početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 3

Alk. gl. 10 /2009 (172) str. 6-8

strana 9 ►

STRUČNI PRILOG  

Iz ropstva ka slobodi

Pišem vama - mladići i djevojke, muževi i žene, bake i djedovi; ispovijest jednog dugogodišnjeg ropstva.

Strah, trema, žalost, potištenost, osjećaj nevoljenosti, neprihvaćanje vlastitog izgleda. Muka, od djetinjstva muka! Što sam više rastao i razvijao se, bilo mi je sve teže, nikako si nisam znao pomoći. Kad sam oko 13-14 godina okusio alkohol, u podsvijesti sam znao da to nije pravi lijek, ali u moru straha i tjeskobe to je bilo nešto što mi je „pomoglo” da potisnem sve probleme.

Za svaki nadolazeći problem, nastup, svečanosti - svadbe, krštenja, rođendane i ostale zabave, pa čak i dolazak gostiju u vlastiti dom, uzimao sam alkohol da bih mogao funkcionirati.

Bez alkohola nisam mogao jesti, popit kavu, plesati... U razgovoru bi mi dolazilo do grčenja mišića lica da nisam mogao pričati i to zbog silne treme koju sam osjećao. Sve što sam radio, gdje god bih išao, moralo je biti pod utjecajem alkohola. U obitelji nisam imao takve panične napadaje straha, osim kada bi gosti navratili - bojao sam se ljudi.

I u očevoj i u majčinoj obitelji bilo je alkoholičara, i ženskih i muških. Stoga sam smatrao da je normalno popiti „koju čašicu” za hrabrost. Nakon „Oluje” počinjem odlaziti u Crkvu u nadi da ću pronaći sebe. Shvatio sam, ali teško, nakon 10 godina „volju Božju” - Gospodin ne želi da čovjek bude sam, morao sam teškom mukom stupiti u Dnevnu bolnicu u Karlovcu. Kako je svako rađanje bolno tako je i ovo moje ponovno rođenje bilo puno boli. Teško je pogledati u Hudolinovu shemu i sebe tamo naći. Uz trud doktora i sestara, napokon sam priznao sebi da sam alkoholičar. Produžio sam liječenje u Dnevnoj bolnici još tri mjeseca. Od tada redovito dolazim na sastanke KLA Karlovac i moje stanje je nevjerovatno krenulo na bolje. I dalje odlazim na sv. misu i nastojim biti što aktivniji i redovitiji na sastancima kluba. Također redovito uzimam antabus i ostale lijekove koje mi je propisao liječnik. Našao sam sebe, uzrok mojih strahova, uvidio sam bolest mojeg rodoslovlja.

Usuđujem se napisati da većina hrvatskih branitelja ne koristi mogućnosti udruga i drugih tijelakoja djeluju u zajednici. Napose udruge ovakovog tipa, laički nazvano - udruge terapijsko-lječidbenog karaktera koje obuhvaćaju i članove obitelji, što je vrlo korisno i dobro.

Istinitim se pokazalo u mojem slučaju.

Bio sam jako ponosan kada sam imao priliku biti voditelj sastanka kluba. Uz male napadaje treme u početku izlaganja, uspio sam se koncentrirati i izvesti temu do kraja, na opće oduševljenje rukovodstva i članova. Naime, izabrao sam iz Biblije iz Starog zavjeta zapise i mudrosne izreke gdje se čovjeka upozorava na opasnosti prekomjernog pijenja. Većini članova to je bilo vrlo zanimljivo i iznenađujuće da su takve stvari zapisivane prije više tisuća godina, a iste vrijede i danas te se mogu jednostavno razumjeti i protumačiti.

I tako pronalazim nov život, želim ozdraviti i svesrdno pomagati drugima pri ozdravljenju jer i na taj način pomažem i sebi.

Nenad Pavlačić, KLA Karlovac

----: O :----

Život s teškim bolesnikom

Pozitivan stav jači od svake dijagnoze

Živimo u svijetu u kojem svakoga dana oboli i umire od zloćudnih bolesti sve veći broj ljudi. To su činjenice koje mogu potvrditi u svom svakodnevnom radu, ali i svatko od vas u komunikaciji sa svojim najbližima: obitelji, prijateljima, susjedima, znancima. Ne moraju to biti čak ni biti zloćudne bolesti, popularno zvane „rak“, to mogu biti bolesti relativno dobroćudne, ali s malignim tijekom, koje dugo traju, iscrpljuju bolesnika i njegovu okolinu.

Posljednjih nekoliko desetljeća u liječenju raka postignut je ogroman napredak. Znatno su učinkovitiji dijagnostički aparati i tehnike kojima se rak može otkriti u sasvim početnoj fazi. Novi su i uređaji za puno preciznije zračenje, s manje štetnih popratnih pojava i posljedica. Kirurške su tehnike poštedne. U kemoterapiji tumora primjenjuju se novi, mnogo učinkovitiji lijekovi. Sve je više potpuno izliječenih bolesnika, a isto tako i zaliječenih, koji žive niz godina kvalitetnim životom, zahvaljujući raznim mogućnostima uspješnog palijativnog liječenja. Naziv „rak“ sve se češće i slobodnije upotrebljava, pokušavajući maligni tumor učiniti bolešću kakve su i sve druge, uz smanjenje straha i užasa koji prati postavljanje dijagnoze. Svakako, i dalje je pri tome jako bitan utjecaj načina života, intelektualnog statusa, socijalne, ekonomske i vjerske kulture na psihosocijalne uvjete življenja s rakom i ostalim teškim i dugotrajnim bolestima.

Dolazimo u priliku kada moramo komunicirati s takvim osobama, pa ako se sa sličnim problemom još nismo susreli, često ne znamo kako postupiti ni što reći.

Problem komplicira i činjenica da i sam bolesnik, pogotovo na početku bolesti, teško povjeruje i prihvati činjenicu da ima rak ili drugu tešku bolest. Suočiti se s dijagnozom maligne bolesti nikome nije lagano niti jednostavno. Već prva spoznaja da postoji mogućnost da netko boluje od raka razvija stres, koji je kasnije praćen raznolikim depresivnim krizama.

To poricanje daje vremena da se osoba prilagodi dijagnozi i da razvije osjećaj nade za budućnost. No ako traje predugo, može spriječiti odlazak na liječenje koje je neophodno. Problem nastaje i tada kad obitelj i/ili prijatelji ne prihvate tu činjenicu.

Nakon što se osoba ipak saživi s novonastalim stanjem (rakom ili nekom drugom teškom bolešću), pojavi se nada. Temelji se na spoznaji da se te bolesti mogu liječiti jer poznaju, vide i čuju da mnogi ljudi koji su imali takve ili slične bolesti žive i danas. Oni, dapače, žive aktivno i za vrijeme liječenja, a naravno i godinama nakon što je liječenje završeno.

Život poprima i jednu drugu dimenziju. U osobnoj ispovjedi liječnik (dr. David Servan-Schreiber) koji je obolio od malignog tumora mozga piše: Iznenada sam kroz bolest dobio određenu slobodu. Nisam više morao biti najbolji ni u razredu ni u području koje sam istraživao. Bio sam pošteđen vječne utrke u kojoj se ispitivala moja izvrsnost, dokazivala moja sposobnost, intelektualna vrijednost.

Slično razmišljanje može doživjeti osoba koja nije liječnik, ali radi bilo koji zahtjevan i odgovoran posao. Svaki posao je vrijedan ako se ozbiljno shvati i želi do kraja odraditi pa se navedeno razmišljanje našeg kolege može dogoditi bilo kojoj oboljeloj osobi koja je vrijedna, ozbiljna i odgovorna.

Treba se truditi da nada bude što jača. Treba o osjećaju nade razgovarati s drugima, planirati dnevne aktivnosti kao i do sada te razmisliti o razlozima nade: prijatelji i obitelj koja vas voli i treba, sjetiti se događaja ili stvari koje vas usrećuju.

Naša pomoć može biti upravo u ovom segmentu. Možemo svojim prijedlozima i sugestijama potaknuti osobu da nadu možda pronađe u prirodi ili u vjeri; možda nadu pronađe u pričama o ljudima koji imaju tešku bolest i koji aktivno žive i bore se hrabro protiv nje svakodnevno i dugotrajno.

Najvažnije je uvijek se nadati najboljem, ali biti spreman za najgore.

Dok se ne okrznemo o smrtnost, život nam se čini beskonačnim, i rado bismo da takav ostane. Čini nam se da će uvijek biti vremena za trošenje sreće. Prvo moramo diplomirati, otplatiti zajmove, čekati da djeca odrastu, otići u mirovinu... o sreći ću razmišljati poslije. Dok neprestano odgađamo potragu za bitnim, može nam se dogoditi da nam život klizne kroz ruke, a da ga uopće nismo kušali (dr. David Servan-Schreiber).

Jedan dobar savjet navodi osoba oboljela od zloćudne bolesti: Ne gledajte daleko u budućnost, prihvaćajte stvari kako dolaze i živite dan po dan, za jedan novi dan.

Iako je pomoć okoline dragocjena, neki puta prevelika briga, izbjegavanje uobičajene komunikacije s oboljelom osobom postiže suprotan učinak. Nakon nekog vremena bolesnik će nam sam reći da mu smeta ta prevelika pažnja jer se osjeća bespomoćno, jadno, osjeća samilost, a to mu ne treba. Liječnik kojeg sam već spomenula, na pitanje brata što da učini za njega, kaže: Molim te, učini ništa, samo sjedni. Katkad nas okolnosti prisile da otkrijemo snagu prisunosti. Nježna, stalna i pouzdana prisutnost često je najljepši dar koji nam voljene osobe mogu dati.

U naših se bolesnika izmjenjuju osjećaji poricanja, ljutnje, straha, stresa, depresije, tuge, krivnje i usamljenosti i sve je to normalno do određene granice. Ono što se ne smije dogoditi je da ti osjećaji preuzmu kontrolu nad životom.

Često smo svjedoci da se teško oboljele osobe žele izolirati, biti u samoći. Razlozi mogu biti različiti. Jedan od njih je da oboljela osoba ne želi opteretiti druge svojim problemom, ponekad je to skrivanje patnji, a ponekad i bijeg od stvarnih problema u želji da smanji težinu situacije u kojoj se nalazi.

U svakom slučaju samoća koju si teško oboljela osoba nameće pogoršava njezino stanje. Kako pomoći u takvoj situaciji, što učiniti? Često je dovoljna, kao što sam već spomenula, samo naša blizina a posebno nježan dodir. Može to biti lagani stisak ruke, poljubac, zagrljaj. Istraživanja su pokazala da nježan dodir stvarno potiče životnu energiju.

Uz to tijelo jača i humor i optimizam. Dobar humor izmamit će osmjeh na većini lica, a osmijeh nam pomaže spoznati da smo, iako zbog nečeg tužni, više od naše tuge. Pomaže nam nositi se s mnogobrojnim pritiscima kojima smo svakodnevno izloženi. Upozorava da je mnogo toga u životu na čemu trebamo biti zahvalni. Ukratko, pomaže nam u govorenju DA životu.

Danas riječ „rak“ nije sinonim za smrt, ali jest njezina sjena. I tu „sjenu“ treba iskoristiti: sjena je prigoda za razmišljanje o životu, o tome kako ga želimo proživjeti. Govori se o „svjesnijem življenju“: planiranju promjene našeg razmišljanja što vodi i do promjene razmišljanja naših stanica. Stanice pozitivno reagiraju na stanja u kojima prevladavaju radost i osjećaj povezanosti s ljudima oko nas. Kao da se bolje mobiliziraju ako služe životu koji se isplati živjeti.

U liječenju teških bolesti svakako pomaže i vjera. Čovjek je u naravi religiozno biće. Religioznost je otvorenost prema apsolutnim vrijednostima kao što su istina, ljubav, sloboda, dobrota.

Čovjek koji vjeruje nikad ne može biti bespomoćan pred bilo kojim izazovom pa tako ni pred bolešću. Važno je što više aktivirati svoju vjeru da nas Bog sluša, čuje i može nam pomoći. Ozračje Božje ljubavi doživljene u molitvi čisti psihu od negativnih misli i deprimirajućih osjećaja, liječi rane duše i povećava slobodu i jasnoću duha. Povjerenje u Boga traži da priznamo istinu o sebi i da se spustimo u svoju nemoć – susretnemo se sa svojim ranama, traumama i potisnutom tjeskobom koju izaziva osjećaj vlastite nemoći.

Uz to moramo osvijestiti da bolest ne dolazi od Boga i nije Božja kazna za grijehe. Uvjerenje da Bog zna za bolest i patnju može u osobi probuditi nadu da će se intervenirati i udijeliti zdravlje. Po svakoj bolesti bi čovjek trebao nešto naučiti jer nas vjera potiće da se pravilno postavimo prema životu i bolesti.

Možda ste već imali slična iskustva, možda vas tek čekaju, možda ćete sami biti ta osoba koja se mora suočiti s teškom bolešću i osluškivati reakcije svoje okoline. Ne klonite duhom, otvoreno razgovarajte sa svojim liječnikom, hrabro napravite plan promjene na sebi i u sebi. Bolest neminovno donosi promjene u stilu života i ciljevima, a pri tome treba naglasiti da su psihičke krize neminovne i nisu sramne. Bolesnik treba znati da je od velike važnosti njegovo aktivno sudjelovanje i odlučivanje o liječenju.

U životu nikad ne znamo što nas čeka. Prihvatimo ga upravo onakvog kakav jest. Svaki dan je nov početak i zato uživajmo u njemu.

Pripremila: prim.dr.sc.Mirjana Marković-Glamočak,dr.med.

----: O :----

 
 

----: O :----

◄ strana 3

Alk. gl. 10 /2007 (172) str. 6-8

strana 9 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES