početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 11 /2009 (173) str. 16,17

strana 18 ►
IZVANKLUPSKE AKTIVNOSTI

Bili smo drugi

Deseti županijski susreti Koprivničko-križevačke županije održani su u Svetom Ivanu Žabno 26. rujna 2009. godine. U ime kluba domaćina pozdravili su nas predsjednik Đuro Topljak, stručna djelatnica dr. Drina Podobnik i načelnik općine, g. Oguman. U ime Saveza za zaštitu duševnog zdravlja Koprivničko-križevačke županije obratila nam se Nadica Puškaš, predsjednica. Osim kluba domaćina, na susretima sudjelovali su i ostali klubovi županije: „Centar“ i „Podravka“ iz Koprivnice, DZSA Đurđevac i „Križevci“. Medijski nas je popratio Radio Križevci. Na samom početku pjesmom su nas pozdravili članovi KUD-a „Graničar“ iz sela Cirkvena. Susreti su održani u osnovnoj školi „Grigor Vitez“ u Žabnu. Natjecali smo se u sljedećim disciplinama: mali nogomet, pikado, potezanje užeta, cross, šah i novoj disciplini - basket. U ukupnom poretku osvojili smo drugo mjesto, a pobjednik je KLA „Centar“. Gošća iz Zagreba, Silvija Zoković, prof. kineziologije, predstavila nam je nordijsko hodanje - sport koji se sastoji u hodanju pomoću štapova sličnim skijaškim, a cilj mu je rasterećenje kralježnice tijekom hoda jer se teret prenosi na gornji dio tijela - oko 30% vlastite težine.

Po završetku igara počastili smo se odličnim grahom i nastavili druženje. Idući susreti su u Koprivnici.

Nedjeljko Čiča, KLA „Križevci“

----: O :----

Jesenji dah ljeta

Dan neovisnosti iskoristili smo za izlet na Sljeme.

S nešto hrane i pića u naprtnjači, u prijepodnevnim satima uputili smo se prema Rauhovoj lugarnici. Dan je bio sunčan, malo prohladan, ali smo se brzo zagrijali hodajući uz ugodno društvo i nevezani razgovor. Kod Rauhove lugarnice stolovi na sunčanoj strani livade bili su već zaposjednuti izletnicima, na stolovima obilje hrane, nešto iz naprtnjača, a nešto iz kuhinje.

I nas su privukli mirisi iz kuhinje te smo nakon dobrog obroka ostali sjediti na suncu, razgovarajući i kartajući. Vrijeme je bilo toplo, na trenutke vruće kao u ljetnim danima, nebo plavo bez oblačka, dah ljeta u jesen.

Nakon još jedne malo napornije šetnje do tornja i nazad, skupili smo se na Činovničkoj livadi i zajedničkom fotografijom obilježili dan za sjećanje.

Članovi KLA „Osvit“, Zagreb

----: O :----

Zajednica KLA Novog Zagreba na izletu na Sljemenu

Nakon piknika na jezeru Bundek sredinom lipnja ove godine, Zajednica KLA Novog Zagreba organizirano je zadnje subote u rujnu mjesecu krenula na jednodnevni izlet na vrh Medvednice, zvan Sljeme (1.032 m).

Okupljanje članova KLA bilo je na zadnjoj tramvajskoj stanici na Mihaljevcu u 9.00 sati, kada smo nas desetak članova i dvoje muške djece, okupljeni oko koordinatora Zajednice KLA, g. Radoša Žemve – Ratka, autobusom ZET-a, krenuli cestom prema vrhu, do Stare lugarnice (nekadašnja prva lokacija Tomislavovog doma), pa dalje do skijaškog hotela „Snježna kraljica“ (prijašnji Izviđački dom), te natrag do planinarskog doma „Grafičar“ (zvanog i Malo Sljeme). Tu smo napustili autobus i nakon kraćeg odmora i okrepe, krenuli pješke planinarskom stazom prema PD „Ivan Pačkovski“ (dom na Puntijarki), gdje su nas čekala i ostala dva člana sa suprugama.

Tu laku, nezahtjevnu pješačku turu od „Grafičara“ preko „Tomislavca“, vrha Sljemena (TV toranj), spusta prema Činovničkoj livadi, pa uspona do kapelice Majke Božje i „Snježne kraljice“, te dalje planinarskom stazom do predjela zvanog Puntijarka, propješačili smo u dobrom raspoloženju.

U tih nepunih sat i pol hoda razmjenjivale su se priče među članovima, od privatnosti do klupskog djelovanja i druženja. Ugodna temperatura sunčanog, već započetog ranojesenjeg vikenda, dala je svima volju za čavrljanje i šalu, uz poneko zastajkivanje, da se pričekaju zadnji s djecom, koji su imali svoje male dječje igrice.

Opuštanje na klupama planinarskog doma na Puntijarki, na ugodno zagrijanoj atmosferi planinara, prijatelja prirode, kao i ostalih izletnika, dodatno je začinila porcija graha s kobasicom (pripravljena na planinarski način). Naša zdrava, vedra i opuštena klupska družba zabavljala se praćena melodičnim narodnim popevkama iz pojačala voditelja akcije ljubitelja prirode povodom Dana čistih planina.

Kako se već počelo povlačiti sunce iza velikih krošnji drveća, temperatura je pala na +10 C (u hladu) i potjerala našu grupu da se vratimo do „Snježne kraljice“ na autobus i da se preko Kraljičinog zdenca i Šestina da se vratimo na okretište tramvaja broj 14 na Mihaljevcu

Topli zrak gradske „urbanizacije“ odmah nas je uspavao u stolcima polupraznog tramvaja, koji nas preko Save dovozi do našeg Novog Zagreba.

Članovi KLA „Siget“, „Dugave“, „Zapruđe“ i „Utrina“ srdačno su se pozdravili i zaželjeli jedan drugom ugodan vikend, s dogovorom za sljedeći, još zahtjevnjii izlet - izlet na Plitvice, na Plitvička jezera i to sredinom mjeseca prosinca.

Ova sve aktivnija Zajednica KLA očekuje dobar odaziv i kod drugih klubova, voljnih podijeliti svoje druženje u prirodi i u trezvanjačkoj atmosferi.

Jer, život je lijep, ako se živjeti zna, ne tražiš li previše – imat ćeš sve.

AFV – Utrina

----: O :----

Kuhanje kukuruza

Okupljanje je bilo oko 16,00 sati. Bilo je lijepo vrijeme što nam je omogućilo još ljepše druženje. Ugostili su nas članovi obitelji Lupinski kod kojih je to već tradicija. Svatko je sa sobom ponio nešto, kavu, kolače, sok. Klub je domaćinima poklonio maleni poklon. Kad smo se svi okupili kukuruz je bio kuhan i poslužen. Bilo je smijeha, šale, svi su bili raspoloženi. Bilo je i djece, igrali su se loptom, brali jabuke, plesali. Nakon što se počeo spuštati mrak prvi gosti su počeli odlaziti. Nismo se mogli duže družiti jer je sutradan bio radni dan. Bilo je to lijepo druženje i nadamo se da će i naredna proći ovako prijateljski i veselo.

KLA „Centar“, Koprivnica

----: O :----

Posjet botaničkom vrtu

7.10.2009. članovi terapijske zajednice Dnevne bolnice za liječenje alkoholičara u KB „Sestre milosrdnice“ krenuli su uz vodstvo socijalnih radnica na ugodan i poučan izlet u Botanički vrt, koji upravo ove godine slavi 120-ti rođendan.

Botanički vrt služi za nastavu studenata PMF-a, ali je otvoren i za građane i turiste uz besplatan ulaz. Zbog svoje velike obrazovne i turističke vrijednosti od 1971. godine zaštićen je zakonom kao spomenik prirode i kulture. Uz više od 6.000 biljaka iz Hrvatske i svijeta bavi se i uzgojem i s posebnom dozvolom Uprave za zaštitu prirode Republike Hrvatske uzgojio je najpoznatiji hrvatski endem Velebitsku degeniju koju u cvatu čak prodaje posjetiteljima.

Članovi terapijske zajednice prošetali su divnim stazama vrta koji se proteže na 4,7 hektara i posjetila izložbeni paviljon u kojem se putem teksta i slika upoznala s povijesti vrta. Oduševljeno su razgledali brojno bilje i životinje koje obitavaju u vrtu poput žaba, kornjača, leptira i ptica.

Zaključili su da onaj tko nije posjetio Botanički vrt nije upoznao ni Zagreb.

I.G.

----: O :----

◄ strana 14

Alk. gl. 11 /2007 (173) str. 16,17

strana 18 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES