početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 3,4

strana 5 ►

O RADU KLA TIJEKOM LJETNIH MJESECI  

O radu klubova liječenih alkoholičara u ljetnom razdoblju

Postoji mišljenje da bi u ljetno doba, doba masovnih godišnjih odmora, i klubovi liječenih alkoholičara trebali prestati sa radom. U tom vremenu smanjuje se broj liječenih alkoholičara koji dolaze u klub jer i oni sa svojim obiteljima imaju godišnje odmore i dječje školske praznike pa se stoga donekle osjeti osipanje članstva kluba.

No praksa pokazuje da i u tim vremenima klubove u redovito dolazi i do 75% članova.

U vrijeme godišnjih odmora ne prestaje liječenje alkoholičara ni u zdravstvenim ustanovama, pa tako ni u klubovima liječenih alkoholičara, koji su produžena ruka bolničkog liječenja.

Ne treba zaboraviti da je klub liječenih alkoholičara najpotrebniji najmlađim apstinentima koji tek trebaju uspostaviti kvalitetnu apstinenciju, a koja bi im bez podrške kluba bila još teža. Zato i dolaze u klub po pomoć,dok stariji, višegodišnji apstinenti dolaze iz već uhodane navike, kako bi pomogli novim članovima u njihovom nastojanju da se promjene i postanu pravi apstinenti od alkohola.

Stoga sam mišljenja da rad KLA-a u takovim situacijama ne bi trebao prestajati, već naprotiv. Klubovi liječenih alkoholičara trebaju raditi cijele godine svojim tempom i programom jer to od njih očekuju njihovi članovi kojima je takva pomoć neophodna.

Stjepan Perčić, KLA „Remetinec”

----: O :----

Iz KLA Novska

U vremenu ljetnih godišnjih odmora, članovi Kluba liječenih alkoholičara Novska redovito su se družili na sastancima utorkom u 18 sati. Nastojali smo održati kontinuitet rada i u vrijeme kada je naš terapeut dr. Domagoj Mosler bio na godišnjem odmoru (i na „medenom mjesecu”, jer se oženio ovog ljeta - čestitamo!), te smo u to vrijeme imali sastanak KLA u prirodi, na našem Novljanskom jezeru. U ovom ljetnom razdoblju pridružila su nam se četiri nova člana, koji nakon bolničkog liječenja postaju dio naše male zajednice, uz pomoć članova svoje obitelji. Obitelj je i bila u prvom planu naših ljetnih razgovora, a s približavanjem jeseni nametnula se tema o egzistenciji i poslu. Nismo imali niti jedan recidiv ovoga ljeta, a klub je u lipnju obilježio svoju prvu godišnjicu rada.

D. Šeničnjak

----: O :----

Iz Zajednice klubova liječenih alkoholičara Bjelovarsko-bilogorske županije

Ovog ljeta Klub liječenih alkoholičara Bjelovar radi u dvije terapijske grupe svakog utorka, dok ostali klubovi koji pripadaju našoj zajednici (Veliki Grđevac, Čazma, Garešnica i Daruvar) rade jednom tjedno po ustaljenom rasporedu.

Osim redovitog rada sudjelovali smo na godišnjim skupštinama KLA Sveti Ivan Žabno, Đurđevac, Križevci, Donja Dubrava, „Podravka“ iz Koprivnice.

Kao Zajednica klubova liječenih alkoholičara Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovali smo na Športskim susretima klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske u Velikom Bukovcu, u organizaciji Udruge zdravog življenja-obiteljskog kluba Varaždin.

KLA Bjelovar je nositelj akcije „ALKOHOLIZAM NIJE COOL“ na županijskoj razini. U sklopu te akcije organizirana je javna tribina u Sveučilišnom centru u Bjelovaru koja je postigla svoj cilj. U rujnu su u planu tribine u Čazmi i Garešnici, a Garešnica će i proslaviti svoju prvu godišnju skupštinu u rujnu.

Zadovoljni smo dosadašnjim radom Zajednice i svih njenih članova.

Dražen Žagi, predsjednik

----: O :----

Klub «Matulji» u ljetnom periodu

Iako postoji dilema da li održavati sastanke Kluba ljeti kad naše područje vrvi turistima i kada su mnogi članovi koji su zaposleni u toj djelatnosti, pored dobre volje, spriječeni u redovitim dolascima, stajalište članova je nepokolebivo da Klub treba raditi neprekidno bez ikakve ljetne stanke. Tako je i ovog ljeta.

Svi koji mogu dođu. Oni spriječeni recepcioneri, konobari i ostali nazovu telefonski da opravdaju izostanak. Zbog istog razloga naš Klub ljeti ne može organizirati izlete i druženja koja bi zahtijevala masovnije odazive. Mi takve aktivnosti o kojima je već u ovom listu pisalo prepuštamo stoga za jesen i proljeće.

Danas nas se okupilo desetak. Da se nismo sastali ne bi znali da Kristijan otkad ozbiljno apstinira ima puno manje problema na poslu, da Boris uspijeva komunicirati sa suprugom, da Mile bez obzira na vrućine ne gasi žeđ pivom, da je Pero ponosan na svoj vrt koji je ove godine dobro rodio... Svatko je imao svoju priču. Sve su priče bile istinite i pozitivne. Nitko nije isticao da ima problem koji misli da je nerješiv. Atmosfera je bila nabijena pozitivnom energijom koju su članovi izdašno oko sebe širili.

Eto razloga za naše sastanke makar i u smanjenom broju zato što je nakon toga naša okolina ljepša, bolja, plemenitija, jednim riječju ljudskija jer smo mi tome doprinijeli.

Terapeut: Lucijano Matika

----: O :----

Aktivnosti KLA „Podravka“ iz Koprivnice

Dana 4. srpnja 2009. godine održana je 31. godišnja skupština Kluba liječenih alkoholičara „Podravka“ iz Koprivnice. Službeni dio popraćen je bogatim kulturno-umjetničkim programom. Za predsjednika KLA “Podravka” izabran je gospodin Mladen Kovačić, a za dopredsjednicu gospođa Ana Šimek.

Skupštini je nazočilo preko 80 uzvanika - gostiju iz ostalih klubova liječenih alkoholičara širom Hrvatske.

Članovi kluba posjetili su 16. srpnja 2009. godine Muzej prehrane “Podravka” u Koprivnici. S izlošcima nas je upoznala voditeljica muzeja, gospođa Nada Matijaško.

25.07.2009. godine organiziran je izlet članova kluba na obližnje jezero Čingi Lingi. Uz vrlo kvalitetno druženje svih prisutnih, neki su se sudionici ohrabrili i okupali se na otvorenom po prvi puta ove godine.

Tijekom ljetnih mjeseci rad kluba se nastavlja redovitim sastancima članova svakog četvrtka od 15.00 do 17.00 sati. U hodu će se dogovoriti dodatni sadržaji i aktivnosti, kao što su izleti, posjete kazalištu, Renesansnom festivalu u Koprivnici kao i kazivanje poezije članova kluba u sklopu „Galovićevih jeseni“.

Domagoj Švabek

----: O :----

Ljetne aktivnosti KLA „Medarska“

Klub liječenih alkoholičara „Medarska“ radi kao i do sada, normalnim tempom. Izvanklupske aktivnosti se, za sada, samo planiraju (druženje s gostima iz drugog KLA na izletu, u susedgradskoj prirodi, bit će zadnje subote u kolovozu ili prve u rujnu). No, ljeto se osjeća u opuštenijem radu, bez brzine i stresa, u lakšem „otvaranju“ recidivista, poticanju i prihvaćanju novih, prisnijih odnosa među članovima KLA te pozitivnijem pristupu životu. Gotovo bismo mogli reći kvalitetnijem radu...

Ana Štimac dipl.soc.radnica, terapeut i članovi KLA „Medarska“

----: O :----

◄ strana 1

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 3,4

strana 5 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES