početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 11

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 12

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Zajednička godišnja skupština klubova „Remetinec“ i „Remetinec-Gaj“

Dragi gosti, članovi kluba i članovi obitelji, poštovani liječnici i stručni suradnici, zadovoljstvo mi je i ove godine vidjeti vas sve u tolikom broju okupljene na našoj godišnjoj skupštini. Prije svega pozdravila bih gospođu prim.mr.sc. Vesnu Golik-Gruber, našu stručnu djelatnicu, zatim pozdravljam g. Damira Vodopivca dopredsjednika HSKLA i g. Zlatka Topalovića, dopredsjednika ZKLA Zagreba, kao i ovdje nazočne socijalne radnice, gđu Ljiljanu Dimitrijević iz Zatvora u Remetincu i gđu Maru Leko iz Centra za soc. skrb Novi Zagreb.

Također pozdravljam gđu Marijanu Tominac, med.sestru, stručnu djelatnicu kluba u osnivanju „Sveta Klara“, čija će se osnivačka skupština uz potporu naših klubova održati 8.6.2009. godine.

Veliko mi je zadovoljstvo uputiti pozdrave članovima drugih klubova koji su se odazvali našem pozivu da prisustvuju ovoj našoj velikoj i značajnoj svečanosti i svim svojim kolegama i prijateljima, kako Kluba „Remetinec“, tako i Kluba „Remetinec-Gaj“, te članovima njihovih obitelji.

Na početku naše svečanosti izrekla bih svoje iskreno zadovoljstvo i ponos na još jednu uspješnu godinu, u zajedništvu i okrilju kluba koji je već utkan u svakodnevnicu naših života.

Počeci nisu bili laki, svi ih dobro pamtimo. Nastajanje našeg kluba mogu usporediti s gradnjom kuće: kao što se kuća gradi ciglu po ciglu da bi se podigli zidovi, tako smo mi ugrađivali sebe, dio po dio svojih iskustava, susret za susretom u prostorijama kluba, kroz razna druženja, gradeći sebi dom u kojem ćemo biti sigurni, zaštićeni, upućeni jedni na druge u nastojanju da se othrvamo bolesti koja nam je uništavala život i razarala naše obitelji. Ovdje ne smijem i neću zaboraviti istaknuti ono što nas je sve povezalo, sjedinilo u jednu tako čvrstu cjelinu, a to je prisustvo, stručnost i predan rad naše liječnice prim.mr.sc. Vesne Golik-Gruber.

Stoga su godišnja obilježavanja značajni događaji i svojevrsni sažetak našeg cjelogodišnjeg nastojanja, rada i truda da se održimo i ostanemo kompaktni, u zajedništvu i potpori u borbi za zdrav život – život bez alkohola. Godišnja skupština je također i jedan veliki emotivni doživljaj, osobito za nas članove obitelji liječenih alkoholičara, jer je osoba za koju smo se borili tu, prisutna i zdrava, a što je samo potvrda da su naša redovna okupljanja u klubovima itekako korisna, potrebna i svrhovita. Ono što je najznačajnije na ovim godišnjim skupštinama jest podjela priznanja koja nije samo simboličan čin, već uistinu znače potvrdu uspješnosti, kako članu tako i klubu, a osobito onima koji ih primaju prvi puta, jer prva je godina ipak najteža. To je period u kojem liječeni alkoholičar donosi važne i odlučujuće odluke, godina u kojoj sva prijašnja iskustva ne vrijede, a nova se rađaju, godina u kojoj čovjek koji se liječi kao da se ponovno rađa i uči sve ispočetka: kako hodati uspravno i uzdignute glave, a ne teturati, kako živjeti dan za danom trijezan i svjestan svojih postupaka, kako jednostavno biti – a ne piti.

Moram priznati da mi je postalo pomalo teško smišljati što bih vam novog mogla reći o našem djelovanju u klubu, jer istina je uvijek jednostavna – sve se vidi na mom i na licima većine pristunih. Sretni smo jer smo tu, zajedno, zdravi i zadovoljni, jer smo uspjeli očuvati naše supružnike da ustraju u apstinenciji od alkohola, a sami smo kroz prisustvovanja na druženjima u klubu podigli i unaprijedili vlastite živote, osvijestili i svoje postojanje i ulogu u izlječenju naših partnera i članova obitelji.

Klub je postao poput drugog doma, stekli smo ne samo kolege već su stvorena i prijateljstva. Istina, poveznica nam je bila borba protiv alkohola, cilj održavanje apstinencije, no daljnja nit vodilja koja je pridonijela uspješnosti rada kluba bilo je podizanje kvalitete života općenito, jer naša druženja nisu više isključivo svedena na sastanke ponedjeljkom, već se čujemo i nalazimo kad god se za to ukaže potreba ili prilika. Dakle, svi smo na neki način kroz nešto što je u prvom redu bio obvezan dio terapije u liječenju od alkohola našli svoje mjesto i ispunjenje.

----: O :----

Iz izvješća o radu Kluba „Remetinec-Gaj“ za 2008./2009. godinu

KLA „Remetinec-Gaj“ djeluje samostalno već sedam godina, od kad se izdvojio iz matičnog kluba „Remetinec“. Pretežno je obiteljski klub, te okuplja članove koji dolaze u pratnji svojih obitelji ili partnera, jer potporu obitelji smatramo najvažnijim čimbenikom u procesu odvikavanja od alkohola i u konačnosti održavanju apstinencije. Godina 2008. za naš je klub bila iznimno uspješna. Imali smo svega dva recidiva koja su uspješno sanirana, a danas su ti članovi među nama i apstiniraju.

Trenutno klub ima 16 članova, od kojih njih 11 danas prima priznanje za uspješnu apstinenciju, 2 člana pune 6 godina apstinencije, a među njima je i moj suprug Josip Majdek te mu ovim putem od srca čestitam. U protekloj godini dobili smo dva nova člana, što je samo dodatni poticaj za nastavak djelovanja kluba. Također smatram da je za kvalitetu rada kluba bitna i posjećenost, koja je u našem klubu velika, naši članovi rijetko izostaju i to većinom opravdano. Uz posjećenost je važna i sadržajnost sastanaka, za što se uvijek pobrinemo pripremom kvalitetnih tema za razgovore u kojima tada sudjeluju svi članovi. Razmjena razmišljanja i iskustava dodatan je čimbenik koji nas je zbližio, ne više samo kao bivše ovisnike, već i kao prijatelje. Na taj način jedni od drugih učimo, saznajemo, upoznajemo se i još se više povezujemo, tako da i prilikom raznih izvanklupskih aktivnosti (razni izleti, zajedničke proslave rođendana i druge aktivnost) ne djelujemo samo kao pripadnici jednog kluba već smo uistinu pravo malo društvo prijatelja, kompaktno i složno poput obitelji.

U protekloj godini ostvarili smo sve što smo i planirali. Zadržali smo sve svoje članove, aktivni smo u posjećivanju godišnjih skupština drugih klubova u Zagrebu i izvan Zagreba, nazočili smo 3. Alpe-Adria konferenciji KLA u Opatiji kao i II. izbornoj skupštini HSKLA, surađujemo s domovima zdravlja s našeg područja, socijalnom službom i koordinacijama klubova, organiziramo tribine koje se održavaju u Mjesecu borbe protiv alkoholizma, a također smo svojim člancima često prisutni i u “Alkohološkom glasniku”.

Kad ovako odjednom nabrojim sve ove aktivnosti, stvarno postanem ponosna na nas i naša postignuća. Najvažnije u svemu je što smo ustrajnošću u apstinenciji očuvali naše obitelji. Stoga bih zahvalila svim članovima, svim svojim dragim prijateljima što su svaki ponaosob, na svoj jedinstven način pridonijeli ovom postignuću zajedno s mojom malenkošću.

I na kraju, ali ne zato i najmanje važno, posebnu zahvalu upućujem našoj uvaženoj liječnici, stručnom vođi i prijatelju gospođi, prim.mr.sc.Vesni Golik-Gruber, pod čijim smo okriljem ostali dosljedni na putu ka životu bez ovisnosti.

Vera Majdek, predsjednica kluba

----: O :----

Iz izvješća o radu Kluba „Remetinec“ za 2008/2009. godinu

Klub Remetinec je izvještajno razdoblje završio s 36 članova i to 11 s obitelji i 25 samaca. Velik broj samaca je zato što se obitelji pretežno upućuju u Klub „Remetinec Gaj“, a i zbog velike dislociranosti nekima dolazak obitelji predstavlja veliki vremenski i materijalni problem. Imamo i člana koji jednom mjesečno dolazi iz Turopolja. Surađujemo i sa zatvorom u Remetincu, čiji nas čiji nas članovi posjećuju u pratnji socijalnih radnica. Naš je predsjednik prisustvovao sastanku njihovog kluba i odgovarao na pitanja štićenika.

Na sastancima tijekom godine klub je, uz uobičajene aktivnosti, obrađivao teme iz područja alkoholizma i drugih ovisnosti. Teme su odabirane prema njihovoj aktualnosti. Ipak, osnova rada na sastanku bio je razgovor među članovima i razmjena iskustava. Prošle godine primjetan je velik priliv članova koji su na liječenje poslani po nalogu suda. To zahtijeva pojačan pristup motivaciji istih, kao i znatan trud kluba da se od njih naprave ”normalni” apstinenti. Motiv za njihovo liječenje jest prisila, ali su uzroci jednaki kao i kod ostalih.

Krajem godine zajedno s Klubom „Remetinec Gaj“ uputili smo pismo liječnicima obiteljske medicine i upoznali ih s našim radom, te ih pozvali na suradnju i sudjelovanje na javnoj tribini, koju smo i održali u prosincu.

Naše stalno nastojanje da se osnuje još klubova na “našem” području Novog Zagreba naišlo je odaziv na području Svete Klare i to posebno zalaganje medicinske sestre Marije Tominac. Vodili smo razgovore i animirali naše članove da prijeđu u novi klub, no ljudi nerado napuštaju staru sredinu. U svakom slučaju pomoći ćemo novom klubukoliko god možemo i spremni smo da redovito budemo na njihovim sastancima sve dok se klub sasvim ne osamostali.

Nastavili smo suradnju s Centrom za borbu protiv ovisnosti, a njihov dr. Leskur sudjelovao je u radu naših klubova.

Klub sudjeluje u radu koordinacije Novog Zagreba i Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba, za što smo odredili stalnog predstavnika, što poboljšava suradnju.

U izvještajnom razdoblju 10 naših članova zaslužili su priznanja za dugotrajnu apstinenciju i to: za 1 godinu 7 članova, za 2 godine 1 član, za 3 godine 1 član, za 4 godine 1 član. Budući da smo pretprošle godine podijelili dosta priznanja za 5 i više godina, sada ostaje čekanje do okruglih godišnjica.

Posebno zahvaljujemo našoj terapeutkinji prim. dr. Vesni Golik-Gruber na njezinom trudu i poticanju da radimo više i bolje.

Predsjednik kluba: Vlado Regelja

----: O :----

Završna riječ

Prije svega, zahvalila bih na opetovano ukazanom povjerenju da vodim naš klub, polaskana sam time i nadam se da vas i u idućem mandatu neću iznevjeriti.

Svi smo svjesni činjenice da smo prevelik dio života ostavili u alkoholnoj ovisnosti, stoga više ne smijemo izgubiti ni dan, jer život je samo jedan i trebamo ga proživjeti svjesno i dostojno, baš kako to uostalom i zavređujemo. A da to zavređujemo dokazali smo i danas kada ovim okupljanjem slavimo naš uspjeh.

U početku sam samo htjela izbaviti svog supruga iz ralja ovisnosti u koje je sve više tonuo i bio gotovo na rubu života, a kroz rad u klubu shvatila sam da se razlozi mog ostanka proširuju sa željom za pomaganjem svima kojima je to potrebno, bilo kao supruga koja je prošla kalvariju pijenja supružnika, bilo kao, mogu to već sa sigurnošću reći, kroz rehabilitaciju supruga educirana osoba koja i ovisniku može dati prve poticaje i saznanja o bolesti kao što je alkoholizam. Tako je motiv mog svesrdnog angažmana prerastao okvire moje obitelji i želja mi je i htijenje da svojim iskustvom pomognem i drugim obiteljima vratiti mir i vjeru u kvalitetniji i zdraviji život – život bez alkohola. A to je očito moguće. Uspjeli su mnogi, uspjet ćemo i mi. Dok god sam tu, sigurna sam za svog supruga. Dok god sam tu, osjećam da mogu pridonositi i pomagati i drugima. Dok god smo svi zajedno tu, sigurni smo jer znamo da smo si potrebni međusobno, naučili smo vjerovati jedni drugima i jedni u druge. Također, sretna sam jer vidim da svojim radom u klubu pomičem stvari s mjesta, trudim se da naši sastanci budu produktivni, članovi prihvaćaju moja nastojanja, iskazuju mi i povjerenje i privrženost, a simpatije i emocije su obostrane. Sve članove kluba doživljavam kao svoje prijatelje i mogu slobodno reći iskreno od srca, sve vas jako volim i poštujem.

I na koncu službenog dijela naše skupštine još jednom bih izrazila svoju duboku zahvalu na odazivu svih vas ovdje prisutnih, jer ste time učinili značajnu gestu a svima nama toliko potrebnu, kojom ste dali priznanje našem trudu i dodatno nas učvrstili da ustrajemo u svojim nastojanjima.

U nadi da ćemo se još mnogo puta susretati u ovakvim lijepim prilikama, srdačno vas pozdravljam i pozivam vas da druženje nastavimo domjenkom priređenom svima vama u čast.

Vera Majdek, voditeljica skupštine

----: O :----

Klub „Gajevo“ proslavio 26 godina

Lijepo travanjsko poslije podne, srijeda i naše uobičajeno vrijeme - osamnaest sati u Prosenikovoj 9. Na ulazu mala formalnost, potpis u evidenciju, za sjećanje, a u našem prostoru je kao u košnici već sat vremena prije početka. Uhodanim ritualom dečki slažu stolove, a gospođe, sve od reda bolje od boljih, domaće «delicije», slatke i slane. Miješa se miris fritula i palačinki s (mnogima još zanosnijim) mirisom reš pečenog mladog odojka, luka i tradicionalne krumpirove salate. Ruže i priznanja su na mjestu.

Pristižu polako naši dragi gosti iz drugih klubova: gospođa Blanka koja je mnoge od nas otrijeznila (kako netko reče), gospodin Zlatko, te gosti iz Zapruđa, Susedgrada, Dugava, Prečkog...

I tada sve utihne; pomno slušamo vrlo inspirativna i emotivna izvješća (kako ćemo raditi i kako smo radili do sada) našeg mladog i novog predsjednika i vidno uzbuđene tajnice, blagajničko izvješće uvijek sabrane gospođe Olge, i obraćanje naše stručne djelatnice gospođe Ljerke.

A onda počinje ono najbolje, dodjela priznanja. Reda se špalir dobitnika, svi redom sa članovima svojih obitelji; tu su i sinovi, i oni dobivaju po ružu, i svatko na svoj način nastoji izreći po koju prigodnu, a ujedno i toplu riječ… Nadamo se da je poruka toplog obiteljskog zajedništva doprla do svih prisutnih.

Pozdravljaju nas naši dragi gosti, polako praznimo tanjure, čavrljamo međusobno, ugodno se družimo…

Vidimo se dogodine, na 27. godišnjoj skupštini, u još većem špaliru.Dođite !

Inga Burmudžija, tajnica kluba

Po osmi put

Po osmi put za redom 16.5.2009. održana je akcija Rafting kup Mura 2009. Međimurski savez KLA je također prijavio svoju ekipu. Plovilo se po rijeci Muri od Podturna do graničnog prijelaza Goričan. Dužina dionice bila je 20 kilometra. Rijekom Murom tog je dana ukupno plovilo dvjestotinjak sudionika u 20 čamaca. Stalo se i odmaralo na tri mjesta, u Novakovcu u Dekanovcu i Domašincu, gdje su domaćini pripremili prigodan program te za sve sudionike osigurali užinu i piće. Na kraju dionice osiguran je i raftingaški grah.

Također je bilo lijepo za čuti da smo od 20 čamaca na cilj stigli treći.

Rajko Sanjković

----: O :----

◄ strana 10

Alk. gl. 6 /2009 (168) str. 12

strana 16 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES