početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 1 /2010 (175) str. 16-20

početna ►

IZ KLUBOVA

Izvješće o radu KLA „Studenski grad“ za 2009. godinu

Kao i dosadašnjih godina, u 2009. godini glavna zadaća kluba bilo je uspješno održavanje apstinencije liječenih alkoholičara, rehabilitacija i resocijalizacija te nauk o obiteljskom životu.

Klub trenutno ima 13 članova, od toga su 4 samca.

Prošle godine je troje liječenih alkoholičara samo prošlo kroz klub, a 4 člana su prestala su dolaziti.

S obzirom na vrlo rašireno mišljenje da je prestankom pijenja sve riješeno, posebna je pozornost u radu kluba posvećena promjeni ponašanja liječenih alkoholičara kao jednom od najtežih oštećenja u alkoholizmu. Gotovo da i nije bilo sastanka na kojem taj problem nije dotaknut, bilo izlaganjima naše stručne djelatnice med. sestre Ane Koštro i njenim zorno iznesenim primjedbama, usporedbama i važnosti, bilo u razgovorima ostalih članova kluba iznošenjem vlastitih problema i načinima rješavanja.

Nadalje, jedna od prevladavajućih tema bila je i važnost obiteljskog liječenja tj. sudjelovanja članova obitelji liječenog alkoholičara u radu kluba.

Izostankom toga, jednog od najvažnijih čimbenika u liječenju alkoholizma, a sistemom „sam se uvalio pa neka se sam i izvlači” uspješnost liječenja znatno je umanjena. Stoga i danas ponovno naglašavamo ovaj problem jer „sam se neće izvući”, a kao što znamo, „njihov“ problem je i problem cijele obitelji.

I protekle godine klub je aktivno sudjelovao u radu HSKLA, Zajednice KLA Zagreb, Koordinacije KLA Dubrava, uspješno je surađivao s bolnicama „Sestre milosrdnice” i „Vrapče”, Gradskim uredom za rad, zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje, Gradskom četvrti Gornja Dubrava, no izostala je potpuna suradnja sa socijalnim službama, sudskim nadzornicima i liječnicima obiteljske medicine, tako da „mreža” ipak ne funkcionira u potpunosti, a KLA postaju sve važnija karika u liječenje alkoholizma, pa i kao pravni subjekt. Sve smo izloženiji, a sve više ostajemo sami.

Prioritet u sljedećoj godini bit će nam intenziviranje rada na već iznošenim problemima, uključivanje većeg broja članova u vanjske aktivnosti kluba, povećanje posjećenosti sastanaka, a postojeća atmosfera u klubu kao i budući novi prostor daje nam za pravo očekivati da će rezultati u sljedećem razdoblju biti i bolji, na veće zadovoljstvo svih naših članova i njihovih obitelji.

Marijan Hrenić, Predsjednik Kluba:

----: O :----

Usamljeni borci u KLA „Zdravi život“ u Svetoj Mariji vjeruju u povratak temeljima

U prostorijama KUD-a „Ivan Mustač-Kantor“ u Svetoj Mariji sastala se 21. prosinca preostala skupina liječenih alkoholičara „Zdravi život“ iz Svete Marije. Pozvali su u goste predstavnike srodnog kluba „Nada“ iz Kotoribe, kako bi im bili potpora omasovljenju. Okupili su se i kako bi simbolično ukazali na svoje postojanje i kako bi proslavili 11-tu apstinencijsku godinu Željka Balenta (45) iz Donjeg Mihaljevca. Stručna djelatnica Marija Janković kazala je kako već dvije godine nisu imali godišnje skupštine jer im je većina članova bolesna, dio je pokojnih, jedan dio je u recidivu, a novi ne dolaze u klub i da ona danas praktički radi s tri člana.

„Klub „Zdravi život“ iduće će godine proslaviti 20-tu obljetnicu osnutka, on se ne smije ugasiti, mora ostati i opstati“ kazao je Mato Matolek, jedan od klupskih osnivača. Dodao je kako je klub bio utočište posrnulih iz čitavog donjeg Međimurja, susjednog Prekodravlja, pa i Čakovca, te da su na njemu uspješne temelje izgradili klubovi u Kotoribi i Donjoj Dubravi. „Kroz klub je do sada prošlo 200-tinjak ljudi. Srećom, dio se drži zdravog života, a nažalost neke su alkoholom izazvane bolesti pokosile,“ kazao je 71- godišnji Stjepan Frančić- Fićo, koji je apstinent 17 godina i desna je ruka stručnoj djelatnici. Uz blagdanski stol, razmjenu iskustava i davanje međusobne potpore, izrazili su radost što je u njihove redove došla i prva žena koju je alkohol pobijedio. „Tu je tek kratko. Učinit ćemo sve da joj ostatak života protekne u apstinenciji“ zaželjela joj je gđa Janković, obećavši kako će svi biti uz nju, te kako će, ostane li u klubu, dogodine za nju napraviti još veće slavlje.

M. Grubić

----: O :----

Splitski liječeni alkoholičari uveličali proslavu 40-godišnjice Odjela za alkoholizam na Rabu

Mnogo toga se promijenilo, a uspomene…

RAB - Splitski liječeni alkoholičari i članovi njihovih obitelji, članovi klubova „Jadrantrans“, „Spinut“, „Lučac-Manuš i „Feniks“ u pratnji svojih vrsnih terapeuta dr. Stjepe Botterija i Mate Smolčića, vmt., ovoga vikenda bili su na trodnevnom izletu. Tom su prilikom kao gosti uveličali svečanost obilježavanja 40 godina rada Odjela za ovisnosti o alkoholu Psihijatrijske bolnice Rab.

Uvodnom izlaganju na temu „Bolnica jučer i danas“ nazočili su svi djelatnici bolnice kao i gosti iz Splita, a dr. Slaven Zudenigo, šef odjela za alkoholizam i dr. Vesna Šendula Jengić, ravnateljica bolnice, uz dr. Botterija evocirali su uspomene iz davnih dana, kada je suradnja Bolnice i klubova liječenih alkoholičara diljem Hrvatske bila odlična, a splitski klubovi su bili među brojnijima. Domaćini nisu propustili priliku spomenuti i prve suradnike u borbi protiv alkoholizma, među kojima se u samom početku pa i kasnije isticao osnivač prof. dr. Vladimir Hudolin, svjetski priznat alkoholog te Vera Bahun, prof. i dr. Zvonko Bahun. Pripomenimo, kazao je tom prilikom dr. Stjepo Botteri, samo na splitskom području u to vrijeme djelovala su 52 kluba liječenih alkoholičara, a tijekom Domovinskog rata i kasnijih društvenih promjena, klubovi su se osuli i ostala samo dva kluba „Jadrantrans“ i „Split“, čiji su terapeuti bili dr. Botteri i Mate Smolčić, a zahvaljujući njihovom ustrajnom radu, danas brojimo 15 takvih klubova na našem području.

Za sudionike ove svečanosti upriličeno je predstavljanje i posjet Odjelu, pa su se splitski apstinenti prisjetili davnih dana, kada su liječeni na ovom odjelu, uz konstataciju da se u međuvremenu puno toga promijenilo, ali uspomene naviru kao da je to bilo jučer.

Okruglom stolu dan je velik publicitet, a uz domaćine dr. Slavena Zudeniga i ravnateljicu bolnice dr. Vesnu Šendula Jengić, nazočili su i gosti iz Splita, kao i dr. Tomislav Lesica iz KBC Rijeka, Klinike za psihijatriju, Odsjek za bolesti ovisnosti, dr. Duško Wolfl iz Regionalnog centar za alkoholizam, Maja Karabegović iz PB Jankomir, Odjel za bolesti ovisnosti te predstavnici klubova liječenih alkoholičara iz Rovinja, Matulja, Opatije, Senja i drugih mjesta. Bilo je riječi i o davanju disulfirama pacijentima. Dok su neki terapeuti u dilemi, riječki terapeuti kažu kako ovaj lijek nije štetan i da može korisno poslužiti. Svi govornici Okruglog stola složili su se da su nastale brojne promjene na području liječenja i rehabilitacije alkoholičara, te da sudbina u borbi za suzbijanje ovisnosti nije ružičasta, ali upornim radom i velikim zalaganjem cijelog društva moguće je sve to popraviti. I na kraju, zaključeno je kako je neophodno i na proljeće 2010. održati sličan sastanak, na kojem bi se što kvalitetnije animirala javnost, kako bi se više pozornosti posvetilo aktualnim problemima alkohologije i nalaženju kvalitetnijeg rješenja za povezivanje bolničkog liječenja i klupske suradnje.

Pošto su ljubazni domaćini gostima pokazali Odjel za alkoholizam, kao i brojne sadržaje ove bolnice, priredili su i domjenak.

Jednodnevni boravak u Bolnici Rab, podsjetio me na davne dane, razdoblje od 1975. do 1977. godine, kada sam sa članovima Kluba liječenih alkoholičara „Dalmacijacenent“ i njihovim stručnim djelatnicima dr. Ivom Bućanom, dr. Mirkom Mikelićem i mojim dragim prijateljem Matom Marovićem (u ulozi novinara, kao i ovoga puta), posjetio Bolnicu Rab, o čemu sam opširnije pisao u „Al-Klubu“.

I na kraju, odlučio sam da ovaj koristan susret predočim i čitateljima našeg dragog „Alkohološkog glasnika“, pa sam na tu temu porazgovarao s dr. Vesnom Šendula Jengić, koja ovdje radi od 1984. godine. „Odjel za ovisnosti je u to vrijeme brojao preko 140 bolesnika, a pacijenti su uglavnom bili iz Rijeke, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Primorsko-goranske županije“, rekla je dr Šendula Jengić, i nastavila: „Boravak pacijenta trajao je dva do tri mjeseca s utvrđenim programom. Radilo se u terapijskim zajednicama i radnim grupama, a terapeuti koji su radili samo s bolesnicima bili su zapravo educirani liječnici „Hudolinove škole“. Ono što sam naučila na tom Odjelu, zasigurno je negdje označilo i moj daljnji put i razvoj pa sam nakon pet godina i magistrirala na ovisnostima. Velika ljubav prema ovom radu me „prikovala“ za ovu sredinu. Ova se bolnica sastoji od osam odjela, 480 bolesnika, među kojima je jedan i Odjel za bolesti ovisnosti i granična stanja. Ono što smo primijetili jest da postoji trend porasta bolesti ovisnosti i to ne samo alkoholizma, nego i različitih vrsta ovisnosti, a vrlo često se alkoholizam udružuje s konzumiranjem različitih drugih opojnih sredstava i tableta, kao i da se sve više na liječenje javljaju mlađe osobe…“, kazala je dr. Šendula Jengić.

Dr. Slaven Zudenigo, specijalist psihijatar i šef Odjela za bolesti ovisnosti, anksiozne poremećaje i granična stanja u Psihijatrijskoj bolnici Rab, također je jedan od naših sugovornika, koji nam je na naše pitanje; „Nekad i danas“ odgovorio: „Ako je suditi po pričanjima o tome kako je bilo prije nego sam se ovdje zaposlio, „bilo je tako da se je radilo po modelu „Hudolinove škole“, po tipu terapeutske zajednice. U početku je boravak pacijenta mogao biti minimalno 90 dana do šest mjeseci. Važno je istaknuti suradnju radnih organizacija s bolesnicima i bolnicama koja je postojala u to vrijeme, u smislu da je pacijent dolazio na liječenje, a nakon otpusta on je trebao biti briga kluba liječenih alkoholičara i savjetovališta u poduzećima.

U početku Domovinskog rata, a i nešto kasnije došlo je do zastoja u liječenju i terapijskim postupcima, tako da se i broj pacijenata drastično smanjio, da bi se negdje 2005. do 2006. godine, kada sam postavljen za šefa Odjela, to stanje malo promijenilo, u smislu da smo uveli nove terapijske postupke. Uveli smo drugačiju psihofarmakoterapiju. Zadnjih godina stavili smo naglasak na radno-okupacionu terapiju, gdje su bolesnnici većim dijelom zaokupljeni raznim aktivnostima, kao što su likovna radionica, stolarska radionica, izrada nakita i izrada raznih predmeta. Naravno, imamo i polje lavande, koje je naš biser. Radimo ukrasne predmete od lavande s mirisom lavande. Važno je reći da na samom odjelu nemamo više ciljanih dolazaka iz radnih organizacija, ali nam dolaze nam mlađe dobne skupine i bolesnici koji uz ovisnost u komorbiditetu imaju i još neku dodatnu psihijatrijsku bolest, a često se i pojavljuje polivalentna ovisnost, što znači da osoba nije ovisna samo o jednoj psihoaktivnoj tvari ili alkoholu, nego o alkoholu i više psihoaktivnih tvari. Naravno, terapijski procesi su prilagođeni takvim osobama. Danas također radimo po principu terapijske zajednice i imamo i mikro-grupe, pri čemu se ističe psihoterapijski rad…“, između ostaloga je kazao dr. Zudenigo.

Davor Grgat

----: O :----

Radno rekreativni izlet na Sljeme KLA „Remetinec Gaj“

Predivne kasnojesenske, blago prohladne, ali suncem okupane subote, 21. studenoga 2009., članovi kluba „Remetinec Gaj“ s članovima svojih obitelji organizirano su se zaputili na cjelodnevni izlet na dobro poznatu Zagrebačku goru Medvednicu.

Već je ranije planiran, a zahvaljujući prikupljenim donacijama te odličnom organizacijom naše predsjednice gđe Vere Majdek, realiziran izlet koji je ostavio za sobom mnoštvo pozitivnih dojmova.

Generacijski šarolika i vesela družba, bilo nas je ukupno 27, započela je izlet sastankom na početnoj točki, Mihaljevcu, uz okretište tramvaja. Osobito nas je obradovala prisutnost „naše“ službene terapeutkinje prim. dr. Vesne Golik- Gruber sa suprugom, koja je uz svojeg krasnog pudla, malu čupavu simpatičnu životinjicu, obogatila izlet svojom pozitivnom energijom, uz osmijeh svih.

Naša vrijedna članica gđa Majstorović bila je osobito aktivna, u šetnji nas je nudila prhkim i svježim pecivima. Valja spomenuti i neke članove kluba koji su se zaputili na Medvednicu pješice, te se pridružili grupici, čime je su članovi KLA „Remetinec-Gaj“ bili na broju.

Lagana šetnja, ugodni razgovori, opuštena atmosfera i osjećaj stapanja s prirodom u svakome je pobudilo dojam koliko je lijepo biti dijelom prirode daleko od zagušljivosti gradske vreve kojoj smo svakodnevno izloženi i osjećaja da se svi bolje osjećamo bez alkohola.

Šetnju smo prije okončanja zapečatili dolaskom do hotela „Snježna Kraljica“. Naša krajnja točka, ali i početna za konkretno druženje bio je hotel „Tomislavov dom“, gdje je pripremljen domjenak uz slatke šarolike delikatese samih članova. Bila je to prilika i za kako neformalno, tako i formalno druženje uz osvrt na rad u klubu i naše aktivnosti, čime možemo zaključiti da je izlet bio „radno rekreativni“.

Šećer na kraju bila je tombola koja je organizirana uz osobno izrađene i donesene darove.

Duženje se protegnulo do kasnijih poslijepodnevnih sati kad se družba zajednički uputila prema svojim domova, uz želju da se ovakvi izleti što češće organiziraju.

Amin Jacoub, KLA „Remetinec-Gaj“

----: O :----

IZ TISKA

HLZ-Psihijatrijsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti

HSKLA

ŽOKLA- PGŽ

GRAD MALI LOŠINJ

KLA “Bonaca”

organiziraju:V. međunarodnu lošinjsku ljetnu školu o alkoholizmu 11.6. - 13.6.2010.

Broj slobodnih mjesta: 100 osoba

Smještaj: 25 jednokrevetnih soba/pogled na park + 30 dvokrevetnih soba/pogled na park +10 dvokrevetnih soba /morska strana

Hotel: AURORA****

Usluga: polupansion

CIJENE I UVJETI: polupansion po osobi i danu:

- u dvokrevetnoj sobi/pogled na park 304,00 kn

- u dvokrevetnoj sobi/morska strana 333,00 kn

- u jednokrevetnoj sobi/pogled na park 377,00 kn

Molim sve zainteresirane koji imaju namjeru izlagati u ovoj školi o svojim iskustvima, metodama i postignućima, a koji bi bili korisni za sve terapeute u smislu unapređenja rada u klubovima, da na vrijeme pripreme svoje prezentacije u power pointu.

Prezentacije dostaviti e-mailom na adresu: branko.lakner1@ri.t-com.hr

http://webograd.tportal.hr/blakner/Vskola

◄ strana 11

Alk. gl. 1 /2010 (175) str. 16-20

početna ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES