početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 7,8 /2009 (169/170) str. 14

strana 15 ►

PRILOZI ČITATELJA

OTVORENJE Floraart 2009. – treće godine na BUNDEKU

Članovi KLA „UTRINA“ – Novi Zagreb, za tu srijedu, 27. svibnja 2009. Godine, dogovorili su se da s doktorom-terapeutom posjete Sajam cvijeća na našem Bundeku. Srijeda je dan kada Klub održava sastanke, a Sajam cvijeća je od tog dana ujutro otvoren za posjetitelje.

Sve je lijepo isplanirano i dogovoreno, ali tog popodnevna su crni oblaci, vjetar i grmljavina s kišom, spriječili članove Kluba, njih petnaestak, da prošetaju od Utrina do Središća, da uživaju u ljepotama hortikulturnog događaja, razgledavanju ukrasnog bilja, raznog cvijeća, opreme za uređivanje vrtova i igrališta i sl., na prostoru od 30 hektara otvorenog i dvije tisuće m2 zatvorenog prostora na Bundeku, jednom od dva zagrebačka jezera.

No, to nije spriječilo neke naše članove Kluba da sa svojim obiteljima sljedećih dana i tijekom vikenda, posjete tu 44. međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, koja okuplja brojne izlagače iz zemlje i inozemstva i na stotine tisuća posjetitelja.

Za napomenuti je da se uz Floraart vezuju i brojna natjecanja, od oblikovanja unutarnjeg i vanjskog prostora, izbora najmaštovitijih kreacija i cvjetnih aranžmana do najljepših cvjetnih detalja, kao i održavanja Hrvatskog kupa florista.

Nije na odmet znati da organiziranje izložbi cvijeća u našem Zagrebu seže u daleku povijest i korijene vuče od 1891. godine kada je održana prva takva izložba, ali se nastavlja i na uređenje srednjovjekovnih zagrebačkih vrtova na tradiciji kojih je izrasla perivojna kultura grada, čija se ljepota oslikava u prekrasnom parku Maksimir, perivojima „Lenucijeve potkove“, koja povezuje osam trgova i daje snažno obilježje urbanog identiteta Donjem gradu, a strukturom i sadržajima čini prvorazredni kulturno-povijesni i graditeljski spomenik XIX stoljeća.

Toliko o Sajmu cvijeća i o povijesti našeg grada, a članovima Kluba predstoji da druge godine dočekaju sunčan i vedar dan za zajednički posjet tom najvećem hortikulturnom događaju u ovom dijelu Europe.

Vladimir F. Augustič

----: O :----

Prigorske kumice i kumeki

Nekad su dolazili iz sela na obroncima Medvednice (Zagrebačka gora, Sljeme) svakakvim poslom u Zagreb. Dolazili su obučeni u svečane ili svakodnevne prepoznatljive nošnje, kumeki rijetko jer su bili vezani poslovima izvan Zagreba, a kumice su dolazile svakodnevno. Dolazile su na zagrebačke tržnice (plac) tržiti proizvode iz vrtova i polja, sir i vrhnje, pohance i još mnogo svakakvih čarolija iz svojih sela. Dolazile su bedinati (pospremati) stanove purgera. Dolazile su sa svežnjevima opranog veša na glavama, a odlazile s prljavim.

I eto! Prigradska sela progutao je grad. Kumice i kumeki i njihova sela izgubljeni su u «elitnim predgrađima» grada koji želi pošto-poto postati velegrad. Kumice i kumeki se ipak, u nekim rijetkim prilikama, ipak pojave, da nam pokažu da su ipak još tu.

Evo, zasvirali i zaplesali su na Jelačić placu. Prilika je smotra-priredba-hepening na asfaltu «Cest is the Best». Pokazali su da su još tu i otišli u predgrađa gdje su im bila sela.

Juraj Cesarec, tekst i foto

----: O :----

◄ strana 12

Alk. gl. 7,8 /2009 (169/170) str. 14

strana 15 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES