početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 1 /2010 (175) str. 11-15

strana 16►

IZ KLUBOVA

40. godišnja skupština koprivničkog KLA „Centar“

Dana 14. studenoga 2009. godine obilježili smo 40 godina kontinuiranog rada KLA „Centar“. Svečani dio skupštine održan je u dvorani „Domoljub“ Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici. Došli su nam dragi gosti i uzvanici, g. Zvonimir Mršić, gradonačelnik, koji nas podupire, gđa dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, čije prostore koristimo za svoje terapijske sastanke, gđa Lidija Vuljak, sutkinja Općinskog suda u Koprivnici, s kojim također surađujemo, gđa Aleksandra Krnjašić iz MUP-a, Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije, prijašnji terapeuti koji su radili u klubu, te dragi i rado viđeni prijatelji iz petnaest klubova.

Sve nas je pozdravio i skupštinu otvorio g. Marijan Đurđic, predsjednik KLA „Centar“.

Na početku je Mješoviti pjevački zbor „Podravka“ izveo Himnu liječenih alkoholičara, te smo minutom šutnje odali počast umrlim članovima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli radu kluba. Zbor je izveo još četiri prekrasne pjesme iz svog repertoara. Nakon toga se predstavilo Kulturno-umjetničko društvo „Glogovac“ svojom izvedbom folklornih pjesama i plesova. Sam kraj programa uljepšala su nam prozna dijela naših stvaratelja, pjesnika g. Franje Strbada i pokojnog nam člana g. Vjekoslava Slame te izvedba g. Ivana Prebježića koji je otpjevao pjesmu „Mi imamos mnogos problemos“ s kojom je nastupao na festivalu „50 plus“.

Nastavili smo s radom skupštine kojom je predsjedao g. Ivan Prebježić. Podnesena su izvješća o radu kluba našeg predsjednika g. Marijana Đurđica, blagajnički izvještaj koji je pripremila gđa Ivanka Đula, a u ime Nadzornog odbora je g. Boško Stojković potvrdio da je financijski izvještaj i poslovanje kluba u skladu sa zakonom.

Slijedilo je razrješenje funkcija starog Predsjedništva i imenovanje novog. Za članove Predsjedništva izabrani su: g. Marijan Đurđic za predsjednika, gđa Vesna Vedriš, za dopredsjednika, g. Zlatko Ivanušec za tajnika, gđa Ivanka Đula za blagajnika, grupovođe gđa Ana Orošić, g. Ivica Gal i g. Milan Radanac za članove, te gđa Biserka Zlatar, stručna djelatnica, za člana.

Naš stručni djelatnik, gđa Milica Pakasin, osvrnula se u svom izlaganju na rad kluba od samog početka davne 1969. godine. G. Zlatko Ivanušec, član kluba, izradio je prezentaciju događanja i ljudi koji su dio povijesti kluba. Osnivači kluba bili su g. Ivan Lazar i gđa Anica Ranilović, koji su došli na proslavu naše obljetnice. Vrlo velik doprinos u radu kluba imao je pokojni dr. Dragutin Tot. Kasnije taj rad podržavaju dr. Mladen Brezovec, dr. Davorka Gazdek, te sadašnja ravnateljica dr. Draženka Vadla. Kroz klub je u ovih 40 godina prošlo oko 800 članova. Utemeljeni su i mnogi projekti koji doprinose liječenju i poboljšanju kvalitete života kao što su: časopis „Staze“, Pjevački zbor „Centar“, Sportski susreti koji traju još i danas i štandovi u gradu. U tom radu sudjelovala su i 24 terapeuta koji su prošli kroz klub u proteklih 40 godina.

Također se nastoje kroz projekte potpore osposobiti i novi dostručni djelatnici koji će biti pomoć u stručnom vođenju kluba.

Po završetku ovog izlaganja slijedio je najsvečaniji i najosjećajniji dio - podjela priznanja za apstinenciju. G. Zlatko Topalović, dopredsjednik HSKLA, prvo je predao klubu Priznanje za 40 godina doprinosa alkohološkoj djelatnosti i pomoć u promicanju trijeznog, zdravog i sretnog obiteljskog života u zajednici. Ove je godine za uspješnu apstinenciju priznanje primilo 18 članova kluba, i to redom: 4 člana za jednu godinu, 2 za dvije godine, 2 za tri godine, 3 za četiri i 4 za pet godina, Stjepan Jug za deset godina, Ivan Lupinski za dvadeset godina i Ivan Prebježić za trideset godina apstinencije.

Podijeljene su i zahvalnice bivšim terapeutima koji su se odazvali našem pozivu, nažalost neki su bili spriječeni zbog bolesti, zatim starim apstinentima, kao i donatorima i svima koji podupiru rad kluba. G. Prebježić, počasni predsjednik KLA, zahvalio je svim prisutnima i završio skupštinu, te pozivao sve prisutne na domjenak u Društveni dom Vinicak, gdje smo se još družili uz riječ gostiju, mlade tamburašice i slavljeničku tortu.

Jasminka Dedi, član obitelji, KLA „Centar“, Koprivnica

----: O :----

40 godina rada KLA „Zaprešić“

Izvješće sa svečane skupštine kluba

“Hvala im i slava!” - nažalost, tim se riječima kroz suze morao zaključiti uvodni dio ove svečane skupštine. Kako i priliči, minutom šutnje smo odali počast svim preminulim članovima, predsjednicima i tajnicima koji su u minulih četrdeset godina djelovali u klubu, no ozračje je bilo tužno i zbog tragične smrti našeg člana i prijatelja Miljenka Pavičića gotovo na sam dan održavanja skupštine... na dan kada je trebao primiti priznanje za godinu dana apstinencije. Poguban recidiv i smrt. Ostaju neutješne mlada supruga i mala kćerkica. Tužno.

Skupštinu smo održali 19. studenoga 2009. u predvečernjim satima u Udruženju obrtnika Zaprešića u nazočnosti šezdesetak članova i gostiju iz srodnih klubova s područja Zagreba i Zagrebačke županije, kao i posebnih gostiju iz Poglavarstva grada Zaprešića, te iz psihijatrijskih bolnica Vrapče i Jankomir.

Uz proceduralne točke dnevnog reda valja istaknuti da su izabrani novi tajnik, kao i novi članovi Nadzornog odbora kluba. Uručena su priznanja članovima Rudolfu Cipeku za pet godina apstinencije i Davorinu Tomažinu za dvije godine apstinencije.

S posebnim zadovoljstvom i pažnjom pratili smo riječi pohvale i sugestije dr. sc. Korone Nenadić-Šviglin iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, koja se osvrnula na svečani jubilej, odnosno 40-godišnjicu našeg kluba s dr. Verom Prohić na čelu.

Posebno svijetli trenuci ove svečane skupštine vezani su uz osobu i djelo dr. Prohić. Prije četrdeset godina, kao odlučna mlada žena i medicinski autoritet na početku karijere, bila je glavni inicijator i osnivač ovoga kluba. Kako je i sama istaknula, u ovaj se klub dolazilo i dolazi svih ovih četrdeset godina svakoga tjedna po dva sata. Dolazilo se uvijek iznova, s uvijek istom ljudskom i stručnom misijom - pomoći svakom liječenom alkoholičaru i njegovoj obitelji u borbi protiv ovisnosti. Svaka je njezina riječ u ovih četrdeset godina imala svoju težinu, ali i blagost, te ovisno o situaciji, bila izrečena i uz dozu humora, a ponekad i povišenim tonom - samo da se pomogne, dâ savjet i ohrabri, da se ukaže na problem i osvijesti da postoji i ona druga, istinska kvaliteta života. Nakon toplih riječi dr. Prohić koja s ovom skupštinom odlazi s mjesta terapeutkinje kluba, ostaje njeno obećanje da će i ubuduće posjećivati klub u koji je uvijek dobro došla. Hvala Vam, gđo doktor za sve ove godine, za Vaše strpljenje i posvećenost; hvala Vam za svaki život u kome vedrina caruje.

Nova mlada snaga na mjestu stručne djelatnice kluba izabrana je ovom svečanom skupštinom, a to je gđa Jelena Klinčić-Đurovski. Njezin volonterski rad u klubu datira unatrag godinu dana, što uz njezinu stručnost kao dipl. soc. radnice i iskustvo iz Centra za alkoholizam i druge ovisnosti pri Psihijatrijskoj bolnici Vrapče predstavlja argumente za kvalitetno obavljanje tako delikatne zadaće. Jelena je u nekoliko riječi izrazila vjeru u svoju buduću misiju, pa joj kao članovi kluba želimo sav mogući uspjeh, jer to svakako predstavlja i naš uspjeh. Svakako treba napomenuti da će gđi Jeleni u njenom radu svojom stručnošću i iskustvom i dalje pomagati Blaženka Magnabosca, vms.

Povodom ovog jubileja dodijeljena nam je plaketa grada Zaprešića za uspješan rad kluba. Uz riječi priznanja i pohvale, plaketu je u ime g. Turka, gradonačelnika grada, uručio njegov zamjenik, g. Stjepan Orgulan. Tom je prilikom posebno napomenuo da očekuje da dr. Prohić za sljedeće dane grada bude predložena za javno priznanje, odnosno nagradu grada Zaprešića. G. Orgulan je dodao da će grad i dalje podupirati klub i pratiti njegove nove planove i projekte.

U nastavku skupštine izrazili smo zahvale sponzorima kluba, posebice g. Zemljaku iz Auto-škole Zemljak, čijom ljubaznošću već godinama imamo na raspolaganju prostor za održavanje sastanaka kluba, kao i gđi Šiber iz Obrtničkog doma Zaprešić, koja nam svake godine izlazi u susret s prostorom za održavanje godišnje skupštine.

Riječ-dvije uzeli su također i naši gosti, članovi srodnih klubova - KLA „Susedgrad“, „Petrica Kerempuh“, „Pešćenica“, „ZET“, „Dugave“, „Bedekovčina“ i „Petar Zrinski“ - čestitajući nam na radu i iznoseći svoja korisna iskustva. U tom svjetlu treba istaknuti i izlaganje više medicinske sestre iz Psihijatrijske bolnice Jankomir, u čijoj su pratnji bila i dvojica pacijenata na liječenju.

U neobaveznom dijelu skupštine bio je upriličen prigodni domjenak kome su se sa zadovoljstvom odazvali svi gosti i članovi kluba. U ugodnoj atmosferi druženje je potrajalo do večernjih sati.

Slaven Krpan, KLA „Zaprešić“

----: O :----

Dr. Vera i ja

mala priča u 2 dijela

1. dio

Bio je početak 1985. godine. Uspeo sam se na alkoholičarski Olimp. Pa sam tako, primjerice, bio iznimno ponosan na činjenicu što je u tucetu krčmi, birtija ili špelunki, tamošnje osoblje već samo znalo što pijem. Omiljeno piće bi se sâmo, hitro i šutke, materijaliziralo ispred mene. Nije se gubilo vrijeme na glupo naručivanje. Nadalje, iznimno mi je bilo milo što sam u lokalnoj (a i široj) populaciji kao ispičutura budio strahopoštovanje svojim zavidnim kapacitetima u ispijanju žestica. To će reći, da sam na desetke mokre braće mogao glatko spremiti pod stol, a ja sam se još uvijek nekako mogao dovući do svoga kućnog praga na svoje obje noge, a ne četveronoške. U nemarnom odnosu prema poslu te zapostavljanju obitelji, ja sam, valjda, bio prvak one tam’ pokojne države. I tako dalje, i tako dalje, da se ne hvalim...

Naravno da je takvo dugotrajno, nadasve zdravstveno neodgovorno ponašanje, došlo na naplatu. I to u vidu raspada, kako se to pjesnički kaže, cijelog mog psihofizičkog sustava. Po lijek za moju boljeticu poslali su me u Vinogradsku bolnicu. Tamo me je pokušavao pribrati dr. Mauricio Troncoso. Sjajan čovjek, sjajan doktor! Usporedo s obiteljskom terapijom tamo, počeo sam odlaziti i u KLA „Zaprešić“ koji je vodila – dr. Vera Prohić.

Još sjajniji čovjek, još sjajniji doktor! Ne sramim se reći da je to bila simpatija na prvu loptu, i prema klubu i prema dr. Prohić. U klubu mi je bilo lijepo, jer je tamo bilo puno vrlo živopisnih likova i osim toga smjelo se dimiti (eh, kako to je bilo lijepo vrijeme bez ovih, današnjih, meni neobjašnjivih zabrana!). Dr. Prohić me je od samih početaka fascinirala svojim maestralnim vođenjem svakog sastanka. Plijenila je svojom ležernošću, duhovitošću, a nadasve svojom kompetentnošću. Mi, “mokri” mudrijaši, u pravilu bismo upeli sve snage da pokušamo umanjiti svoje zasluge na polju alkoholizma, to jest, da s beskrajnom “lucidnošću” pokušamo dokazati da smo na liječenje zalutali spletom svakojakih nespretnih okolnosti ili nesporazuma (lošim položajima zvijezda, zlobom šefa s posla i zlobom zlih ukućana, na primjer.) Najčešće bi dr. Prohić ta naša filozofiranja gotovo nezainteresirano, ali strpljivo saslušala, da bi onda s iznimnom koncentracijom te gotovo kirurškom preciznošću „secirala” svakoga od nas. Mene je to jako zabavljalo, mada najčešće, i nažalost, za to nije bilo razloga. Ukratko, divio sam se njenoj sposobnosti da je nakon tolikog posla kojeg je imala u svojoj ambulanti još imala volje s beskrajnim razumijevanjem slušati naše basne i bajke.

I da skratim, beskrajno sam zahvalan što su mi dr. Troncoso, a poglavito dr. Vera Prohić usadili u um nekoliko zapovijedi za suzdržavanje od pijenja i koje su, hvala Bogu, tamo i uhvatile korijenje. (U stvari, sve te manje i veće „zapovijedi i cake” se svode na jednostavno – zaboraviti alkohol!)

2. dio

I tako, moja je malenkost živjela preko dvadeset godina u čvrstom uvjerenju da nema šanse da ikada više taknem bocu. Bilo je tako do prošlog prosinca kada se nisam dotakao boce, već cijeloga kanistra. Rakije.

Taj kanistar (potpomognut cijelim arsenalom „bombica“) bio je školski primjer svega onoga što se događa liječenom alkiću koji zaboravi riječi svoga terapeuta. Badava su postojali savjeti na kojima je dobra dr. Prohić grlo izgubila od silnog ponavljanja.

Ukratko, ako sam onomad dosegao Olimp, ovaj puta sam se uspeo na Himalaju. U roku manjem od desetak dana uspio sam prebaciti dnevnu normu iz one, junačke ‘85. godine. Osjećaj je bio fenomenalan! Osim što nakon dva tjedna nisam mogao, jesti, spavati, stajati, sjediti i ležati, a u želucu mi je bilo kao da sam progutao bunt bodljikave žice.

Dalji redoslijed događanja, štovani čitatelji, vjerujem, pogađate. Vrapče. Famozna „podmornica“ i tri tjedna novogodišnjeg zimovanja tamo i – slavni povratak (nakon gotovo četvrt stoljeća!) u KLA „Zaprešić“. I koga nalazim tamo? Dr. Prohić!

Koliko god mi je bilo teško i bilo me sram zbog tog nebuloznog recidiva, bilo mi je drago ponovno vidjeti svoju omiljenu doktoricu! Njoj sigurno nije... no, toplo se nadam da ćemo se ubuduće sretati na nekim drugim mjestima i s mnogo vedrijim razlozima!

Epilog

Jedna stara, istočnjačka poslovica kaže: „Ako spasiš jednog čovjeka, spasio si čitavo čovječanstvo“. A ja dr. Veri mogu reći da je to spašavanje zasigurno obavila uvelike pridonijevši spasu moje lude glave (i, naravno, svih onih koji ovise o njenom ispravnom funkcioniranju.) A po onome što sam ja vidio kao plod njenog četrdesetogodišnjeg plodnog minulog rada, spasila je veliki dio čovječanstva. Svaka čast!

Hvala Vam, gospođo Vero Prohić!

Mladen Malkoč, KLA „Zaprešić“

----: O :----

Održana 28. godišnja skupština klubova „Gornja Kustošija“ i „Centar Kustošija“

U prostorima knjižnice „Vladimir Nazor" održana je dana 23.11.2009. godine redovna 28. zajednička godišnja skupština klubova „Gornja Kustošija" i „Centar Kustošija".

Uz većinu članova obaju klubova skupštini su prisustvovali i dragi gosti iz prijateljskih klubova iz Novog Zagreba, Susedgrada, Travnog, Sigeta, Prečkog, Selske ceste, Dubrave, Voltinog, Svetog Duha te niza drugih. Poseban gost bio je Zlatko Topalović, koji redovno prati rad klubova, a sam uspješno apstinira već 35 godina. U radu skupštine sudjelovale su i stručne djelatnice klubova - prof. Sanja Jelić, koja djeluje u klubu „Gornja Kustošija" i dr.sc. Korona Nenadić-Šviglin iz kluba „Centar Kustošija". Nakon opširnih izvještaja o radu klubova te izvještaja blagajnika i nadzornih odbora slijedila je dodjela priznanja i cvijeća za uspješnu apstinenciju: Bruni Brliću, Anki Cindori, Draganu Gagiću, Hrvoju Horvatu, Ivanu Lisaku, Mili Žaniću i Nikoli Živkoviću za jednu godinu apstinencije, Senki Petek te Josipu Stanišaku za dvije godine, a Josipu Petrovečkom za tri godine apstinencije. Nakon toga se uz čestitke i pljesak razvila živa rasprava u kojoj su sudjelovali i gosti iz drugih klubova koji su pohvalili izvještaje radu i poželjeli mnogo sreće klubu u nastavku njegova rada kao i što dulju i uspješnu apstinenciju svim članovima.

Potom je u prostorijama kluba održan prigodni domjenak uz ugodno druženje koji je protekao u lijepoj i prijateljskoj atmosferi.

Senka Petek, prof., član KLA „Centar Kustošija"

----: O :----

◄ strana 6

Alk. gl. 1 /2010 (175) str. 11-15

strana 16►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES