početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 12

Alk. gl. 5 /2009 (167) str. 14,15

strana 16 ►

IZ KLUBOVA

Nije bilo lako biti mu podrška

Supruga sam liječenog alkoholičara Darka. U braku smo 31 godinu, imamo dva sina od 30 i 26 godina. Do prije četiri godine nisam mogla ni zamisliti da ću biti prisutna a ovakvom okupljaju, e što nisam htjela, nego nisam znala na koji način krenuti da moj suprug postane trijezan čovjek. Pokušali smo više puta razgovarati o liječenju ali sve je ostalo a pustim obećanjima.

Odnosi u obitelji krenuli u krivom smjeru. Djeca i ja smo izbjegavali svaki kontakt s njim. Bilo je to vrlo ružo razdoblje našeg života. Trajalo je to sve do dana kada je Darko shvatio da gubi kontrolu i da tone u ponor, te da kod kuće nema s kim razgovarati odnosno svađati se.

Jednog dana došao je kući mašući uputnicom za bolničko liječenje. Ja sam bila skeptičan a tu odluku,a i mlađi sin je odmahnuo rukom i rekao da opet laže. Teško mi je bilo uz njega kad je bio pij, optuživao me, vrijeđao, osjećala sam se poniženo.

Nije mi bilo lako ni kad je došao iz bolnice – biti mu podrška, proživljavati krize skupa s njim. Shvatila sam da Darkova apstinencija ovisi upravo o meni, mojem strpljenju, živcima i potpori koju mu pružam. Uz njega sam od prvog dana nepijenja i nadam se da ću ostati s njim zauvijek – bez alkohola!

Sve to ne bi bilo moguće bez jezgre čvrste volje za apstinencijom, ulogom stručne djelatnice gđe Mirice Kunetić, koja ga je „brusila“kao dijamant, kao ni Kluba i klupskih prijatelja.

Moram istaknuti važnu ulogu liječnika i terapeuta Bolnice „Sestre milosrdnice“ u edukaciji o toj opakoj bolesti.

Poruka svima koji ste liječeni i koji se liječite – imajte svoj cilj vrijedan truda, cilj koji se polako ali sigurno ostvaruje. To je tajna života za koju vrijedi živjeti!

Živite hrabro, slijedite svoja najdublja uvjerenja i vrijednosti. Budite dobri prema sebi i drugima, hodajte uzdignute glave ponosni i plemeniti!

Jana Župan, Klub „ZET Ljubljanica“

Želim s tim dragim čovjekom provesti ostatak svog života

Kad sam upoznala svog nevjenčanog supruga, nisam ni slutila da će mi se život pretvoriti u košmar, a sve zbog činjenice da je moj izabranik alkoholičar.

Na početku naše veze nisam ni shvaćala da će mi se život promijeniti u negativnom smislu, iako je Veljko u početku bio pošten, drag i simpatičan čovjek. Sada shvaćam da je upravo alkohol od jednog divnog čovjeka učinio osobu koju više ne poznajem. U vezi smo otprilike 25 godina te sam odlučila živjeti s njim zbog činjenice da je bio krasna i draga osoba. S obzirom da smo se upoznali u toplicama, nisam primijetila da mi suprug pije niti je nalikovao na alkoholičara. Tek nakon nekoliko mjeseci, kada sam doselila k njemu, primijetila sam da vrlo često odlazi na pokoju pivicu u lokalni kafić.

Pod utjecajem alkohola Veljko se ponašao prilično mirno i druželjubivo te je gotovo uvijek odlazio u krevet na spavanje. Vidjevši da je to izmaklo kontroli i da je on sve češće i češće pio, nisam mu previše prigovarala da se ne bi naljutio, misleći naivno da će se s vremenom stvari promijeniti te da će Veljko prestati piti. Sama činjenica da nismo imali djecu činila se podnošljivom. Život je bio nepodnošljiv, a ne bih htjela dopustiti da, ako sam ja trpjela alkohol u kući, to isto moraju trpjeti moja djeca.

Najveći problem u njegovom alkoholizmu bila je činjenica da je jedini prihod u našoj obitelji, svoju plaću koja je iznosila oko 4.000 kuna, uspio potrošiti za dvadesetak dana, dobrim djelom i na alkohol. Pokušavala sam mu godinama razgovorom skrenuti pozornost na probleme vezane za alkoholizam, ali sam to uspijevala samo u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Nakon toga se uvijek vraćao svojoj čašici. Za pomoć sam se obraćala jedino svojim susjedima koji su me shvaćali i podržavali, a i oni su sami s njim o tome razgovarali, ali bez većeg uspjeha.

Supruga su na liječenje poslali iz njegove firme. Nadam se da će konačno ovaj program liječenja uspjeti jer želim s tim dragim čovjekom provesti ostatak svog života, jer smatram da smo to zajedno zaslužili, ali naravno, bez njegove druge ljubavi koju je, čini mi se, uvijek volio, a zove se “čašica”.

Sretenka

Sada ima podršku obitelji

Počela sam raditi sa 16 godina u kuhinji u bolnici i tu sam upoznala svoga supruga koji je radio na održavanju. Počeli smo hodati. Bila sam jako mlada i imala sam pogrešno mišljenje o životu. Imala sam strogog oca koji me nije puštao van bez obzira što sam bila zaposlena, pa sam mislila da ću imati slobodu ako se udam, a bila sam mlada i luda i zaljubljena. Hodali smo godinu dana i odlučili se na brak. Kad sam se udala shvatila sam da sam imala pogrešno mišljenje o svojoj slobodi. U 18-toj godini rodila sam prvu kćer. Bili smo podstanari u vlažnom stanu i onda su počele brige i problemi. Bila sam kod kuće s djetetom, a moj muž je radio i nikad ga nije bilo prije mraka, jer je poslije posla bio u birtiji sa svojim prijateljima. Nije imao nikakvih obaveza kod kuće. Sve je bilo skuhano i izglačano i sve ostalo što mu je trebalo.

Kad bi bilo tko došao u goste, nikad ga nije bilo doma. Znala sam gdje je bio kad bi se vratio, ali tada sam bila mlada pa nisam shvaćala alkohol tako velikim problemom.

Nakon tri godine rodila se i naša druga kćer i kupili smo kuću u Bistri. To je bilo jedno od boljih razdoblja našeg života. Moj suprug je konačno imao posla da mu nije dosadno kad dođe doma, a ja sam bila na porodiljskom dopustu. Radio je oko kuće, ali nije bio trijezan, samo je piće bolje podnosio i nije stvarao toliko problema. Za tri godine rodila se i naša treća kćer.

Veći problemi zbog alkohola traju oko 10 godina, a u braku smo 22 godine. Dok djeca nisu narasla bilo je podnošljivo živjeti s njim. Pet godina je moj suprug bio u Njemačkoj i tad je bilo podnošljivo, za nas je vrijedila poslovica: što se manje vidimo – to se više volimo. Kad bi došao doma svi bi uživali s njim uz alkohol, a najmanje naša obitelj.

Ja sam ostala sama s djecom i same sam ih ostavljala onako male. Čuvale su jedna drugu.

Kad smo se svađali uvijek smo to radili da djeca ne čuju. Sad kad su veće, to je za njih veliki šok, ne razumiju što se događa s nama. Mojem su mužu svi krivi: i na poslu, kod kuće, susjedi, rodbina moja i njegova. Samo je on u pravu.

Prije tri godine, između Božića i Nove godine pozvali smo policiju i odvezen je u Vrapče. Zvali smo ih s mobitela kćeri Katarine. Od tada on krivi nju i mene da smo ga smjestili u bolnicu. To ga je jako pogodilo, a nije se pitao kako je nama. Od tada su narušeni odnosi između Katarine i tate, ali i mlađih kćeri, no one mu nisu “trn u oku” kao Katarina. Jako sam žalosna radi tog odnosa i razgovarala sam s njom, ali ona je povrijeđena kao i on i rekla je da će razgovarati kad dođe vrijeme za to. Moji odnosi s djecom su dobri, ali im tata predbacuje. Govori da su nagovorene protiv njega. Govori da je on njihov tata što god napravio, no one su prebrzo odrasle i on ih dobro ne poznaje, niti one njega. Nikad nije sjeo i razgovarao s njima, riješio neki problem. Samo ih je Bog sačuvao da su ovakve kakve jesu i da nam mogu služiti za ponos. S mojim suprugom nije moguće ništa riješiti, jer on mora biti pijan da kaže što ga muči, pa ja onda moram imati sve na brizi, i djecu, posao, vrt i kuću. Sve probleme moram rješavati sama i žalosna sam radi toga.

Prije dva i pol mjeseca imala sam operaciju maternice. Kad sam išla u bolnicu, sa mnom je išla kćer. On se nije niti ponudio ići. Mislila sam da će mi srce puknuti od žalosti. Još uvijek se nisam dobro oporavila od te operacije, moram skupiti snage, a u tome mi treba pomoć supruga, ali trijeznog.

Moj suprug je došao prisilno na liječenje, tako da nisam baš optimist da će to uspjeti. Moju podršku sada ima. Ako počne ponovno piti, nisam sigurna, jer narušeno je i njegovo i moje zdravlje, a i zdravlje starije kćeri koja ima psorijazu. Srednja kćer je jako razdražljiva, a najmlađa je mokrila u krevet do 12 godina. Od svog supruga sam za ovih 22 godina braka dobila samo dobru djecu i ništa više.

Uvijek su mu bili preči njegovi prijatelji nego njegova obitelj. Žalosno, ali istinito.

Svjesna sam da se ništa ne rješava preko noći, ali uz dobru volju i čvrst karakter, te podršku obitelji, trebao bi se okrenuti trijeznom životu i postati svoj čovjek.

Nada

“Žena”

Ovo je zapisano u hebrejskom Talmudu, knjizi gdje su s vremenom sačuvane sve izreke i propovjedi Rabina:

“Budi jako oprezan da ne rasplačeš ženu jer Bog broji njene suze. Žena je nastala od muškarčevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada, nego od boka da mu bude jednaka. Ispod ruke da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena.”

Alkohološki glasnik broj 05/2009 (167) str.: 14,15

strana - 12

 strana - 16

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES