početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 3,4,5

strana 6 ►

POEZIJOM PROTIV OVISNOSTI

U Slavonskom Brodu, 21. studenoga 2009. godine

Prije godinu dana, kada smo dobili čast, organizirati 11. večer pučke poezije, činilo se da imamo dovoljno remena za tako velik i odgovoran posao. No, godina nam je u našim svakidašnjim obvezama brzo prošla, i evo nas opet u studenom, mjesecu borbe protiv ovisnosti, kada i inače imamo najviše aktivnosti. Najviše je posla bilo u zadnjem tjednu, ali budući da Zajednica KLA Brodsko-posavske županije danas broji šest klubova, uz dobru organizaciju predsjednice, dr. Tatjane Bakule-Vlaisavljević, i ova večer u Slavonskom Brodu bila više nego uspješna. Pripreme, zadatke i obveze svi su dobili, a subota, 21. studenoga osvanula je sunčana pa smo za početak bili presretni što imamo lijepi kasnojesenski dan, koji je pridonio da se naši gosti što ljepše i ugodnije osjećaju u našem gradu. Već u prijepodnevnim satima počeli su pristizati autobusi, osobni automobili, pa i poneki kombi prepun gostiju iz gotovo svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Zadužili smo nekoliko naših članova da organizirano dočekuju goste, pokažu im naš lijepi grad na obali Save, koji je nakon strašnih razaranja za vrijeme rata godinama uređivan i obnavljan, a ove godine dobio je i nagradu za najljepši grad u Hrvatskoj. Primili smo ih u svoje nove prostorije, u samom centru grada, doduše ne još do kraja uređene, ali uz stolove prepune kolača, slavonske pečenke i sokova, u dobrom raspoloženju. Nadamo se da su se osjećali ugodno. Samu priredbu organizirali smo u Glazbenoj školi Slavonski Brod, koja je smještena u novouređenoj zgradi brodske Tvrđave, također u samom centru grada. Tu se također imalo što vidjeti, jer je danas Tvrđava, inače građena od 1715. do 1780. godine za obranu od Turaka, danas prepuna cvijeća i zelenila. U njoj dominiraju novouređena stara zdanja, tako da je i ambijent bio više nego zgodan za ovakvu svečanost. Nastojali smo pokazati dah Slavonije na svakom koraku pa smo i pozornicu uredili u slavonskom i jesenskom ugođaju, okitivši je slavonskim ručnim radovima i plodovima s naših polja. U kasno poslijepodne, kada je već padao prvi mrak, svečanost je mogla početi na radost svih nas. Članice Hrvatskog pjevačkog društva „Davor” otpjevale su nam nacionalnu himnu i himnu klubova liječenih alkoholičara.

Pozdravni govor održala je dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević, otvorila 11. večer pučke poezije, a našem predsjedniku HSKLA doc.dr. Zoranu Zoričiću tom prigodom darovala šlingani slavonski peškir (ručnik) i nekoliko prigodnih poklona Turističke zajednice i Gradskog poglavarstva Slavonskog Broda. Za to vrijeme, iza pozornice, mnogi izvođači nestrpljivo su očekivali svoj nastup, razmjenjujući iskustva i stječući nova nezaboravna poznanstva. Izvođači iz mnogih krajeva i klubova zatim su se redali na pozornici, a program su vodile Dunja Vanić i Sandra Vukoja, koje su izvanredno i profesionalno, uz puno strpljenja, pomogle i samim izvođačima. Tu su bili gosti i pjesnici iz Bedekovčine, Čakovca, Donje Dubrave, Donje Stubice, Križevaca, Kotoribe, Kustošije, Preloga, Solina, Vinkovaca, Virovitice, Slatine, Zagreba, Oriovca i Slavonskog Broda. Posebno nam je drago i čast što smo ove godine na našoj priredbi mogli ugostiti prijatelje iz Slovenije, članove i voditelje Društva Žarek upanja” iz Ljubljane, koji su nam izveli odličan igrokaz pod nazivom Edina zala”, a također su sudjelovali i s tri pjesme. Svakom klubu darovali smo svilene šalove, prigodne poklone i ruže koje su podijelila djeca naših članova obučena u slavonske narodne nošnje, što je bio poseban događaj i za njih i za sve u dvorani te večeri. Na samom kraju su svi sudionici, zajedno s dr. Bakulom-Vlaisavljević kao predstavnicom domaćina i doc.dr. Zoričićem koji koji je najavio Krapinsku županiju sljedećim organizatorom, bili na pozornici u opuštenoj i veseloj atmosferi i otpjevali dvije pjesme o ljubavi koje je prihvatila cijela dvorana, tako da nam je bilo žao što je sve tako brzo prošlo. Vjerujem da bismo svi mi još dugo te večeri ostali zajedno u pjesmi i prekrasnom ozračju, ali pred našim gostima još je bio dug put do kuće, a nama vrijeme za spremanje, ne samo pozornicem nego i dojmova koje ćemo svi još dugo nositi u sebi.

Za uspomenu nam svima ostaje zbirka pjesama u kojoj su svi naši osjećaji, strahovi, nade i ljubavi. Mnogi gosti iz grada, županije, bolnice, centra za socijalni rad, novinari i prijatelji ostali su ugodno iznenađeni bogatstvom riječi i stihova koje smo svi mi dugo negdje duboko nosili u sebi.

Ovakvi susreti su zato izvanredan poticaj da se na jedan prekrasan način i dalje borimo protiv ovisnosti i u svim budućim godinama.

Ivanka Korparić predsjednica KLA „Novi put”, Slavonski Brod

----: O :----

Zagrebački klubovi u Slavonskom Brodu

Dr. Tatjana Bakula-Vlaisavljević i doc.dr.sc. Zoran Zorićić na otvaranju Večeri poezije

Manifestacija Večer pučke poezije «Poezijom protiv ovisnosti» obilježava svake godine Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tako su i ove godine klubovi liječenih alkoholičara Slavonskog Broda bili domaćini 11. susretima naših pjesnika, ali i svima koji vole pisanu riječ i posebno druženje. Mi smo iz Zagreba organizirali jedan austobus, a nekoliko ih je išlo osobnim automobilima, pa čak i vlakom. Sunčani dan je učinio da smo svi bili dobre volje, spremni za put i za svečanost. Dosta nas nikad nije bilo u Slavonskom Brodu te smo bili i s te strane posebno znatiželjni. Dočekali su nas domaćini, spremni provesti nas kroz svoj grad, kako bismo nešto i naučili. Izuzetan je to gradić, povijest spojena sa sadašnjošću osjeća se na svakom mjestu.

Ponosna Tvrđava Brod koja je izgrađena u 18. stoljeću kao granični prijelaz prema Turskoj, pripada s baroknim gradovima Osijekom i Starom Gradiškom obrambenom sustavu na granici prema Turskom carstvu. Nacrt Tvrđave smo vidjeli na ulazu. Pravilnog je zvjezdastog oblika, zidana je nabojem, opekom i kamenjem, a mogla je primiti 4000 vojnika i 150 topova. Zaista izgleda monumentalno, iako je vrijeme učinilo svoje. Vjerujemo da će doći bolji dani i da će Tvrđava Brod osvanuti u novom ruhu. U sklopu turističkog centra vidjeli smo radionicu za izradu tradicionalnih instrumenata. Naši vodiči su nas poveli prema centru, gdje smo na toplom suncu popili kavu. Već dugo nisam bila tako blizu Save. Učinila mi se čišćom, zelenijom nego u Zagrebu. Čula sam da se ljudi kupaju u „našoj“ rijeci. Ne mogu vjerovati. Šetnjom uz obale Save stigli smo do Franjevačke crkve i samostana. Kamen temeljac ove crkve postavio je poznati barun Ivan Trenk početkom 18. stoljeća. Možda su zato i crkva i samostan građeni po vojničkim nacrtima te su zidovi debeli 2 metra. Brod je vezan uz franjevce, koji još i danas rade na obnovi samostana. Nakon razgledavanja mjesta krenuli smo na zakusku i druženje s poznatim i nepoznatim ljubiteljima poezije. Sretali smo već poznate, afirmirane pjesnike i one koji će to tek postati. Kako vrijeme brzo prolazi, došao je i svečani početak večeri poezije. Dvoranu su domaćini prekrasno uredili pa smo prema tom prvom dojmu znali da će sve biti za pohvalu. Svima je za oko zapela jedna prelijepa djevojka u narodnoj nošnji iz Oprisavaca. Bila je sigurno najslikanija osoba. Naši pjesnici su govorili svoje stihove, izazivali osmijehe, ali i tugu. Svi su dobili topli i zasluženi pljesak. Sudjelovali su i prijatelji iz Ljubljane, iz KLA „Žarek upanja“, s kratkim igrokazom „Jedino Zala“. Bila je to svima dobro poznata priča o obitelji koja pokušava i uspije naći izlaz iz obruča alkoholizma. Glumci su vrlo vjerno odigrali svoje uloge.

Bilo je već kasno, skoro osam sati, kad smo puni dojmova krenuli prema Zagrebu. Još jednom bih zahvalila domaćinima na dobrodošlici, na vremenu koje su izdvojili za nas i pokazali nam svoj lijepi grad. Znam da su imali puno posla, znam da su imali pozitivnu tremu pred ovom zahtjevnom organizacijom, ali sad mogu mirno spavati, jer je sve bilo onako kako treba. Iduće godine domaćini su članovi KLA „Jezera“ iz Bedekovčine u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Dušica Cesarec, tajnica HSKLA, Zagreb

 

◄ strana 1

Alk. gl. 12 /2009 (174) str. 3,4,5

strana 6 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES