početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 13

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 14,15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Piknik Zajednice KLA Novog Zagreba na Bundeku

Dugo očekivani i dogovarani susret članova Zajednice klubova liječenih alkoholičara Novog Zagreba konačno je ostvaren – održan je 1. piknik Zajednice klubova na području Novog Zagreba i to na zagrebačkom jezeru Bundek.

Subota, 13. lipnja 2009. godine, bila je dan stvoren za takvo druženje u prirodi, na jezeru, u društvu dobro raspoloženih, veselih i aktivnih članova KLA Siget, Dugave i Utrina. Iako Zajednica broji preko deset klubova, odaziv dvadesetak apstinenata s članovima obitelji bio je i više nego dobar za početak ovakvog tipa aktivnosti redovnih apstinenata naših klubova.

Organizatori ovog Piknika bili su i inicijatori – članovi KLA Siget, sa svojim predsjednikom Milom Rašetom i koordinatorom Zajednice klubova Ratkom Žemvom. Već su ujutro zauzeli najbolju moguću poziciju oko prostora za roštilj, uredili prostor klupama i ukrasili balonima, označivši tako „naš prostor“ za sve ostale pridošle, kao npr. goste s Trešnjevke i iz Velike Gorice.

Uz ukusan roštilj, povrće i sokove (svega pomalo) raspričali su se članovi, onako slobodni u prirodi, o svojim proteklim druženjima, izletima, sastajalištima. Bilo je i dogovora za izlet u Lonjsko polje (druge subote), pa za planirani izlet – hodočašće u Međugorje, kao i nekim posjetama izvan Zagreba, u Međimurje, Zagorje…

Posebnu pažnju plijenila je gđa Darinka svojom susretljivošću, toplinom i brigom, nudeći sve prisutne kolačima i sokovima, pričajući nam o svojim knjigovodstveno-financijskim poslovima, djelatnošću u više različitih klubova, o svojoj prepoznatljivoj „Balonskoj grupi“…

Ponekom igrom loptom i bacanjem pikada, te druženjem s kujom Kali, neki su članovi izmamili smijeh ostalih, pa je zajedničko slikanje za uspomenu na 1. piknik naše Zajednice KLA Novog Zagreba okrunilo raspoloženje svih.

Vladimir Augustič, KLA “Utrine”

----: O :----

Izlet u Bizovačke Toplice

Klub liječenih alkoholičara „Petrokemija – Kutina“ dana 2. lipnja 2009. godine sa stručnom djelatnicom Mirnom Bjelić, prof. i predsjednikom kluba Vladimirom Salvadorom organiziraju za članove kluba i njihove obitelji cjelodnevni izlet i druženje u Bizovačkim toplicama.

U jutarnjim satima krenuli smo iz Kutine autobusom do Bizovačkih Toplica. Dan lijep, sve organizirano i dolaskom u toplice ostaje na nama da se opustimo i zabavimo.

Kupanje je bilo ugodno, svi smo bili dobro raspoloženi. U toplicama sam bio prvi puta, pa me to činilo još sretnijim. U društvu sestre i šogora kupanje i cjelodnevno druženje brzo je prolazilo. Vidio sam da su i ostali kolege i kolegice članovi kluba bili sa svojim najbližim članovima obitelji.

Svi smo zajedno ručali u restoranu. Ostatak dana provodili smo po svom izboru. Bilo je lijepo kupati se, družiti, šetati i vidjeti nešto novo. Sati su brzo prolazili. Krenuli smo kući autobusom u 19 sati navečer. Izlet u Bizovačke Toplice i cjelodnevno druženje na mene je djelovalo pozitivno. Drago mi je da sam se uključio u klub i nadam se da će biti još takvih izleta i druženja.

Osjećam potrebu napisati nešto što me čini sretnim. Tako se i ubuduće želim družiti i surađivati, jer vidim da na takav način život ima smisla.

Naš zajednički izlet pozitivno je djelovao na mene. Ujedno bih iskoristio ovu priliku i zahvalio liječničkom timu i medicinskom osoblju Odjela za odvikavanje od alkoholizma KB „Sestre milosrdnice“, čiji sam bio pacijent.

Željko Šafarik

----: O :----

Velebitska avantura

Udruga liječenih alkoholičara „Retkovec“ je od 20. do 27. lipnja 2009. godine organizirala jednotjedni boravak na predivnom Velebitu. Četiri dana bili smo stacionirani u planinarskom domu „Prpa“ na Baškim Oštarijama. Puhala je bura, vrijeme nam baš i nije bilo naklonjeno, no to nas nije spriječilo u svakodnevnim šetnjama. Šetali smo Terezijanom, uživali u predivnom zraku i još ljepšim krajobrazima. Zadnja tri dana naše avanture proveli smo u planinarskom domu „Alan“. Kako se vrijeme poboljšalo, naše su šetnje postajale sve duže, pa smo tako jedan dan pješačili sve do Rossijeve kolibe te smo se pritom popeli na Crkvenu s koje je pucao nevjerojatan pogled. Također smo krenuli i u osvajanje Velikog Kozjaka no, nažalost, pet minuta prije uspona na sam vrh zadesila nas je tuča. Boravak u nedirnutoj prirodi blagotvorno je djelovao na sve nas. Napunili smo baterije i krenuli u nove životne pobjede.

Ovim putem zahvaljujemo pokrovitelju naše avanture, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi koje već 4. godinu za redom financijski podržava naš projekt „Sreća pripada trijeznim ljudima“.

Danijela Đurak dipl. socijalna radnica

----: O :----

Majčin dan u Trakošćanu

Jeste li znali?

Smatra se kako je u dalekoj prošlosti Trakošćan, burg na sjenovitom vrhu brežuljka djelovao zadivljujuće kao zmaj te mu je ime nastalo od drako, što se povezuje s riječju drache – zmaj i stayn – kamen.

Dana 10. svibnja naš mali, ali složni klub krenuo je u konvoju osobnih automobila s nasmijanim i dobro raspoloženim članovima na izlet u Trakošćan. Nismo se nadugačko i naširoko dogovarali kamo ćemo i kada. Bitno nam je bilo da smo zajedno, da se maknemo s asfalta grada i uživamo u prirodi. Bez obzira što smo svi već ranije posjetili Trakošćan, netko nedavno, a netko još u djetinjstvu, odlučili smo obnoviti znanja i sjećanja.

Autoputom smo začas stigli na odredište. Ljepota prirode u proljeće, fascinantno zdanje i mir nekog davno izgubljenog vremena kao čarolijom je djelovalo na nas. Ni strme stepenice dok smo se penjali u dvorac nisu bile neka naročita prepreka da uđemo u čaroliju. Po dvorcu smo se, naravno, pogubili kao skupina, jer su raskoš i bogatstvo eksponata svakoga vratili u njegov unutarnji mir, izazvali interes i pobudili maštu.

Nakon otprilike dva sata obilaska našli smo se pred dvorcem. Noge su malo stradale, odmor je bio neminovan, još nas je čekalo pješačenje nizbrdo do parkinga. I to smo s lakoćom i uz smijeh „odvalili“.

Ručak smo unaprijed dogovorili u restoranu u Lepoglavi. Iskoristili smo priliku i obišli znamenitosti tog malog grada koji svojim imenom asocira na kaznionicu. Jako nas je iznenadila restaurirana pavlinska crkva u okviru samostana pavlina i njegov dio koji koristi kaznionica.

Ručak je bio izvanredan, a količina popijene gazirane i negazirane vode, te sokova u napoj dvorani nije bila iznenađujuća.

Skupina trijeznih, kulturnih i uglađenih ljudi na zajedničkom ručku – skupina je koju bi svaki ugostitelj poželio ugostiti.

Članovi KLA „Petrica Kerempuh“

----: O :----

◄ strana 13

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 14,15

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES