početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 31

Alk. gl. 7,8 /2009 (169/170) str. 32,33

strana 34 ►

STRUČNA LITERATURA

Dr. Robert Torre: Liječenje i oporavak alkoholičara

Obitelj alkoholičara

Disfunkcionalnost obitelji alkoholičara

Prosječno svaka peta obitelj pati radi suživota s članom alkoholičarom. A čak je svako četvrto dijete izloženo alkoholnoj ovisnosti ili u najmanju ruku socijalno štetnom pijenju u vlastitoj obitelji. Članovi obitelji alkoholičara poboljevaju u značajno većoj mjeri no članovi obitelji bez problema pijenja.

Alkoholičar živi sa, ali često i bez, usporedo ili čak protiv svoje obitelji.

Većina obitelji alkoholičara zapravo su disfunkcionalne obitelji sa visokim intenzitetom i učestalošću unutarobiteljskih konflikata, sa deficitarnom logističkom i financijskom podrškom članovima, sa manjkavim funkcioniranjem i dezorganizacijom obitelji kao cjeline.

Kroz život u stanju kroničnog stresa i neizvjesnosti, obitelji alkoholičara propadaju u svakom smislu: temeljno kroz stalne međusobne sukobe sa nepredvidivim i razornim emotivnim prevratima, gdje su veze među članovima obitelji slabe, površne, nesigurne, dok su djeci iz tih obitelji identitetni modeli roditeljskih figura više nego manjkavi.

Obitelji alkoholičara manje su kohezivne, a opet njihovi članovi su na individualnoj ravni manje samostalni, te su upućeni jedni na druge, od čega opet nemaju veće vajde jer su im međusobni odnosi konfliktni. Brakovi alkoholičara u pravilu su disfunkcionalni. Njihove supruge ili pristaju i toleriraju ekscesivno pijenje u svojih muževa ili mu se opiru kroz borbene konfrontacije ili gubitničko povlačenje. I jedna i druga pozicija lošeg su i nepovoljnog ishoda.

Alkoholičarove ispade obitelj amortizira kako se sa njima ne bi trebala suočiti, i kako ih istime ne bi sagledala kao neprihvatljive. Nakon što se ustali obrazac pravljenja da je sve u redu i kad nije, obitelj se prestaje praviti, pa naprosto sve loše doživljava kao dobro i nužno.

Članovi obitelji sami sebe, a nažalost nerijetko ih u tome podržavaju i neizobraženi stručnjaci, sagledavaju kao bespomoćne žrtve nečijeg prekomjernog pijenja, ne razumijevajući silnice dinamike obiteljskih odnosa koja podržava i omogućava pijenje u alkoholičara, ne razumijevajući u kojoj su mjeri i ostali članovi obitelji, koji su ovisni o ovisniku, na nesvjesnoj ravni uključeni u sustave koji podržavaju pijenje u alkoholičara.

Članovi obitelji alkoholičara mahom su zlostavljani, u pravilu emotivno, a nerijetko i fizički (pa i spolno). Žene alkoholičara nerijetko su žrtve obiteljskog, ali i spolnog zlostavljanja. Primjerice, supruge alkoholičara u dvostruko većoj mjeri prijavljuju spolno zlostavljanje nego supruge nealkoholičara.

Poricanje problema pijenja i pijenjem izazvanih problema na razini obitelji kao cjeline

Obitelji alkoholičara već su naučile ne misliti, ne osjećati, ne vidjeti i tajiti bol i patnju na koju ih primorava suživot s alkoholičarom, nego poriču misli i osjećaje, kako bi prikrili neprihvatljivo ponašanje člana alkoholičara.

Članovi obitelji alkoholičara poriču svoja nepatvorena osjećanja prema alkoholičaru, jer ona su u pravilu negativna, a nedopustivo je mrziti svog supruga, oca, majku, brata, sestru, sina ili kćerku. Naučili su potiskivati i ne uvažavati vlastite osjećaje i potrebe, naučili su stidjeti se sebe i svoje obitelji, naučili su gubiti pa kao ljudi imaju niska, slomljena i pobačena očekivanja. Kako bi ojačala poricanje činjenice ovisnosti u svog člana, obitelj alkoholičara se socijalno povlači i zatvara u samoizolaciju alkoholičarskog mraka.

Isprva obitelj alkoholičara poriče činjenicu da u kući ima alkoholičara, dakle poriče činjenicu prekomjernog pijenja u svog člana. Potom, kad više ne može ne vidjeti kako on prekomjerno pije, obitelj ulazi u fazu percepcije problema i počinje bezuspješno nadzirati alkoholičara, doživljavati poraze pred njegovim pijenjem, i počinje živjeti sve kaotičnije dok ne doživi fazu sloma.

U našem podneblju nije tako rijetka pojava da žene sklapaju brakove sa već uvelike definiranim alkoholičarima, odnosno da hoće i žele brak s njima. Bez sumnje da te žene, ako su iole svjesne već od ranije postojeće alkoholne ovisnosti u svog supruga, robuju tradicionalnim patrijarhalnim uvjerenjima, imaju mazohističku narav spremnu na apriorno žrtvovanje, il su pak na neki ini drugi način inferiorne suprugu da čak pristaju i na njegov alkoholizam. Naše žene toleriraju prekomjerno pijenje u svojih muževa ako ovi održavaju radnu kapacitiranost, ako nisu disfunkcionalni i ako nisu socijalno upadni alkoholičari.

Supruge alkoholičara nerijetko podržavaju tzv. «tihi» alkoholizam u muževa alkoholičara ako je financijska situacija u obitelji zadovoljavajuća i ako alkoholičar fizički ne zlostavlja ostale ukućane. Ako je alkoholičar u opitim stanjima miran, ako dobro privređuje ili ako pije alkoholna pića vlastite domaće proizvodnje, onda ni ostatak obitelji ne reagira na činjenicu njegovog očitog prekomjernog pijenja.

Žena se navikava na alkoholizam supruga na način da prema njemu ima sve manje zahtjeva, na način da se miri sa sve skromnijim životom svoje obitelji, na način da iznalazi dodatne izvore prihoda. Tzv. «mirno ponašanje» alkoholičara redovito se dešava u obiteljskoj sredini koja nema prevelike zahtjeve na sadržajnu kvalitetu unutarobiteljskih odnosa. Često je tu riječ tek o uposlenicima koji kući dolaze tek prespavati ili koji zbog udaljenosti radnog mjesta kući dolaze tek weekendom ili još rjeđe.

Muškarci, muževi-alkoholičari iz takovih obitelji na liječenje dolaze tek po razvoju tjelesnih komplikacija alkoholne ovisnosti, a njihove brižne obitelji istodobno su bez uvida u bilo koji poremećaj ponašanja ili u bolesnu narav ovisnosti glave njihove obitelji, te iskreno drže da nije potrebno liječiti alkoholizam nego prateće organske poremećaje.

Pijenje kao organizaciona osovina života alkoholičareve obitelji

U srcu alkoholičarove obitelji je alkohol i pijenje, kojemu je sve podređeno. Pijenje je temeljni organizacioni činitelj ne samo života alkoholičara nego i svekolikog života alkoholičareve obitelji. Obitelji alkoholičara ustrojene su alkoholom i pijenjem kao svojim središnjim organizatorom.

Članovi obitelji alkoholičara stalno žive u napetoj neizvjesnosti, gdje je uvijek sve u lošem smislu zanimljivo, a ništa ne može ići do dosade uhodanim predvidljivim putem.

Kaotično destruktivni životni stil alkoholičara uvjetuje patološku prilagodbu ostalih članova obitelji na suživot s njime. Oni su, a među njima napose supruga alkoholičara, s jedne strane uvjetovani njegovim ponašanjem, a s druge strane su obuzeti nadzorom i pokušajima da ga se na ovaj ili onaj način onemogući u pijenju.

Obitelj alkoholičara trpi krutu patološku ravnotežu koju nameće njegov stil pijenja, kojem se sve podređuje i radi čega sve trpi, jer, kako to izreka kaže, piti se mora a živjeti ne. U gorem slučaju alkoholičar u krugove svog propadanja uvlači ne samo sebe nego i svoju obitelj, a u boljem slučaju živi i pije nezavisno i marginaliziran od obitelji, i propada sam.

Obitelj se adaptirala na pijenje alkoholičara: uvodi ga u dio svoje svakodnevnice, u obiteljske rituale, u očekivanja, kako bi pijenju usprkos obitelj na svojim temeljnim ravnima mogla funkcionirati.

Ukoliko u tome ne uspije obitelj se lomi pod teretom alkoholne ovisnosti svog člana, dolazi do poteškoća u životnom funkcioniranju i ostalih članova i do raspada obitelji, koja se dalje-nadalje čuva izopćenjem alkoholičara bilo u vidu njegove obiteljske marginalizacije u smislu emotivnog razvoda bili u vidu stvarnog formalno pravnog razvoda sa fizičkim izopćenjem alkoholičara iz obiteljskog života.

Što se u obitelji više i češće pije to je veći stupanj psihičkih poremećaja u članova, posebno među djecom, to je veća razina unutar obiteljskih konflikata i to je niža kvaliteta obiteljskog života u cjelini.

Alkoholizam člana obitelji dezintegrira obitelj kao cjelinu i na različite načine svakog člana obitelji ponaosob. Tako da se ne samo alkoholičar nego i čitava njegova obitelj u jednom ključnom trenutku propadanja kroz ponore alkoholizma kao bolesti obitelji udara o dno i dekompletira se.

Budući je alkoholna ovisnost dugogodišnje kronično stanje, alkoholizam jednog od supružnika remeti i duboko narušava sklad obiteljskih odnosa u cjelini. U svakom slučaju obitelj je primorana braniti se od alkoholizma svog člana kako god zna i umije, što znači da ona nužno uspostavlja odnose patološke prilagodbe na suživot sa alkoholičarom, kako bi se koliko-toliko zaštitila i nastavila funkcionirati i postojati u vremenu u poziciji jedne svakako nakaradne ravnoteže

----: O :----

◄ strana 31

Alk. gl. 7,8 /2009 (169/170) str. 32,33

strana 34 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES