krajevima. Osnivanjem Centra za alkoholizam pri KB „M. Stojanović“ u Vinogradskoj cesti stvoreni su uvjeti za osnivanje i naših udruga samopomoći. Tako je iste 1964. godine osnovan i prvi klub liječenih alkoholičara na području velike općine Maksimir, a uskoro i deseci drugih klubova.

Na početku je struktura klubova liječenih alkoholičara, u skladu s političkim uređenjem, bila više direktivna, s manje anonimnosti i religijske usmjerenosti, ali od početka s terapeutskom i obiteljskom podrškom. Bilo je do tisuću klubova, a sada se u poratno vrijeme, nakon drastičnog ratnog sniženja, ustalilo na do stotinu KLA u Zagrebu i isto toliko u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najteže je bilo obnavljanje klubova. Oni su se poratno približili Anonimnim alkoholičarima, ali uz svoje terapeutske i obiteljske posebnosti, te dapače navele Anonimne alkoholičare da se pomalo približe i našem tzv. „sunčanom“ konceptu. Smanjeni radni pritisak na liječenje treba nadomjestiti prometno-sudsko– policijskim pritiskom, napose kod mlađih, pritiskom - motivacijom ostalih stručnjaka – u srednjoj dobi, te u područnom – susjedskom radu s neobaviještenim obiteljima, kako bi se izbjeglo prekasno liječenje zbog zdravstvenih i drugih teških posljedica.

Ponosni smo stanjem u terapiji i rehabilitaciji alkoholičara u Hrvatskoj, kao što smo i vrlo nezadovoljni stanjem u sprječavanju alkoholnih poremećaja u nas, a koje odgovara standardu pretvorbenih srednjeeuropskih zemalja.

Gotovo slučajnim okolnostima prvi je KLA osnovan 1964. godine u Maksimiru pa smo sretni da krajem 2009. godine možemo obilježiti 45. obljetnicu KLA i to s naglaskom na susretanje najstarijih apstinenata, koji nisu govorili samo o prošlosti, već je sastanak bio usmjeren i prema budućnosti.

Sjetili smo se svih ustanova koje prednjače u terapijskim postupcima, osobito osnivača hrvatske alkohologije prof.dr.sc. Vladimira Hudolina, kao i kasnijih predstojnika iste klinike (prof.dr.sc. Langa, prof.dr.sc. Thallera, prof.dr.sc. Buljana) i svih drugih terapeuta i liječenih alkoholičara, čemu sam i ja kao najstariji živući i aktivni sudionik - terapeut svjedočio.

Na kraju su liječeni alkoholičari predložili da se ime stručni doprinos dr. Vladimira Hudolina javno obilježi ulicom koja bi nosila njegovo ime.

Doc.dr.sc. Darko Breitenfeld

----: O :----

45. godina rada KLA „Maksimir“

Gosti:

doc.dr.sc. Zoran Zoričić, predsjednik ZKLA Zagreba iz KB „Sestre milosrdnice“,

prim.dr.sc. Željko Marinić iz P.B. „Sv.Ivan“,

dr. Nada Jagetić iz Crvenog križa,

gđa Maja Butorac, zamjenica predsjednika Vijeća gradske četvrti,

članovi iz mnogih drugih KLA

Domaćini:

doc.dr.sc.Darko Breitenfeld ,

predstavnici KLA koordinacije Maksimir.

Udruga klubova liječenih alkoholičara Maksimir broji šest klubova: „Bukovac“, „Barutanski jarak“, „Dinko Šimunović“, „Maksimirska naselja“, „Maksimir II“ i „Nova Tratinčica“. Ti su klubovi maksimalno stručno „pokriveni“.

KLA „Maksimirska naselja“ je ogranak KLA „Maksimir“, prvog kluba liječenih alkoholičara u Zagrebu i Hrvatskoj. Osnovao ga je prof.dr.sc. Vladimir Hudolin 1964. godine.

Klubove liječenih alkoholičara Gradske četvrti Maksimir i njihov rad svestrano podupire predsjednik gospodin Mario Pilaš. Kroz niz godina pokazao je puno razumijevanja za liječene alkoholičare, organizirao je okrugle stolove te sastanke nas, pedagoga, socijalne službe i policije.

Usko smo povezani s radom socijalne službe na tom području i svaki KLA ima „svog“ socijalnog radnika. To smo učvrstili 2000. godine na superviziji koju je vodila prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber.

Naši sastanci su male skupštine, ozbiljni planirani sastanci, no i prijateljska druženja. Ukratko, sastanci su okupljanja od životne važnosti.

Pri radu se držimo provjerenog modela, ali smo spremni i na sve novo što bi nam moglo pomoći da uspješnije apstiniramo i osjećamo se bolje. KLA „Maksimirska naselja“ probio je put u medije, pa smo tako bili sudionici u emisijama „Latinica“, „Dobro jutro, Hrvatska“ i „Republika“, pisali smo svoje ispovijesti u časopisima „Mila“, „Vjesnik“ i „Zaposlena žena“. Sve to možemo zahvaliti upornosti i velikom trudu našeg stručnog djelatnika doc.dr.sc. Darka Breitenfelda. Pod njegovom dirigentskom palicom naš „orkestar“ solidno funkcionira. Bitno je da nitko ne manjka.

I drugi KLA su otvoreni za suradnju s ostalima, članovi odlaze na druge godišnje skupštine, sastanke Zajednice KLA Zagreba. Imali smo veliki broj supervizija, koje ne smatramo nadzorom, nego uzajamnom podrškom, a tko nema podrške, ne može biti ni podrška drugima.

Od svog osnutka 1964. godine naši klubovi su ostali mjesto pomoći za brojne liječene alkoholičare, članove njihovih obitelji, mnoge prijatelje i suradnike, čiju suradnju i dalje očekujemo.

Prijatelji, koji primaju priznanja za apstinenciju, teško pronalaze riječi, ali svi ponavljaju jedno „Hvala našem klubu i njegovim članovima!“. Da, hvala im, jer tko zna gdje bismo bili danas bez njih. Puno je tu obitelji, koje su na svom putu prošle mnoge nevolje, uspjele su se uz svoju pomoć i pomoć KLA očuvati i postale uspješnije nego ikad prije.

Hvala „starim“ apstinentima, koji nam drže oči da vidimo i uši da čujemo. Hvala zamjenici predsjednika

gradske četvrti gospođi Vesni Butorac, koja je bila vrlo emotivna u svom govoru, jer su je naše priče duboko dirnule.

Hvala prim.dr.sc. Mariniću i dr. Jagetić na toplim pohvalnim riječima za našeg neumornog stručnog djelatnika doc.dr. Darka Breitenfelda. Hvala doc. dr.sc. Zoranu Zoričiću, sadašnjem predsjedniku Zajednice KLA Zagreba i učeniku doc.dr. Breitenfelda na dirljivim riječima i pohvalama te na kraju dodijeljenoj plaketi doc.dr. Breitenfeldu za 45 godina rada na području alkoholizma.

Veliko hvala velikom čovjeku od maksimirskih i drugih klubova liječenih alkoholičara.

Zdenka Domiter, KLA „Maksimirska naselja“

----: O :----

◄ strana 3

Alk. gl. 2 /2010 (176) str. 5-7

strana 8 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES