početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 14

Alk. gl. 10 /2009 (172) str. 16-18

strana 19 ►

IZ KLUBOVA

Mojih deset godina apstinencije

Na prvo liječenje sam došao krajem 1991. godine, na drugo 1995. godine, a treće je bilo 1999. godine. Sve vrijeme sam aktivno radio u KLA „Prečko”. Kada sam došao s liječenja, izabrali su me za tajnika kluba. Tu funkciju sam obnašao do prošle godine, kada sam postao predsjednik kluba. Aktivno sam sudjelovao u radu kluba, išao na godišnje skupštine drugih klubova, na sastanke Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba i koordinacije Trešnjevka i na manifestacije koje je organizirala Zajednica klubova liječenih alkoholičara Grada Zagreba i HSKLA. Pisao sam tekstove za „Alkohološki glasnik“, tromjesečna izvješća za Gradsko poglavarstvo, izvješća za godišnje skupštine itd. Tijekom ovih deset godina nije mi bilo lako raditi u klubu i izvan kluba jer nisam imao pomoć. Zbog toga mi se pogoršalo i zdravstveno stanje, pa sam u tri navrata bio na psihijatrijskom liječenju. Zbog svog zdravstvenog stanja imam problema s nalaženjem i zadržavanjem posla te sam često na burzi. Trenutno sam nezaposlen i tražim posao.

S apstinencijom nemam problema, ali imam problema s aktivnošću članova kluba. Članovi kluba ne žele nikamo ići, jedva dođu na sastanke kluba. Ne žele ići na godišnje skupštine. U klubu u ovih deset godina uvijek aktivno rade dva do tri člana, a ostali su pasivni. Moj tajnik i ja smo se primili posla da nešto promijenimo u načinu rada kluba. Idemo na godišnje skupštine i sastanke koordinacije Trešnjevka. On ide na sastanke Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba.

Nadamo se da ćemo nešto uspjeti promijeniti na bolje. Nadam se da će se situacija popraviti.

Hrvoje Veber, predsjednik KLA „Prečko“

----: O :----

Moja prva godina apstinencije

Moja prva godina prolazi bez ikakvih stresova i problema, bilo na poslu, bilo na drugim poljima života. Kako je sve počelo?

Došao sam na liječenje u PB „Sveti Ivan” u Jankomiru, gdje sam bio na Odjelu za detoksikaciju, a nakon toga sam prebačen na odjel, u grupu.Tamo sam proveo tri mjeseca i u tom razdoblju sam obavljao funkciju dežurnog bolničara, pa sam imao prilike vidjeti u kakvom stanju su pacijenti dolazili. To mi je pomoglo da shvatim i da nikad više ne posegnem za čašicom. Dok sam bio u bolnici, rekao sam da nikada više neću piti, a terapeuti su mi rekli da su to govorili i drugi. Ja sam odgovorio da ja nisam drugi.

Poslije sam prebačen u Dnevnu bolnicu u kojoj sam proveo tri mjeseca.Sve što sam tamo vidio koristilo mi je u praksi. Najviše mi je pomogao razgovor sa dr. Antom Oreškovićem.

Nakon otpuštanja iz bolnice aktivno sam se uključio u rad KLA „Prečko” u kojem sam od prvih dana liječenja. U klubu obnašam ulogu tajnika, koja za mene kao mladog apstinenta predstavlja veliku čast, ali i obavezu da i dalje nastavim kao i do sada.

Kao predstavnik kluba bio sam prisutan na mnogim manifestacijama kao što su: Izborna skupština HSKLA i Večer poezije, Trijezni tramvaj, Sportski susreti, sastanci Zajednice klubova liječenih alkoholičara grada Zagreba, sastanci koordinacije Trešnjevka i godišnje skupštine drugih klubova. Izabran sam za delegata za Zajednicu klubova grada Zagreba.

Ja normalno radim svoj posao u TŽV „Janko Gredelj” bez poteškoća, a stignem i ovo što sam naveo. Nekada idem direktno s posla, dok neki članovi kluba jedva dođu u klub.

Dolazeći na godišnje skupštine primijetio sam da neki dobitnici priznanja kažu da su izdržali apstinenciju, što je meni pomalo smiješno. Meni apstinirati ne predstavlja problem.

Na kraju bih poručio mladim apstinentima da se aktivno uključe u rad kluba pa neće imati problema s apstinencijom.

Zvonko Lunko, tajnik KLA “ Prečko”

----: O :----

Mudroslovice

 

Naučio sam. Kada voliš, to se vidi.

Naučio sam. Ako mi samo jedna osoba kaže ‘uljepšao si mi dan’ uljepšala mi je dan.

Naučio sam. Usnulo dijete u naručju najmirniji je osjećaj na svijetu.

Naučio sam. Biti dobar mnogo je važnije nego biti u pravu.

Naučio sam. Nikada ne treba odbiti djetetov dar.

Naučio sam. Uvijek mogu moliti za nekoga, ako već nemam snage pomoći mu na drugi način.

Naučio sam. Koliko god život od tebe traži ozbiljnost, svatko treba prijatelja s kojim se može lupirati.

Naučio sam. Ponekad je osobu dovoljno uzeti za ruku i razumjeti je srcem.

Nuačio sam. Život je poput role toaletnog papira. Što se više bliži kraju, brže se troši.

Naučio sam. Dobro da nam Bog ne daje sve što tražimo.

Naučio sam. Novac ne kupuje klasu.

Naučio sam. Male svakodnevne stvari čine život tako izvanrednim.

Naučio sam. Ispod svačije tvrde ljušture je netko kome treba poštovanje i ljubav.

Naučio sam. Ignoriranje činjenica ne mijenja ih.

Naučio sam. Kada se planiraš s nekim izjednačavati, samo mu dozvoljavaš da te nastavlja ranjavati.

Naučio sam. Ljubav, ne vrijeme, liječi sve rane.

Naučio sam. Najlakši način da postanem velika osoba je okružiti se drugima pametnijima od mene.

Naučio sam. Svatko koga sretneš zaslužuje da ga pozdraviš s osmijehom.

Naučio sam. Nitko nije savršen, dok se ne zaljubiš u njega.

Naučio sam. Život je grub, ali ja sam jos grublji.

Naučio sam . Mogućnosti nisu nikada izgubljene; netko će iskoristiti one koje si ti propustio.

Naučio sam. Svoje riječi treba sačuvati mekima i nježnima, jer ćes ih sutra možda morati pojesti.

Naučio sam. Osmijeh je besplatan način da poboljšaš svoje izglede.

Naučio sam. Kada te novorođeno unuče uhvati ručicom za mali prst, povezali ste se za cijeli život.

 

ALKOHOLOŠKA LITERATURA

Dr. Robert Torre: Liječenje i oporavak alkoholičara

Obitelj alkoholičara

Strukturne prilagodbene pozicije obitelji alkoholičara

Tri su strukturno različite pozicije načina ustroja i funkcioniranja obitelji čiji član prekomjerno pije.

U prvom slučaju prekomjerno pijenje člana obitelji postoji nezavisno od obiteljske strukture, odnosa i uloga, i ove se nekontaminirane pijenjem posve zadovoljavajuće odvijaju.

Druga je pozicija ona u kojoj se obiteljske uloge i odnosi uredno obnašaju, no na način da je obitelj u svoje svakodnevne rituale uključila i činjenicu prekomjernog pijenja svog člana. Obje pozicije su pozicije funkcionalnih alkoholičara, uz naznaku da je u prvom slučaju alkoholičar podredio pijenje obiteljskom životu, dok je u drugom slučaju obitelj pristala na alkoholičarevo pijenje samo kako bi uloge i počela obiteljskog života ostala na snazi.

Treća je pozicija disfunkcionalnog alkoholičara čije pijenje uništava obiteljske odnose i prijeti obitelji kao cjelini. U nepovoljnijem razrješenju te pozicije alkoholičar razara i sebe i obitelj, a u povoljnijoj podpoziciji alkoholičar razara samo sebe, a obitelj ga je marginalizirala i isključila iz obiteljskih odnosa, kako bi se sačuvala. Muškarci koji žive s obiteljima a prekomjerno piju dijele se na one koji piju i na one koji ne piju kod kuće. Oni koji prekomjerno piju kod kuće a ne prepijaju se, obiteljski su ljudi, u jednakoj mjeri dobri ili loši, kao i oni koji piju umjereno ili pak kao oni koji ne piju uopće. Njihovo vladanje u opitim stanjima je socijalno neupadno i prihvaćeno od članova obitelji.

S druge strane, oženjeni muškarci, ili još gore žene, koji piju prekomjerno a temeljno izvan kuće, razorni su po svoje obitelji: prvo zato jer ih nema kod kuće, pa je njihova supružnička i roditeljska uloga deficitarna, a potom i zato što kada se pojave, pojave se dobrano pijani, nepoklopljeni u fazi sa ostalim ukućanima, tako da su sukobi nerijetki, ako ne i neizbježni. Supruge tzv. “faznih”, periodičnih alkoholičara teže se nose s pijenjem svojih muževa nego supruge alkoholičara prekomjernog ali stabilnog dnevnog baždara. Stabilno prekomjerno pijenje je doduše razorno u prvom redu po tjelesno zdravlje alkoholičara, ali je po ostatak obitelji prilično dobroćudno.

Obitelj alkoholičara živi u dva života u dva svijeta: onaj prvi, unutar obitelji, gdje je sve podređeno pijenju, i nošenju sa ovisnošću svog člana, i onaj drugi, gdje je obitelj okrenuta i sudjeluje u vanjskom svijetu.

Slika koju obitelj alkoholičara odašilje prema van posvema je drugačija od stvarnosti koju ona živi iznutra. Izvanjska stvarnost tu poriče nutarnju i obratno. U što su većoj mjeri te dvije stvarnosti proturječnije, to je obitelji teže poricanjem «pomirivati» taj zjapeći jaz i održavati fasadu pseudonormalnosti prema van. Kako se ovisnost produbljuje krpež obiteljskih mitova se ruši, a fasada socijalno adekvatnog funkcioniranja se raspada.

Rastave brakova i raspadi obitelji alkoholičara

Stopa rastava i unutarbračnih konflikata je u brakovima osoba s problemom pijenja je u značajnoj mjeri veća nego stopa rastava i unutarbračnih konflikata osoba s bilo kojim drugim psihološkim problemom ili poremećajem. Stopa rastave među alkoholičarima je čak sedam puta veća no među nealkoholičarima. Brak u kojem je jedan ili su oba supružnika alkoholičari ima dvostruko veću vjerojatnost da se okonča rastavom nego brakovi nealkoholičara. Uz naznaku da muževi se u većoj mjeri rastaju od supruga-alkoholičarki nego što žene napuštaju muževe-alkoholičare.

Bračni odnosi funkcionalnih alkoholičara su u značajnoj mjeri narušeni, a bračni odnosi disfunkcionalnih alkoholičara su redovito loši, no oni završavaju rastavom u bitno manjem broju slučajeva no što bi to bilo za očekivati da se supružnici alkoholičara ponašaju racionalno. Alkoholizam je razlog raspada oko trećine brakova. Alkoholizam dovodi do postojanja tzv. krnjih nekompletnih obitelji, bilo zbog činjenice rastave bilo zbog prerane smrti alkoholičara.

Međuljudski problemi, temeljno problemi unutar obiteljskog i radnog funkcioniranja, primarni su motiv radi kojeg alkoholičar traži pomoć i prihvaća liječenje. Rijetko kad osoba koja prekomjerno pije prepoznaje problem i traži pomoć a bez da mu to višekratno ne signalizira njegova neposredna radna i/ili obiteljska sredina. Primjerice, od dva alkoholičara koji piju u jednakim količinama i jednakom učestalošću, onaj koji radi pijenja ima značajnije psihosocijalne probleme u značajno većoj vjerojatnosti će potražiti pomoć.

----: O :----

◄ strana 14

Alk. gl. 10 /2007 (172) str. 16-18

strana 19 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES