početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 16

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 17,18

strana 19 ►

RAZNO

Uz blagdanski ugođaj

Unuci – sadržaj i smisao života baka i djedova

Razmišljala sam što je lakše: pisati o nečemu što nemaš, a želiš ili o onome što imaš i u tome uživaš? Ne znam odgovor, mislim da svaka situacija može biti izazov na svoj način, no kada sam razmišljala o ovoj temi, situacija je bila jasna: pišem o unucima koje još nemam, a želim.

Zašto uopće željeti unuke? Zar sam zaboravila koliko je brige, neprospavanih noći, neodgledanih filmova i nepročitanih knjiga i svega što još nisam spomenula ostalo uz odrastanje moje djece, koja su se tek prije nekoliko godina osamostalila?

Nisam zaboravila, ali ni ne želim, jer ne žalim ni za sekundom brige, igre, razgovora ili utrošenog slobodnog vremena koje sam im podarila. Više pamtim vrijeme provedeno uz moju baku (druga baka i djedovi su ranije umrli) kojoj nikada ništa nije bilo teško, s kojom sam odlazila na izlete, zajedno smo brinule o cvijeću, voćkama, a istovremeno čitale i razgovarale o pročitanim knjigama, kazališnim i kino predstavama... Ništa i nikad joj nije bilo teško, sve dok se u 90-tima nije sa svima oprostila i zauvijek zaspala.

Lijepe uspomene iz djetinjstva vezane uz baku vjerojatno su isto poticaj da i sam poželiš biti u toj ulozi. Baka i djed – to su riječi vrijedne ljubavi.

Donedavno se pojam djeda i bake povezivao s osobinama: stari, onemoćali, nazadni. Često su prikazani kao da su ispali iz nekog drugog vremena. Bake nose sijedu punđu i naočale, pokraj njih zadovoljno prede mačka dok one pletu odjeću za unučiće. Djedove se prepoznaje po bradici, čitanju novina, odmaranju u fotelji ili na kauču.

U protekla su dva desetljeća unuci dobili ″nove″ bake i djedove: tolerantnije i spremnije pomoći nego prije, samostalnije i ujedno više uključene u obiteljski život. Današnje bake i djedovi ne samo da žive dulje od generacija prije njih, nego su i zdraviji, obrazovaniji i imućniji. U mnogim kulturama bake i djedovi u životima unučadi nikad prije nisu imali tako važnu ulogu kao danas. A vrijedi i obratno: za starije osobe kontakt s unučićima ima sve veće značenje. I znanstvenici su skrenuli pogled s najuže obitelji i prvi ga put usmjerili na odnos baka, djedova i unučadi. Najveći broj ljudi polovinu života provede u obitelji s djecom. Odlazak djece većina teško doživljava jer se život bitno mijenja. Roditelji se tada osjećaju stari, bez obzira na godine života, a unuci im donose osvježenje. Postat ćete djed i baka - vijest je koja se rado prima. Može stići na različite načine, no u svakom slučaju, novost je tu, i jedna je stvar sigurna: više ništa neće biti kao prije!

Za mnoge djedove i bake, vijest o rođenju unuka ne može biti sretnija. Bavljenje unucima često postaje sadržaj i smisao života. Dolazak unuka navješćuje početak cijele nove generacije u obitelji. Bake i djedovi osjećaju da stare, međutim, ako je to cijena koju će platiti da bi uživali u vremenu koje će posvetiti unucima, ali i unuci njima, onda je pogodba vrlo dobra.

Unuke i bake i djedove veže poseban odnos. I jedni i drugi su izvan glavne struje društva. Djeca su „premlada“, a bake i djedovi „prestari“. Osim toga, bake i djedovi ne nose teret svakodnevnih obaveza oko djece koji nose roditelji pa su ih tako djeca bolje prihvaćaju i mogu si priuštiti da u tom odnosu budu opušteni i neopterećeni.

Bake i djedovi su živa poveznica s prošlošću. Dijeleći i prepričavajući uspomene iz svog djetinjstva, ali i priče iz razdoblja kada su njihovi roditelji bili djeca, pomažu unucima da se bolje povežu sa svojom obitelji. Najljepši dar koji bake i djedovi mogu pružiti svojim unucima jest prvenstveno bezuvjetna ljubav, a onda i bezuvjetna podrška.

Zajedničko provođenje vremena nije samo prilika da djeca nešto nauče, već prilika da i bake i djedovi nešto nauče te, ono najvažnije, da međusobno razgovaraju. Bake i djedovi svojim unucima mogu pokazati da stariti ne znači prepustiti se dosadi. Živeći sa svrhom i s pozitivnim stavom šalju svojim unucima poruku da je život lijep i ugodan bez obzira na godine.

Mala djeca svoje bake i djedove vide kao ljude koji će se s njima igrati i koji će se lijepo prema njima ponašati. Odrastanjem, njihov je odnos prvenstveno zajedništvo i međusobno zabavljanje. Bake i djedovi ih slušaju bez osuđivanja i doživljavaju ih kao nekoga kome mogu vjerovati.

Važno je i u kojoj životnoj dobi postajemo bake/djedovi, mada je to najmanje u našoj nadležnosti. „Bake na vrijeme“ (između 45 i 60 godina) rekle su kako im unuci znače najviše na svijetu, a „prijevremene bake“ nisu zadovoljne novom ulogom i teško su je prihvatile. Bake i djedovi koji su to postali kasnije u životu (nakon svoje 70. godine) izjavili su da se osjećaju zakinutima jer će s unucima provesti manje vremena te da više nisu ni psihički ni fizički spremni na sve aktivnosti koje unuče podrazumijeva.

Roditelji bi trebali poticati bake i djedove na što češće posjete unucima, omogućiti im da se osjećaju dobrodošlima i radovati se njihovom utjecaju na svoju djecu. Najveći dar koji unuci mogu dobiti od svojih baka i djedova je ljubav, a najljepši dar koji roditelji mogu dobiti od svojih roditelja je pomoć u odgoju.

Postati baka ili djed zahtijeva prvenstveno osoban rast, priliku da sazrijemo, a onda blizak odnos s unucima i podržavanje roditelja. Novi članovi obitelji, djeca naše djece, su osvježenje, radost, a i „terapija“ za najrazličitije psihičke, ali i fizičke probleme. Rijetko čujemo da baku boli glava, kralježnica ili da se mora odmoriti ako će doći unuci koji su im povjereni. Poznajem prijateljice koje više nemaju ni problem s povišenim krvnim tlakom otkada čuvaju unučad! Istina je da ta briga ne smije trajati cijeli dan pa niti uvijek dan za danom jer se javi premorenost zbog prevelikog napora, što umanjuje osjećaj ugode i sreće.

Zato i međusobno druženje treba dozirati pa će druženje s unucima kao svojevrsnim nastavkom našeg života i odgoja naše (već odrasle) djece biti okrunjeno zajedničkim zadovoljstvom i osjećajem koristi i sreće u životu koji je još pred nama. U ovo božićno vrijeme prava je prilika poželjeti da i mi, koji još nismo bake ili djedovi, to što prije postanemo.

Priredila: prim.dr.sc. Mirjana Marković-Glamočak, dr.med.

----: O :----

Novi ciklus predavanja za stručne djelatnike

u klubovima liječenih alkoholičara

Nakon održanog početnog predavanja na temu „Seminar senzibilizacije“, namijenjenog svim zainteresiranim profilima djelatnika koji se u svom radu susreću s problemom alkoholizma, te osobama zainteresiranim za rad u klubovima liječenih alkoholičara, polovinom studenog održan je i drugi modul „Uloga KLA u liječenju alkoholizma”. Organizatori je bio HSKLA, u suradnji s Klinikom za psihijatriju KB «Sestre milosrdnice» u Zagrebu.

Seminar je održan u dvije grupe, a svaka je trajala tri dana. Tako je odlučeno zbog velikog interesa, ukupno je prisustvovalo 55 polaznika. Kao i u prethodnim edukacijama (I. ciklus započeo je u 2006, a II. ciklus u 2008. godini), najviše je bilo socijalnih radnika, a sudjelovali su i liječnici, pedagozi, više medicinske sestre i dipl.teolog, te liječeni alkoholičari s dugogodišnjom apstinencijom

Seminar će biti nastavljen III. modulom u proljetnom semestru 2010.

Tajnica: Dušica Cesarec

----: O :----

Imam 51 godinu, udana sam, majka dvoje odrasle djece. Po struci ekonomski tehničar. Privatna sam poduzetnica. Sa suprugom liječenim alkoholičarom, apstinentom 8 godina, aktivna sam u klubu Karlovac.

Odluku da krenem na seminar za dostručnog djelatnika donijela sam jer osjećam potrebu da svoje osobno iskustvo s problemima alkoholizma u obitelji upotpunim stručnim znanjem i na taj način pomognem onima koji tu pomoć trebaju i žele.

Marija

----: O :----

----: O :----

◄ strana 16

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 17,18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES