početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 6

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 9,10,11

strana 12 ►

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Preventivne aktivnosti Zajednice KLA Krapinsko-zagorske županije

Klubovi Zajednice liječenih alkoholičara Krapinsko-zagorske županije obilježavaju Mjesec borbe protiv ovisnosti raznim aktivnostima. U suradnji sa stručnim djelatnicama Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije dogovoreno je predavanje za članove Zajednice 25. studenoga 2009. u 19.00 sati na temu „Kako očuvati zdravu obitelj?!“. Kako je u liječenje alkoholizma uključena cijela obitelj, smatramo korisnim da se članovi što više educiraju o očuvanju zdravih obiteljskih odnosa.

U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Krapina i „Stub-klubom“, Klubom mladih iz Donje Stubice izradili smo brošuru pod nazivom „Što bi trebali znati o alkoholizmu?!“. Navedena brošura sadrži osnovne informacije o razvoju ovisnosti o alkoholu, štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola, mogućnostima liječenja te informacije o ustanovama za bolničko liječenje i klubovima liječenih alkoholičara na području naše županije. Brošura je izdana s ciljem razvijanja svijesti građana o alkoholizmu kao bolesti koja se liječi, odnosno utjecanja na zabludu o alkoholizmu kao problemu koji je sramotan i treba ga sakrivati.

U preventivne aktivnosti u osnovnim školama uključile su se volonterke KLA „Stubica“. Naime, sastanke KLA redovito pohađaju studentice socijalnog rada Iva Ribić i Mihaela Vrančić. Iva se aktivno priprema za rad u KLA, dok Mihaela u KLA provodi praksu od 60 sati iz kolegija Osnove savjetovanja. Dogovorena je suradnja s osnovnom školom Donja Stubica, OŠ Oroslavje i OŠ Marija Bistrica, gdje će Iva i Mihaela održati radionice „Izgradnja i formiranje osobnog stava među vršnjacima, poticanje samopoštovanja“ za učenike 7. razreda. Radionica traje jedan školski sat. Upravo je samopoštovanje ono što bismo trebali razvijati kod djece kako bi se mogli oduprijeti štetnim sredstvima kroz odrastanje i osigurali si siguran i zdrav život.

Predsjednica ZKLA KZŽ: Valentina Hanžek, dipl. soc. radnica

----: O :----

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje od 15.11 do 15.12.2009 godine Klub mladih udruge IKS i Centar za mlade KAVEZ su sa partnerima pripremili program kampanju prevencije ovisnosti. Kampanju ćemo provesti u suradnji sa 5 petrinjskih osnovnih škola, Obiteljskim centrom iz Sisačko-moslavačke županije, Gradom Petrinja, Petrinjskim radijem, županijskim Povjerenstvom za prevenciju ovisnosti, te Savjetovalištem za djecu, adolescente i obitelj u Petrinji.

Planirane aktivnosti kampanje

1. Natječaj radova (likovno i literarno stvaralaštvo) na temu «Samo jednu mladost imam». Poticanje mladih da kreativno kreiraju likovni ili literarni rad sa fokusom suzbijanja ovisnosti o alkoholu i cigaretama – rad će se koristiti za tiskane i promotivne materijale koji će se upotrijebiti za kampanju (najbolji radovi će biti nagrađeni mp4 playerom i majicama). Svi će nagrađeni radovi biti objavljeni na web stranicama www.kavez.info i www.petrinja.com. Natječaj će se provodi od 1.-20.11.2009. u osnovnim školama Petrinje za učenike 7.i 8. razreda.

2. INFO točka za tinejdžere će biti otvorena u Kavezu u vremenu od 14-19 sati, svakim danom osim nedjelje. Točka će imati svog voditelja koji će biti odgovoran za distribuciju informacija, te podjelu promotivnih materijala za preventivu ovisnosti i informacije o tome kako se mogu uključiti i pridonijeti aktivnostima i kampanji za preventivu ovisnosti. Vrijeme provedbe: 15.11.-15.12.2009.

3. Radio kontakt emisija TRENICA 17.11.09 na Petrinjskom radiju na temu „Prevencija ovisnosti“ za mlade, te njihove roditelje/skrbnike i sve članove zajednice. U emisiji će biti riječi o problemima odrastanja i preventivnim programima za mlade nudi zajednica. Gosti emisije će biti predstavnici Centra za mlade KAVEZ i psiholog Armin Hadžić iz Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj u Petrinji. Emisija će dati odgovore na pitanja kao što su kako roditelj može prepoznati prve znake ovisnosti kod djece, te zašto je nužno organiziranje slobodnog vremena djece i adolescenata.

4. Slušajte mlade! Aktivna participacija mladih u promociji preventive ovisnosti u javnosti. Članovi kluba mladih i KAVEZa će dijeliti letke na temu ovisnosti, te jabuke kao simbol zdravog života u gradskim kafićima. U letcima će biti nabrojane činjenice štete pušenja koje pušači nanose sebi i drugima u prostoru. Datum provedbe: 17.11.2009.

5. Javna tribina na temu „Organiziranje slobodnog vremena mladih u cilju prevencije ovisnosti“

Tribina će se održati u Centru za mlade na koju ćemo pozvati mlade, njihove roditelje/skrbnike, psihologe i predstavnike gradske uprave. Cilj tribine je informirati javnost o opasnostima ovisnosti kod djece i rezultatima istraživanja u našoj županiji, te diskutirati o mogućnostima provedbe slobodnog vremena u našoj zajednici. Datum: 26.11.2009 u 18 sati.

6. Organizirane zabave u cilju promoviranja zdravih stilova života.

6.1. Demo bend koncert na glavnom gradskom trgu – na koncertu će nastupiti mladi bendovi koji podržavaju psihologiju preventive ovisnosti. Tokom koncerta, mladi će dijeliti čaj i letke raznih tema preventive ovisnosti. Datum koncerta: 28.11.2009.

6.2. Disko klub petkom i subotom za teen generaciju će okupiti mlade od 12-18 godina, a raditi će od 19-10.30 sati. DJ će pripremati zabavne večeri za mlade, a redari će voditi brigu o tome da nitko u klub ne unosi cigarete, drogu ili alkohol.

----: O :----

Obiteljski centar Splitsko-dalmatinske županije povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti provoditi će niz aktivnosti:

• radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta o afirmaciji pozitivnih životnih vrijednosti

• predavanje za roditelje o ulozi obitelji u prevenciji ovisnosti

• javne nastupe u svrhu senzibiliziranja javnosti na temu ovisnosti i uloge obitelji i sustav u prevenciji

Obuhvatit ćemo gradove Split, Makarska i Kaštela.

Suradnici će nam biti osnovne škole, Udruga Savjetovalište Lanterna (Makarska) i Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti (Split).

----: O :----

27. 11.

Kockanje i Klađenje, predavanje za građanstvo

Robert Torre

Zdravi grad Poreč
Sve jednostavniji pristup i veće mogućnosti kockanja uzrokuju i veći broj osoba s tim problemom. Prisutni će biti upoznati s problemom i mogućnostima prevencije.

30. 11.

Mladi i alkohol

Okrugli stol za stručne suradnike

Zoran Zoričić

Zdravi grad Poreč
Porast opijanja mladih u našoj zajednici razlog je da na pitanje "Gdje griješimo?" potražimo odgovor od vodećeg stručnjaska u području prevencije i terapije alkoholizma,

30. 11.

Rano pijenje mladih

predavanje za roditelje

Zoran Zoričić

TOŠ B. Parentin, Poreč

O rizicima ranog pijenja govorit će Zoran Zoričić

3. 12

Odrasti neovisan

predavanje za roditelje

Slavko Sakoman

OŠ Poreč

Dugogodišnje iskustvo organiziranja tribina za učenike, roditelje i građanr našeg grada na kojima je gostovao dr. Slavko Sakoman ukazuju na pozitivne efekte te ćemo i ove godine nastaviti zajednički rad na prevenciji ovisnosti.

◄ strana 6

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 9,10,11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES