početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 9

Alk. gl. 11 /2009 (173) str.10-12

strana 13 ►
IZ OGLEDNOG KLUBA PB "Sv. IVAN"

Izvješće o radu OKLA „Sveti Ivan”

za razdoblje od 18.06.2008. do 30.09.2009.

Proteklo je gotovo 16 mjeseci od našeg prošlogodišnjeg sastanka na ovome istome mjestu, no prošlo je i 29 godina našeg postojanja pri Odjelu za alkoholizam i druge ovisnosti, a što opet govori i o značaju i važnosti OKLA u liječenju i rehabilitaciji alkoholičara.

Prošlo razdoblje obilovalo je brojnim prijemima alkoholičara i drugih ovisnika, tako da je ta brojka dosegla 1612 novoprimljenih bolesnika, od čega, nažalost značajan broj recidivista, ali i sve više onih s uznapredovanim psihoorganskim sindromom. U prihvatu i liječenju, kako stacionarnih, tako i vanjskih pacijenata, nezaobilaznu ulogu i značaj u tome pogledu ima i naša Dnevna bolnica, koju vodi dr. Anto Orešković.

Zacrtani plan rada ostvarivali smo kroz uključivanje u edukativne, preventivne i organizacijske programe, kao i kroz aktivnu suradnju svih relevantnih čimbenika u tom procesu. Naša aktivnost i angažman dosegli su poželjnu, kako stručnu, tako i znanstvenu razinu djelovanja, što je opet polučilo pozitivne rezultate.

Budući da je alkoholna ovisnost jedinstvena, samopodržavajuća bolest, od koje boluju svi alkoholičari, ona je istodobno i bolest obitelji i stoga valja liječiti i članove obitelji, kroz grupnu obiteljsku, kao i individualnu psihoterapiju, a u čemu su sastanci grupa samopomoći od iznimne važnosti.

OKLA je mjesto gdje se provodi nauk o radu u matičnom klubu. Naglasak je na odgovornosti za svoje ponašanje, bavljenje svojom promjenom, a ne drugih. Dakle, naglasak je na samopomoći i uzajamnoj pomoći, ali i na spoznaji da se taj proces temelji na odnosu između alkoholičara i njegove obitelji, kao i alkoholičara i njegovog terapeuta.

Na Odjelu se u jedinici detoksikacije liječe i ovisnici o psihoaktivnim tvarima, pa je bilo riječi o potrebi senzibilizacije članova za pružanje pomoći i samopomoći i toj skupini ovisnika, s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja, preveniranja poremećaja vezanih uz stres, ali i preveniranja ovisnosti o psihoaktivnim sredstvima kod članova obitelji alkoholičara.

Terapijska kultura stečena kroz djelovanje u takvom terapijskom radu mora se prenositi u rad matičnog KLA, ali promicati u šire slojeve društva. Svjedoci smo činjenice da je pijenje alkohola i zloporaba droga sve prisutnija, problemi su sve naglašeniji, a oporavak dugotrajan i skupi proces.

Klub je kao temeljni model rehabilitacije ovisnika iznimno važan, djelotvoran i koristan već desetljećima, što i naša praksa dokazuje.

Članovi OKLA sudjelovali su aktivno na skupštinama klubova širom grada Zagreba i diljem Hrvatske, pisali članke za „Alkohološki glasnik”, odlazili u posjete prijateljskim klubovima, osnivači su novih klubova

u mjestima svoga boravka itd.

Djelatnost terapijskog tima, na čelu s voditeljem Odjela prim.dr.sc. Željkom Marinićem, uz rad na Odjelu, također je bila dinamična i raznolika. Uz poticanje na osnivanje novih KLA, nekoliko stručnih terapeuta uključeni su u rad klubova na terenu.

Sudjelovali smo na raznim stručnim skupovima, pisali za tiskovine, istupali u elektronskim medijima. Suradnja sa srodnim odjelima KB „Sestre milosrdnice”, PB „Vrapče”, Zajednicom KLA Zagreba, Savezom KLA Hrvatske i ostalima, zadovoljavajuća je, kao i komunikacija s brojnim pojedincima iz raznih KLA Hrvatske, koji su nekada bili članovi ovog OKLA.

Takva su nam iskustva dragocjena i zasigurno će nam biti dobrodošla u našem budućem radu. Hvala svima!

Erika Kovačević, prof.def., predsjednica OKLA

----: O :----

Plan Oglednog kluba liječenih alkoholičara P.B. „Sveti Ivan”

za razdoblje od 30.9.2009. do 30.9.2010.

Evo, u tijeku je 29.-a godina. Svi se pitamo kako dalje... I vi i mi imamo lijepih rezultata, na što upućuje i ovo naše tradicionalno druženje, u suprotnom ne bismo ni bili danas ovdje. Isto tako, i mi i vi imamo i uspona i padova, boljih i lošijih dana, sretnijih i nesretnijih okolnosti u kojima radimo i živimo, ali borimo se.

Pitam se što možemo planirati kada su stigle godine kada se bolesnici sve više dovoze, a sve manje dolaze sami. Neki puta se čini da vi bolje znate što planirate s nama nego mi s vama. Veliki dio pacijenata koji je ovdje zapravo i nema namjeru liječiti se, njihovi su ciljevi i namjere potpuno drugačiji... Onaj drugi dio, koji ima tu namjeru, nama daje snagu da u u ovim uvjetima ulažemo sve što znamo i imamo kako bismo pomogli.

Stoga smo i nadalje spremni za suradnju sa svima koji nas žele, kroz terapijski program na Odjelu i u Dnevnoj bolnici. I nadalje planiramo suradnju s klubovima, „Alkohološkim glasnikom“, stručne edukacije i ovakve prijateljske susrete.

Svi se stalno suočavamo s novim izazovima i nepredviđenim situacijama. Neki puta se čini da neki drugi planiraju umjesto nas. Ali mi i onda imamo izbora. U životu nam se često čini da postoji nešto ili netko što uzrokuje naš neuspjeh. Nije neuobičajeno imati dojam da nas je neka druga okolnost spriječila u postizanju cilja. No, ne vrijedi kriviti nikoga, čak niti sebe. Jer čovjek koji zaglavi u okrivljavanju sebe ili drugih, često usporava postupak oporavka i izlaže se opasnosti da postane neuspješnom osobom, umjesto da preživi to usputno prolazno nazadovanje. Kada se stekne osjećaj sigurnosti, važnosti i cijenjenosti, neće više trebati umanjivati vrijednost drugih kako bi u odnosu na njih izgledali bolje. Umjesto da se sažaljevamo i ljutimo na druge, trebamo se pitati što još možemo poduzeti? Kako bismo izrazili poniznost u životu, moramo naučiti biti ponizni. Jer poniznost je najviši oblik samopoštovanja pri kojemu priznajemo pogreške i vidimo još mnogo prilika za učenje. Nitko nema sve točno onako kako bi htio, zato uspjeh treba izgraditi od onoga čime raspolažemo. I ono što nam se događa na životnom putu nije ni približno važno kao kako se nosimo s time. Nije lako, ali ako se ne budemo borili i u tim najtežim okolnostima i pokušali vladati situacijom, ona će zavladati nama.

Zato, kada ne možemo ostvariti velike promjene, pokušajmo pretvoriti to vrijeme u trenutke i krenimo malim koracima, jer se i život sastoji od malih stvari. Istinska veličina i jest u tome da budemo veliki u malim stvarima.

I sebi i vama želimo da radeći zajedno naučimo biti dorasli svakoj situaciji u kojoj se nađemo, te da se ne trudimo nadmašivati druge. Pokušajmo nadmašiti sami sebe!

Maja Karabegović, bacc.med.tehn.

----: O :----

Dojmovi s XXIX. godišnje skupštine OKLA PB „Sv. Ivan“

Sve što čovjek čini dobro ili zlo, i moj je udio u tome.

Zvijezde se od svijeće graničiti ne mogu u svjetlu tome.

E. Kišević

Održana je XXIX. godišnja skupština OKLA PB „Sv. Ivan“ u Jankomiru, nakon 16 mjeseci proteklih od prošlogodišnje Skupštine, pod predsjedanjem prof. def. Erike Kovačević, koja je u prisutnosti dopredsjednika Hrvatskog saveza KLA i Zajednice KLA Zagreb – g. Damira Vodopivca, dopredsjednika Zajednice KLA Zagreb – g. Zlatka Topalovića, zamjenika ravnatelja PB „Sv. IVAN“ – dr. Ante Oreškovića, voditelja IV. odjela – prim. dr. sc. Željka Marinića, dr. M. Marinić, dr. Morane Krevatin (stažista na IV. odjelu), viših medicinskih sestara i tehničara, te predsjednika Terapijske zajednice (ujedno predsjedavajućeg Skupštine) – g. Božidara Lalića, kao i u prisutnosti većeg broja predstavnika klubova liječenih alkoholičara u Zagrebu (kao i izvan njega), podnijela svoje godišnje izvješće o proteklom radu.

Nakon podnesenog blagajničkog izvješća i izvješća Nadzornog odbora, viša medicinska sestra Maja Karabegović, iznijela je Plan OKLA za sljedeće razdoblje.

U takovom ozračju razumijevanja i povjerenja, predstavnici raznih klubova, kao i uzvanici i gosti, iznošenjem svojih pozdravnih govora, prijedloga i riječi pohvala djelatnicima PB „Sv. IVAN“, naročito za IV. odjel i za Dnevnu bolnicu, kao i ostali sudionici ove godišnje skupštine, osjećali su posebno zadovoljstvo i suosjećanje (kao i autor ovih redaka) slušajući snažan emotivni solistički nastup pijanista g. Edija Terbovca iz KLA „Utrina“ u uvodnom dijelu ove Skupštine.

Sa zadovoljstvom što smo napredovali, što smo drugačiji, što smo jedni drugima bolji, možda i pametniji, završena je skupština. Te pozitivne osjećaje i vibracije prenijeli samo jedni na druge, družeći se na prigodnom domjenku.

Vjeruj, ljubi, nadaj se i – snosi.

Srcem čut ćeš, zašto si i – tko si.

                                                           S. S. Kranjčević

AFV, KLA “Utrina”

----: O :----

Koncert Edija Terbovca u Glazbenom zavodu

Ljeto je brzo prošlo i prisjećam se lijepih trenutaka. Jedan od njih je koncert mojeg prijatelja Edija u Glazbenom zavodu 19. lipnja 2009. godine ( Glasnik 9/171.). Opisat ću dojam koji je na mene ostavio ovaj događaj.

Sjećam se Edija za vrijeme liječenja u bolnici „Sv. Ivan“ u Jankomiru. Sav jadan, žalostan u bolničkom haljetku i velikim papučama. Sjećam se i supruge Maje - zdvojna, preplašena, zabrinuta kako će liječenje teći. Za sve nas u terapijskoj zajednici bila je to tužna slika. Edi ima dvije velike ljubavi - glazbu i Maju ili Maju i glazbu. Spoznao je da treći (alkohol) ne može biti između njih. Velika Majina potpora, redoviti odlazak u klub „Utrine“, na sastanke terapijske zajednice OKLA Jankomir, odlazak na skupštine i druženje s prijateljima izvan institucija, doveli su Edija u stanje apstinencije. Život bez alkohola bio je osnova za daljnji napredak u svakodnevici.

Te ljetne večeri vidim Edija u fraku, s leptir mašnom, dostojanstvenog držanja, dostojanstvenog naklona. Smiren, staložen, osjećajan, za klavirom izvodi glazbenu čaroliju. Bolnica „Sv. Ivan“, Jankomir - Glazbeni zavod? Kakva je to suprotnost? To je PREOBRAZBA. Bilo je potrebno mnogo vježbanja i truda, da omekšaju mišići, prsti, da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme i vratio status najpoznatijeg europskog pijanista interpretatora Chopina...

Ne usudim se pomisliti da je taj talenat mogao nestati...

Slušali smo Edija u Varaždinu, zatim 2007. Godine i ovog ljeta. Svaki je puta dojam Edijeve PREOBRAZBE sve veći. Jedva čekam sljedeći koncert. Na kraju: bravo Edi i Maja, bravo KLA „Utrine“ i OKLA „Sv. Ivan“ u Jankomiru!

Darinka Š., KLA „Siget“

----: O :----

◄ strana 9

Alk. gl. 11 /2007 (173) str.10-12

strana 13 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES