početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2010 (176) str. 3,4

strana 5 ►
PREDSTAVLJAMO VAM UDRUGU PODRŠKA

Osigurajmo socijalnu potporu u zajednici na kompetentan, profesionalan i odgovoran način

Društvo za socijalnu podršku - PODRŠKA

O Udruzi

Društvo za socijalnu podršku /PODRŠKA/ neprofitna je organizacija koja je osnovana 15. rujna 2003. godine s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja socijalnih usluga prema osobama u socijalnoj potrebi. Cilj joj je pružiti podršku onima koji se nađu na putu socijalne isključenosti.

U neposrednoj budućnosti cilj joj je postati koordinacijski i informacijski stožer svih zainteresiranih stručnih, pravnih i fizičkih osoba u pružanju pomoći i rješavanju svih prisutnih aktualnih problema.

Misija naše organizacije je osigurati i pružiti socijalnu potporu u zajednici na kompetentan, profesionalan i odgovoran način putem osnaživanja i sudjelovanja korisnika u pomažućem odnosu, ali i isticanja značenja ljudske dimenzije u tom procesu.

Članstvo udruge Podrška čine stručnjaci društvenih znanosti, prije svega socijalni radnici, dok u realizaciji samih projekata udruge, uz socijalne radnike, sudjeluju stručnjaci drugih profila, ovisno o tematskom području projekta. To su najčešće psihijatri, alkoholozi, psiholozi, medicinske sestre i drugi stručnjaci.

Članovi njeguju stručni i profesionalni pristup u rješavanju pojedinih socijalnih odnosno društvenih problema, što potvrđuje njihova kontinuirana naobrazba kroz sudjelovanje na stručnim skupovima, provođenje istraživačkog rada i stručno usavršavanje na poslijediplomskim studijima. Članovi udruge su aktivni članovi drugih neprofitnih organizacija te sudjeluju u njihovom neposrednom radu kao konzultanti, savjetodavci, stručni suradnici ili autori pojedinih projekata.

Tijekom svog postojanja razvili su se projekti i programi kojima se pokrivaju sljedeća područja djelovanja:

- za mlade osobe,

- za starije osobe,

- za osobe s invaliditetom,

- organiziranje građana,

- stručni skupovi

- međunarodna suradnja.

Projekt Modificiranje stavova mladih u vezi rizičnog ponašanja u periodu odrastanja

Najzastupljeniji i najrazvijeniji projekt Podrške je projekt Modificiranje stavova mladih u vezi rizičnog ponašanja u periodu odrastanja koji se provodi u kontinuitetu od 2008. godine, a koji je primarno namijenjen mladim osobama osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Navedenu populaciju želi se informirati o rizičnim ponašanjima u razdoblju intenzivnog odrastanja. U okviru projekta naglasak je stavljen na štetnosti konzumiranja alkohola i psihoaktivnih tvari te sve prisutnijeg problema klađenja i kockanja među mladima, kao i štetnih posljedica korištenja interneta.

Cilj ovog projekta je osnažiti mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kako bismo prevenirali rizična ponašanja, posebno u području konzumiranja i eksperimentiranja alkoholom i drogama, ali i drugih ovisnosti, kao što je klađenje i kockanje, s krajnjim ciljem postizanja veće kvalitete življenja mladih osoba.

Projekt se temelji na provedenom pilot istraživanju i dobivenim podacima o vrlo visokom postotku konzumacije alkohola i droga, slijedom čega je napravljen program edukativnih radionica o problemu ovisnosti te organizirano savjetovanje elektronskom poštom.

Ciljevi ovog projekta ostvaruju se putem edukativnih materijala, letaka, brošura o područjima problema vezanih uz alkoholizam, ovisnosti, kockanje/klađenje, te ovisnost o internetu i knjižice pod nazivom «Hvala, ne! Ovisnosti o alkoholu, drogi, internetu, kocki i klađenju» koja uz navedene ovisnosti sadrži i poglavlje preporuke roditeljima kako postati uspješan roditelj. Provedbom navedenih aktivnosti tijekom 2009. godine obuhvaćeno je ukupno preko 1000 osoba, što uključuje mlade osobe, ali i široku javnost o navedenim problemima mladih.

Kako bi se postigla maksimalna uspješnost i primijenjenost samog projekta sklopljeno je partnerstvo s Udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET i Udrugom mladih GRUBIŠA (Grubišno Polje).

Potrebitost za provođenjem ovog projekta iskazale su i državne i lokalne institucije kroz financijsku potporu. Projekt je financijski potpomognulo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grad Zagreb, Gradski ured za odgoj, obrazovanje i šport i Zagrebačka županija.

E- savjetovanje

Od projektnih aktivnosti posebno bih istaknula e-savjetovalište, oblik elektronskog savjetovanja putem web stranice DRUŠTVA PODRŠKA (www.drustvo-podrska.hr). Zahvaljujući suvremenoj informatičkoj tehnologiji, osobito bliskoj mlađoj populaciji, omogućeno je informatičko savjetovanje o navedenim ovisnostima koje provode socijalni radnici, psihijatri i psiholozi. Web stranice Podrške ujedno omogućuju dostupnost različitog edukativnog materijala.

E-savjetovalište namijenjeno je svim mladima koji imaju pitanja, dvojbe, nedoumice vezane uz vlastitu ovisnost, ovisnost člana obitelji ili prijatelja. Oni mogu postaviti pitanja i dobiti odgovore. Pri tome, ukoliko žele, mogu ostati i anonimni. U savjetovalištu radi stručni tim za područja ovisnosti.

Za ovaj oblik savjetovanja odlučili smo se uzimajući u obzir činjenicu da je internet najrasprostranjeniji medij među mladom populacijom te je prostor na kojem svatko može saznati sve što ga zanima o problemima ovisnosti i rizičnog ponašanja, kako za sebe tako i za druge. Iako je u prvotnoj varijanti projekt namijenjen mladima, zanimljivo je da se u e-savjetovanje ne uključuju samo mladi, već i članovi njihove uže i šire obitelji koji traže informaciju. Na taj način je i ciljana skupina ovog Projekta proširena –ne odnosi se samo na modificiranje stavova i ponašanja mladih, već i na njihovu užu obitelj.

E-savjetovanje nije usko ograničeno na jedno područje, nego je omogućeno i dostupno svima u potrebi. Kako bismo osigurali dostupnost edukativnog materijala i sadržaja široj populaciji, na web stranici nalaze se odgovori na najčešće postavljena pitanja u e-savjetovalištu.

Od ožujka 2009. godine, kada je otvoren prostor i e-mail adresa e-savjetovaliste@drustvo-podrska.hr

pa do kraja godine, zabilježili smo preko 100 upita. Pitanja vezana uz ovisnost postavljali su mladi, ali i roditelji koji su željeli dobiti više informacija o problemu ovisnosti o alkoholu i drugim ovisnostima, gdje mogu potražiti i dobiti pomoć.

U okviru Podrške razvijeni su i sljedeći programi:

Program Psiho-socijalne potpore članovima obitelji osoba oboljelih od depresije provodi se s ciljem poboljšanja kvalitete življenja članova obitelji osoba s depresivnim teškoćama. Namijenjen je članovima obitelji (supružnicima i djeci) osoba s dijagnozom depresije, kao i osobama s utvrđenom dijagnozom. U okviru projekta provode se edukacijske radionice, pruža se psihosocijalna potpora putem psiho-socijalnih radionica, grupnog i individualnog psihoterapeutskog rada. Tijekom 2008. godine provedeno je istraživanje o stupnju depresije kod osoba s invaliditetom. Ovaj program financijski je potpomogao Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom (2008. i 2009.).

Program Samo-zastupanje i zagovaranje osoba s intelektualnim teškoćama je program putem kojeg želimo poboljšati kvalitetu življenja za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Cilj nam je potaknuti razvoj samoodređenja kroz učenje socijalnih vještina, provesti uspješnu socijalizaciju i snalaženje u izvan-institucijskim okolnostima, usvojiti vještine svakodnevnih životnih aktivnosti te usvojiti bolje komunikacijske vještine. U okviru projekta osnivaju se grupe i radionice za samo-zastupanje te se provode brojne praktične aktivnosti u zajednici.

Projekt je financijski potpomogla Zagrebačka županija 2008. godine.

Program „Jačanje organizirane pomoći građana“ provodi se od rujna 2007. godine pružanjem savjetodavnih oblika pomoći nevladinim organizacijama, državnim i privatnim institucijama i pojedinim skupinama građana s ciljem što uspješnijeg organiziranja i rješavanja specifične problematike. U okviru ovog programa uspostavljena je suradnja i partnerstvo s Udrugom za unapređenje življenja LET, prilikom čega je realizirana stručna psihosocijalna pomoć zaposlenicima i članovima Udruge LET. Nadalje, potpisan je ugovor o suradnji s Udrugom LET na projektu Jačanje socijalnih kompetencija jednoroditeljskih obitelji te smo ostvarili realizaciju aktivnosti evaluacije projekta dvije godine zaredom. Udruga LET je financirala ovaj dio projekta. Kroz suradnju i partnerstvo s Udrugom OAZA pružena je stručna pomoć pri pisanju pet projekata na volonterskoj osnovi članova Udruge.

Katarina Radat, dipl. soc. radnik,  predsjednica PODRŠKE

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 2 /2010 (176) str. 3,4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES