početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 11 /2009 (173) str. 7,8

strana 9 ►

AKTIVNOSTI HSKLA

 

 

 

HRVATSKI SAVEZ KLUBOVA LIJEČENIH ALKOHOLIČARA

Klinika za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti,

Klinička bolnica ‘’Sestre milosrdnice’’,

Vinogradska cesta 29,

10000 Zagreb

 

Iz rada HSKLA

Nakon stanke tijekom ljetnih mjeseci u srijedu, 16. rujna 2009. godine, u vijećnici Narodnog doma održana je osnivačka skupština Kluba liječenih alkoholičara „Buzet“. Voditeljica kluba Gordana Bauer, ujedno i predstojnica Podružnice Buzet Centra za socijalnu skrb Pazin, podsjetila je kako je klub liječenih alkoholičara djelovao u Buzetu u razdoblju od sredine 1986. godine do 1992. godine. Ugasio se zbog rasipanja članova i nepostojanja motivacije da se rad kluba održi. Ideja o ponovnom pokretanju rada kluba u Buzetu postojala je već duže vrijeme, no „okidač” za akciju dogodio se na Okruglom stolu Povjerenstva za ravnopravnost spolova održanom u studenom prošle godine.

Osnivanje KLA pozdravio je i gradonačelnik Buzeta mg. Valter Flego koji je, između ostalog, naglasio da „podnoseći izvješća o sigurnosnom stanju načelnik Policijske postaje na sjednicama gradskog vijeća konstatira da je jedan od većih problema grada Buzeta i Buzeštine alkoholizam kod starih, ali i mladih, i na takve činjenice nismo mogli ostati skršenih ruku već smo morali nešto poduzeti’’. Čestitkama i željama za što uspješniji rad pridružili su se i mnogobrojni predstavnici istarskih i primorsko-goranskih klubova.

Od 25. do 27. rujna 2009. u Lignano Sabboadoro doc.dr.sc. Zoran Zoričić i dr. Robert Torre prisustvovali su 18. nacionalnom kongresu klubova liječenih alkoholičara Italije.

Dana 29. rujna 2009. u Ljubljani je održano javno predstavljanje rezultata istraživanja koje je provedeno u školskoj godini 2008/09., kojim je ispitan odnos slovenskih osnovnoškolaca prema alkoholu, te predstavljena publikacija ‘’Odraščanje: z ali brez alkohola’’. U istraživanje bilo je uključeno 70 osnovnih škola na teritoriju Slovenije i anketirano je 6.798 učenika. Projekt je proveden pod stručnim vodstvom dr.sc. Zdenke Čebašek-Travnik, spec.psihijatrije, u suradnji s drugim stručnjacima (dr. Maja Zorko, dipl.sveuč. psiholog s odjela Instituta za promociju zdravlja RS, Ljubljana, Dušica Boben, univ. dipl.psih. iz Centra za psihodijagnostična sredstva, Ljubljana, prim.dr. Darija Boben-Bardutzky, spec. psihijatrije s Odjela za liječenje bolesti ovisnosti Psihijatrijske bolnice Vojnik, Nataša Sorko, stručni suradnik i Mijo Levačič, predsjednik i dostručni djelatnik u Društvu „Žarek upanja“).

Rezultati istraživanja pijenja alkoholnih pića kod osnovnoškolaca su zabrinjavajući, jer je broj djece koja piju i opijaju se velik. Čak 89,3% osnovnoškolaca probalo je alkohol, više dječaci nego djevojčice, a njih 26,3% pije jednom mjesečno. Prosječna starost djece koja su prvi puta popila alkohol bila je 9,48 godina. Javna pravobraniteljica dr. Zdenka Čebašek–Travnik upozorila je na činjenicu da većina djece alkohol dobiva od svojih najbližih - roditelja, starije braće ili sestara koji nisu dovoljno upoznati s potencijalnom opasnošću koju donosi pijenje. Provedeno istraživanje i izdana publikacija pomoći će da odgovorni u državi shvate problematiku koja nas očekuje u sljedećim godinama jer Slovenija ispunjava sve kriterije za „mokru kulturu“ koja je definirana time da je alkohol lako dostupan i da je tolerancija posljedica njegovog uživanja vrlo visoka.

Predsjednik Društva „Žarek upanja“ Mijo Levačič odlučio se na istraživanje jer je opazio da djeca u osnovnoj školi previše piju i njihovo loše ponašanje na ulici. Navodi primjer da je 13-godišnja djevojčica u školi u 9 sati ujutro imala 0,72 promila alkohola jer je jela kokosove rum kuglice.

U svom obraćanju nazočnima tajnica Sektora za jačanje zdravlja i zdravog načina života pri Ministarstvu zdravstva, Vesna Kerstin-Petrič upozorila je da sva rješenja nije moguće tražiti unutar države, jer je veliki problem koji se odnosi na alkoholizam među mladima utjecaj reklamiranja i oglašavanja, te da Ministerstvo namjerava preuzeti akcijski plan za rješavanje problema alkoholizma među mladima.

Tajnica direktora za socijalnu skrb u Ministarstvu za rad, obitelj i socijalnu skrb, Marijeta Ferlan–Istinič istaknula je da će zbog alkoholizma među mladima u narednom razdoblju dati prednost preventivnim programima kojih je prema njezinoj ocjeni malo. Stoga je potrebno širenje mreže potpore i podupiranje programa nevladinih organizacija.

U srijedu, 30. rujna 2009. godine, Ogledni klub liječenih alkoholičara Psihijatrijske bolnice ‘’Sveti Ivan’’ Jankomir održao je 29. godišnju skupštinu, koja je uz liječnike, terapijski tim i pacijente okupila i brojne članove klubova iz Zagreba i izvan njega.

U prostorijama donje stanice Žičare Sljeme u subotu, 3. listopada 2009., održana je 41. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „ZET – Ljubljanica“, kojoj su uz članove kluba prisustvovali i brojni predstavnici zagrebačkih klubova i klubova iz drugih sredina.

Od 8. do 10. listopada 2009. u Centru za kulturu Smederevo održano je XXV. savjetovanje o bolestima ovisnosti na kojem su, odazivajući se na poziv Zajednice klubova liječenih alkoholičara Srbije, sudjelovali doc.dr. Zoran Zoričić, dr. Robert Torre i Damir Vodopivec, nastavljajući započetu suradnju. Svečanost otvaranja započela je u 11 sati pozdravnim govorom dr. Petra Nastasića, neuropsihijatra, predsjednika Zajednice KLA Srbije. U ime Ministarstva zdravlja Srbije sudionike pozdravio je dr. Periša Simonović, a Predrag Umičević, gradonačelnik grada Smedereva je nakon kratkog povjesnog prikaza znamenitosti poželio dobrodošlicu svim sudionicima. U ime domaćina i organizatora pozdrav je uputila i dr. Dragana Aleksić, direktorica Zdravstvenog centra „Sveti Luka“ iz Smedereva. Ovogodišnje Savjetovanje okupilo je, uz predstavnike domaćina, i stručnjake iz bolnica i ustanova iz Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Vršca, Niša, te Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

U dvodnevnom radu Savjetovanja prikazani su brojni radovi i održana izlaganja o liječenju ovisnosti, među kojima su i prezentacije doc.dr. Zoričića „Tretman ovisnosti o alkoholu u RH’’ i „HSKLA“, te izlaganje dr. Roberta Torrea o „Terapiji patološkog kockanja u klubu samopomoći’’. Sudjelujući u konstruktivnim raspravama na održanim okruglim stolovima i u razmjeni mišljenja, pružili smo nesebičnu pomoć i predlagali rješenja kako još bolje poboljšati rad. Razmjena iskustava nastavljena je i tjekom zajedničke svečane večere u hotelu „Car“ u kojem smo bili smješteni. Trećeg dana rada održana je XXVII. skupština KLA Srbije na temu „Značenje tranzicije za funkcioniranje KLA Srbije“.

Još jednu godinu uspješnog rada obilježili su u subotu, 10. listopada 2009., članovi kluba „Povratak“ iz Murskog Središća, uz brojne goste iz međimurskih klubova, a svakako valja istaknuti i prisustvo predstavnika klubova iz Slovenije, točnije iz Lendave, Ljubljane i Radenaca.

Brojne aktivnosti nastavit će se i u mjesecu studenom, između kojih svakako valja izdvojiti već tradicionalano obilježavanje „Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti“, XI. večeri poezije u Slavonskom Brodu (21.11.), te dobrotvorni koncert u Kulturnom domu Lendava u Sloveniji (28.11.).

Damir Vodopivec, dopredsjednik HSKLA

----: O :----

◄ strana 3

Alk. gl. 11 /2007 (173) str. 7,8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES