početna ALKOHOLOŠKI GLASNIK

poćetna HSKLA

početna ZBORNIK

početna UHVAĆENA DUGA

početna PROPADANJE ALKOHOLIČARA

početna OPORAVAK ALKOHOLIČARA

Kongresi i konferencije

 

 

Dostupni brojevi AlkGlas

Sadržaj dostupnih brojeva AlkGlas

 

 

 

◄ strana 7

Alk. gl. 5 /2009 (167) str. 9-11

strana 12 ►

IZ KLUBOVA

ODRŽANA 29. GODIŠNJA SKUPŠTINA KLA „ZAPRUĐE“

Izvješće o radu KLA „Zapruđe“ u razdoblju od 10.3.2008. do 23.3.2009.

Protok ljudi kroz naš klub bio je, u navedenom razdoblju, značajan – primili smo četiri obitelji i 12 samaca, no od njih su se, zasada, u klubu zadržale četiri obitelji i pet samaca. Uzme li se u obzir da su nas, nakon recidiva, napustile tri obitelji iz starog sastava kluba, možemo zaključiti da u ovom trenutku KLA „Zapruđe“ broji 14 obitelji i 10 samaca. Novopridošli samci koji su nas napustili, dolazili su na sastanke kluba samo u vrijeme bolničkog liječenja, što jasno govori o tome da njihova odluka o liječenju i promjeni svog načina života nije bila čvrsta i ozbiljna. Nažalost, jedna je obitelj nepovratno izgubljena; nije se radilo isključivo o alkoholizmu, nego i o ozbiljnoj depresiji i svi njihovi pokušaji mijenjanjem bolnica, odjela u bolnicama, terapeuta i klubova liječenih alkoholičara, nisu urodili plodom. Mislili smo da su, umjesto svih tih promjena, trebali mijenjati sebe, no možda nisu mogli. Možda je depresija bila tako duboka da se nisu mogli othrvati ni uz našu, ni uz stručnu pomoć.

Ekonomska kriza u zemlji, propadanje poduzeća i otkazi koji su uslijedili, nikako ne mogu poticati dobro raspoloženje ljudi, a to se snažno osjeća i u našem klubu. Dvojica naših članova dobila su otkaz, a kako nisu mladi, a ni dovoljno stari da bi imali pravo na mirovinu, našli su se u poziciji čardaka ni na nebu, ni na zemlji. Srećom, obojica su realni i borci u životu, pa su se prihvatili onakvog posla kakvog su mogli dobiti (posla koji nije njihove struke), ali uz koju cijenu? Rade kod privatnih poduzetnika od jutra do mraka, iscrpljuju se do krajnjih granica, a na plaću čekaju po 4 mjeseca. Jedan od njih se ozbiljno razbolio – uzima antidepresive, smršavio je 20 kg i sada je na bolovanju (poznajemo ga ne samo kao dugogodišnjeg apstinenta, već i kao izuzetno savjesnog i odgovornog čovjeka). Depresija je najčešća riječ koju čujemo na sastancima našeg kluba; još šest naših članova pati od depresije, od kojih je četvero moralo potražiti liječničku pomoć. Neki od njih svoju su depresiju „liječili“ alkoholom što je rezultiralo s četiri (od ukupno šest) recidiva od prošle godišnje skupštine, no troje je, uz pomoć bolnice uspješno sanirano. Ovakva situacija potakla je našu terapeutkinju, ing. soc. rada Ljerku Topić da inicira raspravu o temi „Kako rješavati probleme?“ i „Kako se izboriti za svoja prava?“. Osim ovakvim raspravama, članovi kluba nastoje pomoći svojim depresivnim prijateljima tako da ih zainteresiraju za neku aktivnost kako njihove misli ne bi bile fiksirane na događaje koji ih deprimiraju. Razumije se, svatko će odabrati samo ono što njega zanima. Dvoje su se zainteresirali za psihološke teme u udruzi „Petkom u 5“, gdje će se, osim što će naučiti npr. o asertivnosti, družiti s ljudima istog interesa. Bilo je lijepo čuti na jednom od sastanaka kluba da jedan naš član, sklon depresivnim raspoloženjima, slika u slobodno vrijeme i namjerava u HVIDRI izložiti svoje radove. Mislimo da bi svatko trebao, u skladu sa svojim interesima i svojim sposobnostima, otkriti i onu lijepu stranu života, pa će onda lakše prebroditi tegobe i razočaranja koja nam život nosi. Također je bilo lijepo čuti riječi kćeri jednog našeg depresivnog prijatelja (nakon uspostavljene apstinencije i depresivne krize): „Sada je sposoban sudjelovati u našem životu; daje nam savjete i podršku“.

Od prošle godišnje skupštine održali smo 52 sastanka kluba (s prosječno 13 prisutnih članova); poneki od njih bili su i vedri, kao npr. 16.6. 2008. kada su naš dobitnik priznanja za 20 godina apstinencije Stjepan Koren i Mirna Nochta, dobitnica priznanja za 4 godine apstinencije upriličili domjenak i govorili o svom iskustvu i promjenama u toku tih godina.

Među novim članovima kluba nalaze se i dvojica koji u nam došli iz Kaznenog zavoda Turopolje i čini nam se da se dobro osjećaju među nama. Oboje nas uvjeravaju da će apstinirati i nastaviti dolaziti na sastanke kluba. Mislimo da svakom čovjeku treba pružiti priliku, a na njemu je hoće li tu priliku pametno iskoristiti, ili je prokockati. Bili bismo vrlo zadovoljni da postupe kao jedan naš član koji nam se prije dvije godine pridružio nakon odslužene kazne u Remetincu, a sada je najredovitiji član kluba (izostao je sa samo 2 sastanka od 52 održanih ), okušao se u vođenju sastanaka i prihvaća svaku obavezu, a poneku i inicira.

Od 27.10.2008. apstinencija se u klubu provjerava i alkotestom. Pokazalo se da su naši članovi alkoholna pića zamijenili zdravijim tekućinama – jedan sirutkom, drugi mlijekom, dok ostali preferiraju vodu i sokove.

Naši predstavnici redovito posjećuju sastanke Zajednice klubova liječenih alkoholičara Zagreba i obavještavaju nas o zaključcima s tih sastanaka; zahvaljujući inicijativi Zajednice nakon dvije godine proradio je Koordinacijski odbor KLA Novog Zagreba. Šestero naših članova prisustvovalo je 4. sportskim susretima u Kašini, dvojica 3. sastanku liječenih alkoholičara Alpe-Jadran, jedna članica 10. večeri pučke poezije, dvojica su prisustvovala akciji „Trijezni tramvaj“, a započele su i posjete kazališnim predstavama, zahvaljujući besplatnim ulaznicama. Posjećujemo i godišnje skupštine zagrebačkih klubova liječenih alkoholičara kako bismo učili jedni od drugih i međusobno se podržavali.

Na kraju želimo zahvaliti, na prvom mjestu našoj agilnoj terapeutkinji gđi. Ljerki Topić na njenim savjetima i podršci, a isto tako i bolnicama: „Sv. Ivan“, „Sestre milosrdnice“ i Psihijatrijskog bolnici Vrapče na pomoći koju pružaju našim članovima kada pomoć kluba nije dovoljna. Zahvaljujemo i Mjesnom odboru u Zapruđu koji nam je osigurao prostoriju za održavanje sastanaka i nadamo se da će to činiti i ubuduće, kada radovi na Hrvatskom domu budu završeni.

Našu zahvalnost upućujemo i Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje na donaciji, koja nam omogućava potrebnu stručnu pomoć terapeuta i primanje „Alkohološkog glasnika“.

za Predsjedništvo Vlasta Hitrec

 

41. godišnja skupština KLA “Dr. Mato Golubić“ Čakovec

Godišnja skupština KLA „Dr. M.Golubić“ održana je 18. travnja u restoranu Učeničkog doma Graditeljske škole u Čakovcu. Godina od prošle skupštine bila je bogata događajima i aktivnostima od kojih bih izdvojio samo tri.

Obilježili smo 40 godina postojanja i neprekinutog rada, organizirali smo 24. sportske susrete KLA sjeverozapadne Hrvatske, a naš terapeut gospodin Josip Lehkec postao je dobitnik je najvišeg priznanja Međimurske županije nagrade Zrinski.

U razdoblju od 31. ožujka 2008. do 31. ožujka 2009. u klub je došlo devet novih članova. U istom razdoblju napustilo nas je 8 članova. Ako izuzmemo one koji su zbog recidiva napustili klub, bilježimo samo jedan kratkotrajni recidiv, pa tako i dalje brojimo 33 aktivna člana.

Pozitivni pomak u radu kluba je veći broj priznanja za jednu i dvije godine apstinencije - sedam za jednu godinu i dva za dvije godine. Za četiri godine jedno, za pet godina dva te za petnaest i trideset

i pet godina po jedno priznanje. Postignutim smo zadovoljni, ali naravno da se uvijek može bolje i više, što znači još više druženja, izleta i piknika, te uključivanje u sve aktivnosti u borbi protiv alkohola. Također bih želio dodati da je za novog predsjednika izabran dr. Mladen Odić, za tajnika Rajko Sanjković, a novi blagajnik je Stjepan Marciuš.

Ovim putem zahvaljujemo dosadašnjoj predsjednici Danici Krajner i tajniku Antunu Hladkiju za njihov uspješan rad i vođenje kluba.

Rajko Sanjković

◄ strana 7

Alk. gl. 5 /2009 (167) str. 9-11

strana 12 ►

IZDAVAČI / NAKLADNICI:

Adresa uredništva: Klinika za psihijatriju kliničke bolnice "Sestre molosrdnice". Vinogradska 29, 10000 ZAGREB, tel 01/378-77-54

web: http://www.hskla.hr, http://www.hskla.hr/ag/

Glavna i odgovorna urednica: Vesna Golik-Gruber, e-mail: vgolikgruber@yahoo.com

Zamjenik glavnog urednika:  Zoran Zoričić

Za Internet izdanje prilagodio:  Juraj Cesarec, e-mail: dusicaizvor@net.hr

Urednički odbor: D. Cesarec, Š. Bedeniković, S. Jelić, E. Kovačević, V. Majdek, K. Radat, D. Vodopivec, V. F. Augustič, Ž. Štimac, A. Jacoub

Vanjski suradnici: T. Bakula-Vlaisavljević, E. N. Gruber, S. Jurčević. S. Karlović, M. Pakasin,  R. Sanjković, M. Turk-Kuči, D. Wölfl, D. Vragović, M. Zec-Miović, Z. Žagi

Tehnicki urednik: Robert Gruber

Suradnja se ne honorira. Prilozi se ne vraćaju.

Izlazi mjesečno. Pretplata se uplaćuje na žiro račun 2340009-1100137559 poziv na broj 1222147, s naznakom

 "Zajednica KLA, za Alkoholoski glasnik".

After seeing Santiago Choppers’ custom Moto Guzzi V1100 a few months back,NIKE ROSHE TWO FLYKNIT we’NIKE AIR JORDAN SKY HIGH OGve been fiending for an equally impressive bike.Adidas Yeezy Boost 750 Today,MBT TARIKI MEN we’NIKE ZOOM WINFLO 3re in luck, with an excellent Moto Guzzi V75 by Venier Customs. Remade in Italy by Stefano Venier and his team, the 1989 V75 features a load of upgrades including a new tank, seat, rear fender and side panel. The Mistral exhaust system adds a powerful touch without compromising the silhouette of the bike’MBT KITABU GTX SHOESs iconic form. Source: HiConsumption .MBT KIFUNDO MENJamieson’s has been a family owned business for five generations and specializes in producing and spinning wool from the sheep on Scotland’s remote Shetland Islands. A special collaboration between Penfield and Jamiesons’s,NIKE AIR FOAMPOSITE ONE the two brands have worked on the Gillman Jacket and the Gillman Vest, both incorporating Jamieson’s Shetland wool in an exclusive limited edition. Both the yoke and hand-warmer pockets are constructed in Fair Isle patterned wool, contrasting the tough 60/40 Cotton Nylon outer. Additional insulation is provided by the premium 80/20 down while hardwearing copper snaps keep the front sealed against the elements.ADIDAS YEEZY 350 BOOST V2 Leather trimmed piped cuffs give a tough finish and protect from wear and tear. The jacket and vest are available for men and women now in the Penfield USA online store.NIKE AIR HUARACHE CHAUSSURES