početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 13,14,15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Od Međugorja do Slavonskog Broda

 

Krenimo redom! Tridesetak članova čakovečkog KLA „Dr.M. Golubić“ u organizaciji Saveza klubova liječenih alkoholičara Međimurja krenulo je 19. rujna na hodočašće u Međugorje. Uz molitvu, ali i smijeh, šalu i pjesmu, put nam je brzo i neprimjetno prošao. U Međugorju nas je dočekalo predivno jutro i gospođa Sanja Pleša, supruga gospodina Velimira Pleše, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru (oboje su Čakovčanci). Ljubazna gospođa Pleša provela je dan s nama i vodila nas te pokazivala ovo predivno mjesto. Dan je prošao kao treptaj oka i svi smo polako žudili za krevetom i snom. Umorni, ali zadovoljni i veseli pošli smo na počinak jer smo već sljedećeg dana išli u Mostar, gdje nas je u zgradi Hrvatskog konzulata primio gospodin Velimir Pleša. Tu smo se malo okrijepili, a gospodin Pleša nas je ukratko upoznao s poratnom poviješću Mostara, da bi nas potom i osobno proveo Mostarom. Koristim ovu priliku da gospođi i gospodinu Pleša u ime svih Međimuraca iskreno zahvalim za gostoprimstvo i više nego srdačan i topli doček. No kako to biva - što je lijepo, kratko traje, u mislima smo se već polako spremali kući. Na putu za Čakovec odlučeno je da ovo moramo ponoviti iduće godine, ali onda ćemo ostati dan duže.

Nismo dugo mirovali! Dana 29. rujna bili smo na 29. godišnjoj skupštini Oglednog kluba liječenih alkoholičara „Sveti Ivan“ u Jankomiru. Naša putovanja Lijepom našom time ne završavaju.

Na godišnjoj skupštini KLA „Toplice“ u Krapinskim Toplicama bili smo 7. studenoga, a u Koprivnici na 40-oj godišnjoj skupštini KLA „Centar“ 14. studenoga. Nepotrebno je naglašavati da smo svugdje dočekani kao stari prijatelji i znanci, nasmiješenih lica i sretni što se opet vidimo i borimo dalje. To još uvijek nije sve.

U Prelogu je 20. studenoga održana godišnja skupština saveza KLA Međimurja, a potom je u Domu kulture Prelog dramska skupina udruge „Žarek upanja“ izvela kazališnu predstavu „Edina Zala“ koja se bavi tematikom ovisničkih ponašanja.

Dana 21. studenoga već smo bili u Slavonskom Brodu na Večerima poezije, gdje smo nastupili s tri rada. Radove su čitale Danica i Danka, koja je dobila veliki pljesak, a otac Željko nije mogao sakriti suze jer je njezin rad bio posvećen njemu.

I opet veliko hvala našim prijateljima iz Slavonije koji su se pokazali kao dobri organizatori i ljubazni domaćini.

Rajko Sanjković, KLA „Dr.Mato Golubić“, Čakovec

----: O :----

Danas

Danas je dan drugačiji od drugih. Danas je dan, kad mogu reći da sam zaista sretna. Pitate se zašto? Sad ću vam ispričati…

Sve je počelo prije mnogo, mnogo godina, kad su se moji roditelji vjenčali. Nitko nije slutio da će im se u brak zavući razlog za svađe i mnogo neprospavanih noći. Naime, moj je tata počeo piti, najprije samo kad bi izašao s prijateljima. Bili su mladi par i nisu imali pojma da je to prvi znak za zabrinutost. Tata je pio umjereno, ponekad bi mu se zalomila koja „litrica“ viška. Ja sam se već rodila, sagradili smo novu kuću, preselili se u nju i dobila sam brata i sestru. Zvuči kao obiteljska idila, zar ne? Vjerujte, nije. Tada su započeli pravi problemi. Kako su godine prolazile, tata je sve češće i sve više pio. On i mama bi se redovito sukobljavali zbog koječega. Sjećam se mnogih neprospavanih noći kada bi tata kući stigao pijan, vikao na mamu ili bi jednostavno vikao zato jer mu se vikalo. Kao da je bilo danas, pamtim svaki dan kada bi tata bio pijan. Osjećala sam se kao da mi je netko uzeo mog tatu, zamijenio ga nekom groznom osobom i poslao ga natrag. Prezirala sam čovjeka koji bi postao kad bi popio. A najviše od svega, mrzila sam alkohol. On mi je bio najveći neprijatelj kojeg sam svim srcem htjela uništiti, ali nisam znala kako. S tom mržnjom živjela sam još dugo godina. Razgovarali bismo s tatom puno puta o tom problemu. Kad je bio trijezan, saslušao nas je i obećao to popraviti, ali onda bi opet popio i sve bi palo u vodu. I tako u krug, sve dok jednog dana mami nije dozlogrdilo. Tada je rekla je tati da se odluči između obitelji i alkohola. Tata se odlučio za nas i krenuo na liječenje. To su bili najneizvjesniji dani mog života.

Znala sam da tata, kad nešto želi, to i ostvari, ali nisam bila sigurna da to želi dovoljno jako.

Sada sam potpuno sigurna. Moj je tata uspio pobijediti tu okrutnu ovisnost i zajedno s nama stvoriti novi i ljepši život. Bila sam najponosnija kći na svijetu kada sam stajala uz bok tati koji je primao priznanje za prvu godinu apstinencije.

Znam da to nije gotovo, znam da nas čeka borba kroz cijeli život, ali sigurna sam da je moj tata dovoljno jak i da ima dovoljno jaku želju da se odupre toj napasti. Tata, ponosim se tobom!

Danka B.

----: O :----

Prva godišnja skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije

Dana 7. studenoga 2009. god. u 16 sati u Domu kulture Mače održana je I. godišnja skupština Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije. Okupili su se članovi Zajednice KLAKZ županije i izglasali nepovjerenje dosadašnjoj predsjednici. Za novu je predsjednicu jednoglasno izabrana Valentina Hanžek, dipl.soc. radnica iz Donje Stubice, koja je u planu za sljedeću godinu istaknula i neke novine. Između ostalog, u planu je organizacija Sportskih igara liječenih alkoholičara u Zagorju te prijava za domaćinstvo Večeri pučke poezije iduće godine, na čijem ovogodišnjem izdanju 21. studenoga u Slavonskom Brodu sudjeluju i članovi zagorskih klubova. Ciljevi su i financiranje edukacije stručnih djelatnika te intenziviranje suradnje s Centrom za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje pri Zavodu za javno zdravstvo i suradnje s jedinicama lokalne samouprave u vidu otvaranja i podržavanja rada novih klubova. Zajednicu inače čini šest klubova liječenih alkoholičara koji svojim djelovanjem obuhvaćaju cijelu županiju: „Stubica“, „Jezera“ iz Bedekovčine, „Kunagora“ iz Pregrade, „Toplice“ iz Krapinskih Toplica, „Videž“ iz Huma na Sutli te „Bistrina“ iz Marije Bistrice, čije je osnivanje na godišnjoj skupštini istaknuto kao najveći uspjeh Zajednice u njezinom jednogodišnjem djelovanju. U podnesenim izvješćima navedena je i proslava Valentinova, te sudjelovanje na sportskim igrama u Kašini, a radilo se i na suzbijanju alkoholizma i prekomjernog konzumiranja alkohola te na prevenciji izdavanjem prigodne brošure.

Tajnik ZKLAKZ županije: Damir Vragović

----: O :----

Kuhali fileke

Članovi Kluba liječenih alkoholičara „Nada“ iz Kotoribe odazvali su se pozivu svoje općine i sudjelovali na proslavi Dana Kotoribe. Jedna od manifestacija bila je i Filekijada na kojoj je bilo 20-tak mjesnih udruga. „Nadini“ kuhari plasirali su se na sredinu ljestvice kvalitete spravljene hrane.

Zabilježio: Mladen Grubić

Osnovan Klub „Bistrina“ u Mariji Bistrici

Na inicijativu Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije osnovan je klub „Bistrina“ u Mariji Bistrici.

Problemu alkoholizma punu važnost pridao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Zlatko Koren kada nam je ustupio naslovnicu u Pastoralno-duhovnom vodiču Župe Marija Bistrica. U vodiču smo najavili župljanima osnivanje kluba, ponešto rekli o samoj bolesti, mogućnostima resocijalizacije i liječenja cijele obitelji u klubu.

Ozračje osnivačke skupštine daje nam garanciju da će klub zadovoljiti svoje ciljeve, a nazočna gospoda pružila su nam stručno-moralnu i ljudsku podršku, punu vjere i nade u uspjeh.

U svom obraćanju prim.mr.sc. Vesna Golik-Gruber najslikovitije je opisala osnivanje novog kluba, uspoređujući njegovu radost, značenje i važnost s rođenjem djeteta u obitelji. „Rađanje“ naše „Bistrine“ uistinu će „roditi“ nove navike, nove odnose i sreću u mnogim obiteljima, a upravo nam je to primarna zadaća.

Osnivačku skupštinu Kluba „Bistrina“ svojim prisustvovanjem uveličali su: načelnik općine Marija Bistrica Stjepan Muhek, predsjednik skupštine Krapinsko-zagorske županije doktor Višeslav Čuk, stručna djelatnica Kluba „Bistrina“ dr. Anita Sabolek, dopredsjednik Saveza KLA Hrvatske Damir Vodopivec, dopredsjednik Zajednice KLA Zagreba Zlatko Topalović, članovi klubova „Stubica“, „Jezera“ i njihovi stručni djelatnici Valentina Hanžek i Željko Postonjski, članovi klubova „Kuna Gora“, „Videž“, klubova „Poštar“ i „Maksimir“ iz Zagreba, te Branimir Šafar iz varaždinske Udruge zdravog življenja.

U razdoblju koje je pred nama trudit ćemo se senzibilizirati sredinu i medije i naprosto nametnuti više razgovora i poticaja kada je riječ o prekomjernom pijenju. Svjesni smo da to neće biti ni lako niti jednostavno, no vjera i izbor naše stručne djelatnice, doktorice obiteljske medicine gospođe Anite Sabolek ohrabruju nas da potičemo i radimo zajednički na zdravijem životu.

Za mandatno razdoblje od četiri godine za predsjednika KLA „Bistrina“ izabran je gospodin Dragutin Beljak, a za tajnika gospodin Zvonimir Čebuhar.

Ovim osnivanjem Zajednica klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije dobila je svog novog člana kojem se izuzetno radujemo i kojem želimo dug i plodonosan rad. Zahvaljujem nazočnoj gospodi na pruženoj podršci pri osnivanju kluba „Bistrina“, a posebno zahvaljujem načelniku općine Marija Bistrica, Stjepanu Muheku, rektoru Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Zlatku Korenu i dr. obiteljske medicine gđi Aniti Sabolek, bez čije podrške se klub u Mariji Bistrici ne bi mogao ni osnovati.

Uzimam si pravo da zahvalu uputim u ime Zajednice klubova liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije i osobno.

Dopredsjednik KLAKZ županije: Ivan Prokurica

----: O :----

◄ strana 12

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 13,14,15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES